بینایی، شنوایی، چشایی، لامسه و بویایی؛ پنج حسی که به ما کمک میکنند اطلاعات محیطی را دریافت کنیم. اما آیا این حواس پنجگانه مختص جانوران هستند؟ و آیا موجوداتی که در ردههای تحولی پایینتر قرار میگیرند هم از این حواس پنجگانه بهرهای بردهاند؟
بی بی سی در اولین عناوین خود به نقل از محققین دانشگاه نیوکسل به یافته جدیدی اشاره کرده است که نشان میدهد حتی باکتریها هم رگههایی از حس بویایی دارند. این در حالی است که تا پیش از این تصور میشد بویایی حس پیشرفتهای است که در موجودات تکاملیافتهتر پیدا میشود.
به گفته محققین، با این کشف تازه، حالا ما میدانیم که باکتریها دست کم در سه حس از حواس پنجگانه به نوعی با ما مشترک هستند. آنها میتوانند نسبت به نور واکنش نشان بدهند، حسی شبیه به بینایی ما. همچنین در مواجهه با مواد مختلف ممکن است تا حد تغییر ژنتیکی از خود واکنش نشان بدهند که این مورد را هم به عنوان حس لامسه باکتریها ذکر کردهاند.
بر اساس این گزارش، باکتریهایی که در خاک زندگ میکنند، میتوانند از طریق حسی مشابه آنچه ما بویایی مینامیم، وجود مادهای مانند آمونیاک را در محیط تشخیص بدهند. در واقع، محققین بین واکنش نشان دادن بر اثر مواجهه مستقیم با یک ماده (آن چه لامسه خوانده میشود) و واکنش نشان دادن به مادهای که در هوای اطراف وجود دارد (آنچه بویایی نامیده میشود) تفکیک قائل شدهاند، چرا که هر یک از این دو مورد، مکانیسمها متفاوتی دارند.
این یافته تازه میتواند تولید بیوفیلمها را متحول سازد. بیوفیلمها پوششهای شیمیایی هستند که ممکن است باکتریها روی آنها جمع شوند، مانند پوشش ابزارهای پزشکی.