انواع بیماریهای قلبی
بیماریهای قلبی را میتوان به انواع زیر تقسیم كرد:
1- نارساییهای مربوط به عروقی كه خود قلب را تغذیه میكنند (مانند سكته قلبی)
2- بیماریهای دریچهای قلب و نارسایی قلبی (مانند تنگی دریچه میترال یا دولتی، گشادی دریچه آئورت)
3- بیماریهای مادرزادی قلب (مانند وجود سوراخ در دیواره بین دو بطن یا دو دهلیز)
4- افزایش فشار خون
براساس شواهد موجود، ورزش عمدتاً در پیشگیری و درمان بیماریهای عروق قلب مؤثر است و بیشتر در این مورد توصیه میشود اما علیرغم اینكه گزارش شده ورزش و فعالیت بدنی، بیشتر در پیشگیری از بیماریهای عروق قلب نقش دارد. برای بیماریهای دریچهای و مادرزادی قلب فعالیتهای تحت كنترل و سبك توصیه میشود البته در بعضی موارد ورزش برای آنها ممنوعیت دارد.
عوامل تشدیدكننده بروز سكته قلبی
مهمترین عوامل تشدیدكننده زمینه بروز سكته قلبی عبارتند از:
1- افزایش چربیهای خون 2- افزایش فشار خون 3- كشیدن سیگار 4- بیماری دیابت 5- جنسیت (مرد بودن) 6- چاقی 7- قرص ضد بارداری 8- الكل 9- سن بالا 10- سابقه خانوادگی 11- شیوه زندگی بیتحرك 12- استرس
افزایش كلسترول
افزایش چربی خون به تغییر در كیفیت و كمیت چربیهای سرم اطلاق میشود كه ممكن است در اثر تغییر در متابولیسم لیپورپروتیینها یا به علت اختلال سیستمها و اندامهای مختلف كه در میزان چربیهای سرم مؤثرند ایجاد شود. افزایش چربیهای خون همراه با اترواسكلروز عروق محیطی و كرونری هستند. بدین ترتیب، سطح كلسترول و تریگلیسرید (چربیهای اشباع شده) اضافی خون با امراض كرونر قلب رابطه نزدیكی دارند.
استعمال دخانیات
هر اندازه تعداد سیگارهایی كه در یك روز مصرف میشود بیشتر و هر قدر مدت زمان سیگار كشیدن طولانیتر باشد، عوامل تهدیدكننده امراض كرونر قلب و سرطان ریه بیشتر است. در افراد معتاد به سیگار، امكان پیدایش نارساییهای قلبی 3 برابر افراد عادی است. كشیدن سیگار امكان ابتلا به بیماری عروق قلبی را تا 3 برابر افزایش میدهد.
افزایش فشار خون
هرگاه فشار سیستولیك از 160 میلیمتر جیوه و فشار دیاستولیك از 90 میلیمتر جیوه بیشتر باشد نشاندهنده پرفشار خونی است. فردی با فشار خون سیستولی بیش از 150 میلیمتر جیوه دارای دو برابر امراض تهدیدكننده كرونر قلب نسبت به فردی كه دارای فشار خون سیستولی كمتر از 120 میلیمتر جیوه است، میباشد.
سن
معمولاً هر قدر سن شما بیشتر باشد عوامل تهدیدكننده سكته قلبی در شما بیشتر است. برای مثال، بین سنین 25 تا 34، میزان تلفات ناشی از سكته قلبی 10 نفر در هر 100 هزار نفر مرد سفیدپوست، در سن 55 تا 64 این رقم به صد برابر افزایش یافته، یعنی نزدیك به 1000 نفر در 100 هزار نفر است. شاید به نظر برسد كه بروز عوارض قلبی در سنین پیری و كهنسالی است، در حالی كه آمار و ارقام حاكی از این است كه بروز اختلالات قلبی به طور متوسط در سنین 22 سالگی دیده شده و میزان آن حتی در كشورهای پیشرفته سال به سال رو به افزایش است.