دیابت، گلوکز و قند خون بالا
دیابت یکی از مشکلات سوخت و ساز گلوکز است، گلوکز عنصری اساسی است که انرژی مورد نیاز بدن را تأمین می کند. این بیماری باعث نقص در تولید انسولین توسط پانکراس می شود یا عدم ظرفیت سلول ها در استفادۀ درست از گلوکز را با خود به همراه خواهد داشت.
در این دو مورد، گلوکز در خون انباشته می شود و قند خون بالا را پدید می آورد.
باید میان دیابت نوع 1 یا دیابت وابسته به انسولین و دیابت نوع 2 تمایز قائل شویم، دیابت نوع 1 اغلب کودکان و افراد تازه بالغ را مبتلا می کند، و مشخصۀ آن این است که پانکراس این افراد یا انسولین نمی سازد یا به میزان کافی تولید نمی کند، دیابت نوع 2 که دیابت چرب نیز نامیده می شود، و رایج تر است، اغلب بعد از 40 سالگی بروز پیدا می کند و نتیجۀ آن مقاومت بدن در برابر انسولین است.
و در نهایت دیابت حاملگی که در طی دوران بارداری ظاهر می شود و اغلب بعد از زایمان از بین می رود.
موارد ابتلا به دیابت دائماً در حال افزایش است و مدام افراد جوان تر را مبتلا می کند. شیوۀ تغذیه و زندگی ما علت اصلی این افزایش است. دیابت عوارض متعددی دارد.
در واقع قند خون بالا به رگ های خونی صدمه می زند و عوارض عروقی متعددی دارد که گاهی اوقات بسیار شدید اند، از جمله: بیماری های قلبی عروقی، نوروپاتی (که عصب ها را مبتلا می کند)، نارسایی کلیوی، رتینوپاتی (که اغلب اعصاب چشم را تحت تأثیر قرار می دهد)، زخم شدن پاها و عفونت های عود کننده.
نشانه های دیابت چیست؟
علائم تمام انواع دیابت یکسان است. با این حال دقت داشته باشید که در دیابت نوع 2، علائم اغلب فریبنده تر هستند. در واقع، اغلب دیابت برای مدتی طولانی خاموش است و با تأخیر و با علائم غالباً نهفته و نه چندان خاص، خود را نشان می دهد. به همین دلیل است که اغلب دیابت دیر تشخیص داده می شود و به خاطر پیچیدگی هایش، بیشتر اوقات به طور تصادفی هنگام آزمایش برای یک بیماری دیگر تشخیص داده می شود.
و اما علائم:
تمایل به ادرار کردن های متعدد (روز و شب)؛
تشنگی شدید؛
افزایش گرسنگی؛
خستگی یا ضعف شید؛
لاغر شدن؛
عفونت های عود کننده که پوست، لثه، مثانه، فرج و آلت تناسلی مردان را مبتلا می کنند؛
التیام یافتن نامناسب؛
بی حسی و سوزش دست ها و پاها.
این موارد هم نشانه هایی هستند که دیابت را مشخص می کنند:
مشکلات بینایی (تاریکی دید)؛
درد یا کوفتگی پاها؛
ناتوانی؛
آسیب های قلبی یا عروقی.
عوامل خطرزای دیابت کدامند؟
استعداد ژنتیکی؛
اضافه وزن؛
چاقی شکمی؛
فشار خون بالا؛
تغذیۀ نامتعادل: تغذیه ای سرشار از اسیدهای چرب اشباع، چربی های حیوانی، فاقد میوه، سبزیجات و فیبرها؛
بی تحرکی.
بهترین شیوه برای تشخیص دیابت ابتدایی اندازه گیری قند خون یا میزان گلوکز در خون به کمک یک آزمایش خون ساده است، بهتر است همۀ افراد خصوصاً کسانی که بیشتر در معرض خطر هستند، ناشتا این آزمایش را انجام دهند.
اگر نتیجۀ آزمایش خون فرد ناشتا، قند خون بالای 1.26 گرم بر لیتر را نشان دهد، فرد مبتلا به دیابت است.
اما اگر در نتیجۀ آزمایش خون فرد ناشتا، قند بین 1.10 تا 1.26 گرم بر لیتر باشد، وی در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار دارد.
پس بهتر است: برای پیشگیری از ابتلا به دیابت، تغذیه ای متنوع و متعادل برگزینید، جلوی افزایش وزن تان را بگیرید و یک فعالیت جسمی منظم داشته باشید. و در نهایت مدام فشار خون و میزان کلسترول خون تان را کنترل کنید.
منبع: ایران گراند