0

مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی


آبریزش بینی، آلرژی یا سرماخوردگی؟

 
آبریزش بینی، آلرژی یا سرماخوردگی؟بهار از راه رسیده است، هوای دل انگیز، درختان سبز و ... و البته عطسه، سرفه و آبریزش بینی! در این زمان از سال والدین نه تنها باید به کودکانی که دچار ناخوشیهای مربوط به این مشکلات شده اند، رسیدگی کنند، بلکه باید دلیل آن را هم شناسایی نمایند. در کل برای هر پدر و مادری که پزشک نباشد، سوالاتی پیش می آید.
▪ آیا کودک من دچار حساسیت است؟ آیا گرده گیاهان موجب عطسه، سرفه و آبریزش بینی او شده است؟
▪ یا اینکه این علایم، نشانه سرماخوردگی هستند؟
▪ آیا باید به پزشک مراجعه کنم؟
▪ از داروهای بدون نسخه استفاده کنم؟ او را به مدرسه بفرستم؟
▪ اما اولین و مهمترین پرسش این است که دلیل بروز این نشانه ها چیست، میکرب یا گرده گیاهان؟
بنا به توصیه پزشکان، ابتدا باید علایم را بررسی نمود. اگر شخصی که دچار این مشکلات شده، تنها شخص بیمار در میان خانواده باشد، احتمال اینکه مشکل او حساسیت باشد بیشتر است و اگر این نشانه ها در یک نفر از اعضای خانه شروع شده و میان آنها پخش شود، سرما خوردگی است.
اما ممکن است در یک خانواده همه یا تعدادی از افراد به گرده گیاهان حساس باشند، روش دیگر تشخیص آلرژی تعداد عطسه هاست. تعداد زیاد عطسه و پشت سر هم بودن آنها، نشانه حساسیت است.
علایم سرماخوردگی ابتدا شدت یافته سپس به تدریج کمتر شده و شخص در حدود یک هفته یا بیشتر پس از بروز علایم بهبود میابد اما آلرژی بهتر یا بدتر نمیشود و بهبود هم نمیابد و حتی ممکن است به عفونت سینوس و مشکلات دیگر هم منجر شود.
درکل نباید آلرژی را تنها به فصل مروط دانست و از طرفی سرما خوردگی نیز میتواند در اثر گرده های آلوده ایجاد شود، پس حتی منشاء این دو نیز میتواند مشابه باشد. در بعضی مناطق هر فصلی موردی برای ایجاد آلرژی دارد و مناطقی نیز از کمترین موارد حساسیت زا برخوردارند.
درهر حال، اگر مطمئن هستید که مشکل فرزندتان حساسیت است، استفاده از داروهای ضدحساسیت بدون نسخه مناسب با سن او، موردی ندارد. اما اگر کودک پس از یک هفته هنوز به این دارو واکنش مناسبی نشان نداد یا در روزهای اول بروز علایم دچار تب شد، باید به پزشک مراجعه کنید.
این مسئله در مورد بزرگسالان هم صادق است، اگر دچار نشانه های آلرژی هستید و داروی ضد حساسیت مصرف میکنید و بدن شما واکنشی نشان نمیدهد، دچار سرماخوردگی هستید.
در این صورت اگر داروهای معمول سرماخوردگی تاثیری نداشتند، حتما به پزشک مراجعه کنید و فراموش نکنید که اگر شخص بیمار، فرزندتان است، قبل از تجویز خودسرانه دارو، او را نزد پزشک ببرید. سرفه، از علایم مهم سرماخوردگی است که در صورت ادامه یافتن باید تحت درمان پزشک قرار بگیرد.
در مورد کودکان، هرگز منتظر نشوید که درجه تب آنها به حد خاصی برسد، برای مراجعه به پزشک درجه خاصی وجود ندارد، مهم این است که اگر کودک تبی هرچند خفیف اما مداوم دارد، باید به پزشک مراجعه نمود.
اگر تشخیص نهایی شما و/یا پزشک این بود که فرزندتان سرماخورده، به هیچ وجه او را به مدرسه نفرستید. او باید دو یا سه روز در خانه استراحت کند. در مورد آلرژی هم، اگر علایم شدید بوده و کودک را در شرایطی بسیار ناگوار قرار داده اند نیز، از فرستادن او به مدرسه خودداری کنید.
 

 
 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:34 PM
تشکرات از این پست
fatemeh_75
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آبسه‌ ریه‌


  آبسه‌ ریه‌● اطلاعات‌ اولیه‌
آبسه‌ ریه‌ ناحیه‌ای‌ از عفونت‌ در ریه‌ كه‌ توسط‌ بافت‌ ملتهب‌ احاطه‌ شده‌ است‌. بافت‌ عفونی‌ شده‌ ریه‌ تخریب‌ شده‌ و چرك‌ جایگزین‌ آن‌ می‌گردد. این‌ بیماری‌ مسری‌ نیست‌.
‌● علایم‌ شایع‌
▪ سرفه‌ همراه‌ خلط‌. خلط‌ این‌ بیماران‌ چركی‌، اغلب‌ دارای‌ رگه‌های‌ خونی‌ و گاهی‌ بدبو است‌.
▪ بوی‌ بد تنفس‌
▪ تعریق‌
▪ تب‌ ۳/۳۸ درجه‌ سانتیگراد یا بالاتر
▪ لرز
▪ كاهش‌ وزن‌
▪ درد سینه‌ (گاهی‌)
● علل‌
آبسه‌ ریه‌ معمولاً به‌عنوان‌ عارضه‌ای‌ متعاقب‌ پنومونی (ذات‌الریه) رخ‌ می‌دهد. گاهی‌ آبسه‌ ریه‌ در اثر استنشاق‌ ترشحات‌ آلوده‌ از مجاری‌ تنفسی‌ فوقانی‌ به‌ داخل‌ ریه‌، در یك‌ فرد بیهوش‌ یا دچار افت‌ هوشیاری‌ ایجاد می‌شود. افت‌ هوشیاری‌ بیماران‌ ممكن‌ است‌ ناشی‌ از ضربه‌ سر، استفاده‌ از بیهوشی‌ یا بی‌حسی‌ برای‌ جراحی‌ (شامل‌ بیحسی‌ دندانی‌)، مسمومیت‌ ناشی‌ از الكل‌ و خواب‌ عمیق‌ اعمال‌ شده‌ توسط‌ داروها باشد. عامل‌ آبسه‌ ریه‌ عموماً باكتری‌های‌ بیماری‌زایی‌ نظیر كلبسیلا، پسودوموناس‌، استافیلوكوك‌ یا استرپتوكوك‌ بتاهمولیتیك‌ می‌باشند.
‌● عوامل‌ افزایش‌دهنده‌ خطر
▪ بیماری‌ اخیر، به‌ ویژه‌ پنومونی‌ (ذات‌الریه)‌ با سرعت‌ بهبود آهسته‌
▪ اعتیاد به‌ الكل‌
▪ بیهوشی‌ عمومی‌ برای‌ جراحی‌ یا صدمات‌ اخیر منجر به‌ بیهوشی‌
● پیشگیری‌
▪ اقدام‌ فوری‌ جهت‌ درمان‌ طبی‌ در موارد عفونت‌های‌ تنفسی‌ و به‌ ویژه‌ پنومونی‌ (ذات‌الریه)‌ .
حفظ‌ بهداشت‌ مطلوب‌ دهان‌ و دندان‌ برای‌ جلوگیری‌ از عفونت‌های‌ دهانی‌ كه‌ می‌تواند منجر به‌ آبسه‌ ریه‌ گردد.
‌● عواقب‌ موردانتظار
معمولاً با درمان‌ آنتی‌بیوتیكی‌ طولانی‌مدت‌ (تا شش‌ ماه‌) قابل‌ علاج‌ است‌.
● عوارض‌ احتمالی‌
▪ در صورت‌ عدم‌ پاسخ‌ مناسب‌ به‌ درمان‌ آنتی‌بیوتیكی‌، آبسه‌ مزمن‌ شده‌ و عوارضی‌ چون‌ كاهش‌ وزن‌، كم‌خونی‌، برونشكتازی‌ یا بیماری‌ مزمن‌ ریه‌ را در پی‌ دارد.
▪ پاره‌ شدن‌ آبسه‌ كه‌ منجر به‌ آمپیم‌ یا خونریزی‌ شدید در ریه‌ می‌گردد.
▪ گسترش‌ عفونت‌ به‌ سایر نواحی‌ بدن‌، به‌ ویژه‌ مغز
‌● درمان‌
▪ بررسی‌های‌ تشخیصی‌ ممكن‌ است‌ شامل‌ آزمایش‌های‌ خون‌، كشت‌ چرك‌ به‌دست‌ آمده‌ از آبسه‌ جهت‌ تعیین‌ نوع‌ آنتی‌بیوتیك‌ تجویزی‌ و عكس‌ ساده‌ ریه‌ و اسكن‌ ریه‌ باشد. برونكوسكوپی‌ (استفاده‌ از یك‌ وسیله‌ بصری‌ با چراغی‌ در نوك‌ آن‌ كه‌ از نای‌ عبور داده‌ شده‌ و وارد برونش‌ها می‌گردد) در موارد مشكوك‌ به‌ ورود جسم‌ خارجی‌ به‌ ریه‌.
▪ ترك‌ استعمال‌ دخانیات‌
▪ در حد امكان‌ به‌ تمرین‌های‌ ورزشی‌ با تنفس‌ عمیق‌ بپردازید.
▪ نحوه‌ تخلیه‌ وضعیتی‌ ریه‌ را بیاموزید تا به‌ خروج‌ ترشحات‌ نایژه‌ای‌ كمك‌ كنید. از ناحیه‌ شكم‌ به‌طوری‌ بر روی‌ تخت‌ قرار گیرید كه‌ سر و سینه‌ شما از لبه‌ تخت‌ آویزان‌ باشد. خود را وادار به‌ سرفه‌ كنید. این‌ كار را تا هنگامی‌ كه‌ دیگر قادر به‌ دفع‌ خلط‌ نباشید، ادامه‌ دهید. این‌ عمل‌ را دوبار در روز به‌ مدت‌ ۱۰-۵ دقیقه‌ انجام‌ دهید.
▪ در صورت‌ عدم‌ بهبود آبسه‌، گاهی‌ جراحی‌ جهت‌ تخلیه‌ چرك‌ آبسه‌ یا برداشت‌ آبسه‌ و قسمت‌ درگیر ریه‌ لازم‌ می‌شود.
● داروها
آنتی‌بیوتیك‌ها به‌ مدت‌ طولانی‌ برای‌ مقابله‌ با عفونت‌ و جلوگیری‌ از عود آن‌.
● فعالیت‌
تا هنگامی‌ كه‌ عكس‌ ریه‌ نشان‌دهنده‌ پاك‌ شدن‌ عفونت‌ باشد، فعالیت‌ خود را كاهش‌ دهید.
‌● رژیم‌ غذایی‌
▪ رژیم‌ خاصی‌ نیاز نیست‌. مصرف‌ مایعات‌ را افزایش‌ دهید به‌طوری‌ كه‌ روزانه‌ حداقل‌ هشت‌ لیوان‌ مایعات‌ مصرف‌ كنید. با مصرف‌ مایعات‌ بیش‌ از حد معمول‌، بدن‌ مجبور می‌شود تا قسمتی‌ از این‌ مایعات‌ را از طریق‌ ریه‌ دفع‌ كند و بنابراین‌ ترشحات‌ ریوی‌ غلیظ‌، رقیق‌تر شده‌ و دفع‌ آن‌ با سرفه‌ آسان‌تر می‌گردد.
‌‌● در این‌ شرایط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نمایید
▪ اگر شما یا یكی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان دچار علایم‌ آبسه‌ ریه‌ باشید.
‌● بروز موارد زیر در طی‌ درمان‌:
▪ افزایش‌ تب‌ به‌ ۳/۳۸ درجه‌ سانتیگراد یا بالاتر
▪ غلیظ‌ شدن‌ ترشحات‌ با وجود درمان‌
▪ تخلیه‌ وضعیتی‌ ریه‌ نشان‌دهنده‌ تغییر در رنگ‌، مقدار یا قوام‌ خلط‌ باشد.
▪ علایم‌ عفونت‌ ریه‌ پس‌ از درمان‌ عود نماید، به‌خصوص‌ سرفه‌ خلط‌دار، تب‌ یا احساس‌ ناخوشی‌ عمومی‌.    
 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:35 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آترواسکلروز (تصلب‌ شرایین)


  آترواسکلروز (تصلب‌ شرایین)آترواسكلروز (تصلب‌ شرایین) عبارت‌ است‌ از یك‌ گونه‌ بسیار شایع‌ از تصلب‌ شرایین‌ كه‌ طی‌ آن‌ رسوباتی‌ به‌ نام‌ پلاك‌ در دیواره‌ رگ‌هایی‌ كه‌ خون‌ حاوی‌ اكسیژن‌ و سایر موادمغذی‌ را از قلب‌ به‌ سایر بخش‌های‌ بدن‌ می‌برند، تشكیل‌ می‌شوند.
آترواسكلروز می‌تواند باعث‌ آسیب‌ كلیوی‌، كاهش‌ خونرسانی‌ به‌ مغز و اندام‌ها، و بیماری‌ رگ‌های‌ قلبی‌ شود. آترواسكلروز یكی‌ از علل‌ عمده‌ سكته‌ مغزی‌ و قلبی‌ است‌. شروع‌ آن‌ می‌تواند در سی‌ و چند سالگی‌ باشد. شیوع‌ آن‌ تا سن‌ ۴۵ سالگی‌ در مردان‌ بیشتر است‌. اما پس‌ از یائسگی‌، شیوع‌ آن‌ در زنان‌ افزایش‌ می‌یابد.
● علایم‌ شایع‌
▪ تا زمانی‌ كه‌ آترواسكلروز به‌ مراحل‌ پیشرفته‌ نرسیده‌ باشد، اغلب‌ بدون‌ علامت‌ است‌. بروز علایم‌ بستگی‌ به‌ این‌ دارد كه‌ خونرسانی‌ كدام‌ قسمت‌ بدن‌ كم‌ شده‌، و شدت‌ و گسترش‌ بیماری‌ در چه‌ حد است‌.
▪ گرفتگی‌ عضله‌، وقتی‌ كه‌ رگ‌های‌ پا درگیر شده‌ باشد.
▪ آنژین‌ صدری‌ یا حمله‌ قلبی‌، وقتی‌ رگ‌های‌ قلبی‌ درگیر شده‌ باشند.
▪ سكته‌ مغزی‌، یا كاهش‌ ناگهانی‌ و موقت‌ خونرسانی‌ به‌ مغز اما بدون‌ بروز سكته‌، در صورتی‌ كه‌ رگ‌هایی‌ كه‌ به‌ گردن‌ و سپس‌ مغز می‌روند درگیر شده‌ باشند.
● علل‌
تكه‌های‌ بافت‌ چربی‌دار، كه‌ حاوی‌ لیپوپروتئین‌ كم‌چگال‌ (همان‌ كلسترول‌ بد) هستند و به‌ دیواره‌ سرخرگ‌ آسیب‌ می‌رسانند، اغلب‌ در محل‌ اتصال‌ و انشعاب‌ سرخرگ‌ها رسوب‌ می‌كنند. تشكیل‌ این‌ رسوبات‌ شاید حتی‌ در اوایل‌ جوانی‌ آغاز شود. بافت‌ پوشاننده‌ دیواره‌ داخلی‌ سرخرگ‌ در این‌ نقاط‌ اتصال‌ و انشعاب‌، مواد چربی‌ موجود در خون‌ را به‌ دام‌ می‌افكند. با تجمع‌ مواد چربی‌، انعطاف‌پذیری‌ سرخرگ‌ كم‌ و فضای‌ داخلی‌ آن‌ تنگ‌تر می‌شود. در نتیجه‌ جریان‌ خون‌ مشكل‌ پیدا می‌كند. از طرفی‌ این‌ رسوبات‌ ممكن‌ است‌ شكاف‌ بردارند یا پاره‌ شوند و روی‌ آنها لخته‌ خونی‌ تشكیل‌ شود كه‌ در نتیجه‌، رگ‌ مسدود می‌شود.
● عوامل‌ افزایش‌دهنده‌ خطر
▪ فشارخون‌ بالا
▪ كلسترول‌ بالا (بالا بودن‌ غلظت‌ لیپوپروتئین‌ كم‌ چگال‌ [كلسترول‌ بد] و پایین‌ بودن‌ غلظت‌ لیپوپروتئین‌ پرچگال‌ (كلسترول‌ خوب‌).
▪ سن‌ بالای‌ ۶۰ سال‌
▪ جنس‌ مذكر
▪ استرس‌
▪ دیابت‌ شیرین‌ (مرض‌ قند)
▪ چاقی‌؛ كم‌تحركی‌
▪ سیگاركشیدن‌
▪ تغذیه‌ نامناسب‌ (خوردن‌ چربی‌ و كلسترول‌ به‌ مقدار زیاد)
▪ سابقه‌ خانوادگی‌ آترواسكلروز
● پیشگیری‌
▪ ترك‌ سیگار
▪ توصیه‌هایی‌ كه‌ در قسمت‌ رژیم‌ غذایی‌ آمده‌ است‌ را رعایت‌ كنید. كودكان‌ و نوجوانانی‌ كه‌ والدین‌ آنها دچار آترواسكلروز هستند نیز از رژیم‌ كم‌ چربی‌ سود خواهند برد.
▪ به‌ طور منظم‌ ورزش‌ كنید.
▪ حتی‌المقدور استرس‌ را كاهش‌ دهید و به‌ سطح‌ قابل‌ كنترل‌ برسانید.
▪ اگر دیابت‌ یا فشارخون‌ بالا دارید، برنامه‌ درمانی‌ مربوطه‌ را به‌ دقت‌ رعایت‌ كنید.
● عواقب‌ مورد انتظار
▪ این‌ بیماری‌ در حال‌ حاضر علاج‌ناپذیر است‌. اما به‌ تازگی‌ گزارشات‌ زیادی‌ رسیده‌ مبنی‌ بر این‌ كه‌ درمان‌ مجدانهٔ‌ عوامل‌ خطر این‌ بیماری‌ می‌تواند تا حدی‌ انسداد را كاهش‌ دهد. بدون‌ درمان‌، عوارضی‌ پدید خواهند آمد كه‌ نهایتاً به‌ مرگ‌ منتهی‌ خواهند شد.
▪ تحقیقات‌ در زمینه‌ علل‌ و روش‌های‌ درمانی‌ این‌ بیماری‌ ادامه‌ دارند.
● عوارض‌ احتمالی‌
▪ سكته‌ قلبی‌
▪ سكته‌ مغزی‌
▪ آنژین‌ صدری‌
▪ بیماری‌ كلیوی‌
▪ نارسایی‌ احتقانی‌ قلب‌
▪ مرگ‌ ناگهانی‌
● درمان‌
▪ آزمایشات‌ تشخیصی‌ ممكن‌ است‌ شامل‌ موارد زیر باشد: نوار قلب‌، آزمون‌ ورزش‌، آزمایش‌ خون‌ از نظر كلسترول‌ كلی‌، خوب‌ و بد، قندخون‌، و نیز عكس‌برداری‌ از قفسه‌ سینه‌ و عروق‌
▪ ترك‌ سیگار
▪ برای‌ بعضی‌ از بیماران‌ كه‌ خطر در مورد آنها زیاد است‌، جراحی‌ انجام‌ می‌شود: بازكردن‌ رگ‌ با بادكنك‌های‌ مخصوص‌ در مورد رگ‌های‌ تنگ‌ شده‌؛ و سایر روش‌های‌ جراحی‌ مانند تعویض‌ رگ‌ بیمار با سیاهرگ‌ یا رگ‌های‌ مصنوعی‌.
● داروها
▪ به‌ دلیل‌ اینكه‌ كار از كار گذشته‌ و آسیب‌ قبلاً وارد شده‌ است‌، هیچ‌ داروی‌ رضایت‌بخشی‌ برای‌ درمان‌ آترواسكلروز وجود ندارد.
▪ در تحقیقات‌ اخیر مشخص‌ شده‌ است‌ كه‌ پایین‌ آوردن‌ سطح‌ كلسترول‌ در كسانی‌ كه‌ كلسترول‌ خونشان‌ بالا است‌، می‌تواند طول‌ عمر را افزایش‌ دهد. اگر شما علایم‌ یك‌ اختلال‌ ناشی‌ از آترواسكلروز را دارید، و رژیم‌ غذایی‌ و ورزش‌ در كاهش‌ كلسترول‌ مؤثر واقع‌ نشده‌ باشند، شاید برای‌ شما داروهای‌ ضدچربی‌ تجویز شود.
▪ برای‌ درمان‌ مشكلات‌ همراه‌ آترواسكلروز (مثلاً فشار خون‌ بالا، یا بی‌نظمی‌های‌ ضربان‌ قلب‌) ممكن‌ است‌ تجویز داروهای‌ دیگر ضروری‌ باشد.
▪ در برخی‌ تحقیقات‌ مشخص‌ شده‌ است‌ كه‌ آسپیرین‌ و ویتامین‌ ـ ای‌ ممكن‌ است‌ خطر سكته‌ قلبی‌ را كاهش‌ دهند. با پزشك‌ خود در مورد اینكه‌ آیا تجویز آنها برای‌ شما لازم‌ است‌ یا خیر مشورت‌ كنید.
● فعالیت‌
▪ معمولاً محدودیتی‌ برای‌ آن‌ وجود ندارد. البته‌ میزان‌ فعالیت‌ بستگی‌ به‌ وضعیت‌ عمومی‌ سلامت‌ و وجود بیماری‌های‌ دیگر دارد.
● رژیم‌ غذایی‌
▪ رژیم‌ غذایی‌ باید كم‌ چرب‌، كم‌ نمك‌ و پرفیبر باشد. مصرف‌ غلات‌، میوه‌ها و سبزیجات‌ تازه‌ را افزایش‌ دهید.
● در این‌ شرایط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نمایید
▪ اگر شما یا یكی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان دارای‌ عوامل‌ خطر بروز آترواسكلروز هستید و تمایل‌ دارید از این‌ بیماری‌ پیشگیری‌ كنید.    
 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:35 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آتلکتازی


  آتلکتازی● شرح بیماری
آتلکتازی‌ عبارت‌ است‌ از جمع‌ شدن‌ یک‌ قسمت‌ از یا تمامی‌ یک‌ ریه‌. این‌ وضعیت‌ باعث‌ عدم‌ جذب‌ اکسیژن‌ به‌ مقدار کافی‌ از ریه‌ می‌شود.
● علایم‌ شایع‌
▪ جمع‌ شدن‌ ناگهانی‌ و دربرگیرنده‌ یک‌ ناحیهٔ‌ وسیع‌ از ریه‌:
۱) درد قفسهٔ‌ صدری‌
۲) تنگی‌ نفس‌؛ تند تند نفس‌ کشیدن‌
۳ـ شوک‌ (ضعف‌ شدید، رنگ‌پریدگی‌ پوست‌، تند شدن‌ ضربان‌ قلب‌)
▪ گیجی‌ و منگی‌ جمع‌ شدن‌ تدریجی‌:
۱) سرفه‌
۲) تب‌
۳) تنگی‌ نفس‌
۴) علامت‌ دیگری‌ وجود ندارد.
● علل‌
▪ انسداد مجراهای‌ هوایی‌ کوچک‌ یا بزرگ‌ ریه‌ توسط‌:
۱) ترشحات‌ مخاطی‌ غلیظ‌ در اثر عفونت‌ یا یک‌ بیماری‌ دیگر مثل‌ فیبروزکیستیک‌
۲) وجود تومور در داخل‌ مجرای‌ هوایی‌
۳) وجود تومور یا رگهای‌ خونی‌ خارج‌ از مجرای‌ هوایی‌ به‌ نحوی‌ که‌ روی‌ مجرای‌ هوایی‌ فشار وارد بیاورند.
۴) استنشاق‌ جسم‌ خارجی‌، مثل‌ اسباب‌بازی‌های‌ کوچک‌ یا بادام‌ کوهی‌ (پسته‌ شام‌)
۵) جراحی‌ طولانی‌ مدت‌ قفسهٔ‌ سینه‌ یا شکم‌ تحت‌ بیهوشی‌ عمومی‌
۶) صدمه‌ به‌ قفسهٔ‌ سینه‌ یا شکستگی‌ دنده‌ها
۷) زخم‌ نافذ
۸) بزرگ‌ شدن‌ گره‌های‌ لنفاوی‌
● عوامل‌ افزایش‌ دهندهٔ‌ خطر
۱) سیگار کشیدن‌
۲) وجود یک‌ بیماری‌ که‌ مقاومت‌ بیمار را کاهش‌ داده‌ باشد یا وی‌ را ضعیف‌ کرده‌ باشد.
۳) بیماری‌ انسدادی‌ مزمن‌ ریه‌ ،مثل‌ آمفیزم‌ و برونشکتازی‌
۴) استفاده‌ از داروهایی‌ که‌ باعث‌ کاهش‌ توجه‌ و هوشیاری‌ می‌شوند، مثل‌ خواب‌ آورها، پاربیتورات‌ها، آرام‌بخش‌ها، یا الکل‌
● پیشگیری‌
۱) وادار کردن‌ به‌ سرفه‌ و تنفس‌ عمیق‌ هر ۲-۱ ساعت‌ پس‌ از عمل‌ جراحی‌ که‌ حین‌ آن‌ از بیهوشی‌ عمومی‌ استفاده‌ شده‌ است‌. همچنین‌ حتی‌الامکان‌ بیمار باید در تخت‌ جابجا شود و تغییر وضعیت‌ دهد.
۲) به‌ هنگام‌ بیماری‌ ریوی‌، یا پس‌ از عمل‌ جراحی‌، مایعات‌ باید بیشتر مصرف‌ شوند، چه‌ به‌ صورت‌ خوراکی‌ و چه‌ به‌ صورت‌ تزریقی‌. به‌ این‌ ترتیب‌ ترشحات‌ ریه‌ رقیق‌تر و نرم‌تر خواهند شد.
۳) اشیای‌ کوچکی‌ که‌ احتمال‌ دارد بچه‌های‌ کوچک‌ آنها را استنشاق‌ کنند از دسترسی‌ آنها دور نگه‌ دارید.
● عواقب‌ مورد انتظار
۱) آتلکتازی‌ ندرتاً زندگی‌ را به‌ خطر می‌اندازد و معمولاً خود به‌ خود برطرف‌ می‌شود.
۲) در صورتی‌ که‌ آتلکتازی‌ به‌ علت‌ ترشحات‌ مخاطی‌ غلیظ‌ یا جسم‌ خارجی‌ ایجاد شده‌ باشد، بیرون‌ کشیدن‌ آنها باعث‌ رفع‌ آن‌ خواهد شد.اگر علت‌ آتلکتازی‌ یک‌ تومور باشد، سرنوشت‌ بیمار به‌ ماهیت‌ تومور بستگی‌ دارد.
● عوارض‌ احتمالی‌
۱) ذات‌الریه‌
۲) آبسهٔ‌ کوچک‌ داخل‌ ریه‌
۳) دایمی‌ شدن‌ جمع‌ شدگی‌ بافت‌ ریه‌ و تشکیل‌ بافت‌ جوشگاهی‌
● درمان‌
▪ اصول‌ کلی‌
۱) آزمایش‌ برای‌ اندازه‌گیری‌ اکسیژن‌ و دی‌ اکسید کربن‌ خون‌ و نیز عکس‌برداری‌ از قفسهٔ‌ سینه‌
۲) جراحی‌ برای‌ برداشتن‌ تومور
۳ ) برونکوسکپی‌ برای‌ در آوردن‌ جسم‌ خارجی‌ یا ترشحات‌ مخاطی‌ غلیظ‌
۴) حداکثر همکاری‌ را در زمینهٔ‌ دستورات‌ پس‌ از عمل‌ جراحی‌ داشته‌ باشید. وضعیت‌ خود را در تخت‌ مرتباً عوض‌ کنید، و سعی‌ کنید مرتباً سرفه‌ نمایید و نفس‌ عمیق‌ بکشید. توجه‌ داشته‌ باشید که‌ هنگام‌ سرفه‌، یک‌ بالش‌ را محکم‌ روی‌ محل‌ تخلیه‌ فشار دهید.
۵) سیگار را ترک‌ کنید.
۶) روش‌ تخلیهٔ‌ ترشحات‌ را فرابگیرید و پس‌ از ترخیص‌ اجرا کنید.
● داروها
۱) آنتی‌بیوتیک‌ برای‌ مبارزه‌ با عفونت‌، که‌ به‌ طور اجتناب‌ناپذیر همراه‌ با آتلکتازی‌ رخ‌ خواهد داد.
۲) داروهای‌ ضد درد برای‌ رفع‌ درد خفیف‌
۳) از مصرف‌ داروهای‌ خواب‌ آور پرهیز کنید. ممکن‌ است‌ آنها باعث‌ عود آتلکتازی‌ شوند.
● فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
به‌ محض‌ روبه‌ بهبود گذاشتن‌ علایم‌، فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری های‌ عادی‌ خود را از سر گیرید.
● رژیم‌ غذایی‌
هیچ‌ رژیم‌ غذایی‌ خاصی‌ توصیه‌ نمی‌شود، اما حداقل‌ ۸ لیوان‌ آب‌ یا سایر مایعات‌ در شبانه‌روز بنوشید تا ترشحات‌ ریه‌ رقیق‌ و نرم‌ شود.
● درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
۱) اگر شما یا یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان علایم‌ آتکلتازی‌ را دارید.
۲) اگر یکی‌ از مشکلات‌ زیر به‌ هنگام‌ درمان‌ رخ‌ دهد:
۳) اتساع‌ و برآمدگی‌ شکم‌
۴) احساس‌ تنگی‌ نفس‌ به‌ طور ناگهانی‌
۵) آبی‌ شدن‌ بستر ناخن‌ها و لب‌ها
۶) درجه‌ حرارت‌ بدن‌ مساوی‌ یا بیشتر از ۹/۳۸ درجهٔ‌ سانتیگراد .

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:36 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آزبستوز


  آزبستوز● شرح بیماری
آزبستوز عبارت‌ است‌ از التهاب‌ ریه ها به‌ علت‌ استنشاق‌ ذرات‌ آزبست‌. این‌ یک‌ اختلال‌ مزمن‌ است‌ اما مسری‌ نیست‌. آزبستوز ممکن‌ است‌ منجر به‌ سرطان ریه‌ شود (خطر بروز با سیگار کشیدن‌ بسیار بیشتر می‌شود). مردان‌ بالای‌ ۴۰ سالی‌ که‌ در معرض‌ ذرات‌ آزبست‌ بوده‌اند با احتمال‌ بیشتری‌ دچار این‌ بیماری‌ می‌شوند. آزبستوز شاید مهمترین‌ بیماری‌ ریوی‌ ناشی‌ از کار باشد.
● علایم‌ شایع‌
▪ علایم‌ اولیه‌:
۱) تنگی‌ نفس‌
۲) سرفه‌ای‌ که‌ یا بدون‌ خلط‌ است‌ یا خلط‌ کمی‌ دارد.
۳ـ احساس‌ کسالت‌ عمومی‌
▪ علایم‌ بعدی‌:
۱) نامنظمی‌ خواب‌
۲) بی‌اشتهایی‌
۳) درد قفسه‌ سینه‌
۴) خشونت‌ صدا
۵) سرفه‌ خونی‌
۶)علایم‌ نارسایی‌ احتقانی‌ قلب‌
۷ـ آبی‌ شدن‌ ناخن‌ها
● علل‌
مواجهه‌ طولانی‌ مدت‌ با ذرات‌ ریر آزبست‌ به‌ هنگام‌ کار یا از منابع‌ دیگر. قسمت‌ محیطی‌ ریه‌ها در اثر فیبرهای‌ آزبست‌ دچار آزردگی‌ می‌شوند، که‌ نهایتاً التهاب‌، ضخیم‌شدگی‌ و تشکیل‌ بافت‌ جوشگاهی‌ در بافت‌ ریوی‌ (فیبروز ریوی‌) را به‌ دنبال‌ خواهد داشت‌. امکان‌ دارد تا ۲۰ سال‌ از زمان‌ مواجهه‌ با آزبست‌ بگذرد و سپس‌ علایم‌ بیماری‌ ظاهر شوند.
▪ عوامل‌ افزایش‌ دهنده‌ خطر
۱) مشاغلی‌ که‌ در ارتباط‌ با آزبست‌ هستند.
۲) تغذیه‌ نامناسب‌
۳) سیگار کشیدن‌
۴) سوء در مصرف‌ الکل
● پیشگیری‌
۱) به‌ هنگام‌ قرار گرفتن‌ در معرض‌ آزبست‌، از ماسک‌ حفاظتی‌ مناسب‌ یا هودی‌ که‌ با هوای‌ آزاد ارتباط‌ دارد استفاده‌ کنید.
۲) اقدامات‌ توصیه‌ شده‌ در رابطه‌ با مهار غبارهای‌ آزبست‌ را به‌ کار بندید.
۳) سیگار نکشید.
۴) یک‌ برنامه‌ منظم‌ ورزشی‌ داشته‌ باشید تا سلامت‌ قلبی‌ ـ تنفسی‌ شما حفظ‌ شود.
۵) برای‌ کارگرانی‌ که‌ در صنایع‌ آزبست‌ کار می‌کنند باید به‌ طور منظم‌ عکس‌برداری‌ با اشعه ایکس انجام‌ شود تا هرگونه‌ سایه‌ غیرطبیعی‌ در ریه‌ها شناسایی‌ شود. اگر در عکس‌ مشکلی‌ بود، فرد باید کار با آزبست‌ را رها کند حتی‌ اگر علامتی‌ وجود نداشته‌ باشد.
● عواقب‌ مورد انتظار
۱) این‌ بیماری‌ در حال‌ حاضر غیرقابل‌ علاج‌ است‌. اما علایم‌ را می‌توان‌ تخفیف‌ داد یا تحت‌ کنترل‌ در آورد.
۲) تحقیقات‌ علمی‌ درباره‌ علل‌ و درمان‌ این‌ بیماری‌ ادامه‌ دارد.
۳) بنابراین‌ امید می‌رود درمان‌های‌ رو به‌ روز مؤثری‌ ابداع‌ شوند و نهایتاً بتوان‌ این‌ بیماری‌ را معالجه‌ نمود.
● عوارض‌ احتمالی‌
۱) بیماری‌ سل
۲) نارسایی‌ قلبی‌ به‌ علت‌ بیماری‌ ریوی‌
۳) روی‌ هم‌ خوابیدن‌ بافت‌ ریوی‌
۴) جمع‌شدن‌ مایع‌ در فضای‌ جنب‌ (اطراف‌ ریه‌ها)
● درمان‌
▪ اصول‌ کلی‌
۱) سیگار کشیدن‌ را متوقف‌ کنید.
۲) در صورت‌ بروز هرگونه‌ عفونت‌ تنفسی‌، حتی‌ سرماخوردگی‌، به‌ پزشک‌ مراجعه‌ کنید.
۳) اگر بیماری‌ پیشرفته‌ باشد، به‌ فکر نقل‌ مکان‌ به‌ یک‌ جای‌ گرم‌ و خشک‌ باشید.
۴) فیزیوتراپی تنفسی‌ و یادگیری‌ روش‌های‌ آن‌
۵) روش‌های‌ تخلیه‌ نایژه‌ای‌ را فرا گیرید و به‌ کار بندید.
۶) از دستگاه‌ بخور خنک‌ برای‌ نرم‌ کردن‌ ترشحات‌ نایژه‌ای‌ استفاده‌ کنید تا این‌ ترشحات‌ راحت‌تر تخلیه‌ شوند.
۷) واکسیناسیون‌ آنفلوانزا و پنوموکک ( ذات‌الریه ‌) را به‌ روز نگاه‌ دارید.
۸) از افرادی‌ که‌ دچار عفونت هستند دوری‌ کنید.
● داروها
۱) آنتی‌بیوتیک‌ برای‌ عفونت‌
۲) گشادکننده‌ نایژه‌ (استنشاقی‌ یا خوراکی‌) همراه‌ با استنشاق‌ درمانی‌ برای‌ باز کردن‌ لوله‌های‌ نایژه‌ای‌ تا حداکثر ممکن‌
۳) برای‌ رفع‌ ناراحتی‌ خفیف‌ می‌توان‌ از داروهایی‌ مثل‌ استامینوفن استفاده‌ نمود.
۴) امکان‌ دارد اکسیژن ضروری‌ شود.
● فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
۱) در صورت‌ وجود عفونت‌، در رختخواب‌ استراحت‌ کنید.
۲) پس‌ از آغاز درمان‌، با رو به‌ بهبود گذاشتن‌ علایم‌ فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری های‌ عادی‌ خود را از سر گیرید.
۳) برای‌ حفظ‌ ظرفیت‌ ریه‌ باید ورزش‌ منظم‌ به‌ هر شکلی‌ که‌ قابل‌ تحمل‌ باشد انجام‌ داد.
●رژیم‌ غذایی‌
رژیم‌ خاصی‌ توصیه‌ نمی‌شود.
● درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
۱) اگر شما یا یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان علایم‌ آزبستوز را دارید.
۲) اگر یکی‌ از موارد زیر هنگام‌ درمان‌ رخ‌ دهد:
۳) بالا رفتن‌ درجه‌ حرارت‌ بدن‌ تا ۳/۳۸ درجه‌ سانتیگراد با بالاتر
۴) افزایش‌ درد قفسه‌ سینه‌ یا تنگی‌ نفس‌
۵) وجود خون در خلط‌
۶) کاهش‌ فزاینده‌ وزن‌
۷) اگر دچار علایم‌ جدید و غیر قابل کنترل شده اید. داروهای‌ مورد استفاده‌ در درمان‌ ممکن‌ است‌ عوارض‌ جانبی‌ به‌ همراه‌ داشته‌ باشند.  

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:36 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آسم


  آسمآسم عبارت‌ است‌ از یك‌ بیماری‌ مزمن‌ همراه‌ با حملات‌ مكرر خس‌خس‌ و تنگی‌ نفس‌. این‌ بیماری‌ در تمام‌ سنین‌ می‌تواند وجود داشته‌ باشد اما ۵۰% از موارد، كودكان‌ زیر ۱۰ سال‌ هستند. آسم‌ بیشتر در پسران‌ رخ‌ می‌دهد تا دختران‌، اما در آسمی‌ كه‌ در سنین‌ بزرگسالی‌ آغاز می‌شود زنان‌ سهم‌ بیشتری‌ را به‌ خود اختصاص‌ می‌دهند.
● علایم‌ شایع‌
احساس‌ فشردگی‌ در قفسه‌ سینه‌ و تنگی‌ نفس‌
خس‌ خس‌ سینه‌ به‌ هنگام‌ بازدم‌
سرفه‌، خصوصاً در شب‌، معمولاً همراه‌ با خلط‌ غلیظ‌، شفاف‌ و زرد
تنفس‌ سریع‌ و سطحی‌ كه‌ به‌ هنگام‌ نشستن‌ بهتر می‌شود.
مشكل‌ در تنفس‌
انقباض‌ عضلات‌ گردن‌ علایم‌ شدید حمله‌ حاد:
آبی‌ شدن‌ پوست‌
خستگی‌ زیاد
تنفس‌ صدادار شبیه‌ خرخر
ناتوانی‌ در صبحت‌ كردن‌
تغییرات‌ ذهنی‌ و روانی‌، از جمله‌ بی‌قراری‌ یا گیجی‌
● علل‌
التهاب‌ و اسپاسم‌ ناشی‌ از آن‌ در مجاری‌ هوایی‌ (نایژه‌ها و نایژك‌ها)، و به‌ دنبال‌ آن‌ ورم‌ مجاری‌ هوایی‌ و غلیظ‌ شدن‌ ترشحات‌ ریه‌ (خلط‌). این‌ امر باعث‌ كاهش‌ یا بسته‌ شدن‌ راه‌ عبور هوا به‌ ریه‌ها می‌شود. عواملی‌ كه‌ می‌توانند این‌ تغییرات‌ را ایجاد كنند عبارتند از:
مواد آلرژی‌زا مثل‌ گرده‌ گیاهان‌، گرد و غبار، شوره‌ بدن‌ حیوانات‌، كپك‌ها یا بعضی‌ از غذاها
عفونت‌های‌ ریوی‌ مثل‌ برونشیت‌
مواد آلاینده‌ موجود در هوا، مثل‌ دود و بوهای‌ مختلف‌
قرار گرفتن‌ در معرض‌ موادشیمیایی‌ یا سایر مواد، در قالب‌ مواجهه‌ شغلی‌
● عوامل‌ افزایش‌ دهنده‌ خطر
وجود سایر بیماری‌های‌ آلرژیك‌، مثل‌ اگزما یا تب‌ یونجه‌
سابقه‌ خانوادگی‌ آسم‌ یا آلرژی‌های‌ دیگر
قرار گرفتن‌ در معرض‌ آلاینده‌های‌ خطر
سیگار كشیدن‌
مصرف‌ بعضی‌ از داروها مثل‌ آسپیرین‌
استرس‌های‌ مختلف‌ (عفونت‌های‌ ویروسی‌، ورزش‌، ناراحتی‌ عاطفی‌، بوهای‌ زیانبار، و دود تنباكو)
● پیشگیری‌
از مواد آلرژی‌زای‌ شناخته‌ شده‌ و آلاینده‌های‌ هوا دوری‌ كنید.
داروهایی‌ كه‌ به‌ منظور پیشگیری‌ از بروز حملات‌ آسم‌ تجویز می‌شوند را به‌ طور منظم‌ مصرف‌ كنید؛ توجه‌ داشته‌ باشید كه‌ حتی‌ اگر احساس‌ می‌كنید مشكلی‌ ندارید، مصرف‌ داروها را قطع‌ نكنید.
از مصرف‌ آسپیرین‌ خودداری‌ كنید.
به‌ دنبال‌ عوامل‌ آغازكننده‌ حمله‌ آسم‌ بگردید و از آنها دوری‌ كنید.
نرمش‌های‌ آسوده‌سازی‌ و شل‌كننده‌ عضلات‌، و نیز حركات‌ كمك‌كننده‌ به‌ تخلیه‌ ترشحات‌ تنفسی‌ را انجام‌ دهید.
● عواقب‌ مورد انتظار
علایم‌ را می‌توان‌ با درمان‌ و پایبندی‌ جدی‌ به‌ اقدامات‌ پیشگیرانه‌ كنترل‌ نمود.
نیمی‌ از كودكان‌ آسمی‌ نهایتاً خوب‌ خواهند شد.
در صورتی‌ كه‌ درمان‌ انجام‌ نشود، حملات‌ شدید ممكن‌ است‌ مرگبار باشند.
● عوارض‌ احتمالی‌
نارسایی‌ تنفسی‌
پنوموتوراكس‌ (وارد شدن‌ هوا به‌ فضای‌ اطراف‌ ریه‌ها)
عفونت‌ ریه‌ و مشكلات‌ مزمن‌ ریوی‌ در اثر حملات‌ مكرر آسم‌
● درمان‌
اقدامات‌ تشخیصی‌ ممكن‌ است‌ عبارت‌ باشند از آزمایش‌ خون‌؛ بررسی‌های‌ مربوط‌ به‌ كار ریه‌؛ و بررسی‌های‌ مربوط‌ به‌ آلرژی‌ كه‌ معمولاً به‌ كمك‌ آزمون‌های‌ پوستی‌ انجام‌ می‌گیرند.
مراقبت‌ اورژانس‌ و بستری‌ كردن‌ در موارد حملات‌ شدید آسم‌
روان‌ درمانی‌ یا مشاوره‌، در صورتی‌ كه‌ آسم‌ با استرس‌ ارتباط‌ داشته‌ باشد.
حتی‌المقدور مواد آلرژی‌زا و آزاردهنده‌ را از خانه‌ و محل‌ كار حذف‌ كنید. درمان‌ برای‌ حساسیت‌زدایی‌ از بعضی‌ مواد آلرژی‌زای‌ خاص‌
داروهایی‌ را كه‌ به‌ طور منظم‌ استفاده‌ می‌كنید همیشه‌ به‌ همراه‌ داشته‌ باشید.
به‌ هنگام‌ حملات‌ بنشینید.
در زمان‌هایی‌ از سال‌ كه‌ مواد آلرژی‌زا در محیط‌ فراوان‌ هستند در منزل‌ بمانید.
● داروها
اكسپكتورانت‌ برای‌ رقیق‌ كردن‌ خلط‌
گشادكننده‌ نایژه‌ برای‌ بازكردن‌ مجاری‌ هوایی‌
داروی‌ كورتیزونی‌ داخل‌ رگی‌ (تنها برای‌ موارد اورژانس‌) برای‌ كم‌ كردن‌ واكنش‌ آلرژی‌ بدن‌
استنشاق‌ داروی‌ كورتیزونی‌ با دستگاه‌ ریزقطره‌ ساز. این‌ شكل‌ از مصرف‌ داروهای‌ كورتیزونی‌ عوارض‌ جانبی‌ كمتری‌ نسبت‌ به‌ نوع‌ خوراكی‌ دارد.
آنتی‌هیستامین‌ (كرومولین‌ سدیم‌ یا ندوكرومیل‌) به‌ صورت‌ استنشاقی‌ با دستگاه‌ ریزه‌ قطره‌ساز. این‌ نوع‌ دارو جهت‌ پیشگیری‌ به‌ كار می‌رود.
● فعالیت
فعالیت‌ خود را حفظ‌ كنید، اما از فعالیت‌های‌ ورزشی‌ ناگهانی‌ خودداری‌ كنید. اگر به‌ دنبال‌ ورزش‌ سنگین‌ حمله‌ آسم‌ رخ‌ دهد، بنشینید و استراحت‌ كنید. مقدار كمی‌ آب‌ گرم‌ بنوشید.
درمان‌ با داروهای‌ گشادكننده‌ نایژه‌ غالباً از آسم‌ ناشی‌ از ورزش‌ پیشگیری‌ به‌ عمل‌ می‌آورد.
شاید بهترین‌ ورزش‌ برای‌ بیماران‌ آسمی‌ شنا باشد.
● رژیم‌ غذایی‌
رژیم‌ خاصی‌ توصیه‌ نمی‌شود، اما از خوردن‌ غذاهایی‌ كه‌ به‌ آنها حساسیت‌ دارید خودداری‌ كنید.
روزانه‌ حداقل‌ ۳ لیتر آب‌ بنوشید تا ترشحات‌ رقیق‌ باقی‌ بمانند.
▪ در این‌ شرایط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نمایید
شما یا یكی‌ از اعضای‌ خانواده‌ علایم‌ آسم‌ را دارید.
شما دچار حمله‌ آسمی‌ شده‌اید كه‌ به‌ درمان‌ جواب‌ نمی‌دهد. این‌ یك‌ اورژانس‌ است‌!
علایم‌ جدید و بدون‌ توجیه‌. داروهای‌ مورد استفاده‌ در درمان‌ ممكن‌ است‌ عوارض‌ جانبی‌ به‌ همراه‌ داشته‌ باشند.

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:37 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آسم بیماری نجیبی است


  آسم بیماری نجیبی استهر نفسی كه فرو می‌رود، ممد حیات است و چون بر می‌آید، مفرح ذات.پس درهر نفسی دو نعمت موجود است و بر هر نعمتی شكری واجب.تا به حال فكر كر‌ده‌اید كه نفس‌كشیدن هم عجب نعمتی است! كافی است یك چیز كوچك باعث شود آدم چند تا سرفه بكند. آن وقت است كه راه نفسش تنگ می‌شود و باید یك جوری سعی كند تنفس طبیعیش را به‌دست بیاورد. یك اتفاقی كه باعث این مشكل می‌شود، آسم است: یك محرك خارجی، سرفه‌های مكرر و دردسرهایی كه اغلب كودكان گرفتارش می‌شوند، ولی خیلی راحت می‌شود از شرشان خلاص شد. چطور؟ مصاحبه ما را با دكتر قانعی بخوانید. دكتر مصطفی قانعی، متخصص داخلی و فوق تخصص ریه و معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشكی بقیه‌اله (عج)، تابلوی كاملی از بیماری آسم را برای شما ترسیم می‌كند.
● به عنوان اولین سوال، تعریف آسم چیست؟
▪ هر فردی كه ریه‌هایش به یك محرك خارجی حساسیت بیش از حد نشان بدهد، به‌طوری كه با دور شدن از آن محرك خارجی با درمان یا بدون درمان به حال عادی برگردد، آسم دارد.
● محرك خارجی یعنی چه ؟
▪ ابتدا باید به این نكته توجه داشته باشیدكه اصل بیماری آسم در خود فرد نهفته است، چرا كه این فرد به یك محرك خارجی كه بقیه افراد در برابر آن هیچ حساسیتی ندارند، حساسیت نشان می‌دهد. بنابراین عوامل خارجی علت بیماری نیستند،‌آنها تشدید‌كننده بیماری هستند، یكی از این مواد خارجی كه همه انسان‌ها در برابرش حساسیت دارند، هیره یا مایت است. هیره‌ها بندپایان بسیار ریزی هستند كه در جاهای مرطوب مثل زیرزمین یا در لابه‌لای پرزها و بدن حیوانات رشد می‌كنند، ولی سایر عوامل برای هر فردی فرق می‌كند. مثلا یك نفر در برابر هوای سرد دچار سرفه می‌شود، یك نفر در برابر گرده گل‌ها و ....
● این حساسیت به محرك خارجی، ارثی است؟
▪ در برابر این پرسش تنها می‌توان گفت در خانواده‌ای كه پدر، مادر یا سایر اعضای فامیل آسم داشته باشند، احتمال اینكه كودكان هم مبتلا به آسم شوند، بیشتر می‌شود.
با این حساب در همان اوایل كودكی باید علا‌ئم آسم ظاهر شود.
بله،بیماری آسم مخصوص كودكان است، اما یك نوع آن به نام آسم بالغین هم وجود دارد كه در بزرگسالی بروز می‌كند.درواقع در یك طبقه بندی، آسم را دو دسته تقسیم می‌كنند: یكی نوع حساسیتی (آلرژیك) كه در سنین كودكی شروع می‌شود و دیگری نوع بالغین كه در فرد بالغ بروز می‌كند بدون اینكه در كودكی، فرد مشكل داشته باشد.
● بیماری آسم با چه علا‌ئمی مشخص می‌شود؟
▪ اگر یك طیف بلند برای این بیماری درنظر بگیریم كه از ( ۱نوع خفیف) تا ( ۱۰۰نوع شدید) درجه‌بندی شده باشد، فردی كه بیماریش در حد عدد صد قرار دارد، در زمان حمله آسم دچار سرفه‌های شدید، تنگی نفس و خس‌خس سینه می‌شود. در چنین زمانی همه می‌توانند حدس بزنند كه این فرد مبتلا به آسم است. علایم بیماری گاه تشدید پیدا می‌كنند و گاه خوب می‌شوند. اما در اوایل شروع بیماری آسم، فرد مبتلا فقط در برابر محرك‌هایی مثل هوای سرد یا فصل خاص یا غیره، چند سرفه خفیف می‌كند.
● آیاآسم بیماری شایعی است؟
▪ در كشور ما كسانی كه تشخیص قطعی آسم برایشان داده می‌شود و مطمئنا آسم دارند، پنج درصد جمعیت هستند. اما جالب است بدانید ۲۰ درصد از افراد جامعه در زندگیشان به نوعی، سرفه حساسیتی در برابر محرك‌ خارجی را تجربه می‌كنند و اگر این تعریف را مبنای سنجش شیوع قرار بدهیم، ۲۰ درصد افراد جامعه به نوعی آسم را تجربه می‌كنند.
آیا عوامل خاصی هم وجود دارند كه كودك را برای ابتلا‌ به آسم مستعد كنند؟
چندی پیش در خبرها آمده بود اگر مادران باردار از اسپری استفاده كنند، احتمال ابتلای فرزندشان به آسم بیشتر خواهد شد.
● شما این امر را تایید می‌كنید؟
▪ ببینید، عوامل خطرزای زیادی شناخته شده‌اند كه احتمال ابتلا به آسم را بالا می‌برند، ولی این فقط یك نوع افزایش شانس فرد برای ابتلا به آسم و نوعی همراهی عوامل خطرزا با آسم است كه از داده‌های آماری به‌دست آمده ؛ نمی‌توان در مورد آنها به‌طور قطع تصمیم‌گیری كرد و فرد را مجبور كرد از این عوامل دوری كند. این عوامل عبارتند از: آلودگی هوا، ورود مواد شیمیایی به غذاهای بشر، تماس انسان با مواد شیمیایی یا صنایع، و مواجه شدن مادر در دوره بارداری با آلودگی‌های شیمیایی.
اما در این میان یك عامل هست كه ارتباط آن با آسم قویا تایید شده و آن هم شغل فرد‌ی است كه مبتلا به آسم شغلی شده، مثلا فردی كه در یك آزمایشگاه شیمیایی كار می‌كند، اگربه‌دلیل شغلش مبتلا به آسم شود، باید حتما شغلش را اصلاح یا ترك كند. در این صورت آسم او هم از بین خواهد رفت.
علا‌متی وجود دارد كه از همان دوران كودكی بتوان حدس زد كه یك كودك دچار آسم است؟
هر كودكی كه پس از یك سرماخوردگی سرفه‌اش برطرف نمی‌شود و طول می‌كشد، احتمالا آسم دارد. همین برای پدر و مادر كافی است كه سرفه طولانی مدت‌ كودك را جدی بگیرند و حتما به پزشك مراجعه كنند.
● برای این كودكان توصیه خاصی وجود دارد؟
▪ محرك‌ها و بوهای شدید، هوای سرد، ورزش، عصبی شدن و بعضی غذاهای صنعتی، آسم كودكان را تشدید می‌كند. در مورد غذاهای صنعتی باید گفت به منظور حفظ طولانی‌مدت این غذاها ماده‌ای به نام نگهدارنده به آنها اضافه می‌شود كه این ماده برای كودكان مبتلا به آسم مضر است. این ماده در غذاهایی مثل شكلات، پفك، سوسیس، كالباس و .... وجود دارد. در مورد حمایت خانواده‌ها هم باید بگویم بیشترین كمكی كه خانواده می‌تواند به كودك بكند، این است كه كودك را برای قطعی شدن تشخیص آسم به پزشك نشان دهد و آسم را درمان كند. بعد از اینكه كودك درمان شد، باید مراقبت كنند تا بیماری عود نكند. به این ترتیب كه غذاهای صنعتی را به آنها ندهند و بیشتر از غذاهای طبیعی استفاده كنند. البته بعضی از غذاهای طبیعی مثل گوجه‌فرنگی و بادمجان و غذاهایی كه رنگدانه داشته باشند، می‌توانند آسم را تشدید كنند. ولی یك نكته را خوب است فراموش نكنید و آن هم اینكه ما نمی‌خواهیم در درمان آسم دید محدودكننده داشته باشیم. این امر باعث خردشدن اعصاب فرد،به ویژه كودكان می‌شود.
● یعنی كودك مبتلا به آسم هیچ محدودیتی ندارد؟
▪ در صورتی كه درمان شود،خیر.اما در صورت درمان نشدن همه چیز برای كودك محدود می‌شود: كودك نمی‌تواند خوب غذا بخورد، خوب بدود یا فعالیت كند. به محض درمان شدن همه این كارها برای او طبیعی می‌شود.
● این درمان به چه صورت است ؟
▪ اولین درمان این بیماری، درمان غیردارویی است، یعنی پیشگیری از تشدید شدن آن. به این صورت كه عوامل محرك را از منزل خارج كرد، مثلاً بالش‌های پر، حیوانات خانگی یا مجسمه‌هایی كه از بقایای حیوانات مرده مثل پرنده ساخته می‌شوند، گل‌‌وگیاه خانگی و هیره. با حذف این عوامل محیطی، شدت علایم كم می‌شود. پس از آن باید كاری كرد كه وضع موجود نیز درمان شود.
درمان دارویی آسم شامل سه دسته دارو است. اول استفاده از كورتیكواستروئیدهای استنشاقی كه همه آنها ریشه مشتركی به نام كورتون استنشاقی دارند كه پایه درمان آسم محسوب می‌شود. دسته دوم داروهای متسع‌كننده برونش (گشادكننده راه‌های هوایی) هستند كه نوعی مسكن به شمار می‌آیند و به طور آنی شخص را درمان می‌كنند،‌‌یعنی فرد به محض احساس اشكال در تنفس از آنها استفاده كرده و مشكلش برطرف می‌شود. مثال این گروه داروها سالبوتامول است. دسته آخر هم داروهای پیشگیری‌كننده مانند كرومولین سدیم هستند كه پزشك برای اینكه فرد دچار بیماری مجدد نشود یا در فصل خاصی دچار بیماری نشود، آنها را تجویز می‌كند.
درمان آسم بر این سه پایه استوار است. اما پایه چهارم پیشگیری است كه ركن اساسی را در درمان می‌سازد.
● استفاده از اسپری آسم روش خاصی دارد؟
▪ بله. داروهای استنشاقی آسم باید به شیوه صحیح و دقیقی استفاده شوند كه متا‡سفانه از راه خواندن بروشور یا نوشته قابل توضیح نیست. این آموزش بسیار ضروری است چرا كه بیش از ۸۰ درصد مبتلایان به آسم از دارو به طور صحیح استفاده نمی‌كنند، چرا كه بروشور دارو را نمی‌خوانند. پزشكان باید به صورت گفتگوی چهره به چهره و نشان دادن عملی، طرز استفاده را به بیمار یاد بدهند، یا فیلم آموزشی به بیماران داده شود كه با چند بار دیدن آن، روش درست مصرف را یاد بگیرند.یك پیشنهاد عملی برای بیماران آسمی این است كه تمام اسپری‌ها را با <آسم یار> استفاده كنند. آسم یار دستگاهی است كه اسپری را در آن می‌زنند و سپس به طور عادی در آن نفس می‌كشند. استفاده از آسم یار راحت‌تر از این است كه بخواهند بدون آن دارو را با روش مخصوص استنشاق كنند.
● دارویی هم وجود دارد كه بیماری را به طوركامل درمان كند؟
▪ هم اكنون در بازار داروهای جدید بسیاری وجود دارد كه هم جنبه تحقیقی و تجاری دارند. داروهای بسیار گران‌قیمتی هم موجودند كه هیچ یك بیماری را علاج قطعی نمی‌كنند. در این باره بهتر است بدانید كه اگرشخصی به شما پیشنهاد كرد كه با استفاده از فلان دارو آسم شما كاملا‌ خوب می‌شود، این پیشنهاد را باور نكنید ، چرا كه آسم خوب‌شدنی نیست، اما كنترل‌شدنی است. برای خانواده‌ای با درآمد مشخص، استفاده از داروهای رایج و ارزان‌تر، مقرون به صرفه‌تر از استفاده از داروهای گران‌قیمتی است كه همان كار را انجام می‌دهند ولو در مدت زمان كوتاه‌تری.
● پس بیماری آسم درمان همیشگی ندارد؟
▪ خیر. باید وضعیت طبیعی را حفظ كرد و مراقب بود تا بیماری عود نكند. اگر عود كرد، باید بلافاصله درمان شود. آسم بیماری نجیبی است و می‌توان با آن زندگی كرد. فردی كه آسم دارد باید بپذیرد كه با آسم زندگی كند نه برای آسم! یعنی نباید هر روز دنبال پزشك جدید و داروی جدید باشد با این امید كه برای همیشه آسمش از بین برود. باید به دنبال این هدف باشد كه آسم را كنترل كند. آسم قطعاً كنترل می‌شود و بعد از آن حتی اگر فرد فوتبالیست هم باشد. می‌تواند فوتبالش را ادامه دهد و زندگی عادی خودش را داشته باشد. اگر كسی نتوانسته بیماری خود را كنترل كند و همیشه مشكل دارد، نشانه این است كه یا پزشك وی موفق نبوده یا بیمار دارو را به طور صحیح استفاده نمی‌كند.     دكتر قانعی آذین محبی‌نژاد

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:38 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آسم چگونه شروع میشود


  اكثر افراد می‌دانند كه بیماری آسم در بعضی از خانواده‌ها بیشتر دیده میشود یعنی یك علت ارثی و ژنتیكی در این بیماری وجود دارد. بدون شك، در آسم آلرژیك (آسم اكسترینسیك یا خارجی) عامل وراثت و ژنتیك از اهمیت زیادی برخوردار است در حالیكه در آسمی كه آلرژیك نباشد (آسم اینترینسیك یا داخلی) این عامل وراثیت، زیاد مطرح نمی‌باشد. عامل ژنتیك و وراثت در بروز بیماری آسم به آن صورتی نیست كه مثلاً رنگ چشم یا نوع گروه خونی كودكان از والدینشان به ارث می‌رسد. یك بیمار مبتلا به آسم خیلی شدید، می‌تواند دارای كودكانی باشد كه هیچگاه دچار حملات آسم نمی‌شوند.
نقش عوامل محیطی (مثل مواد حساسیت‌زا یا آلرژن‌ها و مواجه شدن با دود سیگار) در بروز بیماری آسم و تشدید آن می‌تواند بسیار مهم باشد. با اینحال این عوامل در همه افراد به یك اندازه باعث بروز بیماری نمی‌شوند و آن فرد باید استعداد ابتلا به این بیماری را داشته باشد.
مایت‌های گردوغبار خانه و سایر عوامل
به غیر از عوامل ارثی و ژنتیكی، عوامل بسیاری مسئول بروز اولیه آسم در افراد می‌باشند. برای مثال، آسمی كه در بزرگسالان برای اولین بار ایجاد می‌گردد اغلب به دنبال ابتلا به سرماخوردگی یا یك عفونت ویروسی رخ می‌دهد. همچنین مواجه شدن با عوامل تحریك كننده در محیط كار ممكن است از عوامل شروع كننده حملات آسم باشد.
با این حال، مهمترین عامل ایجاد كننده حملات آسم (بویژه در كودكان) مواجه شدن با مایتهای گرد و غبار خانه میباشد. مایتها، جانوران كوچك و ذره‌بینی هستند كه از نوك یك سوزن هم كوچكتر می‌باشند. این جانوران كوچك در فرش‌ها، موكتها، لحاف و تشك و اسباب‌بازی‌های پشمی كودكان زندگی می‌كنند. در هر تشك، حدود دو میلیون مایت وجود دارد!
همچنین باید بدانیم كه فقط پروتئین موجود در مدفوع این مایتها موجب بروز آلرژی و آسم می‌گردند. وقتی كه یك فرد حساس، در طی یك مدت نسبتاً طولانی در مواجهه با مدفوع این مایتها كه در هوا پخش هستند بشود، گلبولهای سفید این فرد در مقابل این جسم خارجی (مدفوع مایت) حساس می‌گردد. وقتی پروتئین مدفوع مایتها از طریق استنشاق وارد ریه میشود، در مخاط برونش‌ها واكنشی رخ داده و موجب التهاب در مجاری هوایی میشود. این التهاب باعث میشود كه مخاط برونشها حساس شود به طوریكه هرگونه مواجهه بعدی با مایتها یا هر عامل تحریك كننده دیگری موجب تنگ و باریك شدن برونش‌ها شده و علایم آسم را ایجاد می‌كند. چیزهای دیگری هم ممكن است به عنوان عوامل شروع كننده حملات آسم مطرح باشند. كشیدن سیگار توسط مادر در هنگام حاملگی و بودن در محلی كه سایر افراد به كشیدن سیگار مشغول هستند، برای كودكان بسیار خطرناك میباشد.
علل ایجاد آسم
- وراثت و ژنتیك
- سیگار كشیدن مادر در هنگام حاملگی
- در معرض دود سیگار قرار گرفتن كودكانی كه
والدین سیگاری دارند
- مواد حساسیت‌زا (آلرژن‌ها)
- سرماخوردگی و عفونتهای ویروسی
- مواجهه با مواد حساسیت‌زا در محل كار (آسم شغلی)
التهاب مجاری هوایی
بنابراین آسم به علت التهاب ایجاد میشود كه این التهاب باعث حساس شدن بیشتر مجاری هوایی می‌گردد. این التهابی كه به وجود می‌آید پاسخی است كه بدن در مقابل حملاتی كه به آن انجام میشود می‌دهد و در بسیاری از بیماریها مثل آرتریت (التهاب مفاصل)، كولیت (التهاب روده) و درماتیت (التهاب پوست) نیز دیده میشود. مشكلاتی كه به دنبال وقوع آن، التهاب و عدم بهبود آن و در نتیجه مزمن شدن (طول كشیدن) آن برای بیماران رخ می‌دهد، همان چیزی است كه در آسم دیده میشود. مجاری هوایی، به طور طبیعی از یك لایه محافظ نازك به نام مخاط یا اپی‌تلیوم پوشانده شده است. این لایه شامل انواع مختلفی از سلولها میباشد كه دارای وظایف مختلفی هستند. بعضی از این سلولها موادی به نام موكوس (mucus) را ترشح می‌كنند. همچنین سلولهای دیگری هم وجود دارند كه مژكهایی بر سطح آنها قرار دارد و وظیفه آن مژكها این است كه مواد ترشحی موكوس را به حركت در آورده و به لوله‌های برونش می رساند تا از تجمع بیش از حد آنها جلوگیری شود. این مژكها توسط دود سیگار، تخریب شده و از بین می‌روند و در نتیجه مواد ترشحی موكوس در افراد سیگاری به میزان زیادی تجمع پیدا می‌كند. به همین دلیل است كه سیگاریها دارای سرفه‌های خلط‌داری هستند. در زیر مخاط، لایه دیگری وجود دارد به نام لایه زیرمخاطی، كه این لایه بر روی صفحات مارپیچ عضلات قرار دارد. در هنگامی كه یك بیمار مبتلا به آسم، مواد تحریك كننده‌ای مثل گرده گیاهان را استنشاق می‌كند، این عضلات منقبض می‌شوند. سه فرآیند مجزا وجود دارد كه منجر به تنگ شدن مجاری هوایی و بروز تنگی نفس همراه خس خس میشوند. اول، لایه زیرمخاطی در مجاری هوایی متورم میشود. دوم، سلولهایی كه در مخاط وجود دارند مقدار بیشتری موكوس ترشح می‌كنند و سوم، عضلات منقبض می‌گردند. در نتیجه این سه فرآیند، مجاری هوایی تنگ و باریك می‌شوند و سبب می‌گردد كه هوا به سختی بتواند وارد و خارج ریه‌ها شود. در این حالت تنگی نفس همراه با خس خس ایجاد می‌گردد. انواع مختلف درمانهایی كه برای آسم ایجاد شده است، هر یك به یكی از این سه فرآیند حمله می‌كند تا از تنگ شدن مجاری هوایی جلوگیری نماید. در بیماری آسم، علایم بیماری ممكن است بدون هیچگونه دلیل واضحی رخ دهند و یا اینكه ممكن است در اثر مواجه شدن شخص با عوامل برانگیزاننده‌ای مثل گرده گیاهان در تابستان ایجاد شود. به همین طریق هم، مجاری هوایی می‌توانند از حالت تنگ شدن به حالت طبیعی برگردند بدون اینكه دارویی مصرف شود (به طور خودبخودی) و یا اینكه از یك داروی تسكین دهنده استفاده شود.

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:39 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آسم چیست ؟


  آسم چیست ؟کلمه آسم از زبان یونانی گرقته شده است که معنی آن تنگی نفس است. آسم یک مریضی مزمنی است که در آن تنگی نفس بعلت ورم لوله های تنقسی بوجود میاید و اگر این ورم درمان شود تنگی نفس هم از بین میرود.
یکی از دلایل ورم , در افراد مبتلا به آسم, آلرژی است درمان (کنترل ) آسم به طریق ۲ گروه دارو انجام میشود :
- داروهای موضعی (گشاد کنندگان لوله های تنفسی) مانند سالبوتامل
- داروهای ضد ورم مانند کورتونها
برای درمان آسم سازمان بهداشت جهانی این مریضی را ۴ طبقه دسته بندی کرده است .
▪ طبقه بندی آسم قبل از درمان بر اساس علائم و ۱FEV:
۱) خفیف موعدی
۲) همیشگی خفیف
۳) همیشگی متوسط
۴) همیشگی وخیم
اولین قدم تشخیص آن است و آن را از ۲ طریق باید شناسایی کرد:
۱) علائم : تنگی نفس، سرفه،
۲) اسپیرومتری : اگر ۱FEV زیر حد نرمال باشد و بعد از استنشاق سالبوتامول به حد نرمال برگردد.
البته در مواردی مانند آسم خفیف امکان شهود و اثبات این ۲ طریق امکان نداشته باشد باید از تست با متاکولین استفاده کرد .
● سنجش تنفس Spirometry :
آسم یك مریضی مزمن برونشها (لوله‏های هوائی) می‏باشد كه علت آن ورم دیواره‏های این لوله‏ها است.
این ورم باعث تنگی تنفس (بازدم) و سرفه و حالت گرفتگی قفسه سینه می‏شود.
به موجب مطالب فوق، یكی از عناصر اصلی برای تشخیص آسم، وجود تنگی لوله‏های هوایی موقع بازدم است.
به همین علت یكی از مهمترین آزمایشها برای پزشك سنجش تنفس(اسپیرومتری) است كه از طریق آن می‏توان آسم را تشخیص داد و كنترل درمان را از طریق آن پیگری كرد.
● Spirometry چه چیزی است؟
Spirometry آزمایش بدون درد و Non INVASIVE است كه با آن می‏توان تنفس یك فرد را اندازه‏گیری نمود. (حجم تنفسی)
اسپرومتری در سال ۱۹۴۶ در انگلیس اختراع شد .
برای بهتر فهمیدن اسپرومتری مفید است تعریفی از تنفس بكنیم:
● تنفس چیست؟
تنفس عملی است که به طریق آن اکسیژن از اتمسفر بیرون به نایژکها منتقل میشوند و بالعکس دی اکسید کربن از نایژکها به بیرون فرستاده میشوند.
تنفس از ۲ فاز تشكیل شده است. یك دم و دیگری بازدم، و در طی هر فاز، دم مقدار ثابتی هوا وارد ششها شده و همانقدر هم خارج در بازدم خارج می‏شود.
تركیب هوای وارد شده با هوای خارج شده تفاوت دارد، هوای دم غنی از اكسیژن و فقیر از دی‏اكسیدكرن است درحالیكه هوای بازدم برعكس غنی از دی‏اكسید كربن و فقیر از اكسیژن می‏باشد.
در ششها همیشه مقدار هوای ثابتی در پایان هر بازدم باقی میماند که به آن حجم باقیمانده
میگویند .
ـ آیا این آزمایش در شرایط خاصی باید انجام گیرد؟
نه این آزمایش می‏تواند در تمام طول روز انجام شود. مهم این است كه اگر مریض تا بحال این آزمایش را انجام نداده است باید از استعمال داروی هایی(بتا ادرژرنیک ) که برونشها را گشاد میکنند خودداری كند
● طریقه های استعمال داروهای آسمی:
استعمال داروهای ضد آسم از طریق استنشاق به نظر یك عمل خیلی ساده می‏رسد ولی در حقیقت چنین نیست.
در برخی از موارد كه وضعیت مریض حاد می‏شود بدون اینكه دلیل منطقی داشته باشد، احتمال اینكه داروها به طریق صحیح استعمال نشده باشد وجود دارد، به این معنی كه یا دستور پزشك بطور درست انجام نشده است(تعداد گرفتن دارو در روز) و یا اینكه درست دارو وارد بدن نشده است.
اینگونه اشتباهات در خیلی از موارد موجب حادشدن مریض و خطرناك‏ شدن آن میشود.
برای همین خیلی مهم است كه مریض را تعلیم داد كه داروهای آسمی را بشناسد و طریقه درست گرفتن دارو را یاد بگیرد.
برای اینكه بتوانند داروهای آسم به محل برونشها برسند از وسایلی استفاده میشود كه شناختن آن مهم است. در این فصل سعی می‏شود در تعداد این دستگاهها و طریقه استعمال از آن اطلاعات كافی داده شود.
● داروهای آسم و طریقه استعمال آنها :
کنترل آسم زیاد آسان نیست بلكه احتیاج مداوم به درمان صحیح دارد كه ممكن است سالها طول داشته باشد و حتی در برخی از موارد تمام عمر به درازا می‏كشد.
برای این مریضی درمانهایی وجود دارد كه با وجود اینكه علاج بخش قطعی نیستند، باعث می‏شوند در اغلب موارد مریض تحت كنترل درآید و خود از یك زندگی عادی برخوردار شود.
در این میان مسئله چگونگی استفاده صحیح از داروهای مختلف برای آسم مهم است.
موفقیت درمان آسم رابطه مستقیم با پذیرش دارو و عمل صحیح به توصیه‏های پزشك دارد.
پس بنابراین هرچه دارو صحیح‏تر مصرف شود اثر آن بیشتر است و نیاز مریض به پزشك و درمان آن كمتر می‏شود.
داروههای ضد آسم بسیار و گوناگون هستند و برای استفاده از هر كدام آنها باید كاركرد آنها را شناخت. برخی از مریضها باید از دو یا بیشتر دارو استفاده كنند و ممكن است دستگاهها با هم فرق بكنند و این ممكن است مریض را كمی سردرگم كنند بعلاوه اینكه این داروها باید در طول روز به مراتب مصرف شوند.
● استفاده از اتاقك‏ها در اسپری:
اثر داروهای ضد آسمی موقعی موثر است كه دارو به طریق كامل وارد ریه شود. برای انجام این كار و جلوگیری از هدر رفتن دارو در هوا از اتاقكی استفاده می‏شود كه اول دارو را در خود ذخیره می‏كند و مریض با استفاده از آن می‏تواند از هدر رفتن دارو جلوگیری كند.
استفاده از این اتاقكها خیلی ساده است. برای مریضهای مسن كه نمی‏توانند خوب از اسپری استفاده كنند اتاقكهای بزرگتر بهتر می‏باشد. چون ذرات دارو در آن كوچكتر می‏شوند و مقاومت هوا نیز در آن كمتر می‏شود و این به رسیدن دارو در نایژه‏های كوچك هوایی خیلی كمك می‏كند.    

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:40 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی


آسم خود را کنترل کنید

 
آسم خود را کنترل کنیدبسیاری از مردم گمان می كنند آسم بیماری ای است كه بیشتر در دوران كودكی ایجاد می شود. حال آنكه آمارهای به دست آمده از مركز مبارزه با بیماری آسم در انگلستان نشان می دهد ۱/۵ میلیون نفر بیمار مبتلا به آسم در این كشور در حال مداوا هستند. حال چه بسا افرادی كه ممكن است از ابتلای خود به این بیماری بی اطلاع باشند. طبق همین آمار از هر ۸ كودك یك نفر و از هر ۱۳ بزرگسال یك نفر به آسم مبتلا است. در ایالات متحده آمریكا نیز این ارقام به ۱۴ تا ۱۵ میلیون نفر در كشور می رسد. به طور كلی بیماری آسم هنگامی ایجاد می شود كه مسیرهای اصلی هوا در شش ها كه به برونش ها معروفند در اثر التهاب حاصل از واكنش های آلرژیك، تجمع اخلاط، عفونت های ویروسی دستگاه تنفسی، ورزش های سنگین و حتی استرس و بالاخره هزاران عامل دیگر تنگ و باریك تر شده و تنفس را با مشكل مواجه می كند. مهمترین علائم این بیماری عبارتند از تنگی نفس شدید، سرفه، تنفس صدادار و یا همان خس خس سینه. از آنجا كه بیماری آسم با آلرژی مرتبط است برای آن درمان قطعی و واقعی وجود ندارد اما این نمی تواند باعث نگرانی شما باشد زیرا با آگاهی از علائم تشدیدكننده و در نهایت كنترل حملات و علائم، شما نیز می توانید مانند بقیه افراد به فعالیت های روزمره خود ادامه دهید. البته از آنجا كه آسم می تواند یك بیماری جدی باشد، توصیه به خوددرمانی كاری ناصحیح است ولی كلیه پیشنهاداتی كه در این شماره و شماره آتی ارائه می شود صرفاً جهت كاهش علائم و حملات بوده و هم زمان با تجویزهای پزشكان می بایست صورت پذیرند:
۱- به عوامل آلرژی زا توجه كنید: در بیش از ۸۰ درصد از بزرگسالان مبتلا به آسم عوامل آلرژی زا هستند كه سبب تشدید علائم آسم می شوند. توماس پلات یك متخصص آسم عقیده دارد هر فردی كه به بیماری آسم مبتلا است به طور قطع عامل تشدیدكننده حساسیت زایی (آلرژی) نیز دارد كه با شناخت و پرهیز از آن می تواند لااقل بخشی از مشكلات آسمی خود را حل كند.۲- یادداشتی از غذاهای روزانه خود تهیه كنید. حساسیت غذایی مشكل چندان رایجی نیست اما برای شمایی كه به بیماری آسم مبتلا هستید، اطمینان یافتن از اینكه به مواد خوراكی خاصی حساسیت نداشته و این مواد عامل تشدید آسم شما نمی شود، الزامی است. زیرا اغلب افرادی كه به آسم مبتلا هستند به آلرژن های موجود در موادغذایی نیز واكنش های شدیدی نشان می دهند. به طور كلی هر نوع غذایی می تواند در بیماری آسم واكنش ایجاد كند ولی در میان آنها به مواد خوراكی مانند سركه، سیر، انواع افزودنی ها و مواد نگهدارنده، میوه ها و سبزیجات همچون كیوی، توت فرنگی، بادمجان و بسیاری مواد دیگر می توان اشاره كرد كه حتی ممكن است این موارد در شمایی كه به آسم مبتلا هستید مشكلی ایجاد نكرده ولی در مورد فرد دیگری به حملات آسمی منجر شود.
۳- از گرده های گل ها و گیاهان دوری كنید. حال كه در آخرین ماه فصل بهار به سر می بریم كماكان هوای تنفسی همه ما از گرده های درختان و گیاهان آكنده است و از آنجا كه یكی از مهمترین عوامل آلرژی زا همین گرده ها هستند، با شناخت گرده های تشدیدكننده بیماری تان، از آنها دوری كرده و یا سعی كنید در صورت امكان در این فصل و فصل تابستان از ساعت ۱۰ صبح به بعد از منزل خارج شده و یا از ماسك استفاده كنید. البته بستن پنجره های خانه نیز الزامی است.
۴- پنجره حمام تان را باز كنید. كپك یك عامل شناخته شده تشدیدكننده آسم بوده و از آنجا كه در محیط مرطوب خوب رشد می كند، فضای حمام و یا هر محیط مرطوب دیگری مانند آن، شرایط مساعدی برای رشد كپك و در نتیجه تشدید علائم آسم خواهد بود. در صورتی كه محیط حمام تان فاقد پنجره است، هواكشی پرقدرت در آنجا نصب كرده و پس از خروج از حمام مدتی در را باز بگذارید تا كاملاً خشك شود.
۵- به طور مرتب گردگیری كنید. اگرچه حذف همه گردوغبارهای موجود در هوا امكان پذیر نیست ولی هر چه این موضوع را بیشتر مورد توجه قرار دهید از احتمال بروز حملات آسمی دورتر خواهید بود. لازم به ذكر است برای گردگیری همزمان با زدن ماسك بر روی صورت، از پارچه مرطوب استفاده كنید. در ضمن كاربرد جاروبرقی را حتی برای جارو كردن كف فضاهایی همچون بالكن فراموش نكنید. شما بیمار آسمی به هیچ وجه نباید در مجاورت گردوغبار و خاك قرار گیرید.
۶- در آشپزخانه ای با پنجره باز آشپزی كنید. بوی ناشی از پخت و به خصوص سرخ كردن موادی همچون سیر، پیاز، بادمجان، سبزی، ماهی و بسیاری مواد دیگر مانند اینها می توانند راه های هوایی فرد مبتلا به آسم را تحریك كرده و عاملی برای حمله آسمی شوند. لذا به بیماران با حساسیت آسمی شدید به این قبیل مواد توصیه می شود یا از انجام این روش پخت صرف نظر كرده و یا با پوشش ماسك در محیطی آشپزی كنند كه از پنجره و هواكش قوی برخوردار باشد.
۷- خانه تان را به منطقه ای ممنوعه برای كشیدن سیگار تبدیل كنید. دود سیگار برای افراد آسمی بسیار تحریك كننده است. این دود اگرچه معمولاً سبب ایجاد حمله آسمی نمی شود ولی می تواند خطر ایجاد آسم در كودكان را افزایش دهد.
۸- منیزیم بخورید، مصرف اضافی منیزیم ممكن است به كاهش تنش های ماهیچه ای كمك كرده و اسپاسم راه های هوایی را نیز كاهش دهد. میوه ها و سبزیجات تازه و نان های سبوس دار منابع خوبی برای منیزیم هستند.
البته مصرف زیاد این قبیل مواد به تنهایی به بهبود بیماری آسم شما كمك نمی كند لذا شما می بایست از داروهای حاوی منیزیم نیز در كنار میوه ها و سبزیجات استفاده كنید. برای این منظور شما می توانید ۱۰۰ تا ۵۰۰ میلی گرم منیزیم را روزی یك تا ۳ بار مصرف كنید. از آنجا كه مصرف زیاد منیزیم (۳۵۰ میلی گرم به بالا) ممكن است در بعضی افراد سبب ناراحتی های معده، نفخ و اسهال شود، پزشكان با كمترین دوز (مقدار مصرف دارو) شروع می كنند.
۹- فعالیت های معمول خود را ادامه دهید. تاثیر شفابخش فعالیت های مناسب روزانه، بسیار بیشتر از استراحت برای درمان بیماری ای همچون آسم است. فعالیت فیزیكی حجم شش ها را افزایش داده و ممكن است سبب شود فرد مبتلا به آسم نیازمند مقدار كمتری دارو بوده و یا حتی در شرایط خوب، پزشك تصمیم به قطع مصرف داروهای او گیرد. البته نكته قابل توجه و مهم آنكه میزان فعالیت روزانه و حتی انجام تمرینات و فعالیت های ورزشی می بایست با تشخیص پزشك و با توجه به وضعیت بیماری و روند درمان آن صورت گیرد زیرا ممكن است یك فعالیت به ظاهر عادی روزمره برای یك بیمار آسمی بسیار مضر باشد.
۱۰- در هوای گرم ورزش كنید. این توصیه بیشتر به فصول سرد سال مربوط می شود ولی به طور كلی تنفس در هوای سرد می تواند راه های هوایی را تحریك كرده و عاملی برای حملات آسمی شود. پس هنگامی كه در فصول سرد به دوچرخه سواری، پیاده روی تند و یا اسكی می پردازید زدن ماسك را فراموش نكنید. استفاده از ماسك تنها به فصول سرد سال محدود نمی شود. بلكه این كار دارای دو مزیت اصلی است: الف- از ورود مستقیم آلرژن های موجود در هوا به خصوص در این فصول جلوگیری كرده. ب- در هوای سرد زمستانی، هوای داخل فضای ماسك به جهت دم و بازدم گرم خواهد بود. ولی به رغم همه اینها در صورتی كه متوجه شدید انجام تمرینات ورزشی در هوای سرد حملات آسمی شما را افزایش می دهد، نوع فعالیت های خود را تغییر دهید. به عنوان مثال شنا كردن به جهت وجود آب و رطوبت ناشی از آن راه های تنفسی را مرطوب كرده و از احتمال خطر حمله می كاهد.
۱۱- نحوه تنفس كردن تان را تغییر دهید. اغلب افراد برای نفس كشیدن تنها از ماهیچه های قفسه سینه شان استفاده می كنند. در این طریق تنفس امكان تخلیه كامل شش ها از هوا وجود ندارد و برای آن دسته از افرادی كه به آسم مبتلا هستند، استفاده از پرده دیافراگم نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. این پرده ماهیچه ای بزرگ، بین قفسه سینه و شكم واقع شده و قدرت شما را برای تنفس افزایش می دهد در ضمن به خارج شدن هوای بازدم از شش ها نیز كمك می كند. به این ترتیب احساس نفس تنگی كمتری خواهید داشت. این گونه تنفس را تنفس شكمی می نامند. برای آنكه به این روش تنفس عادت كنید كافی است روزی چند بار بر روی پشت خوابیده و یك دست را بر روی شكم و دست دیگر را بر روی قفسه سینه قرار دارد. در یك تنفس صحیح می بایست دستی كه بر روی شكم شما قرار داد با سطح شكم بالا رود و در یك تنفس ناصحیح دست روی قفسه سینه تغییر سطح خواهد داد.
۱۲- استرس خود را كاهش دهید. ورزش هایی مانند یوگا، خودهیپنوتیزم، تنفس های عمیق و دیگر تكنیك هایی كه برای كاهش استرس به كار می روند برای آسم نیز مفید هستند زیرا آنها به راه های هوایی كمك می كنند تا كاملاً باز شده و از هوا پر و سپس خالی شوند.
۱۳- فلاونوئیدها (Flavonoids) را مصرف كنید. برای از بین بردن التهاب همراه با آسم، مواد غذایی ای مصرف كنید كه حاوی فلاونوئیدها باشند. این مواد بلورهای نازكی هستند كه در میوه ها و سبزیجات به رنگ آبی، زرد و قرمز یافت می شوند. بهترین منابع این مواد شامل مركبات، انگور، سیب، پیاز، انواع آلو، آلبالو، گیلاس، توت سیاه، زردآلو و مانند اینها هستند. فلاونوئیدها نه تنها دیواره های مویرگ ها را تقویت می كنند بلكه از آنجا كه مانند ویتامین C آنتی اكسیدان هستند به حفظ غشای راه های هوایی در مواجهه با آسیب های احتمالی از سوی مواد محرك كمك می كنند.
 
الهام اسمعیلی
 
 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:41 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آسم در بارداری


  آسم در بارداری● شیوع آسم در هنگام بارداری چقدر است؟
آسم مشکلی جدی در سراسر دنیا به شمار می رود و شیوع آن در دو دهه گذشته افزایش پیدا کرده است. با توجه به این که ۴/۱۲-۴/۳ زنان باردار دچار آسم هستند، این بیماری مزمن در دوران بارداری شایع است. راهکارهای ملی و بین‌المللیِ فراوانی درباره درمان آسم وجود دارد که در زنان باردار نیز به کار می‌آیند.
● مقدمه
پزشکان اغلب با بیماران بارداری مواجه می‌شوند که به آسم مبتلا هستند اما دانش اندکی درباره آسم و درمان مطلوب آن دارند (سناریوی بالینی ذیل را ملاحظه فرمایید). پس از درمان حمله حاد، پزشک باید در مورد آسم، اثر آن بر بارداری و بهترین روش برای درمان آسم به بیمار مشاوره دهد.
● آیا بارداری تاثیری بر آسم دارد؟
مطالعات قدیمی همگروهی و آینده‌نگر مشخص شد که طی بارداری شدت آسم در یک سوم زنان ثابت و در یک سوم دیگر بدتر و در یک سوم باقی مانده بهتر می‌شود. ۲ مطالعه آینده‌نگر نشان دادند طی بارداری، احتمال وخامت این بیماری در زنان مبتلا به آسم شدید(۶۵- ۵۲) نسبت به زنان مبتلا به آسم خفیف (۱۳-۸) زیادتر است. موارد تشدید اغلب بین هفته‌های ۳۶-۲۴ اتفاق می‌افتند. در مطالعه‌ای آینده‌نگر، مورفی و همکاران مشاهده کردند که عفونت‌های تنفسی ویروسی شایع‌ترین عوامل تشدید کننده بیماری هستند (۳۴ موارد) و پس از آن عدم مصرف منظم کورتیکواستروییدهای استنشاقی تجویز شده قرار دارد (۲۹). مطالعه آینده‌نگر کوچک دیگری نشان داد که از بین زنان باردار، آنهایی که دچار آسم شدید هستند، به احتمال بیشتری دچار عفونت تنفسی یا ادراری ‌هستند (۶۹) تا آنهایی که آسم خفیف دارند (۳۱) یا آنها که به آسم مبتلا نیستند (۵). بدین ترتیب زنان مبتلا به آسم صرف‌نظر از شدت بیماری باید طی دوران بارداری از نزدیک پیگیری شوند. کادر ۱ نشان دهنده عوامل فیزیولوژیک موثر بر آسم در بارداری است.
● آیا آسم تاثیری بر بارداری دارد؟
داده‌های اندکی در این مورد وجود دارد که کنترل آسم چه تاثیری بر پیامدهای بارداری دارد. در یک مطالعه مورد-شاهدی تو در تو(۱) مشتمل بر ۱۸۰۸ زن مبتلا به آسم، مارتل و همکاران مشاهده کردند که شاخصه‌های کنترل ضعیف آسم و شدت بیماری پیش از بارداری با افزایش خطر پرفشاری خون طی بارداری همراه است. داده‌های متناقضی در مورد اثرات آسم بر پیامدهای بارداری وجود دارند که عمدتا ناشی از تفاوت طرحِ مطالعات، تفاوت در شدت و نحوه درمان آسم و کافی نبودن کنترلِ عواملِ مخدوش‌کننده است. به عنوان مثال، ارتباط معکوس بیشتر در مطالعات گذشته‌‌نگر مشاهده شده است تا در مطالعات آینده‌نگر همراه با درمان فعال. مطالعات فراوان درباره تاثیر آسم بر پیامدهای بارداری به تازگی به طور دقیق تجزیه و تحلیل شده‌اند. وزن کم هنگام تولد یا محدودیت رشد داخل رحمی در مطالعات گذشته‌نگر در زنان باردار مبتلا به آسم گزارش شده‌اند اما در مطالعات بزرگ آینده‌نگر مشاهده نشده‌اند. با وجود این، ۲ مطالعه بزرگ، جدید و با کیفیت گزارش کردند که وزن کم هنگام تولد در زنانی شایع‌تر است که به طور خاص علایم روزانه آسم متوسط دارند یا جریان بازدمی آنها کاهش دارد تا زنانی که آسم ندارند.
یک مطالعه نظام‌مند مشخص کرد که شیوع کاهش وزن در هنگام تولد در ۱۴۵۳ زن مبتلا به آسم (در ۴ مطالعه) که از کورتیکواسترویید استنشاقی استفاده نکرده‌ بودند افزایش یافت (خطر نسبی: ۵۵/۱؛ فاصله اطمینان ۹۵ : ۸۷/۱-۲۸/۱). یک مطالعه نظام‌مند دیگر که شامل ۳ مطالعه و ۹۳۴ زن دچار آسم بود، مشخص کرد که تشدید آسم طی بارداری مشخصا خطر کاهش وزن را در هنگام تولد در مقایسه با زنان غیرآسمی (۵۴/۲؛ ۲۵/۴-۵۲/۱) و زنان مبتلا به آسم بدون تشدید (۲۷/۲؛ ۹۷/۳-۲۹/۱) افزایش می‌دهد. یک مطالعه آینده‌نگر بزرگ شامل ۱۷۳۹ زن دچار آسم هیچ‌ گونه افزایشی را در زایمان زودرس گزارش نکرد، یافته‌ای که توسط فرابررسی‌های انجام شده درباره تاثیر تشدید آسم نیز تایید شده است (۴ مطالعه، ۱۴۳۸ زن). با وجود این، شاتز و همکاران، رابطه‌ای را میان نارسی و کاهش جریان تنفسی در یک مطالعه آینده‌نگر بزرگ گزارش کرده‌اند.
مطالعات گذشته‌نگر رابطه میان آسم و پرفشاری خون را در بارداری گزارش کرده‌اند. ۲ مطالعه بزرگ، چند مرکزی، آینده‌نگر و با کیفیت، افزایش پرفشاری خون بارداری را در زنان دچار علایم روزانه آسم یا کاهش جریان تنفسی گزارش نمودند. یک مرور نظام‌مند که شامل ۲ مطالعه و ۹۶۶ زن مبتلا به آسم بود، مشخص کرد که تشدید آسم، عامل خطر ایجاد پره اکلامپسی نیست (۳۷/۱؛ ۹۳/۲-۶۵/۰). مطالعات گذشته و آینده‌نگر تعداد بیشتر جراحی‌های سزارین را در بیماران آسمی نسبت به زنان غیرآسمی گزارش کرده‌اند. همه این داده‌ها نشان می‌‌دهند که شدت آسم و کنترل کمتر از حد مطلوب آن با پیامدهای منفی بارداری همراه است. کادر ۲ نشان دهنده رویکردهای خاص درمانی برای زنان باردار مبتلا به آسم و کادر ۳ نشان دهنده تشخیص‌های افتراقی اصلی در زنان باردار مبتلا به تنگی نفس است.
● درمان آسم در بارداری
اصول اساسی درمان و کنترل آسم در زنان باردار همانند زنان غیرباردار و مردان است. البته برخی احتیاط‌ها باید در مورد درمان تشدید آسم در بارداری لحاظ شوند (کادر۴). گزارش‌های حاصل از یک مطالعه بزرگ آینده‌نگر شامل ۱۷۳۹ زن مبتلا به آسم نشان داد که درمان کافی ‌آسم در بارداری، عوارض منفی را در مادر و جنین کاهش می‌دهد. شدت پایش جنینی پیش از تولد (سونوگرافی جنین و آزمون غیراسترسی) باید بر مبنای شدت آسم، خطر عقب‌ماندگی رشد داخل رحمی و بروز پره اکلامپسی تنظیم شود.
▪ آموزش
بارداری زمانی مناسب برای بررسی درک بیمار از آسم و درمان آن شامل پرهیز از محرک‌ها، کنترل آسم، استفاده کافی از تجهیزات، داروها و برنامه‌های عملی فردی به شمار می‌آید. زنان و پزشکان باید از وجود عوامل محیطی مانند آلرژن‌هایی که باید در دوره بارداری از آنها پرهیز شود، آگاه باشند. اطلاعات سودمندی روی وب‌سایت‌های انجمن‌های ملی بیماری‌های ریوی و سازمان‌های بین‌المللی وجود دارند و می‌توان بیماران را برای اطلاعات تکمیلی به آنها ارجاع داد. علاوه بر این، در صورت امکان باید مداخلات آموزشی که توسط پزشک در مطب آغاز شده است، به کمک یک آموزش‌دهنده آسم ادامه یابد.
▪ درمان دارویی در بارداری
بسیاری از مادران و پزشکان آنها درباره اثرات بالقوه داروهای آسم بر جنین و نیز خود مادر نگرانند. در یک مطالعه همگروهی جدید، انریکه و همکاران گزارش کردند که، زنان مبتلا به آسم در هنگام بارداری، میزان استفاده‌ از کورتیکواستروییدهای استنشاقی را ۲۳، مصرفِ آگونیست‌های کوتاه ‌اثر گیرنده بتا۲ را به میزان ۱۳ و استفاده از کورتیکواستروییدهای خوراکی اضافی در موارد تشدید را ۵۴ کاهش دادند. سیدولکا و همکاران دریافتند که پزشکان اورژانس، کورتیکواسترویید کمتری را چه در ابتدا و چه هنگام ترخیص به زنان باردار تجویز می‌کنند تا به زنان غیرباردار (در ابتدا ۴۴ در برابر ۶۶ و هنگام ترخیص ۳۸ در برابر ۶۴).
مطالعات آینده‌نگر بزرگ نشان داده‌اند که تجویز دارو برای آسم در بارداری ‌کم‌خطر‌تر است تا رها کردن آسم به حالت کنترل نشده زیرا پیامدهای ناگوار حول و حوش زایمان با عدم کنترل آسم و کاهش جریان بازدمی ارتباط دارند. علاوه بر این مطالعات آینده‌نگر، مورد- شاهدی و مرورهای نظام‌مند نشان داده‌اند که کورتیکواستروییدهای اسنتشاقی، تئوفیلین و آگونیست‌های کوتاه‌اثر گیرنده بتا۲، خطر ناهنجاری‌های مادرزادی جنین، پره اکلامپسی، زایمان زودرس یا وزن کم هنگام تولد را افزایش نمی‌دهند. بنابراین، باید درمان برای دستیابی و حفظ سطحی مطلوب از کنترل آسم انجام گیرد و پذیرش دارو توسط بیمار نیز به طور مرتب مورد ارزیابی قرار گیرد. اگر چه بارداری، میزان جذب و فارماکوکینتیک برخی داروها را تغییر می‌دهد اما دوز یا رژیمِ مصرفِ داروهای آسم معمولا در بارداری به تغییر نیاز ندارد. مطالعات مورد- شاهدی مشخص کرده‌اند که ضداحتقان‌های مصرف شده در سه ماهه اول بارداری با افزایشی اندک در خطر گاستروشیزی جنین، آترزی روده و میکروزومی نیمه صورت همراه بوده است. مطالعات همه‌گیرشناختی نشان داده‌اند که کورتیکواستروییدهای خوراکی در سه ماهه اول با افزایش خطر ایجاد شکاف لب یا کام در جنین همراهی داشته‌اند. با وجود این، از آن جا که این افزایش بروز در مقایسه با فواید استفاده از چنین داروهایی برای دستیابی سریع به کنترل آسم ناچیز است (بین ۳/۰-۱/۰)، پزشک نباید از مصرف کورتیکواستروییدهای خوراکی در موارد شدید آسم و شرایط مرگبار اجتناب کند. مطالعات بزرگ آینده‌نگر و مورد- شاهدی مشخص کرده‌اند که کورتیکواستروییدهای خوراکی با افزایش زایمان زودرس و پره‌اکلامپسی همراه بوده‌اند. نکته مهم این جاست که پردنیزون به میزان ۹۰ توسط جفت غیرفعال می‌شود که این امر میزان مواجهه جنین را با داروی فعال و خطر محرومیت جنین را کاهش می‌دهد.
کورتیکواستروییدهای استنشاقی هنوز هم محور درمان در موارد آسم مداوم هستند (صرف‌نظر از شدت آن). این داروها در بارداری ایمن ‌تلقی می‌شوند و مطالعات آینده‌نگر بزرگ، مورد- شاهدی و مرورهای نظام‌مند نشان داده‌اند که این داروها با ناهنجاری‌های جنینی یا عوارض حول و حوش زایمان همراهی ندارند. مطالعات آینده‌نگر بزرگ و کارآزمایی‌هایی تصادفی شده همچنین نشان داده‌اند که کورتیکواستروییدهای استنشاقی از تشدید آسم در بارداری جلوگیری می‌کنند. اغلب مطالعات درباره کورتیکواستروییدهای استنشاقی در بارداری با بودزوناید انجام شده‌اند اما کورتیکواستروییدی که پیش از بارداری با موفقیت استفاده شده است باید تا زمان تولد نوزاد ادامه یابد. مطالعات آینده‌نگر، مشاهده‌ای و مورد شاهدی نشان داده‌اند که کرومولین سدیم و آگونیست‌های کوتاه اثر بتا۲، طی بارداری بی‌خطر هستند. داده‌های اندکی در مورد استفاده از آگونیست‌های طولانی‌اثر بتا۲ به تنهایی یا همراه با کورتیکواستروییدهای استنشاقی وجود دارد. سالمترول و فورموترول با دوزهای بالا با ناهنجاری‌های جنینی در حیوانات همراه بوده‌اند اما این داروها در زنان محدودی که در مطالعات آینده‌نگر از آنها استفاده کرده بودند، باعث ناهنجاری‌های جنین، زایمان زودرس یا وزن کم هنگام تولد نشده‌اند. همانند زنان غیر باردار، آگونیست‌های طولانی‌اثر بتا۲ باید همیشه همراه با کورتیکواستروییدهای استنشاقی مصرف شوند که بهترین حالت فرآورده‌های ترکیبی است. داده‌های موجود در مورد بی خطریِ تعدیل‌کننده‌های لوکوترین در بارداری نادر هستند. در ۹ زن مصرف‌کننده تعدیل کننده لوکوترین در مطالعه آینده‌نگر انجام شده توسط براکن (Bracken) و همکاران یا در ۱۷۶ زن مصرف‌کننده مونتلوکاست (که ۱۴۵ مورد آن در سه ماهه اول بود) طبق گزارش سازنده آن، هیچ ناهنجاری‌ جنینی یا پیامد ناگواری در بارداری مشاهده نشد. مطالعات جانوری نشان داده‌‌اند که مونتلوکاست یا زفیرلوکاست تراتوژن نیستند اما زیلوتن چنین خطری دارد (زیلوتن در انگلستان تایید نشده است). در غیاب داده‌های قوی در مورد بی خطریِ این داروها به نظر می‌رسد که منطقی باشد آنها را در ابتدای بارداری با یک کورتیکواسترویید استنشاقی یا آگونیست طولانی‌اثر بتا۲ (اگر از آن به‌عنوان درمان «اضافه‌شونده» استفاده می‌گردد) جایگزین می‌کنیم. بنا بر گزارش‌های موجود تئوفیلین با دوزهای توصیه شده در بارداری برای انسان‌ها بی‌خطر بوده ‌است. سطح تئوفیلین سرم باید پایش شود زیرا متابولیسم دارو در بارداری تغییر می‌کند. تئوفیلین اکنون در آسم به ندرت استفاده می‌شود هر چند که آخرین گزینه درمان در آسم متوسط یا شدید است.
● آیا آسم بر زایمان تاثیر می‌گذارد؟
زایمان معمولا تحت تاثیر آسم قرار نمی‌گیرد اما مطالعات آینده‌نگر نشان داده‌اند که ۲۰-۱۰ زنان طی زایمان دچار تشدید آسم می‌شوند. داروها باید ادامه یابند و براساس نیاز طی این دوره تنظیم شوند. کادر ۵ اقدامات و داروهای لازم را طی زایمان در زنان مبتلا به آسم نشان می‌دهد.
● آیا آسم بر دوره پس از زایمان و شیردهی تاثیر می‌گذارد؟
دوره پس از زایمان با افزایش میزان حملات آسم همراهی ندارد. در زنانی که در دوران حاملگی دچار تغییر شدت بیماری می شوند، طی ۳ ماه پس از بارداری شدت آسم به سطح پیش از بارداری باز می‌گردد. داده‌های اندکی در مورد بی خطری داروهای آسم در نوزادان شیرمادر خوار وجود دارد. به نظر می‌رسد که اغلب داروها بی‌خطر باشند اما در نوزادان شیرخواری که مادران آنها تئوفیلین و آنتی‌هیستامین مصرف می‌کرده‌اند تحریک‌پذیری یا خواب‌آلودگی گزارش شده است. زنانی که تحمل آسپیرین را ندارند، نباید از داروهای ضد التهاب غیراستروییدی (NSAIDs) استفاده کنند.
● نتیجه‌گیری
آسم ممکن است تحت تاثیر بارداری قرار گیرد اما پیامدها و پیش‌آگهی در اغلب مادران مبتلا به آسم و نوزادان آنها معمولا مطلوب است به ویژه در آن دسته از زنان مبتلا به آسم که طی بارداری بیماری آنها به خوبی کنترل شده ‌است. باید با درمان بهینه آسم از حملات آن پیشگیری کرد و در صورت وقوع، حملات باید سفت و سخت مداوا شوند. نیاز این زنان به درمان دارویی باید مرتبا براساس معیارهای کنترل آسم از جمله اندازه‌گیری جریان بازدمی ارزیابی گردد.     مترجم: دکتر رضا غلامی خوجین
  هفته نامه نوین پزشکی
 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:42 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آسم در بالغین


  آسم در بالغین● آیا من می توانم در این سن به آسم مبتلا شوم؟
بسیاری از کسانی که در بزرگسالی مبتلا به آسم می شوند، در دوران کودکی گاهی اوقات مشکلات تنفسی داشته اند. آسم نوعی اختلال تنفسی است که افراد را در هر سنی مبتلا
می سازد.
گاهی اوقات افراد زمانیکه بسیار کوچک هستند مبتلا به آسم بوده و بعد از رشد بیماریشان برطرف می شود. ولی امکان دارد باز در مراحل دیگر زندگیشان به آن مبتلا شوند. گاهی اوقات نیز زمانیکه سن بالایی دارند برای اولین بار به آسم مبتلا می شوند.
آسم می تواند در هر سنی ایجاد شود. از ، بیش از ۳/۲۰ میلیون نفری که در آمریکا به آسم مبتلا هستند، حدود دو میلیون نفر سن بالای ۶۵ سال دارند. در سال ۲۰۰۱، بیش از ۸۶۰ هزار نفر از افراد بالی ۶۵ سال دارای حمله آسم یا بروز بیماری آسم بوده اند.
● آسم چیست؟
آسم یک نوع اختلال تنفسی است که در آن نفس کشیدن و بخصوص بازدم سخت می شود. زمانیکه شما عمل دم را انجام می دهید هوای تازه وارد بینی و حلق شما شده و سپس توسط نای و ساختارهای لوله مانندی که اصطلاحاً نایژه نامیده می شوند وارد ریه ها می شود. زمانیکه شما عمل بازدم انجام می دهید، هوا از طریق همان ساختارها خارج می شود در هنگام ابتلای یک فرد به آسم لوله های تنفسی حساس می شوند و ممکن است به دود، گرده گلها، گرد و غبار ، مواد حساسیتزا یا سایر عوامل تشدید کننده، واکنش نشان دهند. در یک بیمار آسمی، مجاری تنفسی سفت و محکم ، ملتهب و متورم شده اند.
زمانیکه مجاری تنفسی واکنش نشان می دهند یا ملتهب می شوند، تنگ می شوند . همین عامل سبب می شود که عمل تنفس و ورود هوای تازه و خروج هوا سخت شود.
● آیا آسم در میان افراد بزرگسال تر شایع است؟
بعضی از بالغین هستند که در دوران کودکی و نوجوانی نیز مبتلا به آسم بوده اند و در این سن دوباره علائمشان بازگشته است. بعضی نیز امکان دارد در همان سن تازه به آسم مبتلا شده باشند .
آسم و علائم شبیه آسم در میان بالغین بسیار شایع می باشد. بیش از یک چهارم افراد بالای ۶۵ سال که در دو مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفته اند دارای درجاتی از خس خس سینه که یکی از علائم شایع آسم می باشد. بودند آنها ممکن بود همراه سرماخوردگی یا بدون آن دارای خس خس باشند یا اینکه حملاتی از تنگی نفس همراه با خس خس سینه داشتند. گاهی اوقات افتراق آسم از سایر بیماریهای ریوی توسط پزشک مشکل است. سایر بیماربهای ریوی که دارای علائم شبیه به آسم هستند شامل التهاب نایژه ها و نایژکها ( برونشیت) و آمفیزم بخصوص در کسانیکه سیگاری هستند، می باشند.
در بعضی از بالغین، برونشیت و آمفیزم می تواند شبیه به آسم به نظر برسد. گاهی اوقات نیز امکان دارد آسم شبیه برونشیت و آمفیزم به نظر برسد. بیماریهای قلبی نیز می توانند منجر به مشکلات تنفسی شوند و ممکن است فرد در یک زمان مبتلا به بیماریهای قلبی و ریوی با همدیگر باشد.
● علائم آسم چیست؟
▪ علائم آسم ممکن است بسیار گیچ کننده باشد ولی شایعترین علائم شامل :
▪ وجود خس خس سینه درزمان تنفس: گاهی اوقات ممکن است این صدا فقط در هنگام سرماخوردگی وجود داشته باشد.
▪ سرفه: سرفه های فرد می تواند حتی خلط دار نیز باشد. این علائم در اغلب موارد بر طرف می شوند و گاهی تا بیش از یک هفته نیز طول می کشند.
▪ تنگی نفس : ممکن است تنگی نفس در آن واحد شروع شود یا اینکه فرد گاه گاهی دچار حملات تنگی نفس شود. در این حالت فرد احساس می کند، نمی تواند هوا را وارد ریه های خود سازد.
▪ سختی حرکات قفسه سینه: ممکن است در هوای سرد یا در طی فعالیت های بدنی حرکات قفسه سینه مشکل شود. این علامت یکی از اولین علامتهایی است که نشان می دهد شدت آسم رو به بدتر شدن است.
● آیا آسم یک بیماری جدی و خطرناک است؟
به آسم از جمله مشکلات سلامتی بسیار مهم به حساب می آید و همواره بروز می یابد اما نکته امیدوار کننده آن است که این بیماری بخوبی قابل درمان است.
بیماران مبتلا به آسم می توانند یک زندگی طبیعی و سازنده داشته باشد و این افراد باید تحت مراقبتهای پزشکی منظم زیر نظر پزشکان متخصص باشند. در صورت عدم درمان مناسب این بیماری می تواند بسیار خطرناک و کشنده باشد.
● علل آسم چیست؟
دانشمندان دقیقاً نمی دانند چرا بعضی افراد به آسم مبتلا می شوند ولی بعضی دیگر خیر. در مورد بسیاری از افراد ابتلا به آسم به نظر ارثی می آید. اما سایر علل نیز در بروز این بیماری دخالت دارند. مشکل در این بیماری التهاب راه های هوائی می باشد. از جمله عللی که دانشمندان به وجود آنها پی برده اند می توان به موارد زیر اشاره نمود.
کشیدن سیگار، پیپ یا هر گونه ماده دخانیاتی دیگر، می تواند منجر به افرایش بروز علائم آسم شود. اگر شما در خانه سیگار بکشید، بچه های شما شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری خواهند داشت بنابراین اجتناب و دوری از سیگار، و افراد سیگاری به نظر منطقی می آید.
● حساسیت ها
افرادی که نسبت به گرده گلها،حیوانات خانگی یا گرد و غبار،حساسیت دارند شانس بیشتری جهت ابتلا به آسم خواهند داشت.
● داروها
بعضی داروها می توانند منجر به بروز علائم آسم شوند یا اینکه آسم را تشدید سازند. پزشک و داروساز خود را از تمامی داروهائی که مصرف می کنید آگاه سازید. لیستی از داروهایی که در حال حاضر مصرف می کنید، حال چه داروهای تجویزی و چه داروهایی که بدون نسخه فروخته می شوند، برای خود داشته باشید و درمورد آنها اطلاعات کافی بدست آورید .
● آیا آسم یک نوع بیماری "روان تنی" است؟
خیر، بعضی افراد گمان دارند که آسم یک نوع اختلال روانی می باشد. در صورتی که چنین نیست آسم یک بیماری پزشکی و جسمی واقعی است. اما استرسهای روانی بیش از حد می توانند منجر به تشدید آسم شوند.
● آیا آسم قابل درمان است؟
بله می توان گفت که بسیاری از بیماران مبتلا به آسم بخوبی می توانند تحت معالجه قرار گرفته و درمان شوند. فرآیند درمانی شامل استفاده از داروهای استنشاقی و قرصها می باشد.
درمان موفقیت آمیز آسم نیاز به همکاری متقابل بین بیمار و پزشک خود دارد. بیمار و پزشک خود باید بخوبی بر روی برنامه درمانی متمرکز شده و کار کنند. این برنامه درمانی به شما
می گوید که در هنگام عدم وجود علائم بیماری و در هنگام بروز علائم چه کارهایی باید انجام دهید.
برنامه درمانی به شما کمک می کند که چه زمانی از چه داروهائی استفاده نمائید. شما از این طریق در می یابید که در چه زمانی بخصوص زمانی که علائم آسم شما تشدید می یابد به پزشک خود مراجعه نمائید.
● نکات کلیدی یک برنامه درمانی خوب برای آسم چیست ؟
اگر شما مبتلا به آسم هستید باید بدانید که چه زمان وضعیت بدنی شما خوب است و چه زمانی تغییرات شروع می شود. آسم دارای علائم هشدار دهنده ای می باشد که می تواند به شما هشدار دهد که به پزشک خود مراجعه نمائید.
● شما باید بدانید که بهترین درمان برای شما چیست؟ بعلاوه باید علائم شروع آسم را دانسته و بلافاصله به پزشک خود مراجعه نمائید. شما نیاز به پزشکی دارید که با شما صحبت کرده و تمامی پرسشهای شما را پاسخ دهد و نیاز به یک دارو شناسی دارید که بتواند تمامی اطلاعات را در مورد داروهایی که مصرف می کنید در اختیار شما بگذارد. در حال حاضر درمانهای مؤثر بسیاری برای آسم وجود دارد. این درمانها، مجاری هوایی موجود در ریه های شما را شل کرده و به شما کمک می کند که راحت تر نفس بکشید. درمانها تورم و التهاب را در مجاری هوایی کاهش می دهد.پیگیری توصیه های پزشک در ارتباط با نحوه درمان بسیار مهم می باشد. بعضی داروها به پیشگیری از بروز علائم آسم کمک می کنند. شما باید از این داروها در هر زمانی حتی مواردیکه احساس می کنید خوب هستید، استفاده کنید.
در مواردیکه آسم شروع به بدتر شدن می کند، باید از داروهای دیگری استفاده کرد. زمانیکه علائم آسم ایجاد می شود، استفاده زود هنگام و به موقع داروها بسیار مهم است.
به خاطر داشته باشید که آسم مشکلی است که هیچ گاه به طور کامل برطرف نمی شود. این بیماری به نوعی نظیر مرض قند، مشکلات قلبی مزمن می باشد. شما در مورد این بیماری نیاز به پزشکی دارید که بداند چگونه باید این بیماری درمان شود.
مراقبتهای منظم جزیی از برنامه درمانی شما به حساب می آید. مراجعه به پزشک را تا زمان بروز علائم به تأخیر نیندازید، باید به کمک پزشک خود کاملاً بر بیماری مسلط شده و آنرا تحت کنترل خود داشته باشید. پزشک به شما خواهد گفت که در چه زمان و چگونه داروهای خود را مصرف نمائید و در مورد علائم تشدید آسم به شما آگاهیهای لازم را خواهد داد. بطور کامل اطمینان یابید که تمامی مسائل را یاد گرفته اید.
اگر شما مسائلی را که پزشک آموزش می دهد، بخوبی نفهمیده اید تا زمانیکه بطور کامل متوجه نشده اید از پزشک خود سؤال کنید .
● پزشک به شما چه خواهد گفت؟
▪ بشما می گوید چه داروهایی باید استفاده کنید.
▪ چه زمانی باید از داروها استفاده نمائید؟
▪ هر دارو چه کار می کند؟
▪ علائم شروع و تشدید بیماری چیست؟
▪ چه زمانی جهت کسب اطلاعات لازم با او تماس بگیرید ؟
▪ چه زمانی به اورژانس مراجعه نمائید؟
▪ آیا وسایل خاصی وجود دارد که به بیماران مبتلا به آسم کمک کند؟
وسایل متنوعی وجود دارد که به بیماران آسمی در کنترل بیماریشان و استفاده بهتر از داورهایشان کمک می کند. از پزشک خود در مورد نحوه عملکرد، ابزار « سنجش ماگزیمم جریان هوا » و « دم یاز» و نحوه استفاده از آنها سؤال نمائید.
حتی ابزاری وجود دارد که به بیماران مبتلا به التهاب مفاصل کمک می کند تا از داروهای استنشاقی خود راحت تر استفاده کنند.
● آیا باید از درمانهای خاصی که در داروخانه ها توصیه می شود استفاده نمود؟
خیر، این درمانها امکان دارد فقط کمک جزیی به فرد کنند اما افراد بایکدیگر متفاوت بوده و هر فردی نیاز به برنامه درمانی خاص خود دارد. اگر شما مبتلا به آسم هستید جهت درمان بیماری خود باید به یک متخصص این رشته مراجعه نمائید.
لازمه درمان مناسب آسم، وجود ارتباط متقابل و منظم با یک پزشک است، نه استفاده از درمانهای داروخانه ای که بعضاً گران قیمت بوده و ممکن است مشکل را نیز درمان نکنند.
● اگر من مبتلا به آسم هستم آیا داروهایی وجود دارد که باید از مصرف آنها پرهیز نمایم؟
شاید بعضی از داروها منجر به بروز مشکلات در بیماران مبتلا به آسم شوند. پزشک خود را از داروهایی که به دلیل سایر مشکلات استفاده می کنید. مطلع سازید بعضی از داروهایی که در درمان آسم استفاده می شوند ممکن است منجر به بروز ضربان قلب نامظم شوند. اگر چنین حالتی رخ دادد پزشک خود را مطلع کنید.
باید این مطلب را خاطر نشان کرد که بعضی داروها، با داروهای مورد استفاده در درمان آسم تداخل عمل دارند.
● داروهای قلبی و فشار خون
بعضی بیماران آسمی در می یابند زمانیکه از داروهای فشار خون استفاده می کنند. بیماریشان تشدید می یابد. بعضی از این داروها نظیر پروپرانولول، نادولول و تیولول، مسدود کننده سیستم سمپاتیک هستند و بعضی دیگر نیز اصطلاحاً مهار کننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین نامیده
می شوند نظیر کاتپووبریل یا انالاپریل.
● آسپرین
بعضی بیماران آسمی ممکن است با مصرف آسپرین یا داروهای هم خانواده آسپرین دچار بروز علائم شوند. این ترکیبات در بسیاری از داروهای سرماخوردگی و مسکن ها وجود دارند.
● قرصهای خواب و آرامبخش ها
قرصهای خواب و آرامبخش ها بخصوص در افراد مسن ممکن است منجر به بروز مشکلاتی در بیماران مبتلا به آسم شوند. این داروها ،تنفس شما را آرامتر و سطحی تر می کنند و همین امر در مواردیکه فرد مبتلا به بیماریهایی ریوی بخصوص آسم است، می تواند بسیار خطرناک باشد.
هر زمانیکه شما داروی جدیدی را مورد استفاده قرار می دهید پزشک خود را مطلع سازید.
● اگر با آسم خود دچار مشکل شدم چه کار باید بکنم؟
بهترین راه برای کنترل آسم شروع برنامه درمانی و درمان زودرس آسم است، مشکلات جدی در بروز آسم و علائم مربوط به آن، ناشی از تأخیر در شروع درمان است.
تأخیر نکنید! اگر شما مبتلا به اختلال تنفسی شدیدی شدید یا اگر داروهای شما اثر کافی ندارند به پزشک خود اطلاع دهید. توصیه های پزشک خود را انجام داده و اگر شما به پزشک خود دسترسی ندارید به نزدیکترین اورژانس محل زندگی خود مراجعه نمائید.
بعداً حتماً پزشک خود را مطلع سازید و منتظر نمانید که علائمتان بهبود یابد. آسم می تواند بسیار خطرناک باشد.
● آیا مشکلات خاصی در ارتباط با آسم در گروه سنی بالاتر وجود دارد؟
▪ بله و نه. درمان آسم به معنای شناسایی عوامل تشدید کننده، فهم درمان آسم ، فهم علائم هشدار دهنده اولیه، و صحبت پزشک مربوطه می باشد. این قوانین برای جوانان و افراد پیر یکسان است.
افراد پیر معمولاً مشکلات دیگری نیز دارند، ممکن است مبتلا به بیماریهای قلبی یا افزایش فشار خون باشند و بخاطر این مسائل دارو نیز مصرف کنند. گاهی اوقات دارویی که برای یک بیماری خوب است برای دیگری مضر است.
پزشک شما باید در مورد سایر بیماریهای شما و داروهایی که مصرف می کنید اطلاع داشته باشد.
اگر شما بیش از یک پزشک دارید به هر کدام در مورد سایر بیماریها و داروهای مصرفی خود اطلاع دهید. همیشه لیستی از تمامی داروهایی که مصرف می کنید را با خود داشته باشید.
بسیاری از افراد مسن هنوز سیگار می کشند این عمل آسم و سایر بیماریهای ریوی را بدتر می کند. اگر سیگار می کشید یا در خانه با یک فرد سیگاری سر و کار دارید پزشک خود را مطلع سازید. ممکن است شما در ریسک بالایی جهت ابتلا به بیماریهای ریوی باشید. سایر افراد در خانه نیز ممکن است در ریسک بالایی جهت ابتلا به بیماریهای ریوی باشند.    
 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:44 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آسم در کودکان


  آسم در کودکانآسم یک بیماری حساسیتی ( آلرژیک ) است که مجاری هوایی ( برونش ها ) را درگیر می کند. وقتی واکنش های حساسیتی اتفاق می افتند، برونش ها منقبض و تنگ شده توسط ترشحات مخاطی مسدود می شوند. این پدیده ، تنفس را دچار مشکل می کند.
حمله آسم می تواند برای یک کودک بسیار ترسناک باشد ؛ زیرا احساس خفگی که در جریان حمله آسم اتفاق می افتد می تواند سبب وحشت کودک شود و این مسئله تنفس را مشکل تر می سازد. عامل ایجاد حساسیت می تواند گرده گل یا گرد و غبار باشد. فشارهای روانی و عاطفی و ورزش نیز می توانند سبب بروز حمله شوند.
آسم معمولاً زیر دو سالگی دیده نمی شود. این بیماری تمایل به تکرار شدن در نسلهای بعد وافراد خانواده دارد و متأسفانه اغلب همراه با سایر اختلالات حساسیتی مانند اگزما و تب یونجه است . به هر حال با بزرگترشدن کودک بیماری وی تخفیف می یابد.
در بسیاری از کودکان زیر یک سال خس خس سینه به علت برونشیولیت است که سبب التهاب مجاری هوایی کوچک می شود. این کودکان الزاماً مبتلا به آسم نیستند و به تدریج که بزرگتر می شوند و مجاری هوایی آنها عریض تر می گردد، خس خس سینه نیز برطرف می شود. دراغلب موارد علت خس خس سینه عفونت است نه حساسیت .
هر چند حملات آسم ترسناک و نگران کننده هستند ، اما با درمان و توصیه های پزشکی رفع شده وعارضه ای برجا نمی گذارند.
● علائم احتمالی:
▪ احساس خفگی،
▪ خس خس سینه ؛
▪سرفه طولانی مدت؛
▪ کبود شدن لبها ( سیانوز) که به علت کمبود اکسیژن رخ می دهد.
● نخستین اقداماتی که می توانید انجام دهید:
۱) در صورت بروز حمله آسم بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید ؛
۲) اگر حمله هنگامی اتفاق بیفتد که کودک در رختخواب است ، او را بلند کرده و زیر سرش را با چند بالش بالا بیاورید. می توانید کودک را روی یک صندلی نشانده و از جلو او را به لبه میز تکیه بدهید. این کار به کودک کمک می کند تا عمل بازدم را راحت ترانجام دهد؛
۳) سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید زیرا اضطراب شما تنها وضعیت کودک را بدتر می کند.
۴) هنگامی که منتظر پزشک هستید سعی کنید توجه کودک را از حمله آسم به چیز دیگری معطوف کنید تا کودک مشکل خود را فراموش کرده و به آن فکرنکند.
● اقداماتی که پزشک انجام می دهد :
▪ پزشک احتمالاً با کمک یک داروی گشاد کننده ی برونش اقدام به درمان حمله آسم می کند. این دارو مستقیماً به وسیله تنفس به داخل برونش رفته و بر روی منطقه مسدود یا تنگ شده اثر می کند. برای درمان یک حمله شدید، ممکن است نیاز به بستری کردن کودک و استفاده از مقادیر بیشتر داروی گشاد کننده برونش باشد؛
▪ اگر شواهدی از یک عفونت ریوی وجود داشته باشد، آنتی بیوتیک تجویز می شود؛
▪ پزشک شما حداکثر سرعت بازدم کودک را برای تعیین وضعیت کودک اندازه می گیرد.
▪ پزشک در مورد پیشگیری از بروز حمله آسم با شما صحبت کرده و توصیه های لازم را می کند، همچنین به شما کمک می کند تا ماده حساسیت زا برای کودک را پیدا کنید؛
▪ در صورتی که سایر روش ها برای پیشگیری از حمله آسم مفید نباشند پزشک ممکن است یک کورتیکواستروئید تجویز کند. کودک می تواند مقدار کمی از یک استروئید استنشاقی را سه یا چهار بار در روزاستفاده کند و در صورتی که این کار مفید نباشد، مقادیر بیشتری از داروهای استروئیدی می توانند به صورت قرص مصرف شوند.
● اقداماتی که شما می توانید برای کمک به کودک انجام دهید:
▪ در صورتی که پزشک موفق به پیدا کردن آلرژن ( مواد حساسیت زا ) نشد خود شما می توانید اقدام به این کار کنید. به زمان وشرایط بروز حمله توجه کنید . از به کار بردن مواد و وسایل حساسیت زا مثل بالش های پـَرخود داری کرده و ازجمع شدن گرد و غبار درمنزل جلوگیری کنید.
▪ بسیاری از بیماران مبتلا به آسم نسبت به حیوانات حساسیت دارند. در صورت وجود حیوانات خانگی در منزل ، آنها را از محیط زندگی دور کرده و ببینید آیا بروزحملات تنگی نفس درکودک کمتر می شود یا نه؛
▪ ازمصرف داروهای تجویز شده اطمینان حاصل نمایید و مدرسه را درجریان مشکل کودک قرار دهید؛
▪ به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید تا کودک تمرینات تنفسی را یاد بگیرد. این کار به وی کمک می کند تا در طی بروزحملات آسم ، آرامش خود را حفظ نماید؛
▪ کودک خود را تشویق کنید تا هنگام ایستادن یا نشستن ، پشت خود را راست و صاف نگهدارد تا فضای بیشتری برای باز شدن ریه ها وجود داشته باشد. مراقب باشید تا وزن کودک بیش از اندازه بالا نرود زیرا افزایش وزن سبب تحمل بار بیشتری بر ریه ها می شود ؛
▪ ورزش به میزان متوسط می تواند به افزایش حجم تنفسی کمک کند. اما ورزش سنگین ممکن است سبب بروز حمله آسم شود. شنا کردن می تواند بسیار مفید باشد ؛
▪ از کشیدن سیگار در نزدیکی کودک خودداری کنید؛
▪ برای بالش ها و پتوهای پَر، از روکش استفاده کنید.    
 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:45 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آسم شغلی چیست ؟


  آسم شغلی چیست ؟● تعریف و دسته‌بندی آسم شغلی
براساس تعریفی که Bernstein و همکارانش در سال ۱۹۹۳ ارائه کردند، آسم شغلی به نوعی از بیماری اطلاق می‌شود که در اثر مواجهه با وضعیتهای خاص یا عوامل معین مرتبط با محیطهای کاری، محدودیت تغییرپذیر جریان هوا یا افزایش حساسیت مجاری هوایی، وجود داشته باشد ولی این موضوع در خارج از محیط کار، صدق نکند.
با در نظر گرفتن این تعریف، ۲ دسته‌بندی کلی برای آسم شغلی، مطرح می‌شود که در ذیل آمده است.
۱) آسم شغلی آلرژیک یا آسم شغلی با دورة تأخیری :
این دسته که به‌طور کلاسیک همان آسم شغلی، نامیده می‌شوند در اثر واکنش ایمونولوژیک و پس از یک دورة تأخیری، ایجاد می‌گردند و در اکثر موارد به‌علت مواجهه شدن با مواد دارای وزن مولکولی زیاد و بعضی از مواد دارای وزن مولکولی کم، بروز می‌نماید که در این واکنش، معمولاً IgE، نقش دارد. البته موادی مانند ایزوسیانات‌ها و سرو قرمز که باعث آسم شغلی می‌شوند ولی مکانیسم ایمونولوژیک در آنها مشخص نیست و بدون واسطه IgE انجام می‌گردد نیز در این دسته قرار می‌گیرند.
۲) نشانگان اختلال کارکردی راه‌های هوایی تحریک‌پذیر یا آسم شغلی ناشی از مواد محرک :
این دسته معمولاً بدون تأخیر ایجاد می‌گردند و در این حالت، راه‌های هوایی پس از استنشاق حاد مقادیر زیادی از عوامل سمی مانند: دی اکسید گوگرد، اسید سولفوریک، آمونیاک یا دود، دچار تنگی و پاسخ‌دهی بیش از حد می‌شوند. باید توجه داشت: بیمارانی که از پیش دچار آسم و پاسخدهی بیش از حد راه‌های هوایی بوده و به‌دنبال تماس با عوامل محرک یا فیزیکی مانند ورزش و هوای سرد، دچار اسپاسم نایژه‌ای می‌شوند، در تعریف RADS نمی‌گنجند.
در صورت مواجهة مجدد با غلظت کم همان ماده، واکنشی بروز نمی‌کند که این امر مبین عدم دخالت واکنش ایمونولوژیک است.
شایان ذکر است که بعضی از مؤلفین، دسته سومی را نیز تحت عنوان آسم شغلی احتمالاً ناشی از مواد محرک در نظر گرفته‌اند و دورة تأخیری و تحریک این دسته در زمانهایی بروز می‌نماید که فرد با مقادیر اندک و غیرمحرک، تماس داشته باشد.
برای مثال: فورمالدئید، گلوتارالدئید و کلرامین در استخرهای شنا و محلهای کار آلوده با باکتریها و قارچها.
نوع دیگری از تنگی تغییرپذیر مجاری هوایی وابسته به کار نیز وجود دارد که در اثر مواجهه شغلی با مواد آلی مانند: پنبه، بذرکتانشاهدانه ، کنف هندی و بعضی از غلات، بروز می‌نماید. بیشتر متخصصین، بیماری راه‌های هوایی ناشی از ذرات آلی را اختلالی شبه آسم می‌خوانند و آن را از آسم حقیقی، مجزا می‌دانند. علل این تمایز را می‌توان در عدم وجود ائوزینوفیلی در راه‌های‌ هوایی، فراوانی کمتر افزایش پاسخ‌دهی راه‌های هوایی، تمایل به بروز برونشیت مزمن و تنگی مزمن۵ راه‌های هوایی در اثر مواجهه مزمن، جستجو کرد.
● اپیدمیولوژی آسم شغلی
آسم شغلی در کشورهای صنعتی شایع‌ترین بیماری ریوی ناشی از کار محسوب می‌شود. در مورد شیوع آن، اعداد و ارقام متفاوتی اعلام شده است ولی گزارش سال ۲۰۰۲ سازمان جهانی بهداشت، ۵ تا ۱۸ درصد از موارد آسم را ناشی از مواجهه با عوامل شغلی می‌داند و این آمار براساس مطالعات انجام شده در برنامه‌های بهداشتی انگلیس، ۲۶% اعلام گردیده است. مطالعات زیادی سعی کرده‌اند که خطر منتسب به شغل را برای آسم یا خس‌خس در جمعیتهای عمومی، محاسبه کنند یعنی نشان دهند که چند درصد از موارد آسم ایجاد شده به‌علت مواجهات شغلی بوده است اما انجام این مطالعات در شرایطی که تعریف یکسان، دقیق و استانداردی برای آسم وجود ندارد، مشکل است. درحقیقت محاسبه خطر منتسب، متأثر از عوامل ذیل است و میزان محاسبه شده براساس نوع منبع اطلاعاتی تغییر می‌نماید.
● منبع اطلاعات و طراحی مطالعه‌
▪ تعریف آسم ؛
▪ برقراری رابطه ما بین کار و آسم.
در صورتیکه منبع اطلاعاتی، مطالعات جمعیتی باشد، طبق جدول صفحة بعد که حاصل مطالعه در چند کشور است، خطر منتسب ۵/۱۳% با حدود ۲۰-۲ %، محاسبه شده است.
در صورتیکه خطر منتسب بر پایة معاینه و تشخیص پزشکان باشد و فقط به پرسشنامه اکتفا نشود، خطر منتسب که در چند کشور به‌دست آمده است، مطابق جدول ذیل است (جدول ۲)
در محاسبه فراوانی آسم شغلی باید به این نکته دقت داشت که این رقم براساس شدت مـواجهه و نوع صنعت، متفاوت است. در اکثر کشورها، ایزوسیـانات‌ها شایع‌ترین عامـل مربوطه هستند و آرد و غلات۱ در درجات بعد، قرار می‌گیرند. شیوع آسم شغلی در افرادی که با حیوانات آزمایشگاهی سر و کار دارند،۲۰ تا ۳۰ درصد است؛ درحالیکه شیوع آسم ناشی از پروتئین غلات یا آرد آلوده به اجزای حشرات، ۷ تا ۱۰ درصد است. شیوع آسم شغلی در کارگرانی که با مواد شیمیایی سر و کار دارند، بسیار مـتغیر اسـت: ۳ تا ۱۰ درصد کارگران در تماس با دی‌ایزوسیانات، ۵ درصد کارگران در معرض سرو قرمز و ۲۰ درصد کارگران در تماس با اسید انیدرید، دچار آسم شغلی می‌شوند.
در محاسبه فراوانی آسم شغلی، علاوه‌بر عوامل یاد شده، عواملی که میزبان را مستعد بیماری می‌کند نیز اهمیت دارند؛ سابقة آتوپی و مصرف سیگار، از جملة این عوامل هستند.
آتوپی، عامل خطر عمده‌ای در آسم شغلی با واسطه IgE است. کسانی که با پسیلیوم، سر و کار دارند؛ نانواها و کسانی که با حیوانات آزمایشگاهی سر و کار دارند در مقایسه با همکاران غیر آتوپیکشان، بیشتر در معرض خطر ابتلاء به آسم شغلی، هستند. همین امر در مورد مصرف سیگار نیز صادق است.
کارگران سیگاری که در مواجهه با نمکهای پلاتین، اسیدآنهیدرید و موارد نظیر اینها هستند، در مقایسه با همکاران غیر سیگاریشان برای ابتلاء به آسم شغلی در معرض خطر بیشتری قرار دارند. در مقابل در خصوص عوامل دیگری که باعث آسم می‌شوند ولی از طریق IgE عمل نمی‌کنند، به نظر می‌رسد آتوپی و مصرف سیگار، اهمیت چندانی نداشته باشند که در این رابطه می‌توان به موادی مانند: دی‌ایزوسیانات‌ها و سرو قرمز، اشاره کرد.
● پاتوفیزیولوژی و سازوکاربروز آسم شغلی
الف) آسم شغلی ایمونولوژیک
تاکنون بیش از ۲۵۰ عامل که می‌توانند تولید آسم شغلی ایمونولوژیک کنند، شناسایی شده‌اند. جدول ۳ بعضی از شایع‌ترین عوامل و کارگران در معرض خطر آنها را نشان می‌دهد. ساز و کاری که این مواد می‌توانند تولید حساسیت و آسم نمایند را می‌توان براساس وزن مولکولی آنها تقسیم کرد. مواد دارای وزن مولکولی زیاد (بیش از ۵۰۰۰ دالتون) و بعضی از مواد دارای وزن مولکولی کم (کمتر از۵۰۰۰ دالتون) مانند: نمکهای پلاتین و اسیدآنهیدرید از طریق واکنشهای اختصاصی وابسته به IgE، تولید واکنش می‌کنند.
ولی استفاده از کلمه ایمونولوژیک، الزاماً به معنای آن نیست که پاسخ سلولی یا وابسته به IgE مطرح باشد. در مواردی که آسم شغلی در اثر ترکیبات با وزن مولکولی کم باشد، اغلب نمی‌توان IgE اختصاصی ماده‌ای که در محیط کار باعث آسم شغلی شده است را یافت و در این خصوص می‌توان از دی‌ایزوسیانیدها و اسید پلیکاتیک (ماده مسئول آسم شغلی در کارگران سرو قرمز) نام برد.
برخلاف آنکه مواد دارای وزن مولکولی زیاد، می‌توانند مانند یک آنتی‌ژن کامل عمل کنند، مواد دارای وزن مولکولی کم، باید با نوعی پروتئین (اتولوگ یا هترولوگ) پیوند یابند و تولید یک آنتی ژن کامل نمایند. در آسم شغلی با واسطه IgE، مواد محرک استنشاقی به IgEهای اختصاصی در سطح ماست سل‌ها، بازوفیل‌ها و احتمالاً ماکروفاژها، ائوزینوفیل‌ها و پلاکت‌ها می‌چسبند و واکنشهای بین آنتی‌ژن و IgE، منجر به بروز واکنش خواهد شد که در نهایت به فعال شدن سلولهای التهابی، ختم می‌شود. فعال شدن ماست سل‌ها، منجر به انقباض زود هنگام برونش‌ها از طریق آزاد کردن میانجی‌های از قبل آماده شده مانند: هیستامین و لوکترین‌های C۴ ،D۴ ،E۴ و پروستاگلاندین D۲، می‌شود.
فعال شدن وابسته به IgE ماست سل‌ها، می‌تواند آزاد شدن سیتوکین‌های متعدد و افزایش تولید مولکولهای متعددی منجر شود که تولید واکنشهای التهابی تأخیری می‌کنند.
ب) آسم شغلی غیر ایمونولوژیک
ساز و کار این نوع آسم، تا حد زیادی ناشناخته است ولی احتمالاً واکنشهای التهابی موضعی در راه‌های هوایی، مسئول این مسئله است. اینگونه تصور می‌شود که صدمه به سلولهای اپیتلیال از طریق فعال‌شدن مستقیم غیرآدرنرژیک و غیرکولینرژیک و از طریق رفلکس‌های آکسونی است که باعث التهاب نوروژنیک می‌شود. فعال‌شدن غیراختصاصی ماکروفاژ و تخلیه گرانول‌های ماست سل‌ها نیز ممکن است ایجاد شود. در اکثر موارد با گذر زمان، آسم ناشی از مواد محرک، بهبود می‌یابد ولی هر چقدر صدمه اولیه شدیدتر باشد، احتمال برگشتن به حالت اول، کمتر است. امکان دارد پس از یک بار استنشاق مواد دارای غلظت زیاد و یا استنشاق چند باره مواد محرک با غلظتهای کم، در راه‌های هوایی، پدیده Remodeling به وجود ‌آید؛ یعنی کلاژن تیپ III در زیر غشای پایه، رسوب کند و در این صورت، بهبودی کامل، حاصل نمی‌شود.
ج ) آسم ناشی از داروها
آسم ناشی از حشره‌کشهای آلی فسفردار و مهار کننده‌های کولین استراز از جمله موارد آسم دارویی است. این عوامل، اثر خود را با مهار تخریب استیل کولین و سپس تجمع آنها در شکافهای سیناپسی، اعمال می‌کنند. همچنین انقباض نایژه به‌دنبال استنشاق آندوتوکسین در کارگرانی دیده می‌شود که با ذرات چوب یا بسته‌بندی فرآورده‌های گوشتی، سر و کار دارند.
● عوامل ایجاد‌کننده آسم شغلی:
▪ حساسیت‌زاهای طبیعی
حساسیت‌زاهای موجود در آرد، سبب ایجاد آسم نانوایان (baker’s asthma) می‌شود، در کارگران مبتلا به این نوع آسم، سطح سرمی IgE اختصاصی برای پروتئین غلات، هاگ قارچها و آنزیمهای موجود در آرد بالاست. مشخص شده است که IgE اختصاصی هم در برابر جزء آلبومین محلول در آب و هم در برابر جزء گلوتنی نامحلول در آب (گلوبولین، گلیادین و گلوتنین)، ایجاد می‌شود. چاودار، جو، جو دوسر، برنج و ذرت از دیگر غلات حساسیت‌زای احتمالی هستند. در بعضی از کارگران با آزمونهای استنشاقی، مشخص شده است که عامل بروز آسم نانوایان، آلوده شدن آرد به هاگ آسپرژیلوس و آلترناریا بوده است. افزون بر آلفا آمیلاز، اخیراً آنزیم دیگری از آسپرژیلوس به‌نام گلوکوآمیلاز را نیز در پیدایش آسم نانوایان، مؤثر دانسته‌اند. دوره نهفته، ممکن است از چند ماه تا چند سال، متغیر باشد و تقریباً همیشه پیش درآمد نشانه‌های آسم، بروز نشانه‌ها در بینی و آلرژی چشم است.
در کارگران علامت‌دار، آزمون پوستی مثبت به حساسیت‌زاهای موجود در هوا، بسیار شایع است و همچنین در کارگر مبتلا به پاسخ غیراختصاصی راه‌های هوایی به متاکولین، ممکن است پس از تماس با آرد غلات، حساسیت نایژه مشاهده شود. آنزیمهایی که برای تخمیر به آرد افزوده می‌شوند نیز می‌توانند از علل بروز آسم نانوایان باشند.
آنزیمها از علل شایع آسم شغلی در صنایع مختلف هستند. در صنایع مواد پاک‌کننده، کارگران آتوپیک در معرض خطر بروز حساسیت تنفسی با آنزیمهای باسیلوس سوبتیلی و آسپرژیلوس قرار دارند.
نشانه‌های آلرژی چشمی یا بینی، اغلب با آغاز آسم همراه هستند. در این کارگران آزمون پوستی با عوامل آلفا آمیلاز یا آکالاز حسـاسیت بیـشتری ازELISA,RASTُ, برای IgE اختصاصی دارد.
پوشش‌دار کردن آنزیمهای موجود در پاک کننده‌ها از بروز آسم شغلی در کارگران جدید، کاسته است.
آلرژی به حیوانات آزمایشگاهی به شکل التهاب بینی یا آسم شغلی در افرادی دیده می‌شود که در مراکز پژوهشی با حیواناتی از قبیل موش، موش صحرایی، خوکچه هندی و خرگوش سر و کار دارند. شیوع آلرژی تنفسی، ممکن است بسیار زیاد و در حدود ۳۰ درصد باشد. ولی شیوع آسم شغلی، کمتر و حدود ۸ تا ۱۲ درصد است. عوامل حساسیت‌زا شامل پروتئین‌های موجود در پوست، ادرار، بزاق یا موی آنهاست. کارگران آتوپیک، بیشتر در معرض خطر ابتلاء به این نـوع آسم هستند. همچنین آسم آلرژیک، در مورد افرادی که با حساسیت‌زاهای شوره میمون در آزمایشگاه تماس دارند نیز گزارش شده است.
‌استنشاق پروتئینهای تخم‌مرغ در کارگران صنایع غذایی و نانوایان، می‌تواند سبب ایجاد آسم شغلی شود؛ آزمون پوستی با بخش پروتئینی سفیده تخم‌مرغ (کونالبومین، اووآلبومین و اووموکئید) در شناسایی کارگران حساس، بیش از عصارة تخم‌مرغ اهمیت دارد.
شیوع آسم در کارگرانی که در اتاقهای انتقال تخم‌مرغ و شکستن آن، کار می‌کنند و در معرض پروتئینهای افشانکی شده هستند،۱۰ تا ۱۲ درصد است؛ درحالیکه شیوع آسم در کارگرانی که در معرض پودر خشک تخم‌مرغ قرار دارند، ۵ درصد است. استنشاق بوی موادی مانند: سیر، پیاز، دارچین نیز می‌تواند سبب آسم شغلی با واسطه IgE گردد. چنین کارگرانی ممکن است حتی پس از مصرف خوراکی سیر نیز دچار آنافیلاکسی شوند. کارگرانی که در جریان حمل و نقل و جابجایی در تماس با گرد و غبار ناشی از ذرات دانه‌های کوچک، قهوه، سویا و کاکائو تماس پیدا می‌کنند، ممکن است دچار آسم با واسطه IgE شوند. مصرف سیگار و سابقه آتوپی، خطر حساسیت به حساسیت‌زاهای دانه قهوه را افزایش می‌دهد. حساسیت به ماهی و سخت‌پوستان (خرچنگ، صدف و میگو) در کارگران شیلات و صنایع غذایی، گزارش شده است.
فضولات حشرات حاوی گلیکو پروتئینهایی به‌صورت حساسیت‌زاهای بسیار قوی هستند و می‌توانند کارگران را حساس کنند. آسم در کارگرانی که در تهیة طعمه کار می‌کنند و در معرض پوست‌اندازی لارو حشره‌ای به‌نام Tenebrio Molitor قرار دارند نیز دیده می‌شود. در این افراد، واکنش پوستی، افزایش IgE اختصاصی و آزمون تحریک نایژه نسبت به عصاره پیکر این حشره، دیده می‌شود.
حساسیت به لاروبید یا کرم والکس (گالریا ملونیا) نیز در افرادی که در جابجایی و حمل و نقل طعمه کار می‌کنند، توصیف شده است. در افرادی که در آزمایشگاه‌ها با ملخ یا سوسک، سر و کار دارند نیز ممکن است التهاب بینی یا آسم شغلی ناشی از حشرات، ایجاد شود. مزرعه‌داران و کارگرانی که با حبوبات سر و کار دارند، ممکن است دچار آسم شغلی ناشی از گونه‌های مختلف هیره (mite) انبار حبوبات شوند. هیره‌هایی مانند: لپیدوگلیفوس دستروکتور، آکاروس سیرو و تیروفاگوس پوتسسنیته شایع‌ترین گونه‌های هیره‌های انبار حبوبات هستند. هیره طیور که به‌طور گسترده در مرغداریها، یافت می‌شود، سبب ایجاد آسم شغلی در مرغداران می‌شود.
صمغ گوار در قالیبافان، صمغ عربی در کارگران صنایع چاپ، صمغ کارایا یا تراگاگانت (کتیرا) در آرایشگران نیز از جمله علل آسم شغلی ذکر شده‌اند.
لاتکس طبیعی که از درخت لاستیک۹ (درخت کائوچو) به‌دست می‌آید، در تهیه دستکشهای استریل و غیر استریل به‌کار می‌رود و روزانه میلیونها کارگر، با آن سر و کار دارند. کارکنان بهداشتی و کارگران صنایع ساخت دستکشهای لاتکس و حتی کارگرانی که در ساخت عروسکهای لاتکس کار می‌کنند، در معرض خطر بروز آلرژی پوستی و تنفسی هستند. حساسیت‌زاهایی با وزن مولکولی مختلف شناسایی شده‌اند.
احتمال استنشاق مواد حساسیت‌زای موجود در پروتئینهای لاتکس درصورت اسـتفاده از دستکشهای پودر زده، بیشتر می‌شود زیرا پروتئینهای حساسیت‌‌زا که جذب پودر شده‌اند در حین تعویض دستکش به آسانی در هوا، پراکنده می‌شوند.
شیوع آلرژی پوستی به مواد حساسیت‌زای موجود در اینگونه دستکشها‌، در حدود ۳ تا ۱۰ درصد است.
کهیر تماسی یکی دیگر از تظاهرات شایع آلرژی به لاتکس است. تخمین زده می‌شود که در ۶/۲% کارکنان بهداشتی که با لاتکس تماس دارند، آسم شغلی بروز نماید. شیوع حساسیت پوستی در افراد آتوپیک، بیشتر است. این کارگران به‌علت واکنش متقابل لاتکس با مواد حساسیت‌زای غذایی، ممکن است دچار واکنش‌های غذایی نسبت به کیوی، شاه بلوط، آدوکارو و موز، شوند.
استفاده از دستکشهای غیرلاتکس یا لاتکس فاقد پودر، سبب کاهش آسم ناشی از مواد حساسیت‌زای لاتکس می‌گردد. آزمون پوست به عصاره دستکش لاتکس یا عصارة تجاری لاتکس خام، در تأئید حساسیت، کمک می‌نماید.
چنانچه کارگرانی سابقه واکنش آسمی شدید یا آنافیلاکسی داشته باشند، آزمون پوستی باید با احتیاط انجام شود و سنجش سرم شناختی IgE اختصاصی لاتکس در چنین مواردی، برتری دارد. اخیراً وجود ارتباط بین قطر برجستگی محل آزمون پوستی و شدت نشانه‌های ناشی از لاتکس، گزارش شده است.
▪ مواد با وزن مولکولی کم
۱) دی ایزوسیانات‌ها
دی ایزوسیانات‌ها، ترکیبات شیمیایی بسیار فعالی هستند که به آسانی با دیگر ترکیبات، پلیمر می‌شوند و پلی‌اورتان‌ها، عایق‌ها و کفپوش‌ها، چسب‌ها و فیبرلاستیکی را تشکیل می‌دهند.
معروف‌ترین دی‌ایزوسیانات‌ها عبارتند از: دوایزومر TDI (۲ و ۴ تولوئن‌ دی‌ایزوسیانات و ۲ و ۶ تولوئن دی‌ایزوسیانات)‌، متیل‌دی‌ایزوسیانات، هگزامتیلن دی‌ایزوسیانات و نفتالین دی‌ایزوسیانات.
کارگرانی که با این ترکیبات تماس قابل توجهی دارند شامل: مبل‌سازان، نقاشانی که از افشانه‌ها استفاده می‌کنند، پلاستیک‌سازان، کارگران ریخته‌گری و بسته‌بندی‌های فوری هستند.
دی‌ایزوسیانات‌ها، شایع‌ترین مواد شیمیایی عامل آسم شغلی هستند. آسم ناشی از منومر دی‌ایزوسیانات و TDI فرار در ۵ درصد افرادی که در تماس با این مواد قرار می‌گیرند، ایجاد می‌شود. شیوع آسم شغلی در نقاشانی که با افشانه کار می‌کنند، حدود ۱۲% است. شیوع آسم ناشی از ترکیباتی مانند MDI که کمتر فرار هستند، کمتر است (۱ درصد). حساسیت تنها در تعداد کمی از کارگرانی که در معرض دی‌ایزوسیانات هستند، دیده می‌شود و نیز حساسیت به دنبال یک دورة نهفته، بروز می‌کند، بنابراین دخالت ساز و کارهای ایمونولوژیک، مطرح است.
۲) رزین‌های اپوکسی
این رزین‌ها، کاربرد گسترده‌ای دارند و در صنایع لاستیک، چاپ، جوهر، چسب و کفپوش‌ها به‌کار می‌روند. تماس با شکل بخاری یا پودری این مواد، امکان‌پذیر است. اسید انیدریدها آثار تحریکی شدیدی روی چشم، پوست و دستگاه تنفسی دارند بنابراین افتراق نشانه‌های تحریکی از آلرژیک، دشوار است.
حد مجاز تماس با فتالیک انیدرید در حدود ۶ میلیگرم در هر متر مکعب، تعیین شده است ولی در مقادیر کمتر از این حد، احتمال بروز واکنش با واسطه IgE وجود دارد. شیوع آلرژی‌های ناشی از تماس با اسیدانیدریدها نامشخص است و ممکن است به نوع کار و نوع اسیدانیدرید، بستگی داشته باشد؛ به‌عنوان مثال در کارگرانی که با هگزاهیدروفتالیک اسید تماس دارند، IgE اختصاصی در۴۶ درصد موارد دیده می‌شود، در حالیکه در حدود ۲۰ درصد کارگران در اثر تماس با TMA، دچار حساسیت تنفسی می‌شوند.
آزمون پوستی خراش با ترکیبات اسیدانیدرید – آلبومین سرم انسانی از حساسیت خوبی برخوردار است. احتمال دارد که اسیدانیدریدها درصورت استنشاق با پروتئین‌های دستگاه تنفسی، پیوند یابند. ممکن است ساعاتی پس از مواجهه نوعی سندرم تنفسی تأخیری با نشانه‌هایی مشابه آنفولانزا و سرفه ایجاد شود.
مواجهه با غلظت بالای TMA، ممکن است باعث خونریزی ریوی و کم‌خونی همولیتیک گردد. ویژگی مشترک ترکیبات اسید انیدریدی، توانایی ایجاد حساسیت تنفسی با واسطه IgE است. این حساسیت نیز مانند دیگر حساسیتها در برابر عوامل حساسیت‌زا، ممکن است زودرس یا تأخیری باشد. شدت تأخیر به غلظت عامل حساسیت‌زا در زمان مواجهه، بستگی دارد.
پس از قطع تماس با اسید انیدریدها، IgE اختصاصی به‌میزان یک نیمه عمر در سال، کاهش می‌یابد ولی حساسیت پوستی ممکن است زیاد باقی بماند.
▪ ترکیبات فلزی
آسم شغلی در تماس با نمک فلزات سنگین مانند نیکل، کروم و وانادیوم گزارش شده است. آسم شغلی ناشی از فلزات ممکن است با IgE اختصاصی در برابر آمیخته این فلزات با آلبومین سرم انسان باشد. ساز و کارهای ایمونولوژیک در آسم ناشی از وانادیوم، اثبات نشده است.
▪ ذرات چوب و کلوفان
بسیاری از موارد آسم شغلی ناشی از گرد و غبار چوب درختانی مانند: بلوط، آبنوس، سرو، راش، شمشاد، افرا، سرو قرمز غربی و شرقی است. در این میان، آسم کارگرانی که با سرو قرمز سر و کار دارند، بیش از همه مورد بررسی قرار گرفته است مطالعات آینده‌نگر نشان داده است. که ۵ درصد کارگران کارگاه اره‌کشی که با سرو قرمز غربی، سر و کار دارند، دچار آسم می‌شوند؛ به نظر می‌رسد که پلیکاتیک اسید، عامل این نوع آسم باشد. کلوفان از صمغ درخت کاج به‌دست می‌آید. کارگرانی که در صنایع لحیم‌کاری کار می‌کنند، در معرض تماس با بخار متصاعد شده از جریان لحیم‌کاری قرار می‌گیرند و ممکن است دچار آسم شوند. اسید آبیه‌تیک و اسید پیماریک و دی‌هیدروآبیه‌تیک مواد مسئول در آسم ناشی از کلوفان هستند. شیوع این نوع آسم برحسب میزان تماس، بین ۴ تا ۲۰ درصد است.
▪ ترکیبات متفرقه
مواد متعددی از قبیل:
ـ فرم آلدئید در عایق‌سازی
ـ مواد مورد استفاده در کارخانه‌های کبریت‌سازی و لاستیک‌سازی
ـ آزمایشگاه‌ها و بیمارستانها در بروز آسم شغلی، مطرح شده‌اند.
● تشخیص بیماری و ارزیابی بالینی
الف) چه افرادی باید از نظر آسم شغلی بررسی شوند؟
در تمامی بالغینی که با علائم و نشانه‌های انسداد راه هوایی مراجعه می‌کنند، باید احتمال وجود آسم شغلی در نظر گرفته شود. بسیاری از افراد که دچار آسم شغلی هستند در ابتدا به‌عنوان COPD تلقی می‌شوند زیرا انسداد مجاری هوایی، تا حدودی ثابت بوده و بسیاری از آنها سیگاری هستند و زمانی که عامل مواجهه، برطرف شود ماهیت آسمی بیماری، وضوح بیشتری پیدا می‌کند. بهترین راه غربالگری این موضوع آن است که از کارگران سئوال شود که آیا علائم بیماری آنها در ایام تعطیل بهتر می‌شود یا خیر و چند روز طول می‌کشد تا بهبودی حاصل شود. در صورتیکه از بیمار بپرسیم آیا علائم آسم، سر کار، بدتر می‌شود یا خیر؟ معمولاً فایده‌ای ندارد زیرا بیشتر بیماران مبتلا به آسم شغلی، فقط پس از اتمام کار و شبها، دچار علائم می‌شوند.
ب ) شرح حال :
شرح حال در شناسایی آسم شغلی اهمیت زیادی دارد و در طی اخذ شرح حال باید رابطه زمانی ما بین مواجهه اخیر و بروز علائم تنفسی، جستجو شود.
در صورتیکه یکی از حالات زیر موجود باشد، رابطه بین علائم آسم و محیط کار، مورد سوء ظن قرار می‌گیرد:
ـ علائمی که صرفاً هنگام کار، بروز می‌نمایند.
ـ علائمی که در تعطیلات آخر هفته، رفع می‌گردند.
ـ علائمی که در هر شیفت کاری به تناوب، تکرار می‌شوند.
ـ علائمی که در طی هفتة کاری، مرتباً بر شدت آنها افزوده می‌گردد.
ـ علائمی که پس از تغییر محیط کار، رفع می‌گردند.
در طی اخذ شرح حال، باید احتمال تماس و مواجهه با تمامی عوامل ایجاد کننده آسم چه در محیط کار و چه در درون محیط منزل، پرسیده شود.
شرح حالی که اختصاصاً در رابطه با شغل فرد است، علاوه‌بر عنوان شغل باید شامل مسئولیتهایی باشد که فرد در برابر آن شغل داراست. در شرح حال باید شدت و میزان مواجهه نیز بررسی شود و خصوصیات شغلی، تشریح شود و عوامل آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی، مدنظر قرار گیرند. به‌علاوه باید کارگران دیگری که دچار علائم تنفسی حمله‌ای شده‌اند نیز شناسایی شوند و از آنها شرح حال شغلی کامل و مبتنی بر زمان، اخذ شود.در اخذ شرح حال سابقه طبی بیمار باید بر شرح حال آسم، داروهای فعلی و قبلی (مانند تناوب مصرف و نحوة استفاده از آنها در محل کار)، شرح حال مراجعه به اورژانس و انتوباسیون، تأکید کرد.
بیماریهایی نظیر:
▪ آسم دوران کودکی
▪ رینیت آلرژیک
▪ درماتیت آتوپیک و مسایل دیگر تنفسی مانند COPD، ممکن است برای پرسشنامة شرح‌حال دارای اهمیت باشند.
در شرح حال، اخذ شرح حال قلبی (برای مثال داشتن سابقه آنژین صدری) و یا اخذ شرح حال گوارشی (برای مثال وجود رفلاکسی که منجر به تنگی نفس اسپورادیک گردد)، باید بررسی شود. همچنین سابقه آلرژی‌ها، آزمون آلرژی قبلی و استعمال سیگار نیز باید مورد ارزیابی قرار گیرد. در ضمن شرح حال، افزایش پاسخ‌دهی راه‌های هوایی به عوامل محرک غیرآلرژیک مانند: ورزش، هوای سرد، محرکها نیز اهمیت دارد.
به هنگام اخذ شرح حال باید دانست که همیشه الگوی معمول آسم شغلی که «در محل کار، حال عمومی بیمار بد شود و در طی آخر هفته و تعطیلات، بهبود یابد»، وجود ندارد و مشکلات بیمار در محیط خارج کار نیز ممکن است وجود داشته باشد.
در بعضی از بیماران، علائم در خانه شدیدتر است و فرد را از خواب بیدار می‌کند و تعطیلات آخر هفته، آنقدر طولانی نیست که منجر به بروز علائم بهبودی در فرد مبتلا شود.
در صورتیکه در شرح حال بیمار سابقه بروز همزمان رینوکنژکتویت در محل کار و گاهی سابقه کهیر، موجود باشد و خصوصاً این مسئله در رابطه با بیمارانی باشد که هم با مواد دارای وزن مولکولی زیاد، تماس و مواجهه دارند و هم مبتلا به آسم هستند، مؤید مطمئنی از آسم شغلی است.
رینینت، ممکن است از عوامل مساعدکننده بروز آسم شغلی باشد و در شرح حال مهم است. رینیت اغلب پیش از آسم شغلی و یا همزمان با آن است و خصوصاً این مسئله در مورد مواد شیمیایی دارای وزن مولکولی زیاد، صادق است ولی باید بر این مسئله واقف بود که صرف شرح حال اگر مؤید آسم شغلی باشد و در رابطه با کارگری باشد که با مواد حساس‌کنندة شناخته شده‌ای تماس داشته است، به تنهایی کافی نیست و باید از آزمونهای فیزیولوژیک نیز استفاده نمود.(بهترین گواه مطلب فوق، مطالعه علمی آینده‌نگری است که در مورد بهترین پزشکانی که ۱۶۲ کارگر برای آسم شغلی به آنها مراجعه کردند و ارزش اخباری مثبت پرسشنامه، فقط ۶۲% بود ولیکن ارزش اخباری منفی پرسشنامه، ۸۳% محاسبه گردید).
در اخذ شرح حال، تماس ناگهانی و قابل ملاحظه با عوامل، اهمیت دارد زیرا ممکن است مبین حساسیت تنفسی یا RADS باشد. همچنین در شرح حال، باید مدت زمان تماس شغلی پیش از آغاز نشانه‌های تنفسی، تعیین شود.
مسائلی که در شرح حال، ما را به سمت ساز و کار با واسطه IgE، هدایت می‌کند عبارتند از:
۱) وجود دورة کمون : از چند ماه تا چند سال پیش از آغاز نشانه‌های آسم ؛
۲) سابقه نشانه‌های آلرژی بینی و چشم همزمان و پیش از آغاز نشانه‌های آسم ؛
۳) بروز نشانه‌های زودرس (در طی یک ساعت) و تأخیری (۴ تا ۱۲ ساعت پس از مراجعت از محل کار به منزل)‌ ؛
۴) سابقه آتوپی فردی یا خانوادگی ؛
۵) آگاهی ‌از‌ سیر زمانی بیماری به هنگام اخذ شرح حال و برای اخذ شرح حال مفید، می‌تواند مؤثر باشد ؛
۶) سیر زمانی آسم شغلی بدین صورت است که بروز علایم تنفسی در بخشهای فوقانی و تحتانی با ۵ حالت، دیده می‌شود.
۷) تنگی نایژه که طی یک ساعت پس از تماس، ایجاد می‌شود و پس از قطع تماس، فوراً از بین می‌رود.
۸) تنگی تأخیری نایژه که ۴ تا ۱۲ ساعت پس از آغاز تماس، یعنی در انتهای نوبت (شیفت کاری) یا پس از مراجعت از محل کار به منزل، آغاز می‌شود.
۹) پس از یک تماس منفرد، ممکن است تا یک هفته، آسم، هر شب عود کند و در طی روز، بهبود یابد. پاسخ منفرد تأخیری در آسم شغلی ناشی از عوامل شیمیایی (سرو قرمز، دی‌ایزوسیانات و کلوفان و …)، شایع است.
۱۰) در شکل غیر معمول آسم شغلی، آغاز زودرس و تداوم نشانه‌ها به‌مدت ۶ تا ۲۴ ساعت، دیده می‌شود.
۱۱) شکل تکراری تأخیری در پاسخ به TDI، دیده می‌شود. انقباض نایژه، ۱۲ تا ۲۴ ساعت پس از تماس، ایجاد می‌گردد و سپس بهبود حاصل می‌شود ولی مراحل پیاپی انقباضی نایژه‌ها و بهبود، تا یک هفته تداوم می‌یابد.
پ ) ارزیابی محل کار
شرح حال دقیق شغلی، اطلاعات سودمندی را درباره موادی که فرد در محل کار با آنها تماس دارد، در اختیار می‌گذارد. عوامل مسبب ممکن است به شکل گاز، بخار، آئروسل، غبار یا دود باشند.
آئروسل، سوسپانسیونی از ذرات مایع یا جامد است.
غبار یا آئورسل پودری، ناشی از خرد یا له شدن مواد جامد است.
دود طبق تعریف، آئروسل ناشی ازاحتراق یا تصفیه موادی است که به‌طور معمول در دمای اتاق به شکل جامد، وجود دارند.
در صورت امکان باید از هوای محل کار، نمونه‌برداری کرد تا سطح عوامل مسبب احتمالی را به‌دست آورد. این کار همچنین برای بهبود مهندسی محل کار به منظور کاهش تماس، کاربرد دارد.
روش اندازه‌گیری تماس به ماهیت فیزیکی و شیمیایی مادة مورد بحث، بستگی دارد. اندازه‌گیری گاز و بخار اغلب به شکل بخش در میلیونیا بخش در بیلیون بیان می‌شود. ولی می‌توان آن را به شکل وزن در حجم (&#۹۵۶;g / m۳) نیز محاسبه کرد. آستانه تماس برای بعضی از ترکیبات شیمیایی در کنفرانس بهداشتکاران دولتی صنعت آمریکا، تعیین شده است.مقادیر حد آستانه یا TVL براساس تجربیات روی حیوان و انسان، تعیین شده و عبارت است از سطوحی از تماس که در مقادیر کمتر از آن سطوح، آثار سمی و محرک، شایع نباشد. ادارة امنیت و بهداشت شغلی آمریکا (OSHA) بسیاری از TVLها را به‌عنوان حدود مجاز تماس پذیرفته و در وضع قوانین، به‌کار گرفته است.همچنین TVL به‌منظور تماس بلند مدت به‌کار رفته است و به شکل میانگین زمانی (اطلاعات ۸ ساعته) برای تعیین تماس مجاز در محل کار، استفاده می‌گردد. در سال ۱۹۸۹، سازمان OSHA، حد مجاز تماس (PELS) را برای بیش از ۶۰۰ ماده، معین کرد. ولی PEL برای بسیاری از مواد، تعیین نشده است زیرا در مورد مقادیری که سبب ایجاد حساسیت می‌شوند، هنوز اطلاعاتی در دست نیست. مادة حساسیت‌زا، ممکن است در مقادیری بسیار کمتر از TVL یا PEL، سبب بروز حساسیت شود. همچنین از مشخصات حساسیت آلرژیک این است که مقادیر مورد نیاز برای ایجاد نشانه‌ها در تماس مجدد به مراتب کمتر از نخستین مواجهه است.
نمونه‌برداری از هوای محیط کار می‌تواند اطلاعات سودمندی را در مورد منابع شایع تماس، ویژگیهای پراکنش و کارایی اقدامات کنترلی بهداشت صنعتی، فراهم آورد. روش استاندارد نمونه‌برداری، با فواصل ۸ ساعته است و بررسی گازها و بخارها با دستگاه‌های کالریمتریک انجام می‌شود.بهترین ابزار برای اندازه‌گیری آئروسل‌های مایع و جامد، استفاده از وسایل جمع‌آوری جاذب و قابل حمل است. این وسیله معمولاً با باتری کار می‌کند و هوا را به درون ماده حاجب (مانند شارکول) می‌کشاند و سپس مادة شیمیایی جذب شده، قابل جداسازی و بررسی خواهد بود.
● تشخیص آسم شغلی
تشخیص قطعی آسم شغلی بر استفاده از آزمونهای استاندارد کارکرد ریه در محل‌کار، استوار است. در نخستین گام، شرح حال دقیق شغلی و برحسب مورد، ارزیابی IgE اختصاصی انجام می‌گیرد. هر یک از آزمونهای پوستی در آسم شغلی با واسطه IgE، ارزش اخباری یا پیشگویی منفی زیادی دارد. به عبارت دیگر آزمون پوستی منفی، تشخیص آسم شغلی ناشی از برخی حساسیت‌زاهای پروتئینی طبیعی مانند: آنزیم‌ها، پسپلیوم و لاتکس را رد می‌کند.گام بعدی، آزمون متاکولین است؛ چنانچه این آزمون در محل‌کار، یا مدت کوتاهی پس از عزیمت از محل کار منفی (PC۲۰ > ۱۰ mg /ml) شود، تشخیص آسم (شغلی یا غیرشغلی) رد می‌شود زیرا ارزش اخباری منفی آزمون متاکولین، زیاد است. در صورت منفی شدن این آزمون، بررسی بیشتر، ضرورتی ندارد. البته باید در نظر داشت که آزمون متاکولین ممکن است در کارگرانی که حتی به‌مدت کوتاهی از محیط کار دور بوده‌اند، منفی شود. بی‌خطر بودن آزمون در صورتیکه FEV۱ بیشتر از ۷۰ درصد باشد و راحت‌تر بودن این آزمون در مقایسه با ارزیابی طولانی مدت PEF، از فایده‌های آزمون متاکولین هستند. اگر این آزمون توسط تکنسینی مجرب، انجام گردد، موارد منفی کاذب، قابل اجتناب هستند. آزمون متاکولین مثبت، غیراختصاصی است و به‌تنهایی تشخیص آسم شغلی را اثبات نمی‌کند. شرح حال مثبت آزمون متاکولین مثبت و آزمون پوستی نسبت به حساسیت‌زاهای شغلی، معیارهای کافی در تشخیص آسم شغلی هستند. در دیگر کارگران باید با آزمون اختصاصی تحریک نایژه در آزمایشگاه یا پایش مستمر PEF یا FEV۱ در محل‌کار، تشخیص آسم شغلی را تأئید کرد. نحوة ثبت PEF به کارگران، آموزش داده می‌شود و سپس در مدت حداقل دوهفته و روزی یک ساعت در محل‌کار و دو هفته دور از محیط کار، مقادیر PEF توسط کارگر، ثبت می‌شود.
نظارت برای بررسی انجام فلومتری به‌روش درست و پایبندی بیمار به انجام آزمون، اهمیت بسیاری دارد. سپس پزشکی که در جریان بیماری فرد نیست (یک سویه کور)، نتایج را بررسی می‌کند و مقادیر غیرطبیعی PEF در طول زمان، آسم شغلی را تأئید می‌کند. روش دیگر، انجام آزمون چالشی در محل کار توسط تکنسین است که FEV۱ را در ساعاتی از روز یا روزهایی که کارگر در تـماس با عوامـل ایجادکننـده (Trigger Factor) است و همچنین در روز یا روزهایی که این تماس برقرار نیست، اندازه‌گیری می‌کند. روش دیگر، انجام آزمون چالشی توسط پزشک معالج است. در این مورد آزمون مثبت، تشخیص آسم شغلی را تأئیـد می‌کند ولی آزمون منفی، تشخیص را رد نمی‌کند زیرا ممکن است مقادیر به‌کار رفته در چالش، کمتر از مقدار تماس در محل کار باشد و یا عامل مورد استفاده در آزمون به درستی انتخاب نشده باشد.
● تشخیصهای افتراقی
افتراق بیمارانی که از پیش دچار آسم یا افزایش پاسخ‌دهی راه‌های هوایی بوده و در تماس با عوامل تحریک‌کننده غیراختصاصی مانند: هوای سرد، دود یا مواد محرک در محل‌کار، دچار تشدید نشانه‌ها می‌گردند، از بیماران مبتلا به آسم شغلی، اهمیت فراوانی دارد. وجود خس‌خس سینه در محیط کار، ابتلاء به آسم شغلی را تأئید نمی‌کند و در واقع مواد محرک مانند دود و عوامل فیزیکی در این بیماران به‌عنوان عامل تشدید کننده و نه ایجادکنندة آسم، مطرح می‌گردند. افشانه‌های فلوئورتان با تحریک مستقیم گیرنده‌های نایژه، سبب تنگی راه‌های هوایی می‌شوند. ذرات خنثی و تماس با دی‌اکسید گوگرد در محیط کار نیز آثار تحریکی مستقیمی دارند. در کارگرانی که از پیش به پاسخ‌دهی بیش از حد راه‌های هوایی، مبتلا هستند، تماس با غلظتهای سمی: دی‌اکسید نیتروژن، اوزون، آمونیاک،‌ گازهای هالوژن‌دار، ترکیبات پاک‌کننده حاوی آمینهای چهارگانه، سبب ایجاد التهاب در نایژه و پاسخ بیش از حد راه‌های هوایی می‌گردد. برونشیولیت ابلتیران ، نوعی بیماری انسدادی همراه با فییروزاست که التهاب نابوده‌کنندة نایژک‌ها نایژک‌های انتهایی و راه‌های هوایی کوچک را مبتلا می‌سازد و از استنشاق مقدار زیاد گاز یا بخار، ناشی می‌شود. در افراد مبتلا، علاوه‌بر انسداد راه‌های هوایی، اختلالاتی در انتشار گاز از ریه نیز دیده می‌شود. انسداد راه‌های هوایی، همچنین ممکـن است در دیگـر بیماریهـای میـان بافـتی یا پارانشـیم ریه مانـند: سارکوئـیدوز و پنومونیت افزایش حساسیتی نیز دیده شود. باید در نظر داشت که هر چند ترکیبات دی‌ایزوسیانات، شایع‌ترین علت آسم شغلی هستند ولی می‌توانند مشکلات دیگری مانند پنومونیت افزایش حساسیتی را نیز در ریه، ایجاد کنند.
نارسایی بطن چپ و نئوپلاسم ریه نیز ممکن است به‌صورت تنگی نفس و خس‌خس سینه، تظاهر کنند و بنابراین در تشخیص افتراقی آسم شـغلی، مطرح ‌هستند؛ از ایـن رو پرتونگاری قفسه سینه در ارزیابی همه کارگران مشکوک به آسم شغلی، ضرورت دارد. بیماریهای شبه آسمی که باید از آسم شغلی، تمیز داده شوند، بیماریهایی نظیر: بیماری تب غلات و نشانگان ذرات آلی سمی هستند و در کارگرانی که با غلات سر و کار دارند و در آسیابانان، دیده می‌شود. تماس با این گرد، سبب ایجاد تب، سردرد، بیحالی، سوزش گلو، تنگی نفس و سرفه می‌شود. علت این بیماری را وجود آندوتوکسین یا سموم قارچی موجود در گرد و غبار غلات دانسته‌اند. فعال‌سازی مستقیم مسیر غیرکلاسیک مکمل توسط اجزای پروتئینی غلات، ممکن است ساز و کار ایجاد این بیماری باشد. بیسینوز یا بیماری ناشی از ذرات پنبه (Byssinosis)، نوعی بیماری شبه آسم است و در کارگرانی دیده می‌شود که با پنبه و کتان سر و کار دارند. شکل حاد این بیماری با تب، نوتروفیلی و نشانه‌های فراگیر و خس‌خس سینه، مشخص می‌شود.
همچنین بیماری با کاهش کوتاه‌مدت یا بلندمدت FEV۱ متناسب با میزان آندوتوکسین موجود در گرد و غبار پنبه همراه است. تب بخار فلزات در جوشکاران فولاد گالوانیزه دیده می‌شود و با تنگی نفس، درد ماهیچه‌ای و تب ۲۴ تا ۴۸ ساعته پس از تماس با دود جوشکاری، مشخص می‌گردد. تصور می‌شود که عامل مسبب آن اکسید روی باشد که باعث آزادسازی مستقیم سیتوکین‌هایی مانند TNF از سلـولها می‌شود و بنابراین نشانه‌های بیماری، ظاهر می‌شود. در افتراق بیماریهای انسدادی راه‌های هوایی از بیماریهای میان بافتی یا حبابچه‌ای، آزمونهای انتشار ریوی کمک‌کننده هستند. در بیماریهای حبابچه‌ای، ظرفیت انتشار ریه برای منوکسیدکربن، کم است؛ درحالیکه در آسم، این میزان، طبیعی یا حتی اندکی افزایش یافته است. تماس با TMA می‌تواند سبب ایجاد سندرم تأخیر تنفسی سیستمیک گردد.
نشانه‌های فراگیر شبه آنفولانزا مانند: تب و درد ماهیچه‌ای، ۳ تا ۶ ساعت پس از تماس با TM، ایجاد می‌شوند و ممکن است تا ۲۴ ساعت با سرفه و خس‌خس همراه باشد.این نشانگان با عامل روماتوئید و افزایش سطح سرمی IgG اختصاصی، همراه است و بنابراین مشابه نوعی بیماری با واسطه کمپلکس ایمنی است. در این حالت، پرتونگاری قفسة سینه، طبیعی است و از این رو این بیماری پنومونیت افزایش حساسیتی به‌شمار نمی‌رود.
● درمان(Management)
الف) اصول کلی درمان
سنگ بنای درمان آسم شغلی، تشخیص سریع و به‌موقع و اجتناب از مواجهه کارگر با مواد محرک است. این مسئله خصوصاً در مورد آسم‌های شغلی ناشی از مواد حساس‌کننده، صادق است زیرا مواجهه با مقدار کمی از مواد حساس‌کننده می‌تواند باعث آسم مقاوم شود. کسانی که دچار آسم ناشی از مواد محرک یا آسم تشدید شده به‌وسیلة کار هستند در صورت مهیا شدن شرایط مهندسی، ممکن است بتوانند به کار معمول خود ادامه دهند و بدین منظور باید به آنها وسایل محافظت از سیستم تنفسی داده شود. کسانی که دچار آسم شغلی می‌شوند باید براساس پروتکل‌های منتشر شده تحت درمان طبی قرار گیرند. از آنجایی که علت اصلی آسم، التهاب است، استروئیدها سنگ بنای درمان هستند.
Malo و همکارانش نشان دادند که افراد دارای آسم به‌علت مواد حساس‌کننده و یا ناشی از مواد با وزن مولکولی کم یا زیاد، در صورت عدم مواجهه و استـفاده از استـروئید استنشاقی، بهبودی قابل توجهی پیدا می‌کنند؛ به‌علاوه این افراد باید از استعمال دخانیات اجتناب نمایند و در ضمن باید در مورد آسمشان آموزش دیده و علائـم هشداردهندة حمله آسم را بشناسند و نحوة اسـتفاده از دارویشان را بدانند. اگر بیماری آسم به‌وضوح در محیط کار، بد شود، بیمار باید از محیط دور شود. کرومــولین سدیم به‌ویژه در پیشگیری آسم ناشی از حیوانات آزمایشگاهی، کاربرد دارد. ایمنی درمانی در اکثر موارد آسم شغلی، بررسی نشده است و کارایی آن در کارگـرانی که با صدف ماهی و یا حیوانات آزمایشگاهی و یا گربه سر و کار دارند، نشان داده شده است.
ب) مسائلی که در مورد محیط کار بیمار مطرح است :
کسانی که آسم شغلی وابسته به مواد حساسیت‌زای تأئید شده دارند باید از چنین محیطهایی دور شوند. افتراق ما بین آسم شغلی ناشی از مواد حساسیت‌زا۱ با آسم شغلی ناشی از مواد محرک۲، به‌علت داشتن درمانهای متفاوت، مهم است. افراد دارای آسم ناشی از مواد حساسیت‌زا حتی با مقادیر کم این مواد، دچار واکنش می‌شوند و اصلاً نباید در آن محیط قرار بگیرد ولی افراد دارای آسم ناشی از مواد محرک، می‌توانند در همان ساختمان کار کنند اما آنها را باید به جایی برد که با مقادیر زیاد این مواد، مواجهه نداشته باشند و یا از وسایل محافظتی استفاده کنند. پیگیری بیماران نشان داده است که اکثر بیماران آسم شغلی حتی اگر سالها پس از اجتناب از مواجهه، بررسی شوند، به‌طورکامل بهبود نیافته‌اند و این امر اهمیت تشخیص به‌موقع و سریع را مشخص می‌کند.در صورتیکه بیمار با وجود درمان دارویی مناسب، هنوز هم دچار افزایش غیراختصاصی پاسخ‌دهی راه‌های هوایی باشد، ممکن است به محدود کردن مواجهات محیطی وی با عوامل آغاز کننده غیراختصاصی آسـم مانند: هـوای سرد، دود، گرد و غبار و همچنین محدود کردن فعالیت بیمار، نیاز باشد.
پ) مسائلی که در مورد دیگر کارگران مطرح است :
اگر در محیط کاری، فردی مبتلا به آسم شغلی باشد، این یک زنگ خطر است و باید خطر بروز آسم شغلی را با استفاده از تغییر در روش کار و بهبود تهویة هوا، کاست.
● اصول پیشگیری
الف ) ارتقاء سلامت
آیا می‌توان براساس ساختمان شیمیایی مواد، قضاوت کرد که عامل خطری برای ایجاد آسم شغلی، محسوب می‌شوند یا خیر؟
بعضی از خصوصیات مولکولی مواد، نشانگر مضر بودن آنها در سلامتی است و امکان دارد همین خصوصیات در رابطه با آسم شغلی نیز مطرح باشند که مقالاتی در این زمینه ارائه شده است و بررسی روی آن، ادامه دارد.
ارزیابی میزان مواجهه، نیازمند پاسخ به سئوالاتی از قبیل: چه‌کسی؟ چه‌کاری؟ کجا؟ و چگونه؟ دارد و نیازمند آشنایی به مسائلی است که پس از کنار هم گذاردن، مبین شدت و نوع مواجهه خواهند بود.
یکی از مشکلات بررسی کمی، مواجهه آن است که شناخت مستقیم عوامل مرتبط با خطر رینیت و آسم میسر نمی‌باشد و به‌عنوان مثال وقتی ذرات آرد به‌راحتی در یک نانوایی پخش می‌شوند و نانوا مبتلا به آسم شغلی می‌شود، برای کارفرما درک و باور این مطلب که مادة بی‌خطر و معمولی مانند آرد می‌تواند عامل آسم باشد مشکل است.
هنگامیکه مواجهه با عامل خاصی به‌عنوان عامل خطر آسم شغلی و رینیت تلقی شود، ارزیابی باید طبق مراحل ذیل انجام شود:
با پیگیری و نظارت، مشاغلی که میزان مواجهة زیادی دارند، شناسایی گردند ؛میزان مواجهه هر فرد، معلوم شود و تخمینی از میانگین و محدودة میزان مواجهه به‌دست آید ؛از مکانهایی که دارای میزان مواجهه کمتر هستند نیز نمونه‌های اضافی گرفته شود.در صورتیکه بخواهیم به یک دستورالعمل اجرایی و عملی برسیم، سئوال اساسی آن است که در هر شرایطی چه معیارهایی باید رعایت شوند تا میزان خطر را تاحد قابل قبولی تعدیل کنند.برای پاسخ به این سئوال نیازمند دانستن اثرات سوء مواد و شرایط و نحوة مواجهه هستیم.در موارد خاصی، شواهد خوبی دال‌بر وجود ارتباط بین خطر بروز حساسیت و میزان مواجهه یافت می‌شوند و هر چه میزان بیشتری از مواد استنشاق شوند، میزان بروز حساسیت، بیشتر می‌شود و احتمال تجربه علائم رینیت و یا آسم بیشتر می‌گردد.ولی تعیین محدوده و حد میزان مواجهه‌ای که بی‌خطر تلقی شود، مشکل است. حتی ممکن است پس از بروز حساسیت، میزان ماده‌ای که بتواند موجب بروز علائم شود از میزان دفعة اول، کمتر باشد.مؤثرترین روش کنترل، اجتناب از مواجهه است که یا باید فرد را به شغل دیگری، مشغول کرد و یا در صورت امکان، مواد دارای ضرر کمتر را در اختیار آنها گذاشت.کارهای دیگری نیز شاید مقدور باشد مثلاً شاید بتوان فرمولاسیون آنزیم‌ها را به‌صورت گرانول در آورد که احتمال تولید آئروسل کمتری دارند و یا رطوبت محیط را در جاهایی که سیانوآکریلات به‌کار می‌برند، افزایش داد زیرا بخار، باعث تبدیل مونومرهای سیانوآکریلات به پلیمر می‌شود و تراکم، باعث ضرر کمتر می‌شود.به‌عنوان آخرین خط پیشگیری محافظت فردی در برابر عوامل مضر در جاهایی که مسائل گفته شده امکان پذیر نیست، اهمیت خاصی دارد. مثلاً در جاهایی که رنگهای حاوی دی ایزوسیانات به‌کار می‌برند،
محافظت دستگاه تنفسی به‌وسیلة ماسک، دارای اهمیت خاصی است.
ب) پیشگیری اولیه و تحت نظر قرار دادن (سورویلانس) محیط کار
شواهد خوبی در دست است که در مورد گروهی از مواد حساس‌کننده دستگاه تنفسی، عواملی مانند سیگار و سابقة آتوپی، احتمال بروز حساسیت را افزایش می‌دهد. آتوپی، در افراد زیادی یافت می‌شود و براساس شواهد تشخیصی، شاید به نسبت ۱ به ۳ در جمعیت وجود داشته باشد.افراد آتوپیک، نسبت به آلرژن‌های شایع مانند: مایت موجود در گرد و غبار منازل وگرده‌های گیاهان و علفزار، حساس هستند.
به نظر می‌رسد که بروز حساسیت شغلی در اثر بعضی از مواد مولد آسم مهم خصوصاً دی‌ایزوسیانات‌ها با آتوپی، ارتباط داشته باشد ولی احتمال بروز حساسیت نسبت به عوامل دیگر مانند آلرژن‌های حیوانات آزمایشگاهی و یا سایر مواد بیولوژیکی دارای مولکولهای درشت در افراد آتوپیک، افزایش می‌یابد. بنابراین وجود ریسک اضافی در موارد آتوپی باید مدنظر قرار گیرد و وجود یا عدم وجود آتوپی، بررسی شود.
سورویلانس محیط کار، یکی از اجزای اصلی پیشگیری از آسم شغلی در محیط کار است. برنامه‌های سورویلانس که در قالب پیشگیری ثانویه گنجانده می‌شوند به‌دنبال تشخیص زود هنگام بیماران مبتلا به آسم هستند زیرا که در صورت تشخیص زود هنگام موربیدیته و از کار افتادگی با به‌کار بستن مداخلة به هنگام، قابل پیشگیری هستند.تشخیص آسم شغلی در محیط کار، از این نظر که امکان دارد کارگران دیگر نیز در معرض خطر قرار داشته باشند و نیازمند تشخیص به موقع و سریع باشند هم دارای اهمیت است.رویکرد عمومی برنامه‌های سورویلانس، غربالگری طبی کارگران همکار و پایش میزان مواجهه است. در سورویلانس طبی می‌توان یک پرسشنامه مبتنی بر علائم را به‌صورت سالانه به افراد عرضه کرد و بر بهبود علائم در تعطیلات آخر هفته، تأکید ورزید و به‌علاوه اسپیرومتری دوره‌ای سالانه نیز انجام داد و اسپیرومتری‌ها را با اسپیرومتری پایه که در زمان استخدام کارگر به‌دست آمده است، مقایسه کرد. مرور PEFهای ثبت شده در طی چند هفته نیز می‌تواند افرادی را که در معرض خطر بروز آسم شغلی هستند، کشف کند. در صورت فراهم بودن امکانات، کارشناسان بهداشت حرفه‌ای می‌توانند از هوای فضای محیط کار، نمونه‌برداری کنند و مطمئن شوند که مسایل خاص مهندسی برای محافظت از کارگران، اعمال شده است.
مرور و به روز رسانی فهرست موادی که در هر صنعت، مورد استفاده هستند باید به‌صورت دوره‌ای انجام شود تا عوامل احتمالی مولد آسم، شناسایی شوند.آزمون خراش پوستی ۱نیز در صنایع پرخطر می‌تواند در غربالگری طبی، گنجانده شود اسپیرومتری Cross – shift می‌تواند کارگرانی را که در اثر کار دچار کاهش حاد FEV۱ شده‌اند کشف کند ولی برای کشف پاسخهای تأخیری که پس از ساعات کاری، احتمال بروز دارد، غیرحساس است.از نظر تئوری آزمون چالشی سالانه با متاکولین، مطلوب به نظر می‌رسد ولی انجام آن در جمعیت زیاد تحت مواجهه، عملی نیست.
پ) پیشگیری ثانویه
کارگران، نیازمند بیماریابی دقیق و درمان هستند. بیماریابی، معمولاً شامل پایش دو ساعته PEF در زمان کار و غیر آن طی یک دورة سه هفته‌ای است. در تعداد زیادی از کارگران، علائم آسم در صورت قطع مواجهه، باقی می‌مانند.
عوامل متعددی به‌عنوان مسئول افزایش احتمال باقی ماندن علائم پس از قطع مواجهه، مطرح شده‌اند که به‌طور تقریبی شامل موارد ذیل می‌باشند:
۱) نوع عامل، مواد دارای وزن مولکولی کم (مانند دی‌ایزوسیانات و دود ناشی از کلوفان)، احتمال بیشتری برای توأم بودن با علائم مداوم را دارند ؛
۲) فاصله طولانی ما بین بروز علائم و قطع مواجهه ؛
۳) شدت افزایش یافته علائم در زمان قطع علائم ؛
۴) سابقه قبلی خس‌خس و سیگار کشیدن.
وقتی نتوان در بازگرداندن کارگر به کار قبلی موفق شد، باید تغییر شغل کارگر را مدنظر داشت. باید با ارزیابی شغل جدید، مطمئن شد که نه تنها مواجهه با مواد حساس‌کننده، وجود ندارد، بلکه عوامل تشدیدکنندة علائم نیز در محیط کار جدید، وجود ندارد.  

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:47 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مجله پزشکی : دستگاه تنفسی و آلرژی

 

آسم علیه بارداری


  آسم علیه بارداریدر طول حاملگی، مادران در خصوص مصرف دارو چندان راحت نیستند. با وجود این، اگر یك زن حامله آسم داشته باشد بدون شك كنترل بهتر علایم خیلی مهم است تا سلامتی‌ مادر و فرزند تامین شود. آسم كنترل نشده می‌تواند تهدیدی برای مادر باشد و همچنین باعث تغییراتی در رشد و بقای نوزاد شود. هدف از درمان و كنترل آسم در طول حاملگی مثل سایر بیماران است تا از بستری شدن آنها جلوگیری شود.
زن حامله مثل دیگر بیماران آسمی باید از مواردی كه موجب تشدید آسم می‌شوند پرهیز كند، مثل آلرژن‌های ویژه‌ای چون گرد و غبار منزل و پشم یا موی حیوانات و همچنین سیگار كشیدن. اگر حاملگی شما مسجل شد، بهترین راه این است كه زیر نظر پزشك آلرژیست یا ایمونولوژیست باشید تا شما را در خصوص شیوه مصرف داروها راهنمایی كند.
اگر شما حامله هستید و آسم هم دارید، ممكن است سوالاتی در خصوص آسم و حاملگی و مراقبت‌های ویژه از فرزندتان در این مواقع داشته باشید. در ذیل، برخی سوالات رایج و پاسخ‌های آن را برای كمك به شما آورده‌ایم.
● آیا زنان آسمی می‌توانند یك حاملگی كامل و ایمن داشته باشند؟
▪ مطالعات نشان داده‌اند، زنانی كه آسم خود را به خوبی كنترل می‌كنند، خطر عوارض و مشكلا‌ت نوزاد و مادر افزایش نمی‌یابد. با آسم كنترل شده، شما می‌توانید یك بچه سالم داشته باشید. ارتباط مستقیمی میان آسم كنترل نشده و كاهش وزن حین تولد وجود دارد، بنابراین به‌خاطر خود و فرزندتان، آسم خود را كنترل كنید.
● چرا آسم كنترل نشده روی جنین تاثیر می‌گذارد؟
▪ آسم كنترل نشده باعث كاهش اكسیژن در خون مادران شده و این كاهش اكسیژن می‌تواند به كاهش اكسیژن جنین منجر شود كه این نیز به نوبه خود می‌تواند به عقب‌ماندگی رشد و بقای نوزاد منتهی شود. بنابراین نگه‌داشتن اكسیژن در حد طبیعی و به تبع آن كنترل كردن آسم برای رشد و نمو طبیعی نوزاد ضروری است.
● آیا داروهای آسم روی جنین تاثیر می‌گذارند؟
▪ مطالعات و مشاهدات روی هزاران زن حامله مبتلا به آسم نشان دادند كه اكثر داروهای استنشاقی آسم تا زمانی كه زن حامله باشد باید مصرف شوند. خطر آسم كنترل نشده بیشتر از خطر داروهای آسم است. با وجود این، باید از مصرف داروهای خوراكی اجتناب شود مگر اینكه برای كنترل آسم ضروری باشند.
● حاملگی چه تاثیراتی روی آسم می‌گذارد؟
▪ حاملگی ممكن است تاثیرات شدیدی روی آسم بگذارد. یك مطالعه نشان داد كه علایم آسم در ۳۵ درصد از زنان حامله بدتر شده در ۲۸ درصد موارد پیشرفت كرده و در ۴۳ درصد موارد بدون تغییر باقی می‌ماند. این نتایج دلیل خوبی هستند تا زیر نظر پزشك ایمونولوژیست یا آلرژیست باشید.
● در طول كدام مرحله از حاملگی، آسم تغییر می‌كند؟
▪ آسم در اواخر سه ماهه دوم و اوایل سه ماهه سوم بدتر می‌شود. با وجود این برخی از زنان علایمی از آسم را در طول هفته چهارم حاملگی تجربه كرده‌اند.
● چرا آسم در طول حاملگی پیشرفت می‌كند؟
▪ دلیل اصلی آن ناشناخته است. شاید افزایش سطح كورتیزول بدن در طول حاملگی یكی از دلایل آن باشد.
● چرا آسم در طول حاملگی در برخی از زنان تشدید می شود؟
▪ دلیل اصلی آن ناشناخته است. با توجه به اینكه سطح شكم در حاملگی فشرده شده و افزایش پیدا می‌كند، به نوبه خود باعث برگشت مواد غذایی از معده (ریفلاكس) می‌شود. ریفلاكس علایم آسم را تشدید می‌كند. برخی دیگر از عوامل مثل سینوزیت‌ها، عفونت‌های تنفسی ویروسی و استرس باعث تشدید آسم در طول حاملگی می‌شوند.
● آیا ایمونوتراپی در طول حاملگی می‌تواند ادامه یابد؟
▪ ایمونوتراپی تاثیری روی حاملگی ندارد بنابراین می‌تواند ادامه یابد. با وجود این، آلرژن‌تراپی نباید در مراحل اولیه حاملگی شروع شود.
● آیا زنان آسمی می‌توانند تكنیك‌های تنفسی اختصاصی انجام دهند؟
▪ اكثر زنان آسمی بدون هیچ مشكلی می‌توانند این تكنیك‌ها را انجام دهند.
● آیا من می‌توانم شیر بدهم اگر آسم داشته باشم؟
▪ شیردادن روش خوبی برای افزایش ایمنی بچه‌ها است و سفارش هم شده است. انتقال داروها به شیر چندان اهمیتی ندارد. با وجود این مدارك مستدلی در خصوص تاثیر داروها روی مراقبت از نوزاد وجود ندارد .     اصلان امیری منبع: آكادمی آسم و آلرژی و ایمونولوژی آمریكا
  روزنامه سلامت
 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 31 اردیبهشت 1390  4:49 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها