خبرگزاری پانا: بر خلاف تلاشهای پی در پی بانک مرکزی، گذشت زمان و عدم کاهش نرخ ارز در بازار آزاد نشان می دهد قیمت ارز در بازار حبابی نبوده و قیمت بازار واقعی تر از قیمت بانک مرکزی است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی پانا، صرافی ها همچنان باید نرخ یک هزار و 226 تومان را بر روی تابلوهای جلوی صرافی درج کنند و مبادله خود را بر اساس این نرخ انجام دهند در غیر اینصورت مجوز آنها ابطال خواهد شد.
از سوی دیگر مامورین نیروی انتظامی اجازه فعالیت به دلالان را نمی دهند تا به این وسیله بازار دلالی نیز بی رونق شود؛ این همان طرحی است که رییس کل بانک مرکزی بارها وعده آن را داده بود اما آیا تاثیر گذار بوده و بازار ارز را کنترل کرده است؟
اکنون بیش از یک ماه از اجرای طرح ضربتی رییس کل بانک مرکزی برای کنترل بازار می گذرد اما نرخ دلار در بازار غیر رسمی همچنان بیش از یک هزار و 900 تومان و پوند انگلیس بالاتر از 3 هزار تومان تعیین می شود، این به معنای عدم تبعیت بازار آزاد از سیاست های بانک مرکزی است.
این اختلاف شدید قیمتی به دو دلیل ایجاد می شود اول اینکه دلالان ارز قدرت بیشتری نسبت به بانک مرکزی دارند به عبارت دیگر حجم مبادلات آنها و تاثیر آنها بر بازار ارز بیشتر یا حداقل برابر بانک مرکزی است و به همین جهت حاضر به تبعیت از یک قدرت موازی نیستند که این موضوع با توجه به گستردگی بازار ارز ایران مردود است.
دلیل دوم این که بانک مرکزی سیاست های غیر منطقی و غیر واقعی در بازار ارز اتخاذ می کند یا به عبارت دیگر تعیین نرخ بانک مرکزی با آنچه در واقعیت بازار است اختلاف شدید داشته و تجار خارجی حاضر نیستند ریال را با نرخ بانک مرکزی بپذیرند و به همین دلیل بازار ارز داخلی نیز متلاطم می شود.
دلیل دوم امری است که به عنوان مشکل اصلی از سوی تولید کنندگان و صرافان اعلام می شود، صرافان معتقدند ارزش ریال آن چیزی است که بازار آزاد تعیین می کند.
علت این رشد سریع قیمت ارز در یک سال نیز این چنین توجه می شود که سیاست های بانک مرکزی در یک دوره 5 تا 10 ساله سیاست تثبیت نرخ ارز بوده و به همین جهت نرخ ارز به اندازه تورم رشد نکرده و قیمت ارز هر سال غیر واقعی تر شده است و اکنون پس از چند سال بازار دیگر با نرخ ارز غیر واقعی توان ادامه فعالیت را نداشته زیرا صادرات کشور به همین دلیل به کما رفته است.
این تحلیل را به این دلیل می توان صحیح دانست که نقدینگی نیز در 10 سال گذشته هر ساله رشد داشته است و این به معنای ایجاد پول بدون پشتوانه در اقتصاد است که نتیجه آن چیزی جز بی ارزش شدن نرخ ریال و کاهش ارزش آن در برابر سایر ارزها نیست، اما عدم موافقت با کاهش ارزش آن باعث ایجاد حباب منفی در نرخ شده و هر زمان این حباب بترکد نرخ به شدت رشد کرده و حتی از سطح واقعی نیز فراتر می رود.
وضعیت فوق در سال جاری نمایان شد؛ زیرا اگر مبادلات در بازار ارز با نرخ آزاد ممنوع نمی شد، شاید اکنون به جای دلار یک هزار و 900 تومانی شاهد دلار 3 هزار تومانی در بازار آزاد بودیم.
اکنون زمان آن است که بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز قیمت های خود را به نرخ بازار آزاد نزدیک کرده و در زیر سایه حمایت های یارانه ای خود از بخش تولید کمک کند تا بازار ارز به آرامش برسد در غیر اینصورت روند نوسانی بازار ارز همچنان ادامه خواهد داشت.
انتهاي خبر سرويس اقتصادي / خبرگزاري پانا / کد خبر 242745