حساسيت به نيکل هنگامي رخ ميدهد که اين فلز در داخل پوست تجمع کند و موجب بروز واکنشهاي ايمني مانند جوش و التهاب شود. اين وضعيت ارثي نيست، ولي از تماس طولاني مدت پوست با اين فلز، از کار در محيطهاي آلوده به نيکل مانند کارخانجات باطريسازي گرفته تا استفاده از جواهراتي با پوشش نيکل، ناشي ميشود. هم اكنون در انگليس حدود 10 درصد جمعيت تحت تأثير اين حساسيت هستند.
يک کرم نانوذرهاي که به انگشت انگشتر(انگشت چهارم دست چپ) ماليده شده است، مانع از التهاب ناشي از نيکل ميشود(ذرات قهوهاي نشانگر لايه حفاظتي نازکي از نانوذرات هستند). اما انگشت اشاره که بدون کرم است، بعد از قرار گرفتن در معرض انگشتر نيکلي ملتهب شده است.
متاسفانه درماني براي حساسيت به نيکل وجود ندارد و اگر چه کرمهايي وجود دارند که خارش را تسکين ميدهند يا به عنوان مانعي در برابر اين فلز عمل ميکنند، ولي تعداد کمي از آنها موثر هستند.
اکنون، جفري کارپ و همکارانش از دانشکده پزشکي هاروارد در بوستون، كرمي ساختهاند که به ادعاي آنها رهيافت موثري براي کاهش واکنشهاي حساسيتزاي نيکل است. گروه کارپ نانوذراتي از کربنات کلسيم يا فسفات کلسيم را به گليسيرين اضافه کرد، تا قابل اعمال به پوست باشند. از آنجايي که اين نانوذرات نسبتا بزرگ هستند- 70 نانومتر- ميتوانند بر روي پوست بمانند و يونهاي نيکل را قبل از ايجاد التهاب بدام بيندازند. بعدا اين مخلوط و تمام يونهاي بدام افتاده نيکل براحتي با شست و شو برطرف ميشوند.
براي آزمايش اين درمان، آنها کرم نانوذرهاي خود را به پاهاي موشهاي ماده ماليده و آنها را در معرض نيکل قرار دادند. بعد از 72 ساعت، موشهاي مورد مطالعه در مقايسه با موشهاي معمولي، التهاب بسيار کمتري نشان دادند.
کارپ ميگويد: ما به دنبال شرکاي صنعتي براي فرمولبندي اين نانوذرات در داخل کرمها هستيم. اين کرمها در عرض يک يا دوسال در دسترس خواهند بود.
اين پژوهشگران جزئيات نتايج كار تحقيقاتي خود را در مجله Nature Nanotechnology منتشر كردهاند.