خبرگزاري فارس: هفتمين جلسه بررسي به لايحه بودجه 90، با درخواستهاي مصرّانه نمايندگان مبني بر برگزاري جلسه غيرعلني همراه بود؛ درخواستي كه با تجمعهاي گروهي ميان راهروهاي صحن مجلس نمود بيشتري داشت.
به گزارش خبرنگار پارلماني خبرگزاري فارس، هفتمين جلسه علني مجلس شوراي اسلامي در چهارمين روز از بررسي جزئيات لايحه بودجه 1390 كل كشور پس از 2/5 ساعت تنفس با 5 دقيقه تاخير آغاز شد.
در كنار علي لاريجاني كه رياست جلسه را بهعهده داشت، 174 تن از وكلاي ملت حضور داشتند و به بررسي بخشهاي هزينهاي لايحه بودجه 1390 كل كشور پرداختند.
* توضيحات لاريجاني درباره يكي از مصوبات صبح امروز
در آغاز جلسه علي لاريجاني توضيحاتي را در خصوص مصوبه صبح امروز صحن علني در رابطه با موضوع هدفمندشدن يارانهها خطاب به اصحاب رسانه ارائه داد و گفت: اصل مصوبه كميسيون تلفيق درباره هدفمندي يارانهها به اين كميسيون ارجاع نشده بلكه فقط رديفهاي هزينهاي مجددا به اين كميسيون ارجاع شده و مورد بررسي قرار ميگيرد كه اين موضوع در راديو و تلويزيون طوري منعكس شد كه كل مصوبه به كميسيون تلفيق ارجاع شده است.
* قانون پرداخت هديه توسط وزارتخانهها و مؤسسات دولتي اصلاح شد
مجلس با اصلاح ماده 5 قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت مصوب 80، مقرر كرد كه امامزادهها، مساجد، حسينيهها، دانشكدههاي علوم قرآني و پاركهاي علم و فناوري ميتوانند از سوي وزارتخانهها و مؤسسات دولتي هديه دريافت كنند.
بر اين اساس نمايندگان مجلس با اصلاح بند (2) لايحه بودجه 90، آن را به تصويب رساند كه مقرر شد به موارد مستثني شده حكم ممنوعيت ماده 5 قانون تنظيم بخشي از مقررات دولت مصوب سال 1380 در سال 1390 "مساجد، مصليها، هلالاحمر، ستاد ديه، ستاد اقامه نماز، بنياد بيماريهاي خاص، بنياد شهيد و امور ايثارگران، گلزار شهدا، سازمان انتقال خون ايران، كانونهاي فرهنگي بسيج، هيئتهاي ورزشي، امامزادهها، دارالقرآنها، حسينيهها، دانشكدههاي علوم قرآني، هيئتهاي مذهبي و پاركهاي علم و فناوري " اضافه شود.
در جريان بررسي اين ماده، مقداد نجفنژاد نماينده بابلسر پيشنهاد كمك جبران حق پخش تلويزيوني ورزشي براي پرداخت به باشگاهها را ارائه داد كه نمايندگان با آن مخالفت كردند.
پس از رأيگيري در خصوص اين بند از گزارش كميسيون تلفيق لايحه بودجه 90، علي لاريجاني رئيس مجلس با بيان اينكه اين بند لايحه بودجه 90 مخالف قانون برنامه پنجم توسعه كشور است، گفت كه بايد مجددا در خصوص اين بند از مجلس رأيگيري شود چراكه اين بند نيازمند دو سوم آراي نمايندگان حاضر در صحن علني مجلس است كه وكلاي ملت با 146 رأي موافق، 12 رأي مخالف و 19 رأي ممتنع از 196 نماينده حاضر در صحن علني پارلمان، آنرا به تصويب رساندند.
بر اساس ماده 5 قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت مصوب سال 1380، هديه دادن از سوي وزارتخانهها و مؤسسات دولتي بجز در موارد خاص ممنوع است.
* نمايندگان به پيشنهاد عباسپور راي ندادند
در ادامه اين جلسه علي عباسپور نماينده تهران و رئيس كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس پيشنهادي را مطرح كرد، مبني بر اينكه به منظور تسريع در طرحهاي تملكدارايي دانشگاهها كه داراي پيشرفت مطلوب در سال 1390 هستند و همچنين اختصاص اعتبار به دانشگاهها يا مراكز آموزش عالي دولتي كه داراي مجوز از شوراي عالي گسترش وزارت علوم هستند ولي داراي رديف در بودجه سال 1390 نيستند، مبلغ 1500 ميليارد ريال در اختيار وزارت علوم قرار گيرد تا با نظر اين وزارتخانه هزينه شود كه اين پيشنهاد عباسپور با مخالفت مجلس روبرو شد و نمايندگان با 105رأي موافق، 55 رأي مخالف و 25 رأي ممتنع اين پيشنهاد را به تصويب نرساندند، چراكه اين پيشنهاد نيازمند دو سوم آراي مجلس بود.
ممبيني معاون بودجه معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهور با قرار گرفتن پشت تريبون در مخالفت با اين پيشنهاد صحبت كرد كه علي لاريجاني رئيس مجلس خطاب به وي گفت كه آقاي ممبيني گويا آقاي عزيزي معاون نظارت رئيس جمهور موافق اين پيشنهاد است، پس چرا شما در مخالفت با اين پيشنهاد سخن ميگوئيد كه اين موضوع موجب خنده حضار شد.
در ادامه عزيزي معاون نظارت رئيس جمور اعلام كرد كه دولت مخالف اين پيشنهاد است و لاريجاني اين موضوع را اعلام كرد و گفت كه دولت مخالف اين پيشنهاد است.
* نمايندگان خواستار رأيگيري مجدد درباره يك پيشنهاد بودجهاي شدند
پس از ارائه اين پيشنهاد و اعلام نظر مخالف نماينده دولت و سخنگوي كميسيون تلفيق، اين پيشنهاد توسط علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي در صحن علني به رأي گذاشته شد و با 105 رأي موافق 55 رأي مخالف و 25 رأي ممتنع توانست نظر مثبت نمايندگان را جلب كند.
از آنجا كه اين پيشنهاد مخالف برخي بندهاي برنامه پنجم توسعه كشور بود، بايد دو سوم از آرا را براي نهايي شدن اخذ ميكرد اما با ميزان رأي موافقي كه نمايندگان به اين پيشنهاد دادند، پيشنهاد عباسپور تصويب نشد.
- در همين رابطه احمد لطفي نماينده مردم اراك با اشاره به عدم كسب دو سوم آرا در مورد اين پيشنهاد گفت: بندي كه رأيگيري شد، خلاف برنامه نبود و متأسفانه به هر دليلي اعلام شد كه اين پيشنهاد رأي نياورده است.
لاريجاني هم در پاسخ به اين تذكر نماينده اراك گفت: اينطور نيست بلكه با تصويب اين پيشنهاد اختياراتي از برنامه پنجم سلب ميشد لذا مخالف برنامه پنجم بود، از اين رو نياز به دوسوم از آرا هم داشت.
- همچنين عباس رجايي نماينده اراك در تذكري ديگر گفت: اگر قرار است در مورد پيشنهادي رأيگيري شود و آن پيشنهاد خلاف برنامه هم است، رئيس جلسه بايد ابتدا اعلام كند تا نمايندگان مشكل را در رأيگيري حل كنند اما چون رئيس جلسه مخالف بودن اين پيشنهاد با برنامه پنجم را اعلام نكرد، به نظر ميرسد كه اين رأيگيري مخدوش است.
وي در ادامه خطاب به لاريجاني اظهار داشت: شما پس از رأيگيري اعلام كرديد كه اين پيشنهاد مخالف برنامه است لذا بهتر است كه مجددا رأيگيري كنيد.
رئيس مجلس در پاسخ به اين تذكر گفت: آقايان چند بار در رابطه با پيشنهاد تغيير نظر دادند و فكر ميكردند كه با تغيير مشكل حل ميشود و اين مسئله هم درست است كه بنده اين مخالفت پيشنهاد با برنامه اعلام نكردم.
- محمدرضا خباز نماينده كاشمر نيز در تذكري تأكيد كرد: بندهايي كه مخالف برنامه هستند، بايد توسط رياست جلسه به اطلاع برسد تا نمايندگان در رأيگيري شركت كرده و مشكل را حل كنند البته برخي از بخشهاي پيشنهاد ارائه شده مخالف برنامه است لذا بخشهاي مخالف مصوبه نيستند اما ميتوان بخشهاي موافق برنامه را مصوبه دانست.
وي همچنين گفت كه در غير اين صورت ميتوان در رابطه با اين پيشنهاد مجددا رأيگيري كرد.
علي لاريجاني نيز در پاسخ به اين تذكر نيز گفت: آقاي محبينيا اعلام كرده كه اين پيشنهاد مخالف برنامه است لذا زياد اصرار نكنيد و اجازه بدهيد كه عبور كنيم.
* چند نماينده خواستار غيرعلني شدن جلسه مجلس شدند
در ادامه جلسه امروز وقتي نوبت تذكر دادن به نمايندهاي ميرسيد خواستار خواستار غيرعلني شدن جلسه مجلس ميشد.
جبار كوچكينژاد نماينده رشت نخستين نمايندهاي بود كه در تذكرش از علي لاريجاني خواست تا جلسه غيرعلني شود.
وي با استناد به تبصره ماده 217 و تبصره ماده 203 آئيننامه داخلي مجلس گفت: حوادث تلخي در كشور پيش آمده و مدام مردم نسبت به آن از ما سؤال ميكنند؛ اين مشكلات در كشور از سوي دولت، وزرا و استانداران پيش آمده است و دامنه اين مشكلات روز به روز در حال وسيعتر شدن است و امروز هم مقام معظم رهبري در ديدار با شوراها تذكر دادند كه از كارهايي كه موجب پايكوبي و جنجال دشمنان ميشود و دوستان انقلاب را ناراحت ميكند، بايد پرهيز شود.
نماينده رشت در مجلس تصريح كرد: هر روز كه ما از اين ماجرا فاصله ميگيريم، متأسفانه عمق آن بيشتر شده و دامنهاش هم گستردهتر ميشود، لذا پيشنهاد ميكنم نامهاي كه تعدادي از نمايندگان و با بيش از 110 امضا طبق ماده 103 تقديم شما شده است، مورد توجه واقع شده و جلسه را هم غيرعلني كرده و مباحثي را كه نمايندگان دارند، توجه كنيم تا بتوانيم راهحلي را براي رفع اين مشكل كشور پيدا كنيم.
پس از اين تذكر علي لاريجاني بهترين راه براي مقابله با جريان انحراف را تصويب بودجه دانست و تاكيد كرد: در حال حاضر مهمترين كار براي مقابله با جريان انحراف تصويب بودجه سال جاري است.
- پس از كوچكينژاده نوبت به عباسعلي نورا نماينده زابل رسيد تا با استناد به اصل 8 قانون اساسي مبني بر اينكه در جمهوري اسلامي ايران دعوت به خير و امر به معروف وظيفه همگان است، از لاريجاني بخواهد جلسه غير علني شود.
وي گفت: بر اساس اصل 5 قانون اساسي كه ولايت امر و امت برعهده ولي فقيه است و همچنين اصل 8 كه هيچ كس نميتواند اعمال حق خويش را وسيله اضرار به غير به خلاف منافع عمومي كند و اصل 84 قانون اساسي كه بر اساس آن هر نماينده در برابر همه ملت مسئول است و حق دارد در تمام مسائل اظهار نظر كند لذا نكاتي را بيان ميكنم.
وي افزود: جريان انحرافي از ساعاتي پيش در نهاد دولتي در تلاش است كه به روشهاي غيراصولي و غيرمنطقي و با ابزار زور اقدامات نابخردانهاي را انجام دهد و آنها تمام انرژي خود را در جهت تشويش اذهان عمومي به كار گرفتهاند و لحظاتي است كه قصد دارند بيانيهاي را به امضاي وزراي دولت و استانداران برسانند.
نماينده زابل در مجلس تصريح كرد: خوشحالم كه تأكيد كنم كه تا اين لحظه استانداران و وزرا مقاومت كردهاند و حاضر نشدهاند به زير بار اين ذلت بروند. ما تا كي بايد شاهد باشيم كه جريان انحرافي آن هم در درون دولت ما چنين اقدامات نابخردانهاي را انجام ميدهد.
نورا ادامه داد: ما حتما بايد گوش به فرمان ولي فقيه باشيم و همگان از جمله دولت، مجلس، حزبالله، اصولگرا و حيت برادران اصلاحطلب بايد در جهت ولي فقيه حركت كنند؛ خوشحاليم كه بسياري از اين استانداران اين نامه را تاكنون امضا نكردهاند.
وي خاطرنشان كرد: در عين حال چند تن از استانداران اعلام كردهاند كه فشار روي ما زياد است لذا ما به وزير كشور تذكر ميدهيم كه شما بايد توجه كنيد كه اين كشور، كشور امام زمان، امامت و ائمه معصومين است و به اين سادگي نيست كه شما بخواهيد توطئه را از درون آغاز كنيد.
نماينده زابل در مجلس در ادامه خطاب به لاريجاني گفت: ما از شما به عنوان رئيس مجلس همانطور كه نماينده رشت گفت انتظار داريم كه جلسه غيرعلني براي اين مسئله برگزار كنيد تا ما دردلهاي جامعه را بشكافيم؛ اگر اين وضع ادامه پيدا كند، اينها در درون جامعه شكاف ايجاد ميكنند. امروز در شرايطي كه استكبار از انقلاب ما ترس داشته و دنياي بيروني و همگان ميدانند كه حركتهايي كه در منطقه انجام ميشود، از انقلاب اسلامي ما است. از آنها هيچ بعيد نيست كه بخواهند جامعه ما را منحرف كنند.
علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به اين تذكرات گفت: البته آنها توفيق چنين كاري نخواهند يافت و شما خيالتان راحت باشد.
** پس از اين سخن لاريجاني فرياد مرگ بر ضد ولايت فقيه توسط نمايندگان در صحن علني مجلس طنينانداز شد.
- پس از اين دو نماينده عبدالرضا مرادي نماينده ممسني در مجلس طي تذكري آئيننامهاي خطاب به لاريجاني كه رياست جلسه را برعهده داشت، گفت: مباحثي كه برخي نمايندگان در ارتباط با موضوعات و مسائل اخير در خصوص دولت و رئيس جمهور مطرح ميكنند، مورد تأييد همه نمايندگان است.
وي افزود: بنده خواستار موافقت هيئت رئيسه مجلس با برگزاري جلسه غيرعلني براي بحث و بررسي پيرامون مسائل اخير هستم.
در ادامه علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به اين تذكر مرادي گفت: پيشنهاد شما مبني بر برگزاري جلسه غيرعلني براي بررسي مسائل اخير، در هيئت رئيسه مجلس بررسي ميشود.
وي همچنين يادآور شد: در حال حاضر چيزي كه جريان انحرافي را نااميد ميكند، بررسي و تصويب هرچه سريعتر لايحه بودجه 1390 كل كشور است و ما براي آن مسائل در آينده وقت ميگذاريم.
- جالب اينجاست كه پس از ارائه پيشنهاد برگزاري صحن غيرعلني و بررسي مسائل سياسي اخير كشور، نمايندگان در گروههاي كوچك در گوشه و كنار صحن مشغول رايزني و بحث درباره اين پيشنهاد شدند.
* كواكبيان: نمايندگان شعار "بصيرت بصيرت " سردهند
مصطفي كواكبيان نماينده سمنان در تذكر خود با بيان اينكه من معمولا سياسي حرف زدهام، حالا ميخواهم غيرسياسي حرف بزنم، خواستار اضافه شدن شعار "بصيرت بصيرت " به شعار مرگ بر ضد ولايت فقيه از سوي نمايندگان شد، و گفت: دوستان شعار دهنده هم به جاي نام بردن از بقايي و مشايي و... آدرسها را دقيقتر و مشخصتر اعلام كنند.
تذكر كواكبيان در حالي انجام شد كه پيش از آن نمايندگان مجلس با شعارهاي "مرگ بر ضد ولايت فقيه "و... اعتراض خود را به ريشه گرفتن برخي جريانهاي انحرافي در دولت اعلام كرده بودند.
عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس، در ادامه تذكر خود با تاكيد بر افزايش شهريه مراكز آموزش عالي غيردولتي، گفت: بند سوم الحاقي به قانون بودجه كه در مجلس راي نياورد، در قانون هدفمندي يارانهها، لحاظ شود.
اين بند الحاقي كه به پيشنهاد علي عباسپور تهرانيفرد، به راي گذاشته شد، درباره تخصيص اعتبار به مراكز آموزش عالي غيردولتي وابسته به دانشگاههاي مادر بود كه در بودجه كشور اعتباري براي آنها منظور نشد، بود.
* لاريحاني خطاب به قرباني: شما آنقدر هم مظلوم نيستيد.
در ادامه حجتالاسلام موسي قرباني نماينده قائنات در مجلس به بيان تذكر آئيننامهاي پرداخت و با استناد با مواد 181 و 182 آئيننامه داخلي مجلس، گفت: طبق آئيننامه داخلي مجلس، تذكراتي كه در صحن علني بيان ميشود، بايد مربوط به دستور جلسه باشد.
وي افزود: برخي از نمايندگان كه ميخواهند آئيننامه داخلي را رعايت كنند، با اين اوصاف حقوقشان ضايع ميشود.
در اين هنگام علي لاريحاني رئيس مجلس در پاسخ به قرباني گفت: شما آنقدر هم مظلوم نيستيد.
رئيس مجلس ادامه داد: موضوعي كه شما مطرح ميكنيد، درست است و تذكرات جلسه بايد مربوط به دستور باشد.
* تلاشت را دوچندان كن كه امسال جهاد ما جهاد اقتصادي است
كاظم دلخوش اباتري نماينده صومعهسرا در تذكر آييننامهاي گفت: پيشنهاد علي عباسپور تهراني فرد مبني بر اختصاص 25 ميليارد تومان به بنياد ملي نخبگان از چند رديف بودجه تعريف شده است كه قابل طرح نيست لذا اين پيشنهاد در صورت رأي آوردن از محل بودجه مناطق محروم تأمين مي شود كه نبايد اين كار صورت گيرد.
علي لاريجاني در پاسخ به دلخوش گفت: خير اين پيشنهاد خلاف قانون برنامه است و نياز به رأي دو سوم دارد، اما قابل طرح است
وي در موافقت با پيشنهاد نمايندگان مبني بر عقد قرارداد سازمان انرژي اتمي ايران با دانشگاهها و موسسات تحقيقاتي، با ادبيات شاعرانه هميشگي خود، اين پيشنهاد را در راستاي تحقق اهداف جهاد اقتصادي توصيف كرد.
اين نماينده مجلس عقد قرارداد سازمان انرژي اتمي ايران با دانشگاهها را موجب توسعه فعاليتهاي تحقيقاتي و بومي سازي دانش اتمي كشور دانست و گفت: تصويب اين پيشنهاد، اهداف جهاد اقتصادي را در بخش بومي سازي و خودكفايي احداث نيروگاههاي هستهاي محقق خواهد كرد.
دلخوش با تاكيد بر ضرورت تلاش دوچندان در سال جهاد اقتصادي در همه بخشها، خطاب به نمايندگان به قرائت شعري پرداخت و بيان داشت:
نه ديگر دوره بيسوايي است/ نه ديگر دوره بياعتمادي است
تلاشت را دوچندان كن كه امسال/ جهاد ما جهاد اقتصادي است
* يك تذكر آئيننامهاي و پاسخ رئيس؛ لاريجاني: جاي نگراني نيست
ايوب پاپري مقدم نماينده دشتستان در مجلس طي تذكري آئيننامهاي از عدم حضور تعداد قابل توجهي از نمايندگان در صحن علني انتقاد كرد و اظهار داشت: در حال حاضر 200 تن از وكلاي ملت در صحن علني حضور دارند كه بر اين اساس 86 نماينده مجلس نيستند.
وي افزود: بايد از اين 86 نماينده پرسيد كه آيا آنها عضو مجلس هستند يا نه، و اگر نماينده مجلس هستند، در حال حاضر موضوع مهم لايحه بودجه در حال بررسي در صحن علني مجلس است.
پاپريمقدم در بخش ديگري از سخنان خود با طرح اين سؤال كه اين دوستان كجا هستند، گفت: با اين شرايط حقوق ساير نمايندگان ضايع ميشود. از اين رو از هيأت رئيسه مجلس ميخواهيم براي اين مسئله تدبيري بيانديشد و به اطلاع مردم برساند كه كدام يك از نمايندگان بيشتر در صحن علني حاضر نميشوند.
در ادامه نيز سيدحسين نقوي نماينده ورامين در مجلس به بيان تذكر آئيننامهاي پرداخت و يادآور شد: همانطور كه همه نمايندگان ميدانند در حال حاضر حوادثي در جريان است كه مجلس در برابر آنها مسئول است و طبق همين مسئوليت، مجلس مطابق قانون نميتواند در برابر اين جريان و اتفاقات سكوت كند.
اين نماينده مجلس افزود: اگر گاهي نامهاي از سوي تعدادي از نمايندگان تهيه ميشود و يا نمايندگان در صحن علني گروه گروه جلسه تشكيل ميدهند و يا درخواستي را به هيئت رئيسه مجلس ارائه ميدهند، اين موضوع نشاندهنده آن است كه حادثهاي در حال وقوع است كه در تاريخ نظام جمهوري اسلامي ايران بيسابقه بوده است و در هيچ دورهاي چنين اتفاقي نيفتاده است و اگر هم بوده، مجلس به شدت با آن برخورد كرده است.
نماينده ورامين ادامه داد: اين حق نمايندگان مجلس است كه نشستي داشته باشند و گفتوگو كنند تا در امور و مسائل مختلف با هم هماهنگ شوند و اخبار واطلاعات مبادله شود.
نقوي اضافه كرد: ما نميدانيم مطالب و موضوعاتي كه در سايتهاي مختلف مطرح ميشود موضع مجلس است يا نمايندگان.
نقوي همچنين پيشنهاد داد جلسه غيرعلني براي بررسي اين موضوع تشكيل شود.
وي بر همين اساس تاكيد كرد كه ولايت فقيه اصل و ركن اساسي نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران است و همه نمايندگان مجلس نسبت به اين اتفاق اشتراك نظر دارند از اين رو درخواست بنده از هيئت رئيسه مجلس اين است كه براي رسيدگي به اوضاع كشور و درخواست 12 استاندار براي استعفا بايد جلسه غيرعلني تشكيل شود.
در ادامه علي لاريجاني با بيان اينكه پيگير وضعيت استانداران كشور خواهد بود، گفت: ما اين پيشنهاد را در هيئت رئيسه بررسي ميكنيم البته از نظر اطلاعرساني تلاش ميشود. جاي نگراني در اين زمينه نيست.
* لاريجاني: مشروعيت دولت، مجلس و قوه قضاييه به ولايتفقيه است
حجتالاسلام غلامرضا مصباحيمقدم نماينده تهران طي تذكري با استناد به ماده 103 آئيننامه داخلي مجلس و با اشاره به تذكرات مكرر نمايندگان براي برگزاري جلسه غيرعلني و بررسي تحولات كشور گفت: باتوجه به شرايطي كه در حال حاضر در كشور وجود دارد، متأسفانه بايد بگوييم كه قانون اساسي در حال تعطيل شدن است و فراتر از آن نيز مسئلهاي سرنوشتساز براي نظام اسلامي كه همان حكم ولايت فقيه است، مورد بياعتنايي قرار ميگيرد.
وي با بيان روايتي از امام صادق (ع) اظهار داشت: براساس آن روايت وقتي كه ولي فقيه حكمي ميكند، كسي آنرا رد كند، اهل بيت را رد كرده است؛ مشروعيت مسئولان نظام جمهوري اسلامي به حكم ولي فقيه و تنفيض ايشان است.
نماينده تهران در مجلس تصريح كرد: هرگونه تصرف در امور عمومي بدون اذن ولي فقيه تصرف نامشروع است، واقعا براي مجلس چگونه شرايط كنوني قابل تأمل است. در حال حاضر چند روز است كه حالت صبر و انتظار حاكم شده و مجلس تا كي ميتواند حالت بلاتكليفي را تحمل كند.
مصباحيمقدم اضافه كرد: بنده احساس ميكنم كه نميشود حالت صبر و انتظار را استمرار داد. مجلس وظيفهاي دارد و بايد اجازه داد كه اين وظيفه را بررسي كرده و به آن عمل كند.
وي خاطرنشان كرد: ما در شرايطي هستيم كه شرايط داخلي كشور و شرايط بينالمللي ما در يك حالت بلاتكليفي قرار دارد. در حاشيه چنين جرياني، مسائلي هم در حال وقوع است كه از جمله آن توهين به علما، اساتيد، اساتيد حوزه و ائمه جمعه زير پوشش حمايت از كساني است كه نسبت به فرمان ولي فقيه كوتاه آمدند، آنها نشان ندادند كه با تمام وجود وفادار هستند.
نماينده تهران در مجلس در ادامه تأكيد كرد: اين مجلس نشان داده است كه يكپارچه حامي ولي فقيه بوده و در حمايت از خود از ولي فقيه درنگ نكرده و كوتاه هم نخواهد آمد. لذا نبايد چنين حالت ترديد و بلاتكليفي در اداره كشور وجود داشته باشد لذا مطابق ماده 103 آئيننامه داخلي از رياست جلسه استدعا دارم كه دستور بدهيد جسلهاي غيرعلني براي بررسي مسئله تشكيل شود.
مصباحيمقدم اضافه كرد: بايد ببينيم كه چه وظيفهاي داريم و مطابق آن بايد عمل كنيم، ما حيات را نميخواهيم، مگر به رأي خدا و حفظ اسلام. امروز هم ركن ركين اسلام و مملكت اسلامي ولايت فقيه است، بنابراين حاضريم كه جان خود را در اين راه بدهيم تا اين امر محقق شود.
- پس از سخنان نماينده مردم تهران در مجلس، وكلاي ملت در حمايت از تذكر وي در صحن علني شعار "اللهاكبر " و "مرگ بر ضد ولايت فقيه " سر دادند.
همچنين علي لاريجاني در پاسخ به تذكر مصباحيمقدم گفت: تذكر شما درست است و استناداتتان هم دقيق بود و در اين نبايد ترديد داشت كه مشروعيت كساني كه در كشور كار ميكنند، اعم از مجلس، قوه مجريه و قوه قضاييه به اين است كه در مسير ولايت فقيه قرار داشته و در سپهر انديشه ولي فقيه كار كنند. لذا نظر مجلس همانطور كه شما فرموديد همين است و در همين راه هم پافشاري خواهند كرد.
وي افزود: با حضور رهبر معظم انقلاب و تدابير ايشان در حال حاضر ثبات در كشور ما قوي است و دستگاهها نيز به كار خود مشغول هستند، مجلس هم با دقت رصد خواهد كرد و اگر لازم باشد عكسالعمل به موقع خواهد داشت.
رئيس مجلس تصريح كرد: خواهش من اين است كه دوستان نماينده كه خيرخواهانه دغدغه داريد، اجازه دهيد كه ما از مسير درست كار را دنبال كنيم و تلاش ما اين است كه شما هم كاملا در جريان باشيد اما در حال حاضر بحث بودجه بحثي است كه اولويت دارد و بايد به پايان برسد البته اگر پيشنهادي هم بود، ما در خدمت شما هستيم و آنرا در هيئت رئيسه بررسي خواهيم كرد.
* صادق: جلسه مجلس غيرعلني شود؛ مجلس تا كي ميخواهد سكوت كند
سيدمهدي صادق نماينده آستانه اشرفيه طي تذكري آئيننامهاي با استناد به ماده 103 آئيننامه داخلي مجلس اظهار داشت: آقاي لاريجاني در حال حاضر فضاي مجلس بر اين نيست كه بررسي بودجه 90 را ادامه دهد؛ خودتان فضاي مجلس را ملاحظه ميكنيد و اين جريان و موضوع به روستاها نيز كشيده شده و حتي به مسئله روز تبديل شده است و در خانوادهها بحث ميشود.
وي يادآور شد: مردم در مورد اتفاقات اخير سؤال ميكنند كه موضوع چيست و چه اتفاقي در حال وقوع است؟
صادق بر همين اساس تصريح كرد: آقاي لاريجاني شما تا چه زماني صلاح ميدانيد مجلس سكوت كند؟ به دليل شفاف نبودن و عدم اطلاعرساني مناسب، مردم به سايتهاي خارجي براي كسب اطلاع و آگاهي از اخبار مراجعه ميكنند.
وي در ادامه سخنانش تصريح كرد: در سايتهاي خارجي اخبار ضد و نقيضي منتشر ميشود كه درست نيست. ما تابع ولايت فقيه هستيم و بايد از ولايت فقيه تبعيت كنيم. از اينرو بايد به اين موضوع توجه شود.
نماينده آستانه اشرفيه در مجلس خطاب به لاريجاني گفت: ما نمايندگان مجلس از شما انتظار داريم كه در جلسه غيرعلني موضوعات اخير را بررسي كنيم چراكه هرچه اين سكوت طولانيتر شود، فضا بيشتر مبهم ميشود.
صادق ادامه داد: تاكنون در تاريخ نظام جمهوري اسلامي چنين موضوعي سابقه نداشته است بنابراين سكوت درست نيست چراكه التهاب در جامعه وجود دارد و خواهش ميكنيم در جلسه غيرعلني به اين موضوع رسيدگي شود.
اين نماينده در خاتمه گفت: در حال حاضر هنوز بحث 1500 ميليارد تومان ناتمام مانده و سكوت مجلس دراين زمينه مناسب نيست.
در ادامه علي لاريجاني در پاسخ به اين تذكر نماينده آستانه اشرفيه گفت: هماكنون همه كارها در كشور در حال انجام است و ما نمايندگان در حال تصميمگيري در مجلس هستيم و طرح خود اين مسائل در كشور تحريكآميز است.
وي با اشاره به سخني از رهبر معظم انقلاب گفت: طبق فرموده رهبر انقلاب نگذاريم صحبتها موجب خوشحالي بيگانگان و نااميدي دوستان شود.
رئيس مجلس اضافه كرد: در حال حاضر كارها و امور در كشور در حال انجام است. عدهاي ميخواهند فضاي كشور را متشنج جلوه دهند و البته حساسيت شما نمايندگان نيز قابل درك است اما اجازه دهيد ما كارمان را انجام دهيم و در جايي كه لازم باشد، مجلس به كار قانوني خود عمل ميكند و كسي دست مجلس را نبسته است.
* اعتبارات مقاومسازي مدارس از محل منابع عمومي تأمين ميشود
بهارستان نشينان عصر امروز در ادامه رسيدگي به بخش هزينههاي جزئيات گزارش كميسيون تلفيق لايحه بودجه 1390 كل كشور، بند 3 اين لايحه را بررسي و تصويب كردند كه بر اين اساس مقرر شد، علاوه بر اعتبارات پژوهشي كه ذيل هر دستگاه در پيوستهاي شماره 3 و 4 منظور شده است، كليه دستگاههاي اجرايي موضوع ماده 5 قانون مديريت خدمات كشوري مصوب 8/ 7/ 86 و دستگاههاي موضوع ماده 50 قانون الحاق موادي به قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي مصوب 15/ 8/ 1384 مكلفند حداقل نيم درصد تا سه درصد از اعتبارات خود به استثناء اعتبارات فصول 1 و 6 سرانه دانشآموزي وزارت آموزش و پرورش، بودجه هزينهاي و هزينههاي مستقيم توليد شركتهاي دولتي، را براي انجام امور پژوهشي و توسعه علمي و دانش فناوري در قالب موافقتنامه متبادله هزينه كند.
همچنين وكلاي ملت دستگاههاي اجرايي را موظف كردند كه با رعايت قوانين و مقررات به اصلاح جداول بودجه شركتهاي مذكور به نحوي اقدام كند كه اين اعتبارات در سرفصل جداگانه مشخص شود.
به موجب اين مصوبه، اعتبارات موضوع اين بند فقط در چارچوب سياستها و نقشه جامع علمي كشور و با نظارت شورايعالي علوم، تحقيقات و فناوري و اولويتهاي تحقيقاتي دستگاهها و شركتهاي ذيربط كه به تصويب شوراي مذكور ميرسد و همچنين با رعايت جزء 1 بند "م " ماده 224 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه و قوانين و مقررات هزينه ميشود.
خانه ملتيها مقرر كردند كه اعتبارات موضوع اين بند در موافقتنامههاي مربوط توسط هر دستگاه اجرايي منظور ميشود و مصرف آن در موارد ديگر ممنوع است.
بر اين اساس مصوب شد كه آئيننامه اجرايي اين بند حداكثر تا پايان تير ماه 1390 توسط شوراي عالي علوم،تحقيقات و فناوري تهيه ميشود و به تصويب هيئت وزيران ميرسد.
- علي عباسپور نماينده تهران و رئيس كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس در ادامه پيشنهاد الحاق بندي به اين بند از لايحه را داشت كه با موافقت مجلس روبرو شد و به تصويب نمايندگان رسيد.
بر اين اساس مصوب شد كه در اجراي ماده22 قانون برنامه پنجم توسعه كشور در صورتي كه اعتبارات تخصيص يافته براي بازسازي و مقاومسازي مدارس بدون استحكام از محل حساب ذخيره ارزي در جدول پيوست بودجه 90 تأمين نباشد، دولت موظف است معادل اعتبارات مصوب كه بايد از حساب ذخيره ارزي مصرف شود، از محل منابع عمومي تأمين كند.
طبق اين مصوبه، اين اعتبارات 100 درصد تخصيص يافته تلقي ميشود و از اعتبارات متمركزي كه در اختيار دولت است، از جمله جزء 45، 52، 70 و 77 و رديف 550000، جزء 1 و 2 و 3 جزء رديف 510000 جدول 9 و مصوبات خاص جدول 1-10 تأمين ميشود.
* تجمع باهنر، فولادگر، نادران، رجايي و حسيني در راهروي مياني مجلس
با اينكه بررسي لايحه بودجه 90 در دستور كار مجلس است اما به محض اينكه فرصت بيان تذكري به نماينده ميرسد باز هم مصرانه خواستار برگزاري جلسه غيرعلني مجلس و بحث و تبادلنظر پيرامون حوادث سياسي كشور ميشوند.
اين درخواست نمايندگان با تجمعهاي گروهي در ميان راهروهاي صحن مجلس و صحبت درباره راهكارهاي برگزاري صحن غيرعلني مجلس نمود بيشتري دارد.
از جمله مهمترين تجمعات نمايندگان، تجمع محمدرضا باهنر، حميدرضا فولادگر، الياس نادران، عباس رجايي، سيدعلي حسيني است كه در راهروي مياني مجلس جمع شدهاند و بحث ميكنند.
گروهي از نمايندگان از جمله حسن كامران، حشمتالله فلاحتپيشه در جايگاه هيئت رئيسه تجمع كردند و مسئله برگزاري صحن غيرعلني و بررسي مسائل سياسي كشور را بررسي ميكنند.
برگزاري صحن غيرعلني و بررسي حوادث سياسي كشور، در كنار بررسي لايحه بودجه 90 همچنان مهمترين موضوع بحث نمايندگان مردم است.
* كامران: جواني كه شغل و زن ندارد، ورزش كند بهتر است
استدلال حسن كامران دستجردي نماينده اصفهان براي توجيه نمايندگان درباره اختصاص بودجه بيشتر به وزارت ورزش و جوانان در نوع خود عجيب بود؛ كامران سخنش را با اين استدلال شروع كرد كه؛ وقتي جوان شغل ندارد، زن هم ندارد، ورزش كند بهتر است تا دسته گل به آب دهد البته جوانان ما بچههاي خيلي خوبي هستند.
وي خواستار افزايش بودجه وزارت ورزش و جوانان شد و در طرح پيشنهاد خود مبني بر افزايش بودجه بخش ورزش، نظر نمايندگان را به مشكلات جوانان و ورزش جلب كرد و گفت: افزايش بودجه اين بخش به اصلاح وضعيت امروز جوانان كمك ميكند.
* گلايه قاضيپور از ابوترابيفرد
نادر قاضيپور نماينده اروميه در انتقاد به نحوه اداره رايگيريهاي مجلس و با طرح پيشنهاد حذف بخشي از بند 3 لايحه بودجه 90، گفت: آقاي ابوترابيفرد اگر بخواهد پيشنهادي تصويب شود، دو دقيقه زمان به راي گيري اختصاص ميدهد و اگر نخواهد پيشنهادي تصويب شود، دو ثانيه صبر ميكند.
وي از حسن كامران خواست تا از جايگاه هيئت رئيسه خارج شود و اجازه دهد ابوترابيفرد پيشنهاد نمايندگان را بشنود.
نادر قاضي پور با استناد ماده 13 قانون برنامه پنجم توسعه، پيشنهاد حذف اختصاص يك درصد از سقف اعتبار مصوب هر يك از دستگاههاي دولتي به ورزش قهرماني را در مجلس مطرح كرد و فرهاد دلقپوش نيز در موافقت با اين پيشنهاد صحبت كرد.
براساس ماده 13 قانون برنامه پنجم توسعه پرداخت هرگونه وجهي از محل بودجه كل كشور به هر شكلي به ورزش حرفه اي ممنوع است.
* ابوترابيفرد: اجراي قانون تشكيل وزارت ورزش و جوانان الزامي است
ابوترابيفرد نايب رئيس مجلس نسبت به اظهارات فرهاد دلقپوش كه در موافقت با پيشنهاد حذف اختصاص يك درصد به ورزش قهرماني، صحبت كرده بود، با تاكيد بر ايجاد وزارت ورزش و جوانان از سوي دولت، گفت: شما در ابتداي صحبتهاي خود از نام بردن وزارت ورزش و جوانان غفلت كرديد.
وي تاكيد كرد: وزارت ورزش و جوانان قانون مصوب مجلس است و اجراي اين قانون الزامي است.
- پس از رأي گيري در خصوص پيشنهاد برگشت به دولت در بند 4 هزينهها، نمايندگان با رأي كمي اين پيشنهاد را رد كردند و ابوترابي در اين زمينه گفت كه "رأي نياورد، ركورد هم شكست. "
- پس از اين رايگيري سيدنجيب حسيني نماينده مينودشت كه پيشنهاد خود را به هيئت رئيسه داده بود تا در نوبت رايگيري قرار گيرد، براي طرح پيشنهاد خود به جايگاه آمد كه محبينيا يكي از اعضاي هيئت رئيسه مجلس گفت: كه آقاي سيد نجيب پيشنهاد 147پيشنهاد شماست؟ اينكه شبيه سر بريده است!
* اختصاص يكدرصد اعتبارات دستگاهها به ورزش ممنوع شد
بهارستان نشينان در ادامه بررسي بندهاي هزينهاي لايحه بودجه 90 كل كشور در جريان بررسي بند 4 اين لايحه به دولت اجازه دادند كه به منظور توسعه ورزش همگاني و قهرماني و توسعه زيرساختهاي ورزشي با رعايت ماده 13 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه يكدرصد از سقف اعتبار مصوبه هر يك از دستگاههاي ملي و استاني به استثناي فصول يك و 6 و بودجه هزينهاي و هزينههاي مستقيم توليد شركتهاي دولتي را با نظر معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهور و وزارت ورزش و امور جوانان كسر و به سقف رديف90 - 550000 اضافه كند، البته تخفيف اين اعتبار بر اساس مصوبه امروز مجلس قبل از تشكيل وزارت ورزش به جوانان ممنوع است.
بر اساس مصوبه عصر امروز مجلس تخصيص تا يكدرصد از سقف اعتبار مصوب دستگاههاي ملي و استاني به ورزش همگاني، قهرماني و توسعه زيرساختهاي ورزشي قبل از تشكيل وزارت ورزش و جوانان ممنوع شد.
همچنين در ذيل بند 4 لايحه بودجه 90، وكلاي ملت تصويب كردند كه از محل منابع حاصل از اين بند حداقل 30درصد جهت توسعه ورزش روستايي، 5 درصد به كانون فرهنگي و ورزشي حوزههاي مقاومت بسيج و 20 درصد براي ساخت، توسعه و تجهيز فضاي ورزشي در مدارس كشور اختصاص يابد.
موضوع سقف رديف شماره 90 - 550000، اعتبارات موضوع توسعه ورزش همگاني، ورزش قهرماني و توسعه زيرساختهاي ورزشي است.
* اختصاص نيم درصد از بودجه همه دستگاهها براي اجراي منشور توسعه فرهنگ قرآني
نمايندگان مجلس در ادامه بررسي جزئيات بخش هزينه اي لايحه بودجه 90، با تصويب بند 5 اين لايحه، نمايندگان دولت را مكلف كردند كه حداكثر نيم درصد از سقف بودجه دستگاههاي ملي و استاني را به استثناء موارد خاص كسر كنند و به رديفي از بودجه كه مخصوص اعتبارات موضوع اجراي منشور توسعه فرهنگ قرآني است، واريز كند.
مبلغ واريز شده به رديف مذكور در راستاي اجراي منشور توسعه فرهنگ قرآني مصوب شوراي عالي انقلاب فرهنگي اختصاص خواهد يافت.
نمايندگان ملت مقرر كردند كه حداقل 30 درصد از اعتبارات اين بند براي فعاليتهاي قرآني روستاها و عشاير هزينه شود.
همچنين طبق اين بند، مسئوليت توزيع اعتبارات رديف اجراي منشور توسعه فرهنگ قرآني، برعهده معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري قرار گرفت.
بر اساس تبصره 2 اين بند، معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري موظف است جهت نحوه توزيع اين اعتبارات با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان تبليغات اسلامي هماهنگي هاي لازم را صورت دهد.
همچنين علي عباسپور تهراني فرد پيشنهاد داد كه اعتبارات اين بند بايد در راستاي اولويتها و سياستهاي تعيين شده از سوي شوراي توسعه فرهنگ قرآني هزينه شود و معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري گزارش عملكرد اعتبارات را به شوراي عالي گسترش علوم قرآني و مجلس شوراي اسلامي ارسال كند كه اين پيشنهاد با 112 راي موافق، 15 راي مخالف و 18 راي ممتنع به تصويب مجلسيها رسيد.
* پايان چهارمين روز بررسي بودجه 90 در مجلس
چهارمين روز و هفتمين جلسه بررسي بودجه 90 در مجلس با به صدا در آمدن زنگ پاياني توسط ابوترابيفرد نايب رئيس اول مجلس دقايقي پيش به پايان رسيد تا جلسه بعدي ساعت 8 صبح فردا (يكشنبه) و با دستور كار ادامه رسيدگي به جزئيات بودجه 1390 تشكيل شود.
نمايندگان مجلس در هفتمين جلسه بررسي گزارش كميسيون تلفيق لايحه بودجه 90، بندهاي 2، 3، 4 و 5 بخش هزينهاي اين لايحه را مورد بحث و بررسي قرار دادند و به تصويب رساندند.