نكته ای كه بسیاری از ما به آن توجه نمی كنیم این است كه استفاده از روغنهای مایع برای انواع سالادها، خورشها و برنج مناسب است ولی برای سرخ كردن باید از روغنهای مایع مخصوص سرخ كردن استفاده كنیم. این روغنها هم گاهی حالت غیر یكنواخت پیدا می كنند و یا در زمستان كدر می شوند كه به دلیل نوع تولید آنهاست و نشانه فساد نیست. این نوع روغن كه به میزان كمتری چربی اشباع شده دارد و ایزومر ترانس آن هم نسبت به روغن های جامد كمتر است، مخصوص سرخ كردن طراحی و تولید شده اند. برای پیشگیری از ابتلا به اضافه وزن و چاقی كه خود زمینه ساز بیماریهائی نظیر دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، افزایش فشارخون، سكته های قلبی و مغزی، بیماریهای اسكلتی استخوانی مثل كمردرد، زانو درد و بعضی از انواع سرطانهاست، به توصیه های زیر توجه كنید.
۱) مصرف انواع چربیها و روغنها را محدود كنید. (هر گرم چربی یا روغن دوبرابر یك گرم قند یا پروتیین كالری تولید می كند.)
۲) چربیهای گوشت را قبل از پخت كاملا بگیرید.
۳) پوست مرغ و چربیهای زیر پوست مرغ هم مانند چربی های گوشت قرمز از نوع اشباع شده هستند، بهتر است آنها راقبل از پخت از گوشت جدا كنید و دور بریزید.
۴) اگر غذایی را سرخ كرده اید چربی اضافه آنرا با دستمال پارچه ای یا كاغذی تمیز بگیرید.
۵) اگر میخواهید از آب گوشت یا قلم برای تهیه سوپ استفاده كنید، بعد از پختن و صاف كردن آن را در جای سرد بگذارید و قبل از مصرف اضافه روغن آنرا بگیرید.
۶) در هنگام خریداری روغن اطلاعات روی برچسب بسته روغن را بهدقت كنترل كنید، این اطلاعات شامل: تاریخ مصرف، نام كارخانه، شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت، علامت یا مهر استاندارد هستند. اگر بر چسب تغذیه ای شامل میزان چربی اشباع و ایزومر ترانس روی روغن(جامد یا نیمه جامد) باشد نشان از تعهد تولید كننده دارد. تنها در این حالت می توانید روغن مناسب تر را انتخاب كنید.
۷) ظرف روغن خصوصا روغن مایع باید در جای خشك و خنك و دور از نور نگهداری شود.
۸) روغن را همیشه در ظرف در بسته نگهداری كنید.
۹) روغن نباتی نباید هیچ وقت بوی تند و نامطبوع داشته باشد.
۱۰) در صورت بزرگ بودن ظرف روغن از ظروف كوچكتر به منظور نگهداری موقت روغن مصرفی استفاده كنید.
۱۱) غذاهای آب پز سالم تر از غذاهای سرخ شده هستند. ولی اگر میخواهید غذائی را سرخ كنید روغن را تحت شعله كم و در مدت زمان كوتاه حرارت دهید.
۱۲) برای سرخ كردن به ویژه سرخ كردن عمیق و طولانی از روغن مخصوص سرخ كردنی استفاده كنید.اگر این نوع روغن را در دسترس ندارید از روغن جامد استفاده كنید.
۱۳) بهتر است روغن تا حد امكان فقط یكبار تحت حرارت و مورد استفاده قرار گیرد، بنابراین هر بار از مقدار كمی روغن استفاده كنید.
۱۴) روغن داغ شده را دوباره به ظرف اولیه آن برنگردانید.
۱۵) روغن نباتی مایع جهت سالاد و پخت غذا مناسب تر از روغن هیدروژنه (جامد) است، بعلاوه ارزش تغذیه ای روغن نباتی مایع بیشتر و سالمتر از روغن نباتی جامد است.
۱۶) كودكان با توجه به رشد سریع و تحركی كه دارند نیاز بیشتری به چربی ها دارند . خصو صا اگر وزنشان كم است نباید محدودیتی برای دریافت چربی داشته باشند ولی بهتر است ذائقه آنها را با مصرف روغنهای سالم و مایع مثل روغن زیتون، كلزا وآفتابگردان عادت داد.