يک متخصص پوست و مو گفت: از ميان راهکارهاي درماني رايج براي کنترل تعريق بيش از حد کف دست، پا و زير بغل، تزريق بوتاکس تاثيرگذار و قابل اطمينانتر است.
دکتر رقيه شمس الديني در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا، با بيان اينکه تعريق بيش از حد يا هايپرهيدروزيس، بيماري شايعي است که معمولا کف دست، کف پا و زير بغل را درگير ميکند، اظهار کرد: تعريق در زمان انجام فعاليتهاي روزانه، تحريکات عاطفي و هيجاني تشديد ميشود و فرد را در انجام فعاليتهاي روزمرهاش دچار مشکل ميکند.
وي اضافه کرد: سير اين بيماري مزمن و عودکننده است و برخلاف باور عموم که تصور ميکنند ميزان تعريق با افزايش سن تخفيف پيدا ميکند، اين گونه نيست مگر آن که فرد درمان شود.
دکتر شمس الديني، درمان هايپرهيدروزيس را مرحلهاي دانست و بيان کرد: در ابتدا درمانهاي کم هزينه و سبکتر آغاز و در ادامه درمانهاي سيستميک و دارويي چون آتروپين به کار گرفته ميشوند.
وي درباره درمان دارويي تعريق بيش از حد توضيح داد: دارويي چون آتروپين براي برخي موارد موثر است اما به گونهاي نيست که براي بيمار کاملا رضايت بخش باشد و با عوارضي چون خشکي دهان، کاهش اشک و کاهش ترشحات بدن همراه است و براي مدت طولاني تجويز نميشود.
اين متخصص پوست و مو، استفاده از دئودورانتها را براي بهبود هايپرهيدروزيس زيربغل چندان موثر ندانست و افزود: گام بعدي درمان سيستميک، استفاده از داروهاي موضعي نظير آلومينيوم کلرايد است که بايد چندين شب پشت سر هم و به صورت پانسمان بسته استفاده شود. پس از استفاده از اين محلول در چندين شب متوالي، توصيه ميکنيم بيمار هفتهاي 2 يا 3 روز از اين دارو استفاده کند تا شدت تعريق کنترل شود.
دکتر شمس الديني از ديگر راهکارهاي درمان اين عارضه را روش جديد "يونتوفورزيس" عنوان و در توضيح آن ذکر کرد: در اين روش جريان الکتريسيته به کمک دستگاهي از آب عبور داده ميشود و فرد کف دست و يا پاي خود را هفتهاي 2 يا 3 مرتبه و به مدت 15 دقيقه در اين آب قرار ميدهد و اين گونه ميزان تعريق کاهش مييابد اما اين روش دائمي نيست.
وي اضافه کرد: يونتوفورزيس عارضه بخصوصي ندارد، تنها سوزش مختصري در اين نواحي احساس ميشود که آن هم موقتي است.
اين متخصص پوست و مو، در ادامه بوتاکس را جزو درمانهايي که به تازگي مورد استفاده قرار گرفته و طرفداران بسياري نيز پيدا کرده، دانست و در اين باره توضيح داد: سم بوتولينيوم يک واسطه عصبي را که علت اصلي تعريق است مهار ميكند.
وي تاثير درماني بوتاکس را بيش از ساير موارد دانست و گفت: اثردهي بوتاکس براي کف دست و پا، 4 تا 6 ماه و براي زير بغل بين 8 ماه تا يک سال خواهد بود. به محض برگشت تعريق پس از اين مدت، ميتوانيم اين ژل را مجدد تزريق کنيم.
دکتر شمس الديني هشدار داد: اگر اين تزريق توسط متخصص انجام نگيرد ممکن است موجب فلج موقت عضلات کف دست و پا شود.
وي جراحي را آخرين راه براي درمان هايپرهيدروزيس خواند و اظهار کرد: اعصاب سمپاتيک که در ناحيه کف دست و پا باعث تعريق ميشوند در اين روش به کمک آندوسکوپيک قطع و به طور مقطعي باعث کاهش تعريق مي شود اما نبايد فراموش کرد که هر جراحي عوارضي دارد. برگشت جبران ناپذير تعريق و افت فشار خون پس از عمل از جمله عوارض اين عمل جراحي است.
انتهاي پيام