آيت الله مكارم شيرازي:
متأسفانه اخيرا نيز در جامعه ما به تقليد از غربي ها برخي چيزها اضافه شده؛ به طوري كه مي گويند فلان كس قهرمان فوق العاده ورزشي يا بازيگر سينما است ما هرگز نمي گوييم ورزش بد است، بلكه لازم نيز مي باشد و از طرفي يك نوع سرگرمي هم هست. ولي اين كه ميلياردها پول خرج كنيم تا فلان تيم در فلان مسابقه جهاني شركت كند، حال مدال بياورد يا نياورد، فرهنگ غربي است.
خطر بازگشت به فرهنگ طاغوت
و فراموشي ارزش ها
ساده زيستي، اهميت دادن به افراد باايمان، زيارت خانه خدا، و كنارهم بودن در صف نمازجماعت از جمله اقدامات پيامبر(ص) براي نهادينه كردن ارزش ها در جامعه بود.
.... خوشبختانه به بركت انقلاب اسلامي در كشور ارزش هاي اسلامي و انساني حاكم و خانواده هاي شهدا، جانبازان و بسيجيان جز ارزش ها قرار گرفتند... بايد مراقب باشيم نكند دوباره به فرهنگ طاغوت برگرديم و ارزش را در كاخ ها و لباس هاي مجلل، زر و زيور براي زنان، مال و ثروت فراوان و اتومبيل هاي گران قيمت بدانيم1.
نقص سيستم قضايي
دادگاه هاي رسيدگي كننده به اعمال اراذل و اوباش بايد مخصوص باشد؛ به طوري كه ظرف يك هفته حكم مقتضي صادر شود، نه اين كه پس از گذشت دوسال مردم قضيه را فراموش كنند و درس عبرتي براي سايرين نشود.
آثار سنت گذاري درجامعه
كسي كه سنت حسنه اي در جامعه باقي مي گذارد، تا زماني كه مردم به آن سنت عمل مي كنند، خيرات و بركات آن نصيب سنت گذار مي شود، همانطور كه كساني كه سنت هاي غلطي در مسئله ازدواج ايجادكرده و يا خرافاتي در جامعه رواج مي دهند، تا زماني كه آن سنت غلط در جامعه هست، گناه آن وبال گردنشان است2.
ضرورت تمسك به ثقلين
تمامي واجبات درقرآن نيامده است؛ واضح ترين مسئله در اسلام نمازهاي پنج گانه است، ولي در كجاي قرآن تعداد ركعت هاي آن بيان شده است؟
... ما مسائل اسلامي را بايد از پيامبر(ص) بگيريم؛ البته بايد به احاديث با سند محكم مراجعه كنيم؛ بنابراين اگر ما قرآن را بگيريم و غير آن را رها كنيم، بايد نص دين را رها كنيم3.
جايگاه حب علي(ع)
آيت اله شيخ مجتبي تهراني:
پيامبر اكرم(ص) در روايتي مي فرمايند: «من أحب علياً قبل الله تعالي منه صلاته. صيامه و قيامه و استجاب دعاه»
(بحار ج 27 ص 120) كسي كه علي(ع) را دوست بدارد خدا نماز، روزه ها و شب زنده داريش را قبول مي كند و دعايش را مستجاب مي فرمايد.
يعني محبت حضرت علي(ع) به اعمال و طاعتش جان مي بخشد و اسكلت اعمال ظاهري اش را زنده مي كند. از آخرين جمله اين روايت [خدا دعايش را مستجاب مي فرمايد] معلوم مي شود كه يكي از عوامل اجابت دعا، حب علي(ع) است.
من كه خودم را نگاه كردم ديدم اميرالمؤمنين(ع) را دوست دارم خدا كه از دل من آگاه است من بعيد مي دانم در بين ما كسي باشد كه آن حضرت را دوست نداشته باشد مگر مي شود!؟
بدانيد كه معصيت ها با يك توجه و يك معذرت خواهي بخشوده مي شود از آن طرف، حب حضرت علي(ع)، طاعات دست و پا شكسته ما را جان مي بخشد و روح مي دهد و آنها را زنده مي كند خدا هم اينها را قبول مي كند4.
تفاوت اخلاق اسلامي با اخلاق يوناني
آيت الله مصباح يزدي:
طبق نظام اخلاقي قديم كه از فلاسفه يونان نقل شده است، اساس ارزش ها اعتدال معرفي شده و ميزان تمام افعال اعتدال بوده و در سخنان آنان افراط و تفريط رذيلت به شمار مي رفت؛ اما در اخلاق الهي ملاك بالاتر از اين سخنان است؛ زيرا افعال زماني ارزش دارند كه انسان را به خدا نزديك تر كنندو به طور كلي تمام افعال بر اساس ارزش الهي سنجيده مي شوند5.
فضيلت عفو و گذشت در روابط اجتماعي
آيت الله مظاهري:
عفو يا گذشت، يكي از فضائل اخلاقي است كه در تعاليم روح بخش و انسان ساز قرآن و عترت، بسيار مورد تاكيد واقع شده و قرآن كريم در آياتي به صورت جدي از مومنين انتظار دارد كه عفو، گذشت، ايثار و فداكاري را در زندگي و در روابط اجتماعي خود حاكم سازند تا در قيامت مورد مغفرت پروردگار متعال واقع شوند.
... كسي كه دوست دارد خداوند متعال در قيامت، گناهان او را ببخشد، بايد در دنيا از گناه و اشتباهات ديگران بگذرد و كينه كسي را به دل نداشته باشد... شفاعت اهل بيت
«سلام الله عليهم» در قيامت، محتاج زمينه سازي است و تنها كساني مشمول شفاعت مي شوند كه توانسته باشند در دنيا، خود را به زيور فضائل و صفات پسنديده چهارده معصوم «سلام الله عليهم» بيارايند و در حد امكان خود را به آن بزرگواران شبيه سازند... يكي از صفات بارز و فضائل نيكوي اخلاقي كه در وجود اهل بيت «سلام الله عليهم» جلوه ويژه اي دارد، فضيلت عفو است و همه مسلمين، خصوصاً شيعيان بايد با پيروي ازمعصومين «سلام الله عليهم» رفتاري همراه با گذشت، فداكاري، رأفت و مهرباني با همديگر داشته باشند تا مورد شفاعت اهل بيت «سلام الله عليهم» واقع شوند6.
مسئوليت هاي حكومتي به منزله امانت
اموال عمومي و بيت المال مسلمين در نزد مسئولان مربوطه، امانتي خطير و با اهميت است و بايد ضمن حفظ و حراست از اين اموال، از حيف و ميل و به هدر رفتن بيت المال و صرف آن در امور غيرضروري و تجملاتي پرهيز جدي داشته باشند.
... اميرالمومنين(ع) به استانداران خويش مي فرمايند: «هنگامي كه نامه مي نويسيد، قلم هاي خود را نيز بتراشيد و بين سطور فاصله نيندازيد و در نامه نگاري به من، قلم فرسايي نكنيد و به جاي زياده نويسي و پرگويي، جان كلام را بنويسيد كه بيت المال مسلمين تحمل چنين ضررهايي را ندارد.»
بنابراين همه مسئولان نظام مقدس جمهوري اسلامي وظيفه دارند، بيت المال مسلمين را براي تقويت اسلام و رفاه حال مردم صرف نمايند كه مصرف بيت المال در امور شخصي و غيرضروري، خيانت در امانت است و گناه بزرگي محسوب مي گردد.
... مسئوليت و مقام مسئولان، مديران و كارمندان، در دستگاه هاي دولتي و حكومتي نزد آنان امانت است و كوتاهي در انجام مسئوليت ها و وظايف قانوني كه منجر به طولاني شدن رسيدگي به امور مردم و تاخير در پاسخ گويي به مردم مي شود، مصداق بارز خيانت در امانت است7.
پي نوشت ها:
1-حوزه، 27/5/90
2-همان، 17/5/90
3-همان، 20/5/90
4-همان، 28/5/90
5-همان، 25/5/90
6-همان، 26/5/90
7-همان، 18/5/90