حجاب و اعتدال در اسلام
خبرگزاري فارس: آيا زن حق دارد در اجتماع برهنه ظاهر شود يا نه؟ در واقع حجاب چه فلسفهاي دارد كه ميتواند پوشيدگي يا عرياني زن در جامعه را رد يا تاييد كند؟ و اگر صريحتر سوال كنيم اينكه حجاب به معناي پوشيدگي چگونه ميتواند بهتر از برهنگي زن، حق يك زن و نقش فعال او را در جامعه ادا كند؟
در مواجهه با مساله حجاب يك سوال اساسي قرار دارد و آن اين است كه آيا زن حق دارد در اجتماع برهنه ظاهر شود يا نه؟ در واقع حجاب چه فلسفهاي دارد كه ميتواند پوشيدگي يا عرياني زن در جامعه را رد يا تاييد كند؟ و اگر صريحتر سوال كنيم اينكه حجاب به معناي پوشيدگي چگونه ميتواند بهتر از برهنگي زن، حق يك زن و نقش فعال او را در جامعه ادا كند؟
مسلم آن است كه قصد اسلام از وضع قانون حجاب صرف محدود كردن زنان نبوده و اجباري كردن پوشش جهت تحقير زنان نبوده است بلكه اسلام خواستار آن بوده است كه زن و تمتعات مرد از او محدود به محيط خانواده باشد و جامعه محلي براي كامجويي بصري و شهواني نباشد. اين موضع نسبت به حجاب، جهت تبيين اين مساله و اعتبار عقلائي آن بسيار حائز اهميت است. چرا كه كند و كاو درست اين مساله به ما در فهم موضع معتدلانه اسلام كمك خواهد كرد و ديگر نگاه اسلام به حجاب يك موضوع افراطي دانسته نخواهد شد.
اعتدال و جامعيت احكام و تعاليم اسلام كليد ماندگاري آن و راه سعادت بشر است. پروردگار عالم تمام نيروهاي جسماني و روحي را كه لازمه حضور انسان در اين جهان بوده است در نزد او به وديعت نهاده است تا با استفاده از نيروهاي عقلي، اجتماعي، فطري، زيستي و جنسي طبيعت را به خدمت گيرد و شعله وجودش را افروخته نگه دارد تا سرنوشت خود را رقم بزند. جاذبههاي زيستي و جنسي بخشي از اين نيروهاست. هدف گذاري ابتدايي خالق هستي براي غريزه جنسي هم در انسان و هم براي جانوران و گياهان تداوم و بقاي نسل بود. اما براي انسان اين غريزه به صورت مطلق و آزاد نميتواند مطرح باشد و نسل او به مانند ساير جانوران نميتواند با عشقورزي آزاد پايدار بماند. نوزاد انسان پس از تولد به تغذيه، نگهداري و پرورش درست نيازمند است و از سوي ديگر واجد نيروهايي است كه استفاده درست از آنها مستلزم تربيت و آموزش است. چنانكه قرآن نيز به اين امر اشاره مي كند و اصولاً هدف نهايي پروردگار را از فرستادن پيامبران و كتب آسماني، تزكيه و تكامل انسانها ميداند و در اين باره ميفرمايد: «كَما أَرْسَلْنا فيكُمْ رَسُولاً مِنْكُمْ يَتْلُوا عَلَيْكُمْ آياتِنا وَ يُزَكِّيكُمْ وَ يُعَلِّمُكُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ يُعَلِّمُكُمْ ما لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُون»: چنان كه در ميان شما رسولى از خودتان فرستاديم كه آيات ما را براى شما تلاوت مىكند و نفوس شما را (از پليدى جهل) پاك و منزّه مىگرداند و به شما تعليم كتاب و حكمت مىدهد و آنچه را نمىدانيد به شما مىآموزد.[2]
بر اين اساس پروردگار سرشت انسان را چنان قرار داد كه با ازدواج و تشكيل كانون خانواده، بهترين فضا را براي رشد و تربيت نوع انسان فراهم كند تا هم غريزه جنسي به كانون خانواده محدود بماند، هم نسل انسان تداوم بيابد و هم زن و مرد شخصيت يكديگر را كامل كنند و گسترش دهند. براي حفظ كاركردهاي متنوعي كه نهاد خانواده دارد پروردگار اقدام به تشريع تدابيري براي حفظ كانون مقدس خانواده نمود و حجاب در شمار اين اسباب جاي دارد.