عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات چای کشور گفت: نوشیدن روزانه پنج فنجان چای ۲۵ درصد نیاز بدن به منگنز و ۶۰ درصد نیاز به روی را تأمین میکند.
فاطمه پارسا امروز در گفتگو با فارس در لاهیجان با اشاره به کاربرد ضایعات چای در صنایع مختلف اظهار داشت: قبل از میلاد در کشور چین چای مصرف دارویی داشت تا اینکه در قرن ششم پس از میلاد چای ارزش روحانی و معنوی پیدا کرد و به عنوان یک نوشیدنی عمومی پذیرفته شد.
وی افزود: این نوشیدنی به تدریج عامهپسند شده به طوری که در حال حاضر دو سوم از جمعیت جهان آن را به عنوان یک نوشیدنی خوش طعم با خاصیت برطرف کنندگی خستگی، تحریک کننده و افزایش دهنده نیرو میشناسند.
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات چای کشور علت متفاوت بودن مقدار ترکیبات چای را به دلیل نوع گونه، شرایط آب و هوایی، روش فرآوری و طریقه دم کردن آن بیان کرد.
پارسا با اشاره به ترکیبات برگ سبز چای افزود: این ترکیبات شامل ۲۹ درصد پروتئین، ۳۵ درصد کربوهیدرات ، سه درصد چربی ، ۳۳ درصد پلیفنل، چهار درصد کافئین و هفت درصد مواد معدنی و ویتامینهای E، C، B، A و K است. نوشیدن پنج فنجان چای ۲۵ درصد از نیاز روزانه بدن به منگنز و ۶۰ درصد نیاز روی را تأمین میکند ضمن اینکه آهن، مس و فلوراید نیز در چای وجود دارد.چای اثر سودمندی بر هضم غذا ، سیستم اعصاب ، رگهای خونی ، تسهیل فعالیت قلبی و عروقی ، کاهش فشار خون و افزایش نیرو دارد.
به گفته وی آلکالوئیدهای چای با افزایش قطر رگهای خونی سبب کاهش خستگی فکری و کاهش تب در هنگام سرماخوردگی میشود. کافئین موجود در چای نقش دارویی داشته و با فعالیت تحریکی ملایمی که دارد سبب تحریک سیستم اعصاب مرکزی و تنفسی بدون اثر جانبی میشود.
پارسا افزود: چای همچنین با گشاد کردن رگهای خونی در کلیهها و افزایش تعداد گلومرول فعال خاصیت دفعی دارد و رنگدانههای چای فیبروژن موجود در پلاسمای خون بیماران قلبی و عروقی را کاهش میدهد.
به گفته وی تئوفیلین موجود در چای با گشاد کردن نایژهها سبب تسکین آسم میشود و دم کرده چای گاهی برای شستن و تمیز کردن زخم نیز به کار میرود.
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات چای کشور خاطرنشان کرد: پلیفنلهای چای سبب ایجاد یکی از مهمترین خواص سلامتیبخش در چای یعنی خاصیت آنتیاکسیدانی آن میشود.
پارسا ، ترکیبات شیمیایی موجود در ضایعات چای را نیز مشابه برگ سبز چای و با ترکیبات موجود در چای سیاه یکسان دانست که به لحاظ مقدار با آن متفاوت است.
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات چای کشور این ترکیبات شیمیایی را شامل کربوهیدارتها ، پروتئینها ، لیپیدها ، پلی فنلها ، کافئین ، مواد معدنی ، ترکیبات معطر ، ویتامینها ، کلروفیل و رنگ دانهها عنوان کرد.این خواص دارویی بیشتر به دو ترکیب آلی پلیفنل و کافئین نسبت داده میشوند که سبب پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها است.
به گفته وی پلیفنلها مهمترین گروه از ترکیبات شیمیایی چای هستند که در ماده برگ سبز بین ۳۰ تا ۳۵ درصد وجود دارند و کیفیت نوشابه چای را تعیین میکنند.
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات چای کشور مقدار پلیفنلها در بوته چای را بستگی به ژنتیک گیاه چای و فاکتورهای محیطی مانند آب و هوا ، نور ، بارندگی ، دما ، خاک و سن برگ دانست.
پارسا گفت: پلیفنلها، مخلوطی جامد از پلیفنل به همراه مواد دیگر مانند کافئین و کلروفیل هستند و با توجه به مقدار پلیفنلها و نوع آنها به گروههای مختلفی تقسیم میشوند و در پزشکی برای درمان سرطانهای روده و مری ، آنفلوآنزا ، ناهنجاریهای عروقی، کاهش چربی خون، کاهش قند خون و… کاربرد دارند.
وی افزود: این ماده برای تهیه اسپریهای کشنده حلزون، قرص گیرنده بوی بد دهان، تخم مرغ و صابون کتچینی، وسایل آرایشی، شکلات کتچینی و… استفاده میشود. سین کتچینها محلولی از پلیفنل هستند که با آب یا روغن رقیق شده است و در صنایع غذایی برای نگهداری و حفظ تودههای غذا به عنوان آنتیاکسیدان، آنتی باکتریال و ضدرنگبری استفاده میشوند.
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات چای کشور گفت: زمانی که این مواد با آب رقیق شوند برای نگهداری محصولات غذایی و فرآوری تولید ماهی کاربرد دارند و زمانی که با روغن رقیق شوند برای حفظ و نگهداری روغن استفاده میشوند.پروتئین چای به لحاظ داشتن اسیدهای آمینه ضروری در جیره غذایی حیوانات و ماکیان استفاده میشود و به عنوان کف کننده و آنتیاکسیدان در صنایع غذایی و محیط کشت برای حفظ و نگهداری سلول از جهش ژنی در برابر نور به کار برده میشود.فیبر نیز یکی دیگر از ترکیبات آلی موجود در چای است که در صنایع کاغذسازی، داروسازی و مصالح ساختمانی کاربرد دارد.
به گفته وی در تولید چای سیاه، برگهای چای به عنوان مواد اولیه و چای سیاه به عنوان محصول تولیدی شناخته میشود.
پارسا اظهار داشت: در بیشتر کشورها ضایعات کارخانههای چای نیز جزو محصولات جانبی مورد ارزیابی و استفاده قرار میگیرند و با بهرهوری مناسب از این ضایعات میتوان علاوه بر تامین نیاز داخلی و ایجاد اشتغال از خروج مبالغ هنگفتی ارز جلوگیری کرد.
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات چای کشور بهرهوری از ضایعات چای را سبب ذخیرهسازی و صرفهجویی در هزینههای آن ذکر کرد و گفت: بهرهوری از ضایعات چای از میزان آلودگی زیستمحیطی نیز جلوگیری میکند.