0

۵ ربیع الثانی● نطق تاریخی مدرس علیه رضاخان

 
hasantaleb
hasantaleb
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1387 
تعداد پست ها : 58933
محل سکونت : اصفهان

۵ ربیع الثانی● نطق تاریخی مدرس علیه رضاخان

نطق تاریخی مدرس علیه رضاخان
نطق تاریخی شهید مدرس علیه رضاخان در چنین روزی از سال ۱۳۴۳ هجری قمری ایراد گردید.
شهید‌ آیت‌الله سیدحسن مدرس در سال ۱۲۸۷ق قدم به عرصه هستی گذارد. او تحصیل خود را در علوم دینی در اصفهان، سامرا و نجف در محضر بزرگانی چون آیت‌الله میرزای شیرازی صاحب فتوای تحریم تنباکو و... تا درجه اجتهاد ادامه داد؛ آنگاه به اصفهان مراجعت کرده و مشغول تدریس فقه و اصول شد.
وی در جریانات مربوط به نهضت مشروطه، به سمت سیاست روی آورد. مرحوم مدرس در این باره گفته است: «بعد از مراجعت از عتبات، در اصفهان فقط از امورات اجتماعیه، مباحثه و تدریس اختیار کرده بودم، تا زمان انقلاب استبداد به مشروطه، مجبوراً اوضاع دیگری پیش آمد.» فعالیت سیاسی او با عضویت در انجمن ایالتی اصفهان آغاز می‌شود و با انتخابش به‌‎عنوان یکی از پنج تن علمای منتخب، برای دوره دوم قانون‌گذاری مجلس، در تاریخ ۱۲۸۹ش، چهره‌ سیاسی وی شناخته‌تر می‌شود.
مدرس در این مجلس نقش خود را به‌‎خوبی ایفا کرد. وی در دوره سوم نیز از طرف مردم تهران به نمایندگی انتخاب شد؛ ولی این مجلس به‌‎علت فشار خارجی و آغاز جنگ اول جهانی یک سال بیش‌تر دوم نیاورد. مدرس از چهره‌های سر‌شناس کمیته دفاع ملی بود که در جهت جلوگیری از پیشرفت نیروهای روسیه تزاری به سمت پایتخت، به قم مهاجرت کردند. او سپس عازم اصفهان، کرمانشاه، عراق، ترکیه و سوریه گردید و پس از دو سال به ایران بازگشت.
با امضای قرارداد ۱۹۱۹م وثوق‌الدوله، مدرس به مخالفت برخاست و با این قرارداد ننگین به‌‎شدت مخالفت کرد و اجازه نداد ایران بین اجانب تقسیم شود. پس از کودتای رضاخان و سیدضیاءالدین طباطبایی در سوم اسفندماه ۱۲۹۹ش، مدرس همراه بسیاری از ملیون و مبارزان دستگیر شد و تا پایان عمر کابینه سیاه سیدضیاءالدین طباطبایی در قزوین زندانی بود. پس از آزادی، به نمایندگی مردم تهران در مجلس چهارم انتخاب شد و به‌‎عنوان نایب رئیس مجلس و رهبری اکثریت مجلس برگزیده شد.
دوره پنجم مجلس در سال ۱۳۰۲ش افتتاح شد و در این دوران پراهمیت تاریخ مشروطه که با تغییر سلسله قاجاریه و روی کار آمدن رضاخان همراه بود، مدرس رهبری اقلیت مجلس را بر عهده داشت. رضاخان که به‌‎دنبال حذف قاجار و حاکمیت خود بود، طرح جمهوری را مطرح کرد اما وجود مدرس و رفقای او در مجلس که فراکسیون اقلیت را تشکیل می‌دادند، مانع از به سرانجام رسیدن طرح جمهوری رضاخانی گردید.
قرار بود که گروه اقلیت مجلس پنجم، رضاخان را به‌خاطر سوءسیاست داخلی و خارجی، قیام و اقدام علیه قانون اساسی و حکومت مشروطه و توهین به مجلس شورای ملی و نیز تحویل ندادن اموال توقیف شده از محکومان به خزانه‏ دولت استیضاح کند. در صبح روز استیضاح، شهید سیدحسن مدرس و اعضای اقلیت مجلس، بیرون از ساختمان مجلس، مورد ضرب و شتم اوباش طرفدار سردارسپه قرار گرفتند.
استیضاح‏کنندگان در اعتراض به این اقدام، در جلسه‏ بعدازظهر که طرح استیضاح بررسی شد، شرکت نکردند و درنتیجه، دولت سردارسپه، رأی اعتماد گرفت. از طرفی سردارسپه نیز برای هم‌سو نگاه داشتن گروه‏های درون مجلس، با سران هریک به‌طور محرمانه زد و بند کرده و برای اجرای برنامه‏ آنان، قول مساعد داده بود.
مدرس که این جریان را مشاهده می‌‏کرد، قصد داشت که رابطه‏ ننگین مجلسیان و سردارسپه را به هم بزند و رضاخان را از اکثریت بیاندازد. بنابراین در روز چهارم ربیع‌الثانی سال ۱۳۴۳ هجری قمری (مطابق با دهم آبان‌ماه ۱۳۰۳ش) نطق مفصل و تاریخی خود را بیان می‌‏کند.
مدرس در این نطق، از وضع ناگوار کشور صبحت می‌‏کند. از حکومت مشروطه و استفاده‏ای که ملت باید از آن ببرد، سخن می‌‏گوید. از حکومت سردارسپه و فشارهای غیرقانونی او می‌‏نالد و به نمایندگان تذکر می‌‏دهد که اگر بیش از این بخواهند از چنین حکومتی طرفداری و دفاع نمایند، نه‌تنها به کشور صدماتی وارد می‌‏شود، بلکه خود آن‏‌ها، زود‌تر در معرض خطر قرار خواهند گرفت.
رضاخان، سرانجام توانست با فریب و نیرنگ، مقدمات تصویب انقراض قاجاریه را فراهم کند و در تاریخ ۹ آبان‌ماه ۱۳۰۴ش این کار را عملی کرد و خود به پادشاهی ایران رسید. رضاخان در طی برگزاری انتخابات مجلس هفتم، اجازه نداد مدرس به مجلس راه یابد و ابتدا مدتی او را خانه‌نشین کرد و سپس در ۱۶ مهرماه ۱۳۰۷ش مدرس را دستگیر و به دامغان و مشهد و سپس به خواف تبعید کرد.
مدرس ۷ سال در خواف توسط مأموران تحت نظر بود و در ۲۲ مهرماه ۱۳۱۶ش از خواف به کاشمر منتقل شد. در این زمان، رضاخان دستور قتل مدرس را به رئیس شهربانی کاشمر داد ولی او به این کار تن نداد و درنتیجه، این مأموریت به جهانسوزی، متوفیان و خلج واگذار شد. آن‌ها در شب بیست و هفتم رمضان ۱۳۵۶ق (برابر با ۱۰ آذرماه ۱۳۱۶ش) به سراغ آن عالم ربانی رفتند و او را به شهادت رساندند و جنازه را مخفیانه به خاک سپردند. قبر شهید مدرس پس از شهریور ۱۳۲۰ش و خروج رضاخان از ایران، توسط اهالی محل شناسایی و مشخص گردید.

عالم محضر خداست درمحضر خدا گناه نکنید حضرت امام (ره)

دوشنبه 8 اسفند 1390  12:50 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها