0

دوره های ترتیل(1)قرائت محمد صدیق منشاوی

 
alizare1
alizare1
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1389 
تعداد پست ها : 6234
محل سکونت : یزد

دوره های ترتیل(1)قرائت محمد صدیق منشاوی

دوره های ترتیل(1)قرائت محمد صدیق منشاوی

پدید آورنده : ابوالفضل خوش‌منش ، صفحه 50

پرداختن به مسأله نوارهای ترتیلی در این نشریه به این امید صورت می‌گیرد که ضمن معرفی آنها به مخاطبان و یادآوری امتیازات و کاستی‌هایشان، گامی در راه حفظ و قرائت قرآن کریم برداشته شود. در این شماره به معرفی و بررسی دوره ترتیل قرآن کریم محمد صدیق منشاوی می‌پردازیم.

در سوره‌های فرقان و مزّمل آمده است که نزول قرآن به صورت «ترتیل» بوده و قرائت این کتاب نیز باید به صورت ترتیل باشد.

چنان که فرموده: «…و رتّل القرآن ترتیلاً» (مزّمّل(73)، آیه 4)

«ترتیل» نامی است که در اصطلاح به یکی از چند نحوه قرائت قرآن گفته می‌شود و در کنار نام‌هایی چون: تحقیق، تدویر، تحدیر و حُدَیر، به کار می‌رود و به معنای: پیوسته، مستمر، واضح و نیکو خواندن قرآن است. اطلاق کلمه ترتیل به دوره‌های ضبط شده موجود، با مسامحه همراه است.

بدون شک یکی از معیارهای مهم در ارزیابی یک تلاوت، در نظر گرفتن خصوصیات قاری و میزان اثر پذیری وی از قاریان دیگر است، که ما نیز بدان خواهیم پرداخت.

یکی از دوره‌های بسیار مشهور قرائت ترتیبی قرآن، دوره‌ای است که شیخ محمد صدیق منشاوی آن را تلاوت کرده است.

محمد صدیق منشاوی، یکی از قرّاء کشور مصر است که سی سال پیش از دنیا رفته و از زندگی وی اطلاع چندانی در دست نیست. آنچه می‌توان در اینجا بدان اشاره کرد، این است که پدر او، «صدیق منشاوی» نیز قاری بوده و پدر و پسر از لحاظ زهد و تقوا و نیز وسیله قرار ندادن قرآن برای نیل به متاع دنیا، مشهور بوده‌اند و قرائت یا عدم قرائت خود را به میزان مبالغی که در ازای آن دریافت می‌کردند، منوط نمی‌ساختند و با‌لحاظ کردن برخی عوامل جغرافیایی، این نکته قابل توجّه است. برادر او، « محمود صدیق منشاوی» نیز قاری قرآن بوده و هم اکنون در قید حیات است. در مورد دوره‌ای ترتیبی که از محمّد صدیق منشاوی به جای مانده، باید گفت این دوره به حق ستودنی است و در نوع خود دارای امتیازاتی متعدد است:

صدای قاری در حد اعلای پختگی و آمیخته با متانت و رزانتی است که متناسب با شکوه خاص قرآن کریم است. به تصدیق تمامی صاحبنظران، صوت محمد صدیق منشاوی، جوهره‌ای از حزن را با خود دارد و ناخود آگاه، شنونده را تحت تأثیر قرار می‌دهد. وی در به کارگیری آهنگهای تلاوت، راه افراط نپیموده و این نغمات، هرگز برآیات پیشی نمی‌گیرند، به این معنا که شنونده ابتدا صوت قرآن را می‌شنود و سپس وجود برخی نغمه‌ها و آهنگها را احساس می‌کند. در حالی که این حالت، در تلاوت برخی قراء دیگر کاملاً برعکس و موجب پدید آمدن حالتی ناخوشایند است.

برجستگی دیگر دوره ترتیبی مرحوم محمد صدیق منشاوی، روش بسیار استادانه‌ای است که وی در وقف و ابتدا دارد. با اینکه منشاوی در قرائت «تحقیق» خود، بسیاری از اوقات، وقفهای مطلق و اواخر آیات را رعایت نمی‌کند، لکن در دوره ترتیبی، نه تنها از وقف برسر هیچ آیه‌ای (غیر از یک آیه) عدول نکرده است، بلکه می‌توان گفت وقفهای مطلقِ درون آیات را نیز به نحو احسن مورد توجه قرار داده و از آنها تخطی نکرده است.

گفتنی است که وقف مطلق در بسیاری از قرآنها با علامت «ط» نشان داده شده و سوگمندانه باید گفت: در برخی مصحفها که سالهای اخیر انتشار یافته و گاهی تیراژ بالایی نیز پیدا کرده، این علامت که از جمله یادگارهای سنت اسلامی است، حذف شده است. به عقیده برخی محققان، وقف مطلق، از زمان پیامبراکرم(ص) و در سایه ارشادات ایشان مانده و در تمامی رسم الخطهای قرآن، که در طول بیش از هزار سال تهیه شده‌اند، به چشم خوردن این علایم وقف، به همراه تواتر و همسانی کامل است و رعایت آنها کاملاً ضروری می‌باشد و از ارکان بسیار مهم تلاوت است که متأسفانه این جنبه نیز، همانند برخی جنبه‌های دیگر، گاهی مورد کم توجهی قرار گرفته است.

به هرحال، تنها آیه‌ای که استاد محمد صدیق منشاوی در دوره خود، برسرآن وقف نکرده، آیه 151 صافّات است که آن را به آیه152 متصل نموده است. آن هم به صورتی که یک بار آیه را به طور کامل می‌خواند و با وقف برسرآن، حد آن را مشخص می‌کند، سپس از اواسط آیه شروع کرده، آن را به آیه بعد (152) متصل می‌سازد، به این صورت:

ألا إنّهم من إفکهم لیقولون

من إفکهم لیقولون ولد اللّه وإنّهم لکاذبون

چنین چیزی در برخی دوره‌های ترتیبی دیگر هم مشاهده می‌شود و دلیل آن، احتراز از سخن کفرآمیز کسانی است که گفتند: ولد اللّه (خدا فرزندی به دنیا آورد). چون چنین سخنی آغاز آیه است، برخی از قاریان به آیه قبل باز می‌گردند، تا جمله همچنان حالت نقل قول داشته باشد.

اتصال این دو آیه به یکدیگر، اشکال چندانی را پدید نمی‌آورد، بلکه برخی دلایل تحقیقی عکس این حالت را نیز تأیید می‌کند که در اینجا از نقل آنها صرف نظر می‌کنیم.

از دیگر ویژگیهای دوره ترتیل استاد محمد صدیق منشاوی، قرائت برخی کلمات قرآنی به وجه دیگری است که توسط حفص از عاصم روایت گردیده است.

گفتنی است قرائت مشهور و معتبری که در ایران و بخش اعظم جهان اسلام وجود دارد، قرائتی است که حفص از عاصم روایت کرده و در نهایت به امیرمؤمنان علی(ع) و پیامبراکرم(ص) منتهی می‌شود.

در روایت حفص، قرائت برخی کلمات به دو وجه تجویز شده که وجه اول در مصحفهای ما آمده است، ولی منشاوی وجه دوم را قرائت می‌کند که در زیر به برخی از این نمونه‌ها اشاره می‌شود:

وجه اول: اللّه الّذی خلقَکم من ضَعْفٍ ثمَّ جَعَلَ من بعد ضَعْفٍ قوّة ثمَّ جعل من بعد قوّة ضَعْفاً وشیبةً.

وجه دوم: اللّه الّذی خلقکم من ضُعْفٍ ثمَّ جعل من بعد ضُعْفٍ قوّة ثمَّ جعل من بعد قوّة ضُعْفاً وشیبةً. (سوره روم، آیه54)

وجه اول: قل أراءیتم ما أنزل لکم من رزق فجعلتم منه حلالا وحراماً قل ءآللّه أذن لکم ام علی اللّه تفترون.

وجه دوم: قل أرءیتم ما انزل اللّه لکم من رزق فجعلتم منه حلالاً وحراماً قل ءاْللّه أذن لکم أمْ علی اللّه تفترون. (سوره یونس، آیه 59)

وجه اول: قل الحمدللّه وسلام علی عباده الّذین اصطفی ءآللّه خیر أمّا یشرکون.

وجه دوم: قل الحمدللّه وسلام علی عباده الّذین اصطفی ءاْللّه خیر أمّا یشرکون. (سوره نمل، آیه‌59)

به نظر می‌رسد چنانچه استاد منشاوی در موارد فوق نیز به روش معمول عمل می‌کرد و به مصداق روایتی که از معصوم(ع) رسیده: «إقرؤوا کما یقرء الناس؛ [قرآن را همان‌گونه که مردم می‌خوانند (به شیوه‌ای عرفی و پسندیده) بخوانید]»، به صواب نزدیک‌تر می‌بود.

با این حال، دوره ترتیبی استاد محمد صدیق منشاوی در نوع خود از بهترین‌هاست و با وجود گذشت زمانی طولانی برآن و تهیه و تکثیر دوره‌های متعدد، هنوز همانندی نیافته و جایگاه خود را حفظ کرده است. قطعاً چنانچه دوره‌های جدیدتر، خصوصاً در جمهوری اسلامی ایران، یعنی پایگاه تشیع پدید آیند که ضمن حفظ این محاسن، خوبیهای دیگری داشته باشند، ارجح خواهند بود و این محتاج همت جوانان عزیز و شاگردان مکتب قرآن است. و ما ذلک علی اللّه بعزیز.

1ـ نشریه پیام قرآن (دارالقرآن الکریم حضرت آیت اللّه العظمی گلپایگانی‌«ره») پیش شماره ص 67.

2ـ ماهنامه آیات 6/34.

وقتی احساس غربت می کنید یادتان باشد که خدا همین نزدیکی است .

******

شنبه 25 تیر 1390  7:15 AM
تشکرات از این پست
alizare1
alizare1
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1389 
تعداد پست ها : 6234
محل سکونت : یزد

پاسخ به:دوره های ترتیل(1)قرائت محمد صدیق منشاوی

دوره های ترتیل(2):قرائت محمد علی پرهیزگار

پدید آورنده : ابوالفضل خوش‌منش ، صفحه 50

یکی از دوره‌های مشهور قرائتِ ترتیبی قرآن کریم، دوره‌ای است که توسط حافظ و قاری ممتاز کشورمان جناب آقای علی پرهیزگار، تلاوت شده است. ایشان در کشور چهره‌ای شناخته شده است.

کسانی که با وی سابقه آشنایی دارند، خُلق و خُوی قرآنی وی را تصدیق می‌کنند و تواضع‌اش را می‌ستایند. او از کسانی است که دو حسنِ حفظ و قرائت قرآن را با هم جمع کرده است.

از دیگر نکات مثبت وی، حُسن بصیرتی است که در موضوعات مربوط به تعلیم و ترویج قرآن کریم دارد.

ایشان مهم‌ترین نیاز جامعه را «خواندن» قرآن مجید می‌داند و معتقد است باید کاری انجام گیرد تا مردم به این مهم، که مورد غفلت قرار گرفته و به ضعف وقلّت گراییده بپردازند. وی سخن گفتن از تفسیر، مفاهیم و موارد مشابه را به مراحل بعدی موکول می کند.

او نقش تشویق را در ترویج قرآن بسیار ارزنده می‌داند و برای شروع آموزش قرآن به کودکان، سنّی را معین نمی‌‌کند. همچنین معتقد است؛ کسی که به سراغ حفظ قرآن می‌رود؛ نباید در این اندیشه باشد که حفظ قرآن را در چه زمانی به پایان خواهد برد.

استاد پرهیزگار، در یکی از مصاحبه‌های خود به برخی قرائتهای فاقد اثر مطلوب که در جامعه رواج دارد، اشاره کرده است(1) از دیگر توصیه‌های ارزشمند ایشان، خودداری از روشهای معمول، یعنی شناساندن حروف، علائم، صداها و قواعد به کودکان و نوجوانان قرآن آموز و لزوم بهره‌گیری از روشهای سمعی و وارد کردن آنان در جریان مستقیم صوت قرآن است. او نوارهای قرآن را به شرطی عملی می داند که در درجه اول، درست انتخاب شوند و در درجه دوم، برمبنای روشی صحیح از آنها استفاده گردد. همچنین دوره‌های ترتیبی، محمود خلیل الحصری و محمد صدیق منشاوی را از بهترین‌ها می‌شمارد.(2)

تقریباً تمامی آنچه آقای پرهیزگار ضمن موارد فوق به زبان آورده، با قرآن، حدیث و یافته‌های علمی‌نوین مطابقت دارد. حال با‌این تمهید به‌معرفی اجمالی دوره‌ترتیبی استاد‌پرهیزگار می‌پردازیم.

دوره ترتیبی استاد پرهیزگار، اولین دوره‌ای است که توسط یک قاری و حافظ شیعی در کشور ما تلاوت گردیده است. ایشان این دوره‌ را به اصرار برخی اساتید تلاوت کرده و بحمدللّه در کشور مورد استقبال قرآن دوستان قرار گرفته است. تاریخ تلاوت این دوره به بیش از ده سال قبل باز می‌گردد و شاید به دلیل همین تقدم زمانی باشد که در کنار محاسنی که دارد، برخی ضعف‌ها نیز در آن به چشم می‌خورد. به این معنا که اگر او هم اکنون فرصت و امکان تلاوتی جدید می‌یافت، بسیاری از این اشکالات که به نظر می‌رسد، خود ایشان نیز برآنها وقوف یافته و برطرف می‌کردند.

از جمله نقاط قوّت دوره ترتیبی استاد پرهیزگار، صدای صاف و شفاف ، ادای واضح و قوی حروف وعبارات قرآنی و ادای مدهای مستحب و اجرا شدن این دوره، توسط یک جوان شیعی حافظ قرآن و برخوردار از اخلاق قرآنی است.

اما با همه این اوصاف، این دوره از ضعف‌هایی برخوردار است که نقد آنها لازم می‌باشد.

نخستین اشکال این دوره، عدم رعایت مسأله وقف و ابتدا در آن است. بسیاری از وقوف مطلق درون آیات و حتی وقف برسر آیات رعایت نشده و در برخی سور آخر قرآن، گاه چندین آیه متصل به یکدیگر خوانده می‌شوند.

حال آنکه، مسأله وقف و ابتدا، یکی از مهمترین ارکان تلاوت قرآن کریم و یکی از دو رکن ترتیل (به معنای قرآنی آن) است(3) و دارای ارتباط مستقیم و پیوندی ناگسستنی با معنا دهی آیات نورانی آن است. این‌مسأله،‌سنت‌بسیار ارزشمندی است که علاوه بردلالت ظاهر‌آیات الهی و با‌نظم آهنگینی که کلام وحی ایجاب می‌کند واز معلّم قرآن وخاتم رسولان به جای مانده است و در برخی از روایات براین نکته تأکید شده که پیامراکرم‌(ص)، قرائت خود را به صورت آیه آیه در می‌آورد.(4)

ناگفته نماند، بعدها برخی قاریان، میان آیاتی که با بعد از خود ارتباط دارند و آیاتی که ارتباط ندارند، جهت وصل یا عدم وصل آنها، تفکیک قائل شدند. ولی اطلاق اخباری «تطیر خبرا خیر و عدم ذکر استثنا» در آنها و نیز موسیقی و نظم آهنگ کلام الهی، جایی برای این گونه تفکیک‌ها باقی نمی‌گذارد.

متأسفانه، این سنت ارزشمند نبوی همواره مورد بی‌توجهی قرار می‌گیرد و موجب پدید آمدن حالتی ناشایست در قرائات می شود. تمامی این نقایص را نباید متوجه جناب آقای پرهیزگار دانست، بلکه این ضعف و اشکالی عمومی است که در امر آموزش قرآن کریم در کشور ما وجود دارد و از همان آغاز قرآن آموزی، اهمیت وقف تبیین نمی‌شود و هم گام با عبارتی که از قرآن فراگرفته می‌شود، وقوف آموزش داده نمی‌شوند و این برخلاف آن چیزی است که در صدر اسلام وجود داشته است(5). قسمتی از این ضعف نیز ـ چنانکه اشاره شد ـ به ظرف زمانی تلاوتِ دوره آقای پرهیزگار باز می‌گردد.

به عنوان نمونه، سه آیه نخست سوره مبارکه حاقه و آیات بیست و نه و سی سوره مبارکه معارج در دوره استاد پرهیزگار به یکدیگر متصل گردیده‌اند.

نکته دوم در قرائت استاد پرهیزگار این است که نحوه قرائت و آهنگهای به کار گرفته شده و کم و زیاد شدن ارتفاع صدا، گاهی به حدی شدید می‌شود که از معنویت قرائت تا حدی کاسته می‌شود ـ‌نظیر آیه 31 سوره معارج و آیات 15 و16مزمل‌ـ. در صورتی که در روایات متعدد، خواندن قرآن همراه با حزن، رقّت و آرامش توصیه شده است(6) آنچه در نحوه قرائت معصومین‌(ع) نقل شده، گواه همین مطلب است. عبارات قرآنی، همچون معانی آن، دارای حالتی از «شکوه و جلال» است و اظهار این اوصاف در صوت قرآن لازم می‌باشد.

نکته سوم، وجود حالتی است که در اصطلاح خواندن، «تحریر» نامیده می‌شود. جناب آقای پرهیزگار، گاهی هنگام وقف در اواخر آیات، به صدای خود حالت تحریر می‌بخشد. هرچند تحریر و یا به قول حدیث، «ترجیع» در تلاوت «تحقیق» قاریان جدید دیده می‌شود. ولی خوشبختانه نوع دوره‌های ترتیبی از این عارضه مصون مانده‌اند، حق هم همین است. زیرا، در قرائتی که ملاک و معیار «ترتیل» تلقی می‌شود اصل برمتانت و وقار لحن است. مدهای موجود در آیه هجده وبیست و دو سوره مبارکه مجادله برخوردار از حالت مزبور می‌باشند.

تذکر مطلبی ضروری است و آن این که، در این قبیل نوشتارها، مقصود بررسی دوره‌ها از لحاظ صوت، لحن و تجوید نیست، زیرا این کار اگر لازم باشد. به عهده دیگران است، بلکه آنچه مد نظر می‌باشد، سنجش آنها برحسب رهنمودهای قرآن و حدیث می‌باشد.

به امید روزی که همه فعالیتهای قرآنی ما و از آن جمله قرائت قرآن کریم مبتنی بررهنمودهای ارزشمند قرآن و

وقتی احساس غربت می کنید یادتان باشد که خدا همین نزدیکی است .

******

شنبه 25 تیر 1390  7:15 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها