به گزارش فارس به نقل از پایگاه خبری-اینترنتی «لنتا.رو»، مقامات بلگرد و پریشتینا روز جمعه (24 فوریه، 5 اسفند) بالاخره بعد از گذشت تقریبا 4 سال از اعلام یکجانبه استقلال کوزوو در خصوص وضعیت این منطقه با یکدیگر به توافقاتی رسیدند.
بر اساس توافقات صورت گرفته که در بروکسل به امضای طرفین رسید، صربستان استقلال کوزوو که از خاک این جمهوری جدا شده را به رسمیت نخواهد شناخت، ولی حق حاکمان محلی کوزوو برای اداره امور خود و مشارکت در سازمانهای منطقهای در منطقه بالکان را به رسمیت میشناسد.
علاوه بر این طرفین به توافق رسیدند که با کمک یکدیگر امنیت مرزهای مشترک مورداختلاف بین دو طرف را تامین کنند.
این توافقنامه بعد از دو روز مذاکرات سخت با حضور نمایندگانی از طرف اتحادیه اروپا به امضاء رسید. این نخستین توافق مقامات بلگراد و پریشتینا بعد از سال 2008 است که کوزوو بطور یکجانبه از جمهوری صربستان جدا شده و اعلام استقلال کرد.
بر اساس این توافقنامه کوزوو میتواند در چارچوب قطعنامه شماره 1244 شورای امنیت سازمان ملل متحد در فعالیت سازمانهای منطقهای در بالکان مشارکت داشته باشد. بر اساس این سند در سال 1999 دفتر نمایندگی موقت سازمان ملل در کوزوو مستقر گردید.
در توافقنامه امضاء شده بین دو طرف مسئله به رسمیت شناخته شدن کوزوو مطرح نشده است، هرچند مقامات پریشتینا روی این موضوع اصرار داشتند.
لازم به ذکر است که مناقشه مسلحانه کوزوو طی سالهای 1999-1998 با تلاش آلبانی تبارهای ساکن این منطقه که تقریبا 90 درصد ساکنین کوزوو را تشکیل میدهند، آغاز شد. دولت صربستان با جدایی از منطقه از خاکش مخالفت کرد که اوضاع در نهایت به 78 روز بمباران صربستان از سوی کشورهای عضو ناتو منجر گردید.
بعد از دخالت نظامی ناتو، نیروهای بین المللی در کوزوو مستقر شدند که وظیفه آنها ممانعت از بروز درگیری مجدد بین طرفین و تامین امنیت مردم ساکن منطقه بود. ولی آلبانی تبارهای کوزوو در سال 2008 با حمایت آمریکا و برخی کشورهای اتحادیه اروپا.. بطور یکجانبه اعلام استقلال کرده و دولت مستقلی را در منطقه تشکیل دادند.
انتهای پیام/آ.