0

ناظر اتحادیه عرب: مسئولیت تشدید اوضاع سوریه بر عهده اتحادیه عرب است

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

ناظر اتحادیه عرب: مسئولیت تشدید اوضاع سوریه بر عهده اتحادیه عرب است

نسخه چاپيارسال به دوستان
در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در تونس
ناظر اتحادیه عرب: مسئولیت تشدید اوضاع سوریه بر عهده اتحادیه عرب است

خبرگزاری فارس: یک ناظر تونسی اتحادیه عرب در سوریه اعلام کرد که موضع اتحادیه عرب در بین‌المللی کردن بحران سوریه سبب تشدید ناآرامی در سوریه شد که مسئولیت این امر بر عهده اتحادیه عرب قرار می‌گیرد.

خبرگزاری فارس: ناظر اتحادیه عرب: مسئولیت تشدید اوضاع سوریه بر عهده اتحادیه عرب است

به گزارش خبرنگار فارس در تونس، فتحی بالحاج عضو کمیته عربی حقوق بشر و یکی از اعضای ناظر اتحادیه عرب در سوریه بود که اکنون به کشور خود بازگشتهاست. ناظران، هیئتی از کارشناسان عرب بودند که به اصرار اتحادیه عرب اواخر نوامبر به مدت یک ماه به سوریه رفتند و حقایق این کشور را در گزارشی تهیه و تاکید کردند که دولت سوریه کاملا برای حل بحران همکاری می‌کند اما گروهک‌های مسلح فعالانه در این کشور به ناآرامی دامن می‌زنند اما حقایق سوریه به مذاق اعراب خوش نیامد و گزارش یکماهه ناظران را کنار گذاشتند.

بالحاج معتقد است که تحولات سوریه هرچند شامل حرکتی سیاسی برای تحقق عدالت اجتماعی و آزادی است اما اصل اتفاقات سوریه، تراکمات برنامه‌های استعماری است که علیه حامی مقاومت فلسطین اجرا می‌شود.

فتحی بالحاج پس از بازگشت از سوریه، حقایقی را از نقش اتحادیه عرب فاش کرد که به گفته او، این اتحادیه اکنون طبق برنامه کشورهای غربی و البته کشورهای عربی خلیج فارس حرکت می‌کند که برای براندازی دولت سوریه از طریق بین‌المللی کردن بحران این کشور یعنی قلعه حامی مقاومت عرب طرح ریزی شده است.

در ذیل گفت‌وگو با وی را می‌خوانید:

فارس: در خصوص تحولات سوریه که امروز در جریان است و این حرکتی که در آن همه قدرت‌های بین‌المللی خود را برای سرنگونی دولت سوریه بسیج کرده‌اند، چه نظری دارید؟

بالحاج: آنچه سبب شده، سوریه امروز موضوع روز باشد، موقعیت جغرافیایی و تمدنی آن در منطقه و در امت عربی است. این حمله‌ای که به طور کل به امت عربی و به طور خاص الان به سوریه می‌شود، امروز آغاز نشده. بلکه نتیجه تراکمات طرح‌های قدیمی استعماری است. درست است که تحرکی سیاسی در قالب دعوت به خواسته‌هایی مانند آزادی‌خواهی و دموکراسی خواهی و عدالت اجتماعی صورت گرفته. همه اینها بخشی از آغاز دوره‌ای جدید در جهان عرب در سایه روابط متعدد میان شمال و جنوب و فقر و بیکاری است. خیلی وقت است که غرب در این تحرک‌های سیاسی کلی، عادتمان داده تا بین شک و احتیاط سرگردان باشیم. حرکتی سیاسی که بیان کننده حالتی از آگاهی و ورود به مرحله دموکراسی است. زیرا غرب دارای سیاست حمایت از رژیم‌های مستبد است. مانند فرانسه که تا آخرین لحظه از رژیم بن علی (رئیس جمهوری تونس) حمایت کرد اما چندی بعد بر اساس حرکت مردم پیش آمد و طبق برنامه‌های استعماری عمل کرد. الان هدف غرب این است که این بحران [سوریه] را چگونه مهار و هدایت کند که در خدمت اهدافش باشد زیرا سوریه به معنای مقاومت و پشتیبان مسئله فلسطین است، در نتیجه برنامه‌هایی وجود دارد که خواسته‌های مردمی برای اصلاحات را بی‌محتوا کنند و از مفهوم آن را سلب کنند.

فارس: نظرتان درباره کنفرانس «دوستان سوریه» چیست که در تونس برگزار شد؟

بالحاج: نظر من به عنوان یک حقوقدان... فکر می‌کنم که این کنفرانس وضعیت را پیچیده‌تر می‌کند. دوست داشتیم که از هویت این دوستان آمریکا و غرب برای ما می‌گفتند. اینها بخشی از بحران هستند نه حل آن. بهتر بود که این نشست را عربی-عربی تشکیل می‌دادند تا اینکه مسئله را بین‌المللی کنند. علاوه بر این هرگونه دخالت نظامی عواقب وخیمی نه فقط برای سوریه بلکه برای همه منطقه عربی دارد. این اقدام حتما به تجزیه سوریه به گروه‌های مذهبی و غیره می‌انجامد. سوریه هر کشوری نیست. سوریه موقعیت بالایی در امت عربی دارد و حمایت از وحدت اجتماعی و تمامیت ارضی آن ضروری است چون سوریه راهی برای حمایت مقاومت است.

فارس: شما از طرح‌های غربی سخن گفتید. ویژگی‌های این طرح‌ها را بیان می‌کنید که الان طبق چه برنامه‌ای در سوریه فعال هستند؟

بالحاج: زمانیکه از جامعه بین‌الملل صحبت می‌کنیم باید نام آمریکا و فرانسه را هم ببریم. کشورهایی که ما هیچ چیز از آنان ندیدیم که اندک امیدی از مواضع آنان در قبال خود داشته باشیم. این کشورها به دید منطقه‌ای پر از منابع به کشورهای ما نگاه می‌کنند که هرچه زودتر بیایند و ثروت‌های ما را تاراج کنند. خوب می‌دانید که میادین جنگ در سال 2006 در جنوب لبنان و غزه در سال 2008 و چگونگی تعامل غرب در آن زمان با مسئله فلسطین تاکید می‌کند که برنامه‌های روشنی برای جدا کردن هر فرد مقاومی از وطن عربی است. به نظر من، ما در این مرحله نیازمند همت بالا و یکصدا کردن صدای مقاومت در منطقه عربی هستیم.

فارس: به نظر شما برای آنچه الان در سوریه اتفاق می‌افتد، قبلا برنامه‌ریزی شده است؟

بالحاج: خواسته مردمی خواسته مشروعی است. ظلم و فقر هست. انکار نمی‌کنیم که رویای انقلاب مردمی از جرقه اول آن در تونس و مصر و یمن و بحرین گرفته شده است. اما غربی‌ها در مقابل از طریق نهادهای خود، مراکز مطالعاتی خود تلاش می‌کنند به هر طریقی شده است در این تحرک مردمی دخالت کنند. یادمان نرود آنچه در لیبی رخ داد. برنار لوی [نویسنده معروف یهودی] که بیش از همه صهیونیست است یکی از کسانی بود که به تحولات لیبی خط داد. من امروز اینها را در سوریه بیگناه نمیدانم. در آنچه برای سوریه طراحی کرده‌اند بی‌تقصیر نمی‌بینم. اما خب از دید من که ناظر شهرهای سوریه بودم، خواسته مردمی برای تغییر بر مسالمت‌آمبز بودن بخشی از این اتفاقات تاکید می‌کند.

فارس: آیا کشورهای خلیج [فارس] بازیگران تاثیرگذاری در تحولات سوریه هستند؟

بالحاج: وقتی می‌بینیم که بزرگ‌ترین پایگاه‌های نظامی در کشورهای خلیج [فارس] است حتما در خواهیم یافت که [غربی‌ها] بی‌شک از امنیت میهن عربی ما دفاع نمی‌کنند. بخصوص اینکه بزرگ‌ترین موشک‌ها و خطرناک‌ترینشان از کشورهای خلیج [فارس] شلیک می‌شود. این هم دلیلی دیگر بر توطئه [اعراب خلیج فارس] و کمک آنان به طرح‌های غربی است. تاکید می‌کنم که حل بحران سوریه فقط راهکاری عربی است و مردم سوریه حق دارند سرنوشتان را خودشان تعیین کنند.

فارس: رسانه‌ها هم نقش دارند؟

بالحاج: بله. ارعاب رسانه‌ای الان به حدی رسیده که روشن است که هدف اطلاع رسانی نیست. بلکه کاری در خدمت یک نظام سیاسی معینی است. این کارها، اشتباه حرفه‌ای و اخلاقی فاحشی است که در این رسانه‌ها علیه سوریه اتفاق می‌افتد. وارد مناقشات نظام شده‌اند اما حقیقت را که در عمل رخ می‌دهد صدمه میزنند. همچنانکه هدف گرفته شدن گزارش ناظران که آن را در اتحادیه عرب رد کردند، نشان از مقاصدی داشت که میخواست همین حالت ارعاب خبری را حفظ کند آنهم با تکیه بر تصاویر و عکس‌های جعلی یا پخش گزارش‌هایی که ادعا می‌شد زنده است اما بعدا روشن می‌شد که این تصاویر ضبط شده است. انتظار می‌رفت رسانه‌ها نقشی واقعگرایانه و اخلاقی ایفا کنند که نقشی در تحریک و فتنه‌انگیزی نداشته باشند یا باب افراطگری را که سبب درگیری مذهبی میان مردم سوریه  می‌شود، باز نکنند. (در اشاره به الجزیزه و فرانس 24).

فارس: نقش اتحادیه عرب در قبال این تحولات را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ شما فرستاده اتحادیه در قالب هیئت ناظران بودید.

بالحاج: در ابتدا طرح پروتکلی عربی برای تعیین ماموریت بعثه ناظران و اعضای آن بود ولی متاسفانه نقش اتحادیه در اجرای این امر کم رنگ شد. اما درست زمانیکه گزارش نهایی ارائه شد، گزارشی که نتیجه کار تقریبا 15 کمیته بود تا به شورای وزارتی اتحادیه عرب شامل الجزایر، مصر، عمان، سودان و قطر ارائه شود، این گزارش رد شد. قطر تنها کشوری بود که این گزارش را رد کرد. وقتی این گزارش به اتحادیه عرب رفت، به کناری نهاده شد و مسئله بین‌المللی کردن بحران سوریه مطرح شد. بنابراین موضع اتحادیه عرب در بین‌المللی کردن گزارش ناظران سبب شد این گزارش بی‌ارزش شود و کارشناسان از سوریه بیرون بروند. در نتیجه همین اقدام عرصه سوریه صحنه درگیری مسلحانه در میان مردم بود در حالی که اتحادیه عرب می‌توانست نقشی مهم‌تر و بهتر بر عهده بگیرد ولی عدم روشنی موضع این اتحادیه سبب ناآرام شدن اوضاع شد و من اعلام میکنم که مسئولیت این امر بر عهده اتحادیه عرب است

انتهای پیام/.++

 
 
یک شنبه 7 اسفند 1390  4:37 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها