کرمانشاه با جاذبه های تاریخی کم نظیرش، شاید بهترین گزینه گردشگری برای تاریخ دوستانی باشد که تصمیم دارند یک آخر هفته اردیبهشتی را در غرب کشور بگذرانند. شهری که با طبیعت سرسبز و آبشارهای بلندش می تواند سفر متفاوتی را برای شما رقم بزند.
پیشنهاد ما برای کرمانشاه گردی شما این بار قبرستان عجیب و غریب ابودجانه است که در نزدیکی بخش ریجاب شهرستان اسلامآباد و در کنار جاده ریجاب- بابا یادگار قرار دارد و با معماری متفاوتش بخشی از تاریخ دوره ساسانی را به شما نشان می دهد.
این قبرستان از صدر اسلام بجا مانده و با تعدادی آرامگاه به سبک 4 طاقیهای دوره ساسانی طراحی شده است. اما شاید بیشتر از تمام قبرهای این قبرستان، دوبنای بقعه مانند توجهتان را جلب کنند که نمونه آن را در جای دیگری ندیده باشید. بقعهای که در میان اهالی به مقبره ابودجانه معروف است و اتفاقا احترام خاصی هم بین مردم شهر دارد.
اگر از اهالی منطقه بپرسید، برایتان خواهند گفت که ابودجانه یكی از یاران با وفای پیامبر(ص) بود که در جنگ احد وقتی مشركان، نیروهای اسلام را شكست دادند، او هم مانند حضرت علی(ع) در كنار پیامبر باقی ماند و از آن حضرت مردانه دفاع كرد.
آرامگاه ابودجانه 4 ضلعی است و روی آن گنبدی مخروطی شکل و سفید رنگ قرار دارد و از دور جلب توجه می کند. اما در جنوب این آرامگاه بنای دیگری شبیه به آن، ولی در ابعاد کوچک تر وجود دارد و در داخل آن چند سنگ قبر به چشم میخورد. این دو آرامگاه با لاشه سنگ و ملاط گچ ساخته شده و سطوح بیرونی و داخل آنها با ملاط گچ پوشیده شده است. بنابراین در گورستان ابودجانه سه بنای تاریخی جالب وجود دارد که درست به همان اندازه که برای اهالی محل نام آشنا و مانوس هستند، برای شما شگفت انگیز و جالب خواهند بود.
اما این مقبره ها تنها بناهای کهنه گورستان نیستند. شما قبرهای دیگری را هم در ابودجانه خواهید دید که با سنگچین، سنگ قبرهای ساده یا طرح دار و طاقی های کوتاه محدوده مزار را مشخص میکنند. بعضی از این 4 طاقی ها مثل آتشکدههای ساسانی ساخته شده اند که در داخل آنها معمولا یک قبر دیده میشود.
روی برخی از قبرها هم بنای منار مانندی را خواهید دید که از خشت ساخته شده و سنگ قبری روی آن ها نصب شده که به علت فرسایش اطلاعات حک شده روی آنها مشخص نیست.