0

تخليه لايروبي‌هاي بندر شهيد رجايي با مجوز محيط زيست بوده است

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

تخليه لايروبي‌هاي بندر شهيد رجايي با مجوز محيط زيست بوده است

نسخه چاپي ارسال به دوستان
مدير عامل سازمان بنادر و كشتيراني:
تخليه لايروبي‌هاي بندر شهيد رجايي با مجوز محيط زيست بوده است

خبرگزاري فارس: مدير عامل سازمان بنادر و كشتيراني گفت: تخليه لايروبي‌هاي بندر شهيد رجايي با مجوز و اطلاع محيط زيست صورت گرفته است.

به گزارش خبرنگار جامعه فارس، سيد‌عطالله صدر معاون وزير راه و ترابري و مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي در نشست خبري خود كه به‌مناسبت نوزدهمين همايش ارگان‌هاي دريايي برگزار شد، در پاسخ به خبرنگار فارس درباره انتقال مرجان‌هاي دريايي در اجراي طرح توسعه بندر شهيد بهشتي چابهار گفت: بندر شهيد بهشتي چابهار در راستاي توسعه محور شرق كشور در برنامه اجرايي قرار گرفته و سازمان بنادر موظف شده اين بندر را توسعه دهد.

صدر با اشاره به تهيه و ارائه گزارش ارزيابي زيست‌محيطي طرح توسعه بندر شهيد بهشتي به سازمان محيط زيست گفت: پس از اينكه كار وارد مرحله اجرايي شد قرار است در مناطقي كه مرجان‌ها وجود دارد حفاظت صورت گيرد، بحثي در اين زمينه ميان محيط زيست و سازمان بنادر شكل گرفت و سازمان محيط زيست اعلام كرد اجراي طرح بايد متوقف شود.

صدر افزود: سازمان بنادر با توجه به تجربيات كشورهاي كانادا و استراليا در زمينه انتقال مرجان‌هاي دريايي با همكاري پيمانكار كه اجراي پروژه را برعهده داشت راهكار انتقال مرجان‌ها را با توجه به شرايط مناسب زيست محيطي مطرح كرد.

وي گفت: پس از جلسه متعدد كارشناسي پيشنهاد داده شده برخي از مرجان‌ها به صورت پايلوت منتقل شده و طي يك سال پايش آنها صورت گيرد تا مشخص شود جابجايي علمي و منطقي است يا نه و در صورت مثبت بودن جواب، ساير مرجان‌ها منتقل شوند.

صدر بيان كرد: سازمان بنادر اعتقاد داشت اين كار بايد با روش‌هاي مربوطه و با نظارت سازمان محيط زيست انجام شود. بنابر اين در مراحل محدود جابجايي، سازمان محيط زيست نقشي نظارتي مثبت داشته است.

وي در ادامه به وسواس كارشناسان محيط زيست در زمينه انتقال مرجان‌هاي دريايي اشاره كرد و گفت: پس از مستقر شدن مرجان ها دائما وضعيت آنها از لحاظ درجه حرارت، ميزان اكسيژن بررسي شده است حتي فيلم و گزارش از وضعيتشان تهيه شده است.

مدير عامل سازمان بنادر و كشتيراني اعلام كرد: طبق اين گزارش‌ها كارشناسان محيط زيست اعلام كرده‌اند جابجايي مرجان‌ها موفقيت‌آميز بوده است؛ ضايعات مرجان‌ها در فرايند انتقالشان در بندر شهيد بهشتي، زير نرم جهاني بوده است.

وي در ادامه درباره انتخاب پيمانكار پروژه گفت: پيمانكار مورد تأييد محيط زيست است و قراردادي در اين زمينه بسته شده و صورت جلسه آن تهيه شده است.

مدير عامل سازمان بنادر و كشتيراني تصريح كرد: از همان ابتداي برخورد با منطقه مرجاني، سازمان محيط زيست اعلام كرد كه عمليات متوقف شود ما اصلا ورود پيدا نكرديم و تنها اقدامات موج شكن را انجام داديم.

وي در پاسخ به خبرنگار فارس مبني بر اين‌كه چرا جريمه تعيين شده را درباره از بين رفتن مرجان‌هاي دريايي تاكنون پرداخت نكرده‌ايد؟ اظهار داشت:كاري صورت نگرفته است ؛ جابه‌جايي مرجان‌هاي دريايي كاري است كه حضور پيمانكار و با نظارت سازمان محيط زسيت انجام شده است؛ شايد ضايعاتي را دنبال داشته باشد اما در دنيا ضايعات در حدود 50 درصد است در حالي كه در اينجا زير 10 درصد بوده است.

صدر گفت: اگر سازمان حفاظت محيط زيست مرجان‌هايي دريايي را منتقل كند قطعاً با ضايعاتي مواجه مي شوند. مرجان‌ها موجودات زنده‌اي هستند كه براي تطبيق با شراط خودشان طول مي‌كشد؛ شما گياهي را هم اگر قلمه بزنيد اين شرايط برايش پيش مي‌آيد.

وي افزود: اگر قرار باشد اين گونه باشد هيچ كس هيچ كاري نمي‌تواند انجام دهد چون ابتدا بايد جريمه بپردازد.

صدر اظهار داشت: پرداخت جريمه بايد بعدا بررسي شود؛ به نظر مي‌رسد براي اين اقدام علمي فضاسازي مي‌كنند تا اجرايي نشود.

وي تصريح كرد: در مجامع بين المللي اقدام سازمان بنادر تأييد شده به طوري كه پرفسور ريسك آمريكايي گزارشي در تأييد كار سازمان بنادر داده‌ است.

جابه‌جايي مرجان‌هاي دريايي طبق مجوز سازمان محيط زيست بوده است
----------------------------------------------------------------------------------------------

وي در پاسخ به اين پرسش كه چرا در گزارش ارزيابي تهيه شده مشخص نشده منطقه مرجاني وجود دارد؟ گفت: پيمانكار مربوطه مجوز لازم را از محيط زيست اخذ كرده و مطالعات ارزيابي را انجام داده است؛ موقعيت مرجان‌ها و اين‌كه چند درصد زنده هستند بررسي شد كه همان زمان،‌اعلام شد كه 2 لكه مرجاني وجود دارد؛ طبق مجوزهاي و مشورت و نظر محيط زيست اقدام به جابه جايي شده است.

وي گفت: قرار بود مرحله اول جا به جايي به صورت پايلوت انجام شود و 1 سال پايش داشته باشيم كه در نهايت به 2 سال پايش ختم شد.

صدر گفت: در حال حاضر نيز صورت جلسه درباره انتقال مرجان‌ها با امضاي مسئولان محيط زيست در اختيار من قرار دارد؛ پيمانكار و برنامه كاري مشخص شده است.

وي در ارتباط با لايروبي بندر شهيد رجايي گفت: اجازه تخليه گل و لاي پس از لايروبي را سازمان محيط زيست داده است. در زمين‌هاي استحصالي نيز با هماهنگي محيط زيست استان هرمزگان صورت گرفته است.

مدير عامل سازمان بنادر و كشتيراني تصريح كرد: حتي در فاز 2 لايروبي نقطه‌اي كه براي تخليه گل و لاي مشخص شد با تأييد محيط زيست استان هرمزگان بوده است.

معاون وزير راه و ترابري به برگزاري همايش ارگان‌هاي دريايي اشاره كرد و گفت: همه ساله اين همايش با مشاركت ارگان‌هاي دريايي برگزار مي‌شود امسال نيز سازمان محيط‌زيست برگزار كننده اين همايش است.

وي در ادامه با اشاره به اينكه امنيت، ايمني و حفظ محيط ‌زيست رويكرد اين همايش است اظهار داشت: مسائل ايمني در حوزه دريانوردي، آلودگي‌هاي زيست‌ محيطي، آلودگي ناشي از تاسيسات خشكي، آلودگي ناشي از شناور‌ها و تأسيسات دريايي از جمله مسائل مهمي است كه در اين همايش مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

مدير عامل سازمان بنادر و كشتيراني در ادامه به پديده دزدي دريايي اشاره كرد و گفت: اين اتفاق زشتي است كه مدتي در خليج‌ عدن و سومالي شدت يافته است و امسال را سال مبارزه با دزدي‌هاي دريايي قرار داده‌ايم.

صدر اظهار داشت: طي سال گذشته مصوبات خوبي را از سوي مجلس شوراي اسلامي در زمينه مبارزه با آلودگي‌ها به دست آورده‌ايم و بايد اقدامات مؤثري را در اين زمينه انجام دهيم.

وي در ادامه گفت: در اين همايش بحث تأمين تجهيزات مبارزه با آلودگي‌هاي نفتي مطرح مي‌شود.

مدير عامل سازمان بنادر و كشتيراني اظهار داشت: ممنوعيت استفاده از ناوگان تك جداره براي جلوگيري از آلودگي محيط زيست با توجه به اينكه برخي از صاحبان اين شناورها به اين ممنوعيت اعتراض داشته‌اند مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

وي در ادامه به تخليه آب توازن كشتي‌ها در درياي خزر اشاره كرد و گفت: مدتي پيش كشتي‌هايي كه در درياي خزر اقدام به تخليه آب توازن خود كرده‌اند باعث از بين رفتن ماهي‌هاي كيلكا شدند. در دنيا تصميم گرفته شده تا همه شناورها ظرف دو سال آينده به تجهيزات تصفيه آب توازن مجهز شوند.

در ادامه اين نشست دبير همايش ارگان‌هاي دريايي گفت: سال گذشته 85 درصد مفاد قطع‌نامه همايش قبلي ارگان‌هاي دريايي اجرايي شده است كه البته بخشي از آن به دليل معضلات قابل دسترسي و اجرا نبوده است.

وي گفت: در اين همايش 35 ارگان شركت مي‌كنند همچنين افرادي نيز هستند كه خدماتي را در زمينه دريايي ارائه مي‌كنند در حدود 350 نفر دعوت شده‌اند.

وي گفت: چهار گروه علمي‌، كاربردي در اين همايش وجود دارد كه در هر كارگروه 5 مقاله انتخاب شده كه در نهايت 3 تا 4 مورد آن ارائه مي‌شود.

صدر در ادامه درباره جلوگيري از ساخت و سازهاي بي‌رويه در سواحل گفت: طبق قانون ساخت تأسيسات با مجوز سازمان بنادر است بنابر اين سازمان كميته‌ايي دارد كه براساس آن اعضا براي سرمايه‌گذاري در اين زمينه تصميم‌گيري مي‌كند. از سوي ديگر مجلس قانوني را در اين زمينه تصويب كرد تا در صورتي كه كسي اقدام به ساخت تأسيسات غيرمجاز كنند گارد سازمان بنادر مي‌تواند ورود پيدا كند و با آنها برخورد با حكم قضايي كند.

وي در ادامه گفت: فرض كنيد اگر 15 مورد در گذشته صدور مجوز ساخت و ساز به سازمان مطرح مي‌شد در حال حاضر به 115 مورد رسيده است.

صدر گفت: در برنامه چهارم ساماندهي سواحل را داشتيم در اين بخش مرجع اصلي وزارت مسكن و وزارت كشور است و تخريب ساخت و سازها در حريم سواحل مطرح شده كه توسط استاندارها قابل پيگيري است.

خبري از كشتي دزديده شده ايراني - هندي نداريم
-------------------------------------------------------------------
مدير عامل سازمان بنادر و كشتيراني در رابطه با وضعيت كشتي دزديده شده ايراني ـ هندي بيان كرد: تنها اطلاعات ما در اين زمينه اين است كه اين كشتي دزديده شده اميدواريم به زودي رها شود ضمن اينكه وزارت خارجه و نيروهاي مسلح اين مسئله را پيگيري مي‌كند.
انتهاي پيام/گ

 
 
شنبه 10 اردیبهشت 1390  3:47 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها