اوضاع کاملا آرام بود تا این که این اواخر ناگهان تمام گوشی های بلک بری موجود در بازار ناپدید شدند. اگر قبلا در میان ده ها گوشی پشت ویترین چند گوشی بلک بری هم رویت می شد، حالا دیگر همان ها هم پشت ویترین نبود. این اتفاق گر چه بی سر و صدا رخ داد، اما آنقدر تعجب بر انگیز و بی دلیل بود که تصمیم گرفتیم سری به بازار موبایل بزنیم و علت اصلی این اتفاق را جویا شویم
به گزارش خبرنگار اجتماعی قاصد، اگر گوشی های سونی اریکسون را به دست می گرفتی می گفتند عاشق موسیقی است، محصولات نوکیا به درد عکاسی می خورد، آیفون برای پولدار ها بود و گوشی های سامسونگ به اسباب بازی های رنگارنگی می مانست که به خاطر قیمت پایین، در دست گرفتنشان کار سختی نبود. برند های دیگری هم نظیر آی میت، موتورلا،زیمنس و ال جی هم در بازار وجود داشتند که البته هیچ وقت به صورت گسترده طرفدار پیدا نکردند.
اما یک برند در میان این نام ها به بازار آمد که نمی شد آن را در هیچ دسته ای قرار داد. نه خیلی پر زرق و برق و لوکس بود که نامش کنار آیفون بیاید و نه امکانات خاصی داشت که بتواند با امسال نوکیا یا سامسونگ رقابت کند. از طرفی آنقدر ها هم گم نام نبود که هم ردیف زیمنس و ال جی قرار بگیرد.
BLACK BERRYیا توت فرنگی سیاه نام تلفن همراهی بود که یک سیستم عامل متفاوت را در بدنه ای متفاوت تعریف کرده و با امکاناتی متفاوت به بازار فرستاد. ضمن این که علاقه ای هم به واردات محصولات متنوع در بازارهای جهان نداشت. به طوری که از سال آغاز تولید تلفن همراه در این شرکت در سال 2003 تا امروز تنها 49 مدل از گوشی های بلک بری به بازار معرفی شد.
نکته جالب دیگر سیستم عامل انحصاری ریم (research in motion) در این مدل گوشی ها بود که شباهتی به دیگر برند ها نداشت. چه از لحاظ کاربرد و چه از لحاظ طراحی.
رویه بلک بری در تولید این مدل گوشی ها به حدی خاص بود که مخاطبان خاصی را هم به سمت خود جلب کرد. مخاطبانی که هر چند محدود بودند اما سفت و سخت پای گوشی مورد علاقه خود ایستاده بودند. (طبق نظر سنجی سایت گیزمودو، 94 درصد طرفداران بلک بری، به این برند وفا دار بوده و گوشی بعدی خود را باز هم از میان محصولات همین شرکت انتخاب می کنند.)
موج گوشی های بلک بری به تدریج و مثل همیشه به صورت قاچاق وارد کشور شد. نه تبلیغات خاصی داشت و نه جار و جنجالی و نه حتی علاقه ای به رقابت با برند های دیگر.
اوضاع کاملا آرام بود تا این که این اواخر ناگهان تمام گوشی های بلک بری موجود در بازار ناپدید شدند. اگر قبلا در میان ده ها گوشی پشت ویترین چند گوشی بلک بری هم رویت می شد، حالا دیگر همان ها هم پشت ویترین نبود. این اتفاق گر چه بی سر و صدا رخ داد، اما آنقدر تعجب بر انگیز و بی دلیل بود که تصمیم گرفتیم سری به بازار موبایل بزنیم و علت اصلی این اتفاق را جویا شویم
به بزرگ ترین مرکز فروش تلفن همراه در پایتخت یعنی پاساژ علائدین رفتیم و از بدو ورود حواسمان روی برند black berryمتمرکز بود. با دقت ویترین مغازه هارا نگاه می کردیم تا حداقل یک گوشی با این مارک به چشممان بخورد. حدودا یک ساعتی طول کشید تا کل طبقات فروشگاه را به دنبال این میوه ممنوعه زیر و رو کنیم.
نتیجه این جست و جو چیزی جز طرح یک سوال در ذهنمان نبود. "چرا به یک باره تمام گوشی های بلک بری از بازار موبایل جمع آوری شد؟"
هیچ کدام از فروشندگان تلفن همراه اطلاعات درستی از دلیل ممنوعیت فروش ندارند. بدین ترتیب به سراغ یک برنامه نویس رایانه رفتیم تا در مورد سیستم عامل و امکانات ارتباطی این گوشی ها اطلاعات تخصصی و جامعی دریافت کنیم.
کد گذاری؛ دلیل اصلی ممنوعیت
همه چیز از یک واژه مرموز آغاز می شود. "کد گذاری" !
وقتی خط ارتباطی بین دو نقطه کدگذاری میشود، تمام اطلاعات رد و بدل شده بین آنها توسط الگوریتم مخصوصی به رمز تبدیل میشود و تنها این دو طرف هستند که با دانستن الگوریتم میتوانند کدها را به اطلاعات قابل خواندن تبدیل کنند. این امر معمولاً پشت صحنه انجام میشود و دو طرف نیازی به دانستن نحوه کدگذاری ندارند. شما وقتی از کارت عابربانک خود در دستگاههای خودپرداز استفاده میکنید، اطلاعات رد و بدل شده بین خودپرداز و سرور مرکزی بانک به همین طریق کدگذاری میشود.
مقر شرکت در انگلیس
کد گذاری یک ایمن سازی معقول در برنامه نویسی به شمار می رود اما از این شیوه در مسیر عکس و برای سو استفاده هم می توان بهره برد.
این جاست که راز خاص بودن گوشی های بلک بری و شرکت ریسرچ این موشن (Research in Motion/RIM) فاش می شود. وقتی پیامی از یک گوشی بلکبری برای گوشی دیگر ارسال میشود، ابتدا اطلاعات در داخل گوشی کدگذاری و سپس به یکی از دو سرور شرکت RIM در انگلیس یا کانادا منتقل میشود. کدهای اطلاعات در داخل سرور شکسته میشود و دوباره به صورت رمز به گوشی مقصد ارسال میشود.
به نظر می رسد فعالیتهای مشکوک انگلیس و تلاش های آنها برای اطلاع از محتوای فعالیتهای تلفن های همراه در ایران، این بار هم با شسکت مواجه شده است.