تهران - آگاهي از بيماري هاي پوستي به خصوص براي شناگران استخرها و آبهاي آزاد كه در معرض آن قرار دارند واجب است و اطلاعات اين گزارش براي پيشگيري و كاهش اين بيماري ها براي آنان مفيد خواهد بود.
|
|
|
به گزارش ايرنا، هيات پزشكي و ورزشي استان تهران با انتشار و توزيع بروشوري كه توسط دكتر 'هما عابدي فر' و 'سيد اشكان ارديبهشت' تهيه شده در اين مورد اطلاع رساني كرده است.
پوست بزرگترين ارگان بدن است كه محيط داخلي بدن را از محيط خارجي محافظت مي كند و سطح مقطع آن حدود يك و هفت دهم مترمربع است.
پوست در مقطع عرضي از چهار قسمت شامل لايه خارجي يا اپي درم، غشاء پايه، درم يا موتيس و زير جلد يا هيپودرم تشكيل شده است.
شناگران در آبهاي آزاد، استخرهاي سرپوشيده و سرباز در معرض بيماري هاي شايع پوستي هستند. به خصوص شناگراني كه ساعتهاي طولاني در آب مي مانند پوستشان در معرض فشارهاي غيرطبيعي قرار مي گيرد و اثرات حفاظتي پوستشان از بين مي رود.
از سوي ديگر بعضي بيماري هاي عفوني پوست نيز از طريق آب قابل سرايت است.
در يك دسته بندي كلي، بيماري هاي پوستي در شناگران به سه دسته بيماري هاي غيرعفوني، عفوني و عفوني پوست قابل انتقال از طريق آب تقسيم مي شوند.
** بيماري هاي غيرعفوني پوست در شناگران
1- خشكي پوست شناگران: بيماري بسيار شايعي است كه در اثر از بين رفتن لايه محافظ چرب روي پوست پيش مي آيد و بيشتر در شناگران آب گرم كه به مدت طولاني شنا مي كنند و استفاده كنندگان از جكوزي ديده مي شود.
غلظت بالاي كلر و استفاده مكرر از صابون بعد از شنا نيز باعث خشكي پوست مي شود، همچنين خشك كردن مالشي پوست با حوله يا استفاده از مرطوب كننده هاي الكل دار سبب خشكي پوست مي شود.
علايم: پوست خشك، پوسته دار، خارش دار و كمي قرمز مي شود.
درمان: قطع عامل ايجاد كننده - شناگر مي تواند در آب سرد شنا كند - استفاده از صابون هاي گلسيرينه - استفاده از پمادهاي استروئيد به طور موضعي با نظر پزشك - خشك كردن مناسب پوست با حوله و استفاده از مرطوب كننده هاي بدون الكل
2- خارش شناگران: يك واكنش حساسيتي است كه در شناگران آبهاي آزاد در اثر لارو شيستوزوميا (يك نوع كرم پهن) پديد مي آيد.
علايم: پوست داراي دانه هاي پهن يا برجسته خارش دار قرمز رنگ مي شود كه بعد از چند روز خود به خود بهبود مي يابد.
درمان: اين عارضه به طور معمول خود به خود بهبود مي يابد ولي كمپرس سرد و مصرف داروهاي ضد حساسيت خوراكي و يا پمادهاي استروئيدي موضعي روند بهبود را سرعت مي بخشد.
3- حساسيت پوستي تماسي ناشي از وسايل شنا: حساسيت به وسايل مورد استفاده در شنا مثل ماسك، عينك، وسايل كمك تنفسي، عايق هاي گوش و بيني سبب ايجاد اين بيماري مي شود.
همچنين استفاده از بعضي نرم كننده ها يا روغن هاي پوستي قبل از شنا از عوامل ايجاد كننده است.
علايم: قرمزي، خارش، دانه هاي آب دار كوچك يا پوسته شدن است.
درمان: 1) خودداري از استفاده از وسايل و مواد حساسيت زا 2) استفاده از استروئيد موضعي 3) استفاده از داورهاي ضدحساسيت خوراكي يا موضعي 4) در موارد شديد كه به درمان فوق پاسخ ندهد استروئيد خوراكي يا تزريق يا تجويز پزشك استفاده مي شود.
4- آفتاب سوختگي: در شناگران آبهاي آزاد و استخرهاي سرباز ممكن است آفتاب سوخگي بروز كند كه از موارد خفيف كه با قرمزي پوست همراه است تا موارد شديد كه خارش و درد و تاول بروز مي كند گسترده است و براي پيشگيري از بروز آن بايد از كرم هاي ضدآفتاب استفاده كرد.
درمان: 1) كمپرس آب سرد 2) كرم موضعي استروئيد 3) استروئيد خوراكي در موارد شديد با نظر پزشك
** بيماري هاي عفوني پوست در شناگران
اين بيماري ها شامل بيماري هاي قارچي، انگلي، ويروسي و باكتريايي هستند كه تا درمان كامل بايد از شنا كردن پرهيز كرد.
1- عفونت ناشي از لباس شناگران: عفونت ميكروبي ريشه مو است كه توسط دو ميكروب استرپيتوكوك و استافيلكوك در نواحي كه لباس شناگر با بدن در تماس فشار دهنده و سفت است ايجاد مي شود.
علايم: يك كورك يا جوش عميق التهابي دردناك قرمز رنگ با سر زرد رنگ كه بيشتر روي نواحي با سن شناگر ظاهر مي شود. نمونه گيري از جوش براي آزمايش كشت ميكروبي و سپس درمان آنتي بيوتيكي مناسب بهترين راه درمان است. كمپرس آب گرم متناوب هم كمك كنده است.
2- قارچ پا در شناگران: عفونت قارچي لاي انگشتان و كف پاي شناگران كه به علت ماندن طولاني مدت در محيط مرطوب و تماس كف پا با محوطه اطراف استخر به وجود مي آيد. عامل اين نوع قارچ كانديداآلبيكنس است.
علايم: ضايعات سفيد رنگ پوسته دار لاي انگشت و كف پا كه گاهي حالت قرمزي و آبدار شدن به خود مي گيرد.
درمان: 1) اجتناب از محيط مرطوب، كفش جلو بسته، جوراب نايلوني و خشك نگه داشتن موضع 2) شست و شوي روزانه با آب و صابون و بتادين و سپس خشك كردن آن 3) استفاده از پمادهاي موضعي ضد قارچ
3- دمل ناشي از استخرهاي شنا (گرانولوما): عفونت مزمن پوست ناشي از مايكوباكتريوم مارينوم است كه در اثر استفاده از استخرهايي كه خوب ضد عفوني نشده اند به وجود مي آيد.
علايم: دمل سفت در آرنج، زانو و پشت دست ها
درمان: آنتي بوتيك خوراكي مناسب كه توسط پزشك تجويز مي شود.
4- عفونت ناشي از حوضچه آب گرم: عفونت ميكروبي ريسه مو كه توسط ميكروب پسودوموناس ايجاد شده، در اثر كلرزني نامناسب يا Ph نامناسب آب استخر به وجود مي آيد.
علايم: چركي، ملتهب در سطح پوست ظاهر شده و نواحي پوشيده با مايو كمتر مبتلا مي شود.
درمان: اگر علايم عمومي وجود نداشته باشد فقط از داروهاي ضد خارش خوراكي يا موضعي استفاده مي شود و با اسيداستيك پنج درصد كمپرس 20 دقيقه اي دو بار در روز انجام مي شود.
اگر علايم عمومي مثل تب، لرز، بزرگي غدد لنفاوي وجود داشته باشد بايد درمان آنتي بيوتيك سيستميك با نظر پزشك انجام شود.
در موارد خفيف طي 10 روز بهبودي خود به خود حاصل مي شود. براي جلوگيري از اين بيماري بايد كلرزني و Ph آب استخر استاندارد باشد.
5- سندروم پاي بچه هاي شناگر: ميكروب پسودوموناس بعد از استفاده از استخر كودكان سبب ايجاد ندول يا كورك دردناك در كف پاي بچه ها مي شود كه علت آن كلر كم و Ph نامتناسب، آب استخرها است. درمان آن نيز مثل عفونت ناشي از حوضچه آب گرم است.
6- قارچ تن يا تيناورسيكالر: عفونت قارچي به طور عمده در قسمت هاي فوقاني تنه و گردن و بازوها است كه به صورت سفيد رنگ در سياه پوستان و لكه هاي تيره در سفيدپوستان مشاهده و در شرايط مرطوب بزرگتر و شديدتر مي شود و بايد تا ريشه كني كامل از محيط مرطوب و استخر پرهيز كرد.
درمان: 1) استفاده از لباس هاي نخي جذب كننده تعريق 2) شست و شو با شامپوي تجويزي توسط پزشك 3) استفاده از پماد ضد قارچ موضعي با نظر پزشك
** بيماي هاي عفوني پوست قابل انتقال از طريق آب
اين گروه از بيماري ها در شرايط استاندارد آب استخر نيز قابل سرايت و تشديد است و شناگران مبتلا به آن بايد تا بهبود كامل از ورود به آب پرهيز كنند.
1- مولوسكوم كنتاجيوزوم: بيماري ويروسي پوست و مخاط در انسان است كه به طور معمول از طريق تماس با افراد مبتلا منتقل مي شود ولي از طريق راه هاي غيرمستقيم نيز مانند لوازم شخصي همچون حوله و آب استخر نيز مي تواند منتقل شود.
اين ضايعات پوستي، برجسته، متعدد و منتشر همراه با خارش است كه بيشتر كودكان را آلوده مي كند. فرد مبتلا نيز به دليل سرايت بسيار شديد بايد بدون درنگ از ديگران مجزا و تحت درمان قرار گيرد.
2- زرد زخم: بيماري عفوني پوست كه توسط ميكروب استرپتوكوك بتاهمولتيك ايجاد مي شود.
علايم: ضايعات زخمي عسلي رنگ دلمه بسته يا به صورت تاول هاي كوچك و بزرگ چركي در پوست ديده مي شود.
شناگر هنگامي مي تواند از آب استفاده كند كه حداقل 72 ساعت از درمان آنتي بيوتيك گذشته و هيچگونه ضايعه جديدي تا 48 ساعت گذشته بروز نكرده باشد.
درمان: 1) استفاده از صابون ملايم براي شست و شو 2) استفاده از آنتي بيوتيك هاي خوراكي يا تزريقي
3- اريتراسما: عفونت كشاله ران، زير بغل، لاي انگشتان پا و زير پستان است كه توسط كورينه باكتريوم ايجاد مي شود.
علايم: ضايعه هاي با حدود مشخص به رنگ قرمز مايل به قهوه اي خشك، كمي پوسته دار كه با كمي خارش و سوزش همراه است.
درمان: 1) شستشو با آب و صابون و خشك نگه داشتن موضع 2) درمان با آنتي بيوتيك و به طور موضعي و سيستميك و با نظر پزشك
4- تبخال: عفونت ويروسي است كه توسط ويروس هرپس سيمپلكس در صورت و بدن و در دستگاه تناسلي ايجاد مي شود و تا درمان ضد ويروس مناسب به مدت پنج روز و خشك شدن كامل ضايعه ها بايد از شنا كردن خودداري شود.
علايم: ضايعه هاي تاول مانند كوچك كنار هم و آب دار كه در ابتداي بروز، دردناك هم هست و دوره محدودي دارد.
درمان: 1) خشك و تميز نگه داشتن موضع 2) استفاده از پماد ضدتبخال 3) استفاده از داروي خوراكي ضد تبخال در موارد شديد با نظر پزشك
5- زگيل: ضايعه هاي منفرد يا متعدد گنبدي شكل كوچك يا بزرگ با سطح بدن كه توسط ويروس پاپيلوماي انساني ايجاد مي شود، انواع گوناگون دارد و در محيط مرطوب بر تعداد و اندازه آنها افزوده مي شود.
درمان: 1) گاهي به خصوص در بچه ها بعد از چند ماه بهبود خود به خود دارد 2) كرايوتراپي، ليزر با نظر پزشك 3) استفاده از داروهاي اسيدي موضعي با نظر پزشك