0

خسروپناه: مشکل اصلی در حوزه فرهنگ «فقر تئوری» است

 
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

خسروپناه: مشکل اصلی در حوزه فرهنگ «فقر تئوری» است

خسروپناه: مشکل اصلی در حوزه فرهنگ «فقر تئوری» است
 

رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه، مشکل اصلی در حوزه فرهنگ را «فقر تئوری» دانست و گفت: اگر هنوز آموزش فقه در حوزه علمیه فرد محور باشد و جامعه محور نباشد دچار تهدیدهای سکولارشدن قرار می گیرد.
منبع خبر: www.farsnews.com


عبدالحسن خسرو پناه رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه در همایش اسلام و سکولاریسم که در دانشگاه تهران در حال برگزاری است، اظهار داشت: از دو رویکرد فقهی و کلامی و جامع شناسی می توان سکولاریسم را بررسی کرد.
 
وی با اشاره به رویکرد جامع شناسی سکولاریسم در ایران و تهدیدهای دنیای سکولار بر جامعه اسلامی گفت: حضرت امام با انقلابی که راه انداخت یک معادله مهم را در جامعه شناسی که آن هم سکولاریسم بود به هم ریخت و کارکرد دوباره دین در عصر امروز را به یکی از مباحث مهم جامعه شناختی تبدیل کرد.
 
وی گفت: در اسلام حکم اولیه قاضی باید مجتهد و عادل باشد و بعد از انقلاب ما قاضی مجتهد و عادل به اندازه کافی نداشتیم و ناگزیر شدیم حکم ثانوی صادر کنیم. البته این حکم جای اشکال نیست اگر حکم ثانوی را به حکم اولیه تبدیل نکنیم به سکولاریسم نزدیک شده ایم.
 
خسرو پناه ادامه داد: ما بعد از ۳۳ سال انقلاب باید به سمت حکم اولیه در حرکت باشیم اگر این اتفاق در قوه قضائیه نیفتاده است دچار تهدید سکولاریسم شدیم.
 
رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه گفت: در بانکداری سود بانکی مطرح است اگر سود بانکی در چارچوب قوانین شرعی مانند مضاربه باشد این سود حرام نیست.
 
وی ادامه داد: اما اهل اقتصاد می دانند سود بانکی منجر به توزیع نمی شود و به تولید و گردش ثروت آسیب می زند و یک مشکل شرعی دیگر دارد و آن کارکردی است که شریعت می خواهد نقش طبقاتی و عدالت است، اتفاق نمی افتد.
 
خسروپناه ادامه داد: اگر نظام بانکداری با قوانین شرعی برای تعبیر مدل بانکی تلاش نکند نتیجه نظام بانکی با نظام سکولار هماهنگی بیشتر خواهد داشت.
 
وی گفت: مخصوصا اگر این بانکداری با قوانین شرع همراه نباشد سکولاریسیون مانند خوره وارد جامعه اسلامی می شود.
 
خسروپناه افزود: مصلحت عنوان مؤلفه اصلی در اسلام است و امام با تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام مصلحت را در جامعه اسلامی نهادینه کرد. البته مصلحت در نظام اسلامی با مصلحت نظام سکولار فرق می کند.
 
وی گفت: تهدیدی که ممکن است گرفتار آن شویم این است که مصلحت ممکن به مصلحت دنیاگرایانه تغییر پیدا کند.
 
رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه گفت: در مقطعی مدل توسعه رایج مدل لیبرال بود که رهبری نیز منتقد این نوع مدل توسعه بودند. مصلحت اسلام و مسلمین نباید مانند مصلحت در نظام سکولار باشد.
 
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: وظیفه قوه مجریه به این است که به مطالبات مردم پاسخ دهد. دولت باید مراقب باشد نگاه حداکثری با نگاه دنیاگرایی برای مردم ایجاد نکند تا اینکه بعدا نتواند این را تامین کند و به دولت ناکارآمد تبدیل شود.
 
وی افزود: منشأ ناکارآمدی ایجاد مطالبات حداکثری است که به نوعی سکولار شدن و تهدید است.
 
* فرد محوری آموزش فقه در حوزه علمیه خطر سکورلاریته شدن را در پی دارد
 
رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه گفت: در بحث قوه مقننه سؤال این است که آیا انتخابات ما به سمت جوامع سکولار یا اسلامی شدن در حرکت است نماینده ای که صلاحیت پیدا کرد چقدر برنامه دولت را کارشناسی می کند که متناسب با مبانی اسلامی باشد.
 
وی افزود: سؤال این است که آیا تولید فرهنگ در عرصه موسیقی، رسانه و سینما مبتنی بر فلسفه و هنر ایرانی است؟ و آیا وزارت ارشاد تئوری دارد که بر اساس آن به آثار فرهنگی مجوز داده شود یا نه، البته مشکل جدی در عرصه فرهنگ فقر تئوری است.
 
وی گفت: اسلام از گهواره تا گور برایمان برنامه دارد و قرار است تا قیامت ما را اداره کند. نهادهای فرهنگی باید بر اساس آموزه های فرهنگی تولید فرهنگ کنند.
 
خسروپناه افزود: سؤال این است که آیا سازمان تبلیغات و وزارت ارشاد سیر صعودی دارند اگر سیر صعودی داشته باشند می توانیم بگوییم که به سمت اسلامی شدن در حرکت است.
 
وی افزود: اگر هنوز آموزش فقه در حوزه علمیه فرد محور باشد و جامعه محور نباشد دچار تهدیدهای سکولارشدن قرار می گیرد. حوزه علمیه که عالمان در آن حضور دارند به سمت تدبیر جامعه نروند دچار تهدیدهای سکولاریستی شده ایم.
 
خسروپناه در پایان خاطرنشان کرد: اگر دانشگاه نتواند نیازهای جامعه را مبتنی بر مبانی اسلام برطرف کند، دچار گرفتاری هایی که گفته ایم شده ایم. حال سؤال این است چند درصد به جامعه اسلام نزدیک شده ایم و یا چند درصد به جامعه سکولاریسته شده ایم.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

جمعه 5 اسفند 1390  1:45 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها