آيت الله مكارم شيرازي:
براساس روايتي از اميرالمؤمنين (ع) لجاجت عقل انسان را از كار مي اندازد. در تاريخ انسان هاي دانشمند و هوشياري بودند، ولي بعد از اين كه لجاجت كردند، يك نادان تمام عيار شدند... حضرت علي(ع) در جايي مي فرمايند كه لجاجت بذر تمام بدي هاست؛ بذري كه نهال آن موجب ريختن آبروي خود و ديگران و گرفتاري هاي فراواني را به دنبال دارد.... نويسندگان مطبوعات اگر خطايي مرتكب شدند و به آنها تذكر داده شد، لج نكنند و بگويند معذرت مي خواهيم؛ البته عذرخواهي نياز به شجاعت دارد.(1)
جمهوريت و اسلاميت، دو ركن انفكاك ناپذير
آيت الله جوادي آملي:
اگر در جمهوري اسلامي جريان جمهوريت و اسلاميت را جدا كردند ديگر نه جمهوريت مي ماند، نه اسلاميت. جمهوريت و اسلاميت مثل نفس و بدن است. اگر ما جامعه شناسي مان جامعه شناسي قرآني باشد نه جامعه شناسي ديگري، براي جامعه حقيقتي بايد قائل باشيم. اگر جامعه، جامعه اسلامي شد، جمهوريت اسلامي شد، بدن را جمهور تأمين مي كند و روح را اسلام تأمين خواهدكرد... ما اگر خواستيم جامعه را اصلاح كنيم، اولا جامعه را بايد بفهميم، بعد پي ببريم كه اين جمهور كه فاسد شد براي اين بود كه اسلام را بد معرفي كردند.(2)
لزوم تحقق سيره عملي ائمه(ع)
آيت اله صافي:
نكته مهمي كه ما بايد از اين ماه بزرگ برداشت كنيم، شناخت روش و سيره ائمه معصومين(ع) بخصوص مولاي متقيان حضرت اميرالمؤمنين(ع) مي باشد. روش حكومت داري، عبادت، زهد و پارسايي آن بزرگوار براي همه درس است و محاسبه نفس، تواضع، انكار منكر و ابطال باطل از ويژگي هاي مهم و آموزه هاي آن حضرت مي باشد.
... عدالت به معناي واقعي كلمه را آن امام مظلوم در جامعه پياده كردند؛ عدالتي كه فقط با عمل و رفتار قابل تحقق است نه اينكه فقط شعار بدهيم و به آن عمل نكنيم.(3)
رد بي منطق ادله يعني بي ايماني
آيت الله مصباح يزدي:
اين كه انسان هميشه بخواهد در مقابل كسي كه دليلي را مي آورد، بدون منطق آن را رد كند، درست نبوده و اميدي به ايمان چنين افرادي وجود ندارد. شيطان به اين افراد حمله كرده و آنها در زير سم شياطين له مي شوند.(4)
اسلام شناسي براساس منابع اصيل
اين كه فلان مستشرق درباره اسلام چه گفته است، براي ما حجت نيست. همان گونه كه براي شناخت اديان ديگر بايد به منابع اصلي آنها رجوع كرد. در شناخت اسلام نيز بايد به سراغ منابع اصلي اسلام برويم. برخي مي گويند مي خواهيم اسلام را بشناسيم ولي براي اين كار به سراغ فلان سايت و يا روزنامه كه دشمن اسلام هستند مي روند؛ اين افراد دروغ مي گويند كه مي خواهند اسلام را بشناسند.
... افرادي كه درمسير درست شناخت دين وارد نمي شوند، آهسته آهسته منحرف مي شوند، از ايمان بي بهره مي مانند و ناخودآگاه داخل كفر مي شوند. (5)
تضاد عمل فاسد با ايمان
ايمان از طرفي قابل رشد و بالندگي و از طرفي قابل ضعف، خشكيدن و سوختن است و ما دراين صورت بايد احساس خطر كرده و مراقب باشيم... عمل فاسد همانند آب مسمومي است كه در پاي درخت ريخته مي شود و اين درخت روز به روز ميوه آن كمتر و در پايان خشك خواهدشد.(6)
اصول نقد صحيح و سازنده
آيت الله مظاهري:
متأسفانه در زمان حاضر انتقاد صحيح و حقيقي بسيار كم است و از آن بدتر اينكه انتقادپذيري اصلا وجود ندارد. انتقاد كه در روايات اهل بيت(ع) از آن به هديه تعبير شده است، به اين معنا است كه انسان، عيب ديگري را در خلوت و به خود آنان گوشزد كند.
... بازگويي عيوب اشخاص، به گونه اي كه ديگران مطلع شوند، منجر به آبروريزي و هتك حرمت مي گردد و نه تنها انتقاد نيست، بلكه گناه بزرگي است... انتقاد از عيوب آشكار ديگران فضيلت است، ولي عيب جويي و تجسس براي يافتن عيوب اشخاص، در تعاليم قرآن و عترت بسيار نكوهش شده و بايد از آن اجتناب گردد... برخي از روزنامه ها يا سايت هاي اينترنتي و نيز برخي سياسيون، علناً به غيبت، تهمت و شايعه پراكني مي پردازند و نام اين اهانت و آبروريزي خود را انتقاد مي گذارند... هر مسلماني وظيفه دارد، علاوه بر رفع عيب از خود، با انتقاد صحيح و سازنده، عيوب ديگران را نيز رفع نمايد و مهم تر اينكه پذيرش انتقاد ديگران را داشته باشد و از انتقاد سازنده استقبال كند.(7)
برنامه سازي براساس تشريح كتب ولايي
اگر رسانه هاي گروهي و صدا و سيما به جاي پرداختن به مطالب كم ارزش و پخش سريال هاي پي درپي كه معمولا نتيجه ديني ندارد و در برخي موارد نافي مقدسات نيز مي باشد، ساعاتي را براي شرح كتب ولايي و ترويج ولايت اميرالمؤمنين(ع) و ائمه اطهار(ع) اختصاص دهند، شبهات روزافزون به صورت حاضر در جوانان رخته نمي كند و قدرت انحراف آنان را نمي يابد.
...عدم استفاده صحيح و كاربردي از منابع ولايي شيعه و كوتاهي در زمينه شناخت صحيح معصومين(ع) منجر به فراموش شدن ولايت مي شود و فراموشي اهل بيت(ع) و ولايت آنان، از مصاديق ظلم به ايشان است.(8)
ويژگي شيعيان راستين، تمسك عملي به قرآن و عترت
جامعه اي لايق ميزباني از حكومت جهاني اهل بيت(ع) است كه افراد آن با هم متحد باشند و با غيبت، تهمت، شايعه و اهانت، به دشمني با يكديگر نپردازند تا بتوانند با اتحاد و يك پارچگي، حكومت حضرت ولي عصر(عج) را اداره نمايند.
... شيعيان راستين كه به صورت توأمان به قرآن و عترت تمسك مي جويند و به خصوص از نظر عملي، به دستورات انسان ساز قرآن كريم توجه كرده و پيرو اهل بيت(ع) هستند و در حد توان، كردار و گفتار خود را به اعمال اهل بيت(ع) شبيه مي سازند، وارثان و تمكن يافتگان آينده جهاني خواهند بود.
... كسي كه خود را شريك غم و اندوه ديگران نمي داند و با وجود مشكلات فراوان معيشتي و معضلات اجتماعي و ناهنجاري هاي روحي و اخلاقي در وضع كنوني، با خودخواهي به فكر زندگي خود و اطرافيان خود است، افكار و اعمال او به اهل بيت عصمت و طهارت(ع) شباهتي ندارد و در زمره شيعيان اميرالمؤمنين(ع) محسوب نمي شود.(9)
نهج البلاغه منبع عرفان حقيقي
آيت الله سبحاني:
عرفان كامل در نهج البلاغه وجود دارد و جوانان اگر به دنبال عرفان هستند، به اين كتاب عزيز رجوع كنند؛ زيرا سرانجام عرفان كاذب، بت پرستي است.
...گاهي برخي از جوانان نسخه اي براي رشد معنوي درخواست مي كنند؛ پاسخ بنده به آنان اين است كه نماز را در اول وقت به جاي آورند و در هر روز يك جزء از قرآن كريم را تلاوت كنند تا بتوانند به مقامات عالي دست يابند.(10)
ضربه منافقين به اسلام بيشتر از كافران
دشمنان اسلام بر دو نوعند دشمنان آشكار و ظاهر مانند كافران و دشمنان پنهان و باطن مانند منافقان، دو دسته از دشمنان اسلام محسوب مي شوند... تاريخ نشان داده است كه ضربه اي كه منافق به اسلام زده است، بسيار بيشتر از كافران بوده و اين منافقان دوست نما از باب دوستي وارد شده و به اسلام ضربه مي زنند.(11)
ــــــــــــــــــــــــــــــــ
پي نوشت ها
1- حوزه، 1/6/90
2- اديان، 29/5/90
3- حوزه، 29/5/90
4- همان، 8/6/90
5- همان، 7/6/90
6- همان، 1/6/90
7- همان، 7/6/90
8- همان، 1/6/90
9- همان، 5/6/90
10- همان، 31/5/90
11- همان، 3/6/90