آیا "اختاپوس"راست می گوید؟
1
)
این روزها جریانی در حاشیه جام جهانی اتفاق می افتد که به نظر من هم عجیب و هم جالب توجه است و موجب حرارت بیشتر مسابقات شده است و آن ماجرای پیش بینی های "پل" اختاپوس آلمانی می باشد که تاکنون تمام بازی های آلمان را درست پیش بینی کرده؛ روش کار او چنین است که دو محفظه در طرفین او قرار می دهند و بر روی هر یک پرچم یکی از دو تیم شرکت کننده را می گذارند و در در داخل محفظه ها مقداری از غذای اختاپوس را؛ و آنقدر صبر می کنند تا اختاپوس به سمت یکی از محفظه ها رفته و غذای داخل آن را بردارد، با این کار او در واقع بازی پیش رو را پیش بینی کرده و کشوری که پرچمش بر روی آن محفظه قرار گرفته، برنده بازی خواهد بود.
2
)
چند روز پیش داشتم یکی از وبلاگ ها را مطالعه می کردم که در آن، نویسنده به نقد اختاپوس گرایی (؟!!) پرداخته بود و در آنجا ضمن این که اشاره کرده بود این کار از خرافات است و با وجود پیشرفت های سریع و قابل توجه علمی هنوز هم - و به زعم او، متاسفانه - به خرافات گرایش وجود دارد. او همچنین سخنان چندی پیش امام جمعه تهران که فساد را به زلزله ربط داده بود شاهد مثال آورده و واکنش های صورت گرفته را تائید کرده بود و از این متاسف بود که چرا واکنش انتقادی در این باره دیده نمی شود
3
)
امور ماورای طبیعی - هم چون توانائی پیش بینی کردن - اموری هستند که نمی توان به راحتی درباره آن ها سخن گفت. ابتدا باید میان دو نوع پرسش تفاوت نهاد یکم این که آیا اصولا این گونه امور وجود دارند و یا خیر؟ و دوم این که امری خاص ( مانند همین مورد اخیر) صادق هست و یا خیر؟ البته اگر با پاسخ به سوال دوم مثبت باشد لزوما پاسخ به سوال اول نیز مثبت خواهد بود. به هر حال فارغ از این که این گونه امور وجود دارند و یا خیر( که به نظر من وجود دارند) داوری در مورد صدق آن ها با توجه به توانائیهای معمول انسان ها به هیچ وجه ساده نیست. به نظر می رسد تنها در صورتی می توان فهمید که پیش بینی صادق است و یاخیر؛که نتیجه را بنگریم و از لحاظ آماری، پیش گوئی های قبلی را بسنجیم هر چه درصد درست بودن پیش گوئی های قبلی بیشتر باشد گمانه ها به صدق پیش گوئی بعدی هم افزایش خواهد یافت. اما هیچ گاه نمی توان با قطع یقین گفت که پیش بینی صادق هست و یا خیر.با توجه به این مسائل به نظر من چون درصد بسیار بالائی از پیش گوئی های این اختاپوس درست از کار در آمده است می توان یک دلیل قوی برای صدق باشد و اگر دلایل له و علیه برد یک تیم مساوی باشد پیش گوئی اختاپوس می تواند کفه ترازو را به نفع یکی از تیم ها سنگین تر کند.
یک شنبه 20 تیر 1389 10:05 PM
تشکرات از این پست