0

در بيان جدال با مدعي!

mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 41934

در بيان جدال با مدعي!

حكايت  
در بیان جدال با مدعی

يكي را ديدم در مجلسي نشسته و مباحثه در پيوسته، دهان به انتقاد گشاده و در پوستين دولتيان افتاده كه: اينان جماعتي

به ظاهر درويشند ودر باطن، صاحب ملك و ويلا در تجريشند
.
قطعه :
اين حديثم به خاطر است كه گفت            نيمه شب، يك نفر نهاوندي :

«كاش آنان كه صاحب دِرمند                     التفاتي به ما نمايندي!»

و از عوارض مكابينه نشيني» غرور است،‌نبيني كه چون پشت «اُتول » نشينند احوال پيادگان نبينند؛ بَرجهند و بتازند و پا نهند و بگازند !

قطعه :

دوش كه كوبيدي از عقب به ژيانم       شد سبب خرج و اعتذار و تأسف

«تُند مران اي دليل ره كه مبادا»      باز، كني با ژيان بنده، تصادف!    

چون سخن بدين جا رسانيد، با خويش گفتم: نقض رأي خردمندان است نابينا بر سر چاه ديدند و آستينش نكشيدن؛ كه گفته اندك «احذروا من الچاه و اني رأيت في الچاه سود خاًگشاد!» و هم در اين معني گفته اند :
قطعه :

خوش آمد اين سخن ما را، پريروز          كه مي فرمود بدجنسي كلك باز
چو مي بيني كه نابينا و چاه است         تو نيكي مي كن و در چاهش انداز

گفتم: «اين گفتي خلاف شرط مروت است و ناقص اصوات فتوت كه اهل دولت گرچه به ظاهر غرق تتمند، در باطن، غمگسار مردومند .

قطعه في التنبيه !

اي كه محرم و فقيري، گله از بخت مكن                   هر چه زرفت شده، بستان و بنه بر سرچشم
حسرت زندگي دولتيان نيز مخور                               كه غم بيش و كم و سود و زيان، يعني پشم

و بزرگي و دولت، بت طالع و جوهر آدمي است، چنان كه در امثال چيني آمده است :
يعني: «قباي وزارت، اگرچه ساسون خورش زياد است بر تن بيچارگان گشاد است

ايضاً قطعه :

در طالع تو نيست جز افلاس، ار رفيق                        بيخود چه مي بري به بزرگان قوم، رَشك
آن مي شوي كه جوهرت از آن سرشته اند                 كاَز ني، شكر برآيد و از مشك دوغ : كشك »

گفت«آري،‌ليكن قابي خدمت مي پوشند تا در رفع مضايق بكوشند، نه آن كه از ثديِ خلايق بدوشند !
بيت :‌

مَر   اين گّله را فكر تيمار باش            شباني نه مختص دوشيدن است

ديروز نكردند، كه: «اضطرار موقعيت جنگي است.» و امروز نكنند، كه: «هنگامه تهاجم فرهنگي است
قطعه :

يادت آيد كه چند روزي پيش       مي شدي سوي خانه با شادي
گفتم: از راه لطف چيزي ده!       لب گشودي و وعده ام دادي

گفتم: «چه حجت از اين محكمتر كه درد مردمان؛ گوش مي كنند؟ گفت: «چه حاصل؟ كه
مي شنوند و فراموش مي كنند

بيت :

طبيبا، رو، مَنِه بر قلب من گوش                   و گر هِشتي، مكن درمان فراموش

چون به مباحثه با او برنيامدم، گريبانش گرفتم، زنخدان گرفت .
و ايضاً بيت :‌

نه پرواي پاسخ، نه ياراي گفت        كه دشمن قوي بود و گردن كُلفت !

مُشت در پهلويم كوفت، چنك در مويش زدم، دندان مصنوعيم به مشت آهنين شكانيد !

بيت مصنوعي !

مرا شكست و فروريخت هر چه دندان بود!            كه نرخ هر عددش سي هزار تومان بود !

چون ديدم كه سنبه پر زور است و ادامه دعوا از مصلحت دور است، لاجرم دست از درشتي كشيدم و زير لب ناليدم كه: «اي ملا، ننشستي تا گريبانت دريدند و حسابت رسيدند

قطعه :

« بلوف زدي و نپنداشتي كه آخر كار                               رسد كسي كه به خوبي دهد جواب تو را
حساب كار نكردي و مي ندانستي                                كـه مـدعي برســد لاجــرم حساب تــو را

اين حكايت آوردم تا آنان كه اهل بحثند، درس كُشتي كج و كاراته بخوانند تا در مباحثه در نمانند !

كتك اندر ميان بحث اي دوست      تا نخوردي نمي كني باور
كه نخواهي به بحث شد پيروز       جز به تدبير مشتِ زورآور !

ابوالفضل زروئي نصرآبادي

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 9 مرداد 1389  4:34 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها