دكتر مجيد حاجي فرجي در نشست خبري كه به مناسبت برگزاري همايش ملي زيتون كه در آذر ماه برگزار ميشود، گفت: ميوه زيتون ميوهاي سودمند و باارزشي است كه نامش نيز در قرآن ذكر شده است. اين ميوه در مكانيزم ارتقا و ايجاد سلامت در سيستم بدني جانداران و به ويژه انسان نقش بسزايي دارد. متاسفانه بحث زيتون در اين سالها محجور واقع شده است و ميتوان گفت حتي همه متخصصين تغذيه ما نيز از زيتون شناخت كافي نداشتند.
وي با اشاره به اينكه در گذشته تصور ميشد خاصيت زيتون به علت وجود اسيدهاي چرب است، اظهار كرد: اكنون مشخص شده زيتون سرشار از تركيبات پلي فنول و مواد موثره آنتي اكسيداني است و به اندازه اسيدهاي چرب اشباع زيتون داراي خواص ويژه و مفيد تغذيهاي است. امروز با بحران بيماريهاي غيرواگير چون ديابت، چاقي، سرطان و بيماريهاي قلبي و عروقي در كشور مواجه هستيم كه جزو عوامل مهم مرگ و مير در كشور هستند و زيتون ميتواند در كاهش ابتلا به اين بيماريها نقش مهمي را ايفا كند.
وي اضافه كرد: آنتي اكسيدانها با راديكالهاي آزاد توليد شده دربدن مقابله ميكند. راديكالهاي آزاد گاهي به علت آلودگيهاي محيطي، استرس و نظاير آن در سيستم بدني ايجاد اختلال ميكند و زيتون كه حاوي منابع سرشار اكسيدان است قادر به حذف راديكالهاي آزاد خواهد بود.
دكتر حاجي فرجي توضيح داد: كاري كه امروز در صنعت توليد زيتون انجام ميشود تحت عنوان روغن گيري از آن نام برده ميشود . اما بايد گفت اين فرايند فرايند روغن گيري از زيتون نيست بلكه گرفتن عصاره زيتون است كه براثر فشار تمام تركيبات مواد مغذي آن استخراج ميشود. طعم خاص اين محصول براي بسياري از افراد پذيرفته نيست كه علت اصلي آن تلخي و گسي باقيمانده در فرآيند عصارهگيري است.
وي با اشاره به اينكه زيتون در پيشگيري از بيماريهاي غيرواگير مفيد است، اظهار كرد: اخيرا اثبات شده است زيتون در كاهش وزن و كنترل چاقي هم تاثيرگذار است اما مكانيزم آن هنوز مشخص نشده است. روغن زيتون به اين خاطر كه اثر سيركنندگي دارد و باعث دريافت خوب تركيبات مغذي ميشود درسيستم گوارشي نيز تاثير مفيد فايدهاي دارد. از اين رو در درمان بيماريهاي گوارشي چون گاستريت، التهاب معده و يبوست نيز مورد استفاده قرار ميگيرد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا محصولات جانبي تهيه شده از زيتون نيز به اندازه زيتون خالص داراي خواص هستند، گفت: اخيرا در بسياري از محصولات مشتق از زيتون كه وارداتي هم بودند زيتون بدون هسته نيز دستهبندي ميشد اما متخصصان تغذيه معتقدند بهتر است براي اينكه مواد موثره آنتي اكسيداني خارج نشود صدمه و آسيبي به ميوه در پروسه توليد ايجاد نشود و ميوه به طور كامل و با هسته مصرف شود. هرچند ممكن است زيتون طعم ناخوشايندي داشته باشد اما بايد تلاش كرد تا به مصرف زيتون به صورت يك مصرف و عادت در ميان مردم جا بيفتد.
وي همچنين درباره طبخ مواد غذايي با روغن زيتون توضيح داد: برخي عنوان ميكنند چون روغن زيتون حاوي اسيد چرب است شايد مقاومت زيادي داشته باشد. اما بايد گفت اگر سرخ كردن و طبخ موادغذايي با حرارت پايين انجام شود بدون اشكال است و روغن زيتون ميتواند به عنوان مفيدترين روغن در ميان ساير روغنها در طبخ مواد غذايي مورد استفاده قرار گيرد.
رييس انستيتو تحقيقات تغذيهاي و صنايع غذايي كشور در پايان گفت: همايش ملي زيتون با همكاري شوراي ملي زيتون در انستيتو تحقيقات تغذيهاي و صنايع غذايي كشور در 29 و 30 آذر ماه در محل انستيتو برگزار ميشود. برپايي نمايشگاه و جشنوارههاي زيتون از جمله برنامههاي جنبي اين همايش است.