آیا دوست دارید بر عمر خود بیافزاید ؟ چه باید کرد ؟
طول عمر ارثی
عمر طولانی به ژنهایی که هنگام تولد به ارث میبریم و سبک زندگی، (تغذیه، محل زندگی و آسیبهای روحی روانی) بستگی دارد.پیش از سال 1998، میزان تاثیر این عوامل بر طول عمر مشخص نبود. دانشمندان سوئدی اواخر دهه 90 میلادی میزان تاثیر عوامل موثر بر طول عمر (تغذیه، محل زندگی و آسیبهای روحی روانی) را اندازه گرفتند. آنها با بررسی دوقلوهای همسان به این نتیجه رسیدند که تاثیر ژنها بر طول عمر، 30 درصد است و سبک زندگی نقش کلیدی در افزایش آن دارد.
دکتر برندلی ویلکاک، استاد انستیتو مطالعات پزشکی پاسفیک در هاوایی معتقد است: «شما میتوانید ژنی سالم داشته باشید اما با تغذیه نامناسب همه چیز را نابود کنید. برای داشتن عمر طولانی علاوه بر ژنهای سالم باید سبک زندگی سالم، تغذیه مناسب، فعالیت بدنی و خواب کافی داشته باشید.»
رژیم غذایی جادو می کند
مطالعات پژوهشگران دانشگاه ایالتی یوتا یافتههای دانشمندان سوئدی را تایید میکند. زنانی که در آمریکا عمر طولانی دارند عاشق رانندگی هستند، از دخانیات، کافئین و الکل دوری و هشت سال بیشتر از مردان آمریکایی عمر میکنند.
دکتر پرثت اعتقاد دارد: «این درس بزرگی برای همه ماست. من عمیقا باور دارم با تغییر در رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی، خواب مناسب، پرهیز از دخانیات و الکل، فعالیت ذهنی و... همه انسانها میتوانند دستکم تا 75 سالگی زندگی همراه با سلامتی داشته باشند.»
شهروندان آمریکایی با استفاده از غذاهای آماده و عدم تحرک و ابتلا به انواع بیماریها از جمله نارساییهای قلبی، یافتههای محققان درباره کاهش عمر به دلیل تغذیه نامناسب و عدم تحرک را تایید کردند، اما شهروندان 100 ساله اوکیناوا روش سنتی را برای زندگی انتخاب کردهاند.
ویتامینE و سویا فراموش نشود
براساس مطالعات سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد و دانشمندان دانشگاه ایالتی هاوایی آمریکا، شهروندان ژاپنی با مصرف 60 تا 120 گرم سویا در روز ( بیش از چینیها که 10 گرم در روز مصرف میکنند)، مقام اول مصرف سویا در جهان را در اختیار دارند. این ماده غذایی که سرشار از فلاونوئیدها ( نوعی آنتیاکسیدان) است، میزان ابتلای ژاپنیها به سرطان را به میزان زیادی کاهش میدهد.
میزان ابتلای کهنسالان اوکیناوایی به زوال عقل (بیماری آلزایمر) بسیار کمتر از کهنسالان آمریکایی و اروپایی است. پژوهشگران دانشگاه بن آلمان معتقدند کاهش ابتلای ژاپنیها به زوال عقل به علت وجود ویتامین E در رژیم غذایی آنهاست که از مغز در برابر بیماریها محافظت میکند.
با بررسی، تجزیه و تحلیل زندگی شهروندان اوکیناوا، میتوان گفت زندگی مدرن در غرب، یکی از علل کاهش طول عمر است. شهروندان این جزیره با انتخاب سبک زندگی و تغذیه سنتی ژاپن و تطبیق با روشهای زندگی در دنیای امروز و فعالیت ذهنی و جسمی، میزان ابتلا به انواع بیماریها از جمله سرطان، حمله قلبی و زوال عقل را به میزان زیادی کاهش دادهاند.
اما دکتر ماکوتو سوزوکی، سرپرست تیم تحقیق روی کهنسالان اوکیناوا میگوید: «به دلیل تغذیه نامناسب جوانان این جزیره و مصرف غذاهای آماده، در دهههای آینده شهروندان این جزیره عمر طولانی نخواهند داشت.»
دکتر جیانی پس، متخصص دانشگاه ساردنیا هم معتقد است: «زندگی کهنسالان جزیره ساردنیا مشابه زندگی شهروندان صد ساله اوکیناوایی و به دلیل فعالیت بدنی و ذهنی و کمک به هم نوعها عاری از اضطراب است.»