دانشمندان يك كنسرسيوم بين المللي در يك پروژه جهاني موفق شدند 22ژن را شناسايي كنند كه با فشار خون مرتبط هستند و مي توانند پايه هاي توسعه بيماريهاي قلبي، فشار خون بالا و سكته باشند.
به گزارش مهر، 351 دانشمند از 234 سازمان تحقيقاتي در 24 كشور از اروپا، آسيا، استراليا و آمريكا با انجام تحقيقاتي بر روي 275 هزار نفر از سراسر دنيا توانستند 22ژن را شناسايي كنند كه بر روي سطوح فشار شرياني اثر مي گذارند.
فشار خون بالا يكي از رايج ترين بيماريها در دنياي صنعتي امروز است كه به حدود 12 تا 20 درصد از جمعيت جهاني آسيب مي رساند. اما اين بيماري تنها مخصوص بزرگسالان نيست، بلكه برپايه تازه ترين تحقيقات، كودكان نيز بسيار بيشتر از پيش بيني ها در معرفي خطر توسعه اين بيماري قرار دارند.
اضافه وزن، چاقي و فاكتورهاي متابوليكي چون ديابت از جمله فاكتورهاي مرتبط با فشار خون هستند. فشار خون بالاي شرياني، فشار خوني است كه در طول فازهاي فعاليت قلب از قلب به روي ديواره هاي شرياني وارد مي شود و موجب انقباض و انبساط ديوارها مي شود.فاز انقباض قلب، ارزش حداكثر فشار و فاز انبساط حداقل فشار خون را نشان مي دهد. در افراد مبتلا به فشار خون بالا، اين سطح فشار بالاتر از حد نرمال است و به همين دليل قلب با فشار بيشتري بايد خون را به جريان بيندازد كه اين مسئله در درازمدت مي تواند به رگهاي شرياني آسيب وارد كند.تنها در 5درصد موارد، علت فشار خون شناخته شده است كه اين موارد عبارتند از: داروها، سندروم كان، بيماري مزن كليه، فنوكروموسيتوما (تومور ناحيه مركزي غده فوق كليه) و تنگي شريان كليوي. اين در حالي است كه در 95درصد مابقي هيچ دليل قابل شناسايي وجود ندارد.
دانشمندان مي دانند كه رژيم غني از نمك مي تواند احتمال بروز فشار خون بالا را افزايش دهد. به همين دليل همواره به استفاده از رژيمهاي غذايي كم سديم شامل كلروسديم (نمك معمولي)، نيترات سديم و بي كربنات سديم توصيه مي شود.همچنين غذاهاي آماده، غذاهاي كنسرو شده و محصولات لبني مدت دار و غذاهاي نيمه آماده و سس نيز از جمله موادي هستند كه موجب افزايش فشارخون بالا مي شوند.براساس گزارش نيچر، اين كشف جديد مي تواند به درك بهتر دلايل ژنتيكي توسعه اين بيماري به دانشمندان كمك كند.