به گزارش خبرنگار فارس در دمشق، در مناطقی در اطراف دمشق مراکز همهپرسی قانون اساسی جدید سوریه شاهد جنب و جوش مردمی و اقبالی گسترده بود. هرچند در برخی مناطق گروههای مسلح مردم را تهدید کرده بودند که در همهپرسی شرکت نکنند. این همهپرسی تجربه جدیدی در دموکراسی است که امید را در خصوص فعالیت احزاب مختلف زنده میکند و دوره ریاست جمهوری را تعیین کرده و در بسیار از مواد این قانون حق فرهنگی و مسائل اقتصادی کشور مشخص شده است.
در حومه دمر به چند مرکز رایگیری برای همهپرسی میرویم سپس به دمشق میرویم و نظر برخی شرکتکنندگان در همهپرسی را که در کل شبیه به هم است جویا میشویم. اغلب این قانون را نوین و پیشرفته میدانند. در این میان عدهای نیز به بخشهایی از قانون اعتراض دارند و خواستار تغییر آن هستند. برخی دیگر سود این قانون را در اجرای آن دانستند و برخی نیز آن را آغازی برای حل بحران.
در این دیدارها حدودا با 50 شهروند سوری صحبت کردیم که همه تمایل به شرکت در همهپرسی داشتند. برخی نیز قائل به اصلاحاتی در این قانون و در بندهایی مشخص از آن بودند. برخی از برخی مواد قانون اساسی خوششان نیامده بود. برخی نیز از فایده داشتن یا نداشتن شرکت در همهپرسی سوال میکردند و میگفتند چه فایده دارد وقتی که برخی مردم به نظرات خارجیها گوش فرامیدهند که خواستار تحریم آن هستند اما به هر حال همهپرسی در انتظار موافقت اکثریت مردم است.
 |
| حضور پررنگ زنان در همهپرسی قانوناساسی سوریه |
تاییدکنندگان پیشنویس قانون اساسی جدید
طبق نظراتی که از مردم سوریه گرفتیم حدود 36 نفر از مصاحبه شوندگان قانون اساسی جدید را به شکل کامل تایید کردند. برخی خواستار اصلاحاتی در آن بودند اما این موردها سبب نشد که رای موافق به آن ندهند.
یکی از شرکت کنندگان اعلام کرد که این قانون سبب تصویب قانونی میشود که بهترین خواهد بود در منطقه. او گفت: قانون اساسی جدید، قانونی نوین و متمدنانه و تا حد زیادی با محیط و اوضاع جامعه سوریه همخوانی دارد... من نمیگویم که قانون آرمانی است ولی دستکم بهترین قانون اساسی در منطقه است... من شخصا رای «آری» به قانون اساسی جدید میدهم.
یک شرکت کننده دیگر این قانون را بدون انتقادی تایید کرد و به امکان اصلاح قانون در آینده و مهمتر از آن به حفظ وطن اشاره کرد و گفت: رای من به قانون اساسی و روند اصلاحات آری است. رای من به ساخت کشور و قوانین جدید مثبت است... ما امروز در مرحلهای حساس هستیم که باید از آن گذر کنیم و نگاهمان به آینده و توسعه و پیشرفت باشد.
دین رئیس جمهور و آراء موافق، مخالف و نظرات بینابین
نظر بسیاری از کسانی که قانون اساسی را در کل حمایت میکردند بر مادهای متمرکز شد که دین رئیس جمهور را تعیین میکرد. نظرات در خصوص اینکه این ماده باید اصلاح شود زیاد بود. برخی این ماده را اجحاف در حق مسیحیها میدانستند. یکی از شرکت کنندگان اعلام کرد: قانون اساسی نوین و متمدنانه است ولی مسیحیها هم در پایداری سوریه در مقابل حملات وحشیانه نقشی مانند ستون داشتند... صرف نظر از درخواستهای داخلی... آرزو میکنم که این بند حذف شود. ماده سوم شرط میکند که رئیس جمهور باید مسلمان باشد. این مسئله در روحیه برادران مسیحی ما تاثیرگذار خواهد بود. قانونی ممتاز است ولی ماده مذکور باید اصلاح شود. با این حال قانون اساسی خیلی خوبی است.
برخی دیگر نظرشان این بود که منصب معاون رئیس جمهور به دین مسیحیت اختصاص داده شود. در مقابل برخی دیگر تعیین اسلام برای دین رئیس جمهور را ستودند و برخی حتی اعلام کردند که قانون اساسی باید بر اساس شریعت اسلام باشد. یکی از این افراد گفت: البته من از ماده سوم و دین رئیس جمهور که باید اسلام باشد حمایت میکنم زیرا اکثریت مردم سوریه مسلمانند هرچند من به همه احترام میگذارم. زیرا که غیرمسلمان بر مسلمان ولایت ندارد و این از امور مسلم و اصول غیرقابل بحث است. شرع الهی بحثپذیر نیست. آرزو میکنم که قانونی نوشته شود که کاملا بر اساس احکام اسلام و عادلانه برای همه باشد.
یکی از شهروندان سوری تحت این عنوان که «به وطنم خیانت نمیکنم» در همهپرسی حاضر شد اما گفت که رای آری به آن نمیدهد. او گفت: این قانون چه ارزشی دارد اگر ماده سوم آن که دین رئیس جمهور را تعیین کرده است، حذف نشود؟ چرا حذف نشده است؟... وی ادامه داد که حذف این ماده حالت وطندوستی و وابستگی به سوریه را تقویت میکند و هر سوری احساس میکند که به سوریه تعلق دارد نه به دین یا مذهبی خاص. من مسلمانم ولی قبل از هر چیز سوری هستم و به وطنم وابستگی دارم قبل از آنکه وابستگی دینی داشته باشم. اما یک سوری دیگر به بندی اعتراض کرد که در آن آمده است که «جمهوری عربی سوریه بخشی از امت عربی است» و گفت: از کدام امت صحبت میکنید؟
مانند کسانی که موافق قانون اساسی جدید بودند ولی اختلافنظرهایی داشتند، مخالفان نیز با هم اختلافنظرهایی داشتند که تعداد کسانی که مخالف بودند در مصاحبه ما به 14 نفر رسید.
برخی شرکتکنندگان اعلام کردند که تناقضهایی در متن قانون و در بندهای مختلف آن دیده میشود. بخصوص دین ریئس جمهور و منابع قانونگذاری و مساوات در حقوق همه مذاهب و منع تشکیل احزاب بر اساس دین.
یک نکته مهم که در ورای این گزارش نمودار شد این است که بر خلاف اختلاف نظر شدید میان حمایت کنندگان از قانون اساسی جدید و مخالفان آن، روشن شد که این افراد پیشنویس قانون را مطالعه کردهاند و مواد آن را خواندهاند... اما در هر حال حکم میان مخالفان و موافقان به صندوق رای سپرده شد و نکته مهمتر این است که میزان شرکتکنندگان با توجه به نوع اوضاع و مسائل انسانی و تهدیدهایی که از جانب گروهکهای مسلح شد، خیلی گسترده بود و شاید این قدرت مردم و قانون اساسی جدید سوریه باشد که بتواند کشور را از جنگی داخلی و دخالت بیگانگان نجات بدهد و صدای قانون را بالاتر از صدای سلاح قرار بدهد.
انتهای پیام/.++