تهران- نتایج آزمایش هاي پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس نشان داد که افزودن لسیتین به جیره غذایی جوجه های گوشتی میزان کلسترول و تری گلیسیرید را به ميزان قابل توجهي کاهش می دهد.
|
|
|
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تربیت مدرس، فرشته جمیلی مجري اين طرح ، به مدت شش هفته با استفاده از 192 قطعه جوجه در شرایط پرورشی استاندارد از نظر دما، نور و رطوبت کاملا تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار اين مطالعه را انجام داد.
اين کارشناس ارشد گروه تغذیه دام دانشکده کشاورزی در تشریح مراحل این طرح گفت: گروه های آزمایشی شامل جيره حاوی 4% روغن سویا، جیره حاوی 4% روغن سویا و 1% لسیتین، جیره حاوی 4% روغن سویا و 5/0% نمک صفراوی، جیره حاوی 4% ضایعات اسید چرب، جیره حاوی 4% ضایعات اسید چرب و 1% لسیتین، جيره حاوی 4% ضایعات اسید چرب و 5/0% نمک صفراوی بودند.
وی افزود: قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی، درصد لاشه، درصد چربی بطنی، وزن نسبی کبد، قلب و کیسه صفرا، وزن نسبی بورس و طحال، پاسخ ایمنی اولیه و ثانویه، طول روده باریک، نسبت طول به عرض در دودنوم، ژژونوم و ایلئوم، نسبت طول به عمق در ژژونوم و ایلئوم تحت تاثیر نوع چربی و نوع امولسیفایر قرار نگرفتند.
به گفته وي افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل، کلسترول، تری گلیسیرید، HDL سرم، طول پرز و عرض پرز در دودنوم و ژژونوم، عمق کریپت در دودنوم تحت تاثیر نوع چربی قرار نگرفتند.
اين پژوهشگر اظهار داشت: خوراک مصرفی کل دوره و عمق کریپت در ژژونوم تحت تاثیر نوع امولسیفایر قرار نگرفت.
جمیلی تاکید کرد: افزودن اسید چرب سویا به جیره نسبت به روغن سویا خوراک مصرفی، عمق کریپت در ژژونوم، عرض پرز در ایلئوم را بطور معنی داری افزایش داد.
به گفته وي افزودن نمک صفرا و لسیتین نسبت به گروه های شاهد افزایش وزن روزانه و انرژی قابل متابولیسم ظاهری افزایش و ضریب تبدیل را بطور قابل ملاحظه اي کاهش داد.
اين پژوهشگر اظهار داشت: همچنين افزودن لسیتین میزان کلسترول، تری گلیسیرید را بطور معنی داری کاهش و HDL سرم را افزایش داد.
این پژوهش با راهنمایی دکتر فرید شریعتمداری عضو هیات علمی دانشگاه انجام شد.