به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از موسسه فرهنگی هنری صبا وابسته به فرهنگستان هنر ، 'غلامرضا مشعشعی' در آیین افتتاح نمایشگاه 'كرشمههای خط عباس اخوین' افزود: در سال 1347 انجمن خوشنویسان در كوچه برلن واقع در میدان فردوسی فعالیت می كرد؛ من در طبقه همكف كار حرفهایم را شروع كردم، در طبقه دوم استاد 'جلیل رسولی' و اخوین بودند و طبقه سوم 'رضا مافی' و طبقه بالای آن استاد 'عطارچیان' مستقر بود.
مشعشعی ادامه داد: گله من در آن سال ها به اخوین كه لقب سلطان بازار داشت، این بود كه اگر به این صورت بماند شاهد بالندگی شاگردان ایشان نخواهیم بود اما همكاری استاد با انجمن خوشنویسان باعث شد این درخت تناور بتواند شكوفه های رنگارنگی بوجود آورد كه حاصل عمر 50 ساله حرفه ای او است.
'عباس اخوین' استاد خوشنویسی نیز در این مراسم گفت: 74 تابلویی كه در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده، هر یك نتیجه یك سال عمر من است و من در 26 اسفند وارد 75 سالگی ام می شوم.
همچنین 'علیرضا هاشمی نژاد' به عنوان پژوهشگر در مورد آثار و شخصیت اخوین گفت: من نه به عنوان اینكه شاگرد او بوده ام، بلكه به عنوان كسی كه در مورد خوشنویسی تحقیق كرده است، می گویم او یكی از اتفاقات تاریخ خوشنویسی است.
وی با بیان مشكلات حوزه خوشنویسی در سالهای اخیر گفت: در حوزه پژوهش در خوشنویسی معضل نقد وجود دارد؛ اگر بتوانیم به بحث نقد در خوشنویسی معاصر برسیم، گفتگوهایی داشته باشیم و ادبیات حاكم بر خوشنویسی را تدوین كنیم، توانسته ایم گام مهمی برداریم؛ چرا كه بسیاری از حاشیههای خوشنویسی به خاطر نبود ادبیات حاكم بر نقد است.
هاشمی نژاد ادامه داد: ما در نظام ارزشگذاری در خوشنویسی به خصوص در 20 سال اخیر دچار اشكالاتی شدهایم؛ اگر به تاریخ هنر غرب و اصلاحات ویژه این حوزه رجوع كنیم كمتر به عبارات بهترین هنرمند یا بهترین هنر برمی خوریم.
وی افزود: ما باید این نظام هرمی شكل موجود در خوشنویسی را كه در رأس آن تنها یك نفر باشد، اصلاح كنیم.
این پژوهشگر اظهار داشت: در دنیای امروز برای توصیف رابطه میان استاد و شاگردان شكل استوانهای ترسیم می شود كه در بالای آن یك سطح وسیع از استادان وجود دارد و دیگر جای یك فرد خاص نیست؛ بنابراین مناقشه و درگیری غیر ضروری نیز بوجود نمی آید.
وی یكی دیگر از معضلات خوشنویسی را روابط عاطفی میان خوشنویسان دانست و افزود: روابط عاطفی كه میان خوشنویسان بخصوص شاگردان اساتید وجود دارد، بر نقد اثر می گذارد؛ اگر یاد بگیریم به آثار با دقت نگاه كنیم؛ فارغ از رابطه عاطفی كه با خالق آن داریم می توانیم ارزشهای آن اثر را به درستی مورد نقد قرار دهیم.
هاشمی نژاد تاكید كرد: یك نوع عرفان گرایی كاذب در خوشنویسی بوجود آمده است كه اگر با تعقل و شناخت عرفان و هنر همراه باشد، از بسیاری از آسیبهای خوشنویسی جلوگیری می كند.
وی درباره شناخت خوشنویسان از تاریخچه این هنر گفت: در سال های اخیر متوجه شدم اطلاعات و آگاهی از تاریخ خوشنویسی در جامعه خوشنویسان ما بشدت ضعیف است؛ نامهایی بزرگ به عنوان قله در خوشنویسی وجود دارند كه بر تمام تاریخ این رشته سایه افكنده اند، آنقدر كه دیگر نمی توانیم قلههای كوچكتر را ببینیم و به این دلیل است كه بسیاری از اساتید خوشنویسی را نمی شناسیم.
این محقق در مورد جایگاه اخوین در خوشنویسی معاصر گفت: اگر بخواهیم خوشنویسانی را در سطح استاد اخوین معرفی كنیم، باید به ویژگی هایی كه این هنرمندان به تاریخ خوشنویسی افزوده اند، رجوع كنیم و یكی از مهمترین ویژگیهای آثار او كتابت است.
وی افزود: كتابت در گذشته یك نیاز واقعی جامعه محسوب می شد كه سنت هایی همچون كرسی بندی، تجزیه حروف و ... داشت؛ زمانی كه استاد اخوین كتابت می كند، نقش دیگری علاوه بر سطرنویسی و چلیپانویسی در كتابت ایجاد می كند كه شامل توانایی در اجرای حروف و سرعت كار است.
هاشمی نژاد گفت: چلیپاهای اخوین جایگاه خاصی دارد و در جمع بندی كلی وقتی آثار او را می بینیم به این نكته پی میبریم كه با یك اتفاق در تاریخ خوشنویسی روبرو هستیم.
علاقه مندان می توانند برای بازدید از این نمایشگاه به خیابان ولیعصر، خیابان طالقانی، خیابان شهید برادران مظفر، شماره 125 مراجعه كنند.
این نمایشگاه تا 28 اسفند همه روزه به جز ایام تعطیل، از ساعت 10 تا 19 ، میزبان عموم بازدیدكنندگان خواهد بود.