این روزها به دنبال گسترش لکههای نفتی بر حیات خلیج مکزیک انگشت اتهام دوستداران محیطزیست به سمت مقامات کمپانی نفتی بریتیش پترولیوم است.
انتشار تصاویر نگرانکننده از وضعیت محیطزیست خلیج مکزیک و پرندههایی که در لکههای نفتی این منطقه گیر افتادهاند قلب هر دوستدار محیطزیست را میلرزاند و به نظر میرسد دیگر ماموران و کارشناسان این کمپانی به هیچ وجه قادر نیستند لکههای نفتی این منطقه را که در حال گسترش روزانه است، پاکسازی کنند.
این در حالی است که تلاشهای چند هفته اخیر ماموران و کارشناسان بینتیجه مانده و به دلیل افزایش گسترش لکههای نفتی در خلیج مکزیک و مناطق ساحلی همجوار بسیاری از گونههای آبزیان و گیاهان دریایی در معرض خطر نابودی قرار گرفتند.
دپارتمان محیط زیست ایالات متحده آمریکا نیز نشت نفت ناشی از انفجار سکوی نفتی در این کشور را بدترین و فاجعهآمیزترین حادثه زیست محیطی اعلام کرد و طی بیانیهای از تمامی داوطلبان و نیروهای امدادی خواست تا هر چه سریعتر راهکاری برای این معضل بیابند.
کمپانی بریتیش پترولیوم ـ BP ـ پیش از این اعلام کرده بود که حفر چاههای کمکی میتواند برای جمعآوری لکههای نفتی در وسعت زیاد در خلیج مکزیک یک راهکار مناسب باشد، اما این روش با شکست مواجه شد.
همچنین کارشناسان این کمپانی عظیم نفتی در گزارش اعلام کرده بودند که میتوان با بریدن لولههای نفت در آب و محدود کردن نشست نفت، لکهها را با استفاده از یک وسیله کشنده از سطح آب جمعآوری کرد که البته این روش در حال بررسی است.
بررسیها نشان میدهد، از زمان وقوع انفجار سکوی نفتی «دیپ واتر هوریزون» در خلیج مکزیک در ۲۰ آوریل سالجاری میلادی تاکنون ۲۰ میلیون بشکه نفت به داخل منابر آبی وارد شده است.
این در حالی است که کارشناسان این دپارتمان، بیم این مساله را دارند که وقوع توفانهای فصلی اقیانوس آرام هم بر این وضعیت دامن زده و لکههای نفتی را بیشتر گسترش دهد، به طوری که هماکنون این مواد نفتی خطرناک در راه سواحل «میسیسیپی»، «فلوریدا»، «تگزاس» و «آلاباما» هستند.
به گفته کارشناسان، این لکههای نفتی میتوانند هم بر حیات گونهها و تنوع زیستی جانوری سواحل این مناطق اثر سو بر جای گذارند و هم به اقتصاد آمریکا آسیب جدی بزند.
از سوی دیگر این روزها به مناسبت روز جهانی محیطزیست، دبیرکل سازمان ملل متحد در پیامی از مردم جهان خواست تا با هم تصویر جدیدی برای تنوع محیطزیست ایجاد کنند.
حمیدهسادات هاشمی