از مزایای نوشیدن قهوه اینست که تئوفلین (theophylline) موجود در قهوه سبب کاهش علائم ابتلا به آسم و سرطان کولون (روده بزرگ) می شود. مصرف قهوه توسط دانش آموزان در زمان امتحانات سبب هوشیاری و بالا بردن قدرت یادگیری و استدلال آنان می شود و اثر داروهای ضد درد را مخصوصا در افرادی که دچار دردهای میگرنی هستند را افزایش می دهد.
این نوشیدنی اثرات متفاوتی بر زن و مرد دارد و ریسک ابتلا به سنگ کیسه صفرا، مثانه و ناراحتی های قلبی را در مردان کاهش می دهد. قهوه منبع غنی از آنتی اکسیدان (ماده ضد سرطان) است و انرژی زای بسیار خوبی برای شروع روز بانشاط می باشد. البته تمامی انواع آن همچون اکسپرسو، کافه لاته، کاپوچینو و غیره خواص یکسانی دارند.
تحقیقات نشان داده است کسانی که قهوه می نوشند بسیار کمتر از کسانی که هرگز قهوه نمی نوشند، چاق می شوند. دانشمندان هنوز نمی دانند قهوه چگونه به لاغری کمک می کند اما این طور به نظر می رسد که قهوه سوزاندن انرژی را در بدن تسریع می کند. نتایج 12 سال تحقیقات بالینی بر روی شماری از افراد که به طور روزانه قهوه مصرف می کنند نشان داده است قهوه خاصیت ضد چاقی دارد. کافئین از خانواده میتل گزانتین است و به طور طبیعی در دانه قهوه، کاکائو، کولا و برگ چای یافت می شود.
به موجب این تحقیقات، قهوه نه تنها برای افراد چاق مفید است بلکه کسانی که رژیم لاغری گرفته اند می توانند برای حفظ بهتر وزن جدید خود، قهوه مصرف کنند. چندین تحقیق نیز ثابت کرده است قهوه از تجمع چربی در نقاط مختلف بدن جلوگیری می کند. علاوه بر این قهوه در انسان احساس سیری ایجاد می کند و به این ترتیب مصرف مواد غذایی کاهش می یابد. در هر حال دانشمندان تاکید دارند مصرف قهوه باید به چهارصد تا چهارصد و پنجاه میلی گرم در روز محدود شود. زنان باردار نیز نباید بیش از سیصد میلی گرم و کودکان بیش از چهل و پنج میلی گرم قهوه مصرف کنند.
مصرف زیاده از حد قهوه، سبب افزایش فشار خون، تپش قلب، سردرد، گیجی، پریشانی و اضطراب می شود. با توجه به این که متابولیسم قهوه در کبد حدود ده ساعت زمان می برد ظهور این نشانه ها بلافاصله بعد از نوشیدن قهوه ظاهر نمی شود.