آیا تا به حال اتفاق افتاده است كه نام كسی را كه سابقاً ملاقات كرده بودید فراموش كنید؟ یا فراموش كنید فلان وسیله را كجا گذاشته اید یا آیا در ماشین را قفل كردید یا نه؟
مطمئناً چنین اتفاقاتی برای شما هم افتاده است. اما اگر این از دست دادن حافظه مكرراً اتفاق بیفتد و شما توانایی تمركزتان را از دست بدهید، چه می شود؟
متاسفانه، از دست رفتن حافظه و بالا رفتن سن رابطه ای مستقیم دارند. در اوایل 20 سالگی، مغز شروع به از دست دادن بعضی سلول های عصبی می كند و بدن كمتر مواد شیمیایی مورد نیاز مغز برای درست كار كردن را تولید می كند.
خوشبختانه، شما كارهای زیادی می توانید انجام دهید تا این جریان را كندتر كنید. در اینجا به چند نكته اشاره می كنیم تا با رعایت آن بتوانید حافظه تان را تقویت كنید.
1- غذاهای سالم بخورید
استفاده از یك رژیم غذایی سالم و مناسب نه تنها برای جسمتان مفید است، بلكه برای مغز و حافظه تان نیز لازم است. بر طبق نظرات آكادمی عصب شناسی آمریكا، خوردن میوه ها و سبزیجاتی كه حاوی میزان زیادی آنتی اكسیدان هستند؛ مثل توت ها، مركبات، اسفناج، هویج، كلم بروكلی، گوجه فرنگی و سیب زمینی شیرین می تواند تا 11 درصد احتمال سكته را پایین بیاورد.
تحقیق دیگری نشان می دهد كه آنتی اكسیدان ها و پلی فنول های موجود در ذغال اخته و انگور می تواند توانایی ارتباط سلول های مغزی را با یكدیگر بالا برده و خطر آسیب رسیدن به آنها را پایین آورد.
به جز میوه و سبزیجات، مواد دیگری مثل كاركامین و همچنین ویتامین های B مثل نیاكتین و اسید فولیك نیز در این زمینه كمك كننده هستند و خطر ابتلا به آلزایمر را پایین می آورند.
2- از نوشیدن مشروبات الكلی خودداری كنید
همه می دانند كه نوشیدن مشروبات الكلی باعث از دست دادن حافظه به طور موقت می شود. اما محققین دریافته اند كه می تواند عوارض طولانی مدت نیز داشته باشد و روی سلول های مغزی تاثیر بگذارد. تاثیر موقتی آن رابطه ای نزدیك با میزان مصرف نوشیدنی دارد. هرچه میزان بیشتری بنوشید، حافظه تان كندتر خواهد شد.
3- جسمتان را ورزش دهید
همه ی ما می دانیم كه برای روی فرم نگاه داشتن هیكل و بدنمان باید ورزش كنیم. اما آیا می دانستید كه ورزش كردن باعث تقویت حافظه تان نیز می شود؟
ورزش های قلبی-عروقی مانع از دست رفتن حافظه می شود. پزشكان بر این عقیده اند كه علت آن است كه ورزش گردش خون را در مغز بالا می برد و نمی گذارد بافت های عصبی مغز با بالا رفتن سن به سرعت از بین بروند.
حتماً لازم نیست كه دونده ی دوی ماراتن باشید تا حافظه تان تقویت شود. ورزش های جسمی-فكری نیز می توانند با از دست رفتن حافظه مقابله كنند.
4- فكرتان را ورزش دهید
ورزش دادن به فكرتان و به رشد مغزتان كمك می كند. با فعال نگاه داشتن مغزتان، سلول های عصبی مغزتان را ترغیب می كنید تا ارتباطات جدید ایجاد كنند. این مسئله به جز بالا بردن قدرت یادآوری، ظرفیت حافظه را هم بالا می برد و مانع از دست رفتن حافظه می شود.
كارهای بسیاری می توانید برای ورزش دادن و فعال كردن مغزتان انجام دهید. كارهای ساده ای مثل حل جدول، بازی شطرنج و مطالعه كردن از آن دسته هستند. گرفتن آموزش های جدید مثل یادگیری زبانی خارجی یا یك آلت موسیقی نیز می تواند مفید باشد.
5- از مكمل های تقویت كننده حافظه استفاده كنید
علم خیلی وقت است كه فایده ی بعضی مكمل های غذایی مثل روی و اسید فولیك را برای تقویت حافظه دریافته است. مكمل های دیگری نیز شناخته شده اند كه می توانند به تقویت حافظه كمك كرده و مانع از دست رفتن حافظه با بالا رفتن سن شوند.
تركیبات این مكمل ها از این قرار است:
آنتی اكسیدان ها كه رادیكال های آزاد مخرب را از بین می برند و گیاهانی كه سلول های عصبی را از آسیب محافظت می كنند.
مواد مغذی كه اكسیژن و گلوكز مغز را بالا می برند.
گیاهانی كه به تولید انتقال دهنده های عصبی كمك می كنند.
مكمل های كه باعث تقویت حافظه می شوند از این قبیل اند:
جینكو بیلوبا
نام گیاهی بسیار مشهور است كه از سالیان دور به عنوان دارویی سنتی برای تقویت حافظه استفاده می شده است. خاصیت آنتی اكسیدانی قوی دارد و می تواند از آسیب رسیدن به رگ های خونی در مغز جلوگیری كند. همچنین می تواند جریان خون را در مغز بالا ببرد و با حفظ قابلیت ارتجاعی رگ ها، اكسیژن و مواد مغذی را به سلول ها برساند.
ویتامین های B
از ویتامین های B در بسیاری از عملیات متابولیك بدن استفاده می شود و برای سلامتی عمومی بدن بسیار لازم هستند. در رابطه با مغز دو تا از این ویتامین ها اهمیت بیشتری پیدا می كنند: ویتامین B12 و اسید فولیك.
ویتامین B12 برای حفظ غلاف میلین(ماده ی سفید چربی كه غلاف بعضی اعصاب را می پوشاند و باعث می شود كه به درستی كار كنند).
اسید فولیك هم ماده ی بسیار موثری برای مغز است كه باعث بهتر كار كردن انتقال دهنده های عصبی می شود. اگر میزان اسید فولیك مغز كم شود، احتمال از دست رفتن حافظه بیشتر می شود.
اسیدهای آمینه
اولین كار آمینو اسیدها این است كه به عنوان سدی برای پروتئین ها عمل می كنند. اما انواع بخصوصی از آنها برای تقویت مغز هم كاربرد دارند. به طور مثال تاورین L یك محافظ عصبی قوی است كه از سلول های عصبی در مواجه به استرس و فشارها محافظت می كند. پیروگلوتامین L نیز برای متابولیسم سلول های عصبی كاربرد دارند و DMAE نیز مشاهده شده است كه باعث تقویت حافظه ی كوتاه مدت می شود.
همیشه هوشیار باشید...
تقویت حافظه باید یكی از كارهای روزانه تان باشد. به یاد داشته باشید كه ورزش در این زمینه كمك بسیار زیادی به شما می كند.
حواستان باشد كه مكمل هایتان را هم حتماً استفاده كنید