بار دیگر PHP قابلیت و کارایی خود را در معجزهای و در واقع سیستمعاملی بهنام eyeOS نشان میدهد. برخلاف تحلیلهای ( نهچندان ) علمی مایکروسافتزدگان ( همان غرب زدگان ! ) که PHP به خاطر نداشتن فضای نام (Name Space) و نداشتن فایل باینری جهت کاهش سربار سیستم ( و … ) (اینجا را ببینید ) پروژهای بزرگ به نام eyeOS با مجوز AGPL نسخه سوم منتشر شده است. این سیستمعامل تحت وب تمامی آنچه از یک سیستمعامل قابل دسترس از همهجا ( ازطریق اینترنت ) انتظار دارید را فراهم میکند. از نرمافزار اداری Office گرفته تا Widget های دسکتاپ !
چیز بسیار جالبی که این پروژه من رو به خودش جذب کرد ، اولا عدم نیاز به بانک اطلاعاتی است !
یعنی تنها نیازمندی شما برای اجرای سرور این برنامه تنها این موارد است :
-
Apache 1.3.x or 2.x
-
PHP 5.x or higher
موارد مورد نیاز جهت ذخیره سازی در سیستم فایل داخلی ذخیره میشوند. ثانیا طراحی گرافیکی فوقالعاده زیبا و کارآمد هست به طوری که قالب Oxygen مربوط به KDE 4 رو به طور زیبایی پیادهسازی کردهاند. همچنین قالبی شبیه ویستا هم موجود است. و همچنین ویژگی Transparency پنجرهها هم بسیار جذاب است. شما میتوانید پنجرهها را Drag & Drop کنید و Maximize و Minimize کردن پنجرهها و تغییر اندازهی آنها هم مورد پشتیبانی قرار گرفتهاند. بطوری که اگر مرورگر خود را به صورت تمام صفحه درآورید ( در فایرفاکس اینکار را با F11 انجام دهید ! ) حس کار با یک سیستم عامل واقعی را خواهید یافت.
از قابلیتهای دیگر این سیستمعامل تحت وب مبتی بر پردازش ابری ، File Manager بسیار کارآمد آن است. به طوری که میتوان به راحتی تعداد زیادی از فایلها را به سرور آپلود کرد و یا فایلها را دانلود کرد. دانلود کردن یک پوشه به صورت یک فایل فشرده (tar.gz) فراهم شده است. میتوانید پوشه درست کنید و فایلهای خود را طبقه بندی کنید.
این سیستمعامل از File Association قوی پشتیبانی به عمل میآورد و میتواند فایلهای معروف و شناخته شده را برای شما نمایش دهد. البته در بعضی موارد مانند خواندن فایلهای اداری مجموعه Office بایستی از OpenOffice استفاده کند ( در لینوکس ). همچنین میتوانید فایلهای تصویری یا صوتی را نمایش دهید ( البته در صورتی که افزونههای مورد نیاز به همراه Codecهای مورد نیاز در مرورگرتان نصب شده باشد )
سیستم مدیریت کاربران بسیار قوی بوده و می توان نحوهی دسترسی آنها را به صورت گروهی و یا فردی تنظیم و ذخیره کرد. برنامههای کاربردی نصب شده مانند ماشین حساب و مدیریت اطلاعات شخصی و ویرایشگر متنی و تقویم و غیره به طور پیشفرض در سیستم نصب شدهاند که قابلیت توسعهی بیشتر را دارند.
نکتهی جالب دیگر این سیستمعامل به دلیل اینکه بر روی بستر اینترنت سوار میشود بایستی قابلیت کار با دستگاههای قابل حمل مانند انواع موبایلها و PDAها را داشته باشد که به خوبی از عهدهی این کار بر میآید ( طبق ادعای سایت رسمی چون خودم فعلا تست نکردم ! )
ویژگی دیگری که من را برآن داشت (!!) که این سیستمعامل را سریعا تست کنم حجم پایین آن در کمال ناباوری است ! فقط 3.2 مگابایت
پس منتظر چی هستید ؟!! همین الان دانلود کنید و معجزهی وب ۲ را ببینید
پ.ن ۱ : اگر کاربر حرفهای نیستید و نمیتوانید PHP و Apache رو نصب کنید و میخواهید آن را تست کنید یک اشتراک برای خود بسازید و آن را تست کنید ! ( زبان فارسی هم داریم ! )
پ.ن. ۲ : اگر پینوشت اول بهتون برخورد و احساس میکنید که توانایی استفاده از اون در اینترنت به صورت واقعی رو دارید یک eyeOS VPS برای خودتون بخرید ( با قیمت مقطوع ! )