تغيير بنيادين در يك دهه شيوه نبرد ايالات متحده با تهديدات امنيتي
تحليل رسانههاي اروپايي و آمريكايي از جابجايي روساي سيا و پنتاگون/
تغيير بنيادين در يك دهه شيوه نبرد ايالات متحده با تهديدات امنيتي
خبرگزاري فارس: روزنامه نيويوركتايمز، در گزارشي جابجايي روساي سيا و پنتاگون را "تغييري بنيادين در يك دهه گذشته در شيوه نبرد ايالات متحده با تهديدات امنيتي " خوانده و نوشته آمريكا در تلاش است تا مرز ميان نظاميان با جاسوسها را از بين برده تا در عمليات پنهاني در خارج از مرزهاي اين كشور موفقيت بيشتري به دست آورد.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از دويچه وله، باراك اوباما تغييرات اساسي در تركيب تيم امنيت ملي آمريكا را اعلام كرد. جابجاييهايي كه بسيار بحثبرانگيز خواهد بود: ورود ژنرال پترائوس به سازمان سيا و انتقال لئون پانتا، رئيس كنوني سازمان سيا به پنتاگون.
* يك اقدام حيرت انگيز
باراك اوباما، رئيسجمهور آمريكا، در اقدامي كه به اعتقاد بسياري از تحليلگران سياسي حيرتانگيز خوانده شده، تغييراتي اساسي در دو سازمان كليدي امنيتي در آمريكا را اعلام كرد. بر اين اساس، لئون پانتا، جايگزين رابرت گيتس، وزير كنوني دفاع آمريكا شد و ژنرال ديويد پترائوس، فرمانده نيروهاي آمريكايي در افغانستان نيز بر مسند رياست سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (CIA) نشست.
* تغيير بنيادين در يك دهه شيوه نبرد ايالات متحده با تهديدات امنيتي
روزنامه نيويوركتايمز، در گزارشي به قلم مارك مازتي و اريك اشميت، تصميم جديد باراك اوباما براي انتقال لئون پانتا، رئيس سيا به پنتاگون، و انتقال ديويد پترائوس، ژنرال 4 ستاره پنتاگون به سيا را "آخرين گواه تغييري بنيادين در يك دهه گذشته در شيوه نبرد ايالات متحده با تهديدات امنيتي " خوانده است. به اعتقاد آنها آمريكا در تلاش است تا مرزهاي ميان سربازان و نظاميان با جاسوسها را از بين برده يا مبهمتر از گذشته كند تا در عمليات پنهاني در خارج از مرزهاي اين كشور موفقيت بيشتري به دست آورد.
* نقش موثر پانتا در تسريع تحول سيا از يك آژانس جاسوسي به يك سازمان شبهنظامي
در گزارش نيويوركتايمز آمده است كه "لئون پانتا، نقش موثري در تسريع تحول سيا از يك آژانس جاسوسي به يك سازمان شبهنظامي داشته و افزايش عمليات پنهان نظامي اين سازمان در پاكستان و افغانستان گواه اين مدعا است. " از سوي ديگر، گفته شده كه ژنرال پترائوس، تلاش بسياري براي همكاريهاي عميقتر نظامي با سيا كرده و عمليات ويژه و بهرهگيري از نيروهاي امنيتي خصوصي در عمليات محرمانه اطلاعاتي را بهطور چشمگيري افزايش داده است.
ژنرال پترائوس در سال 2009 دستوري محرمانه صادر كرد كه بر اساس آن عمليات ويژه براي جمعآوري اطلاعات و ايجاد شبكههاي اطلاعاتي در كشورهايي نظير ايران، عربستان، اردن و چند كشور ديگر كه خارج از مناطق متعارف جنگي هستند، آغاز شد. دستوري كه ظاهرا با هدف "آمادهسازي ميدان براي جنگهاي احتمالي " صادر شده بود.
* سيا تبديل به بازوي اجرايي پنتاگون شده است
همپوشاني احتمالي كاركردهاي اين دو سازمان، انتقاداتي را در ميان مقامات هر دو سازمان برانگيخته است. برخي از مقامات اطلاعاتي آمريكا ميگويند سلسله بمبارانهاي سيا در پاكستان، كه اساس استراتژي مبارزه با تروريسم دولت اوباما بود، به وجهه اين سازمان به عنوان يك آژانس غيرنظامي جاسوسي لطمه زده و آن را تبديل به بازوي اجرايي وزارت دفاع كرده است.
بر اساس گزارش نيويوركتايمز "ميليتاريزه كردن سازماني اطلاعاتي و پر كردن اين سازمان از نيروهاي نظامي، پيامدي جز پيادهسازي تجربههاي آنان نخواهد داشت، كه طبعا به افزايش عمليات نظامي منجر خواهد شد. " اين نزديكي بين سازمانهاي نظامي و اطلاعاتي، از زمان حملات 11 سپتامبر، بهطور چشمگيري افزايش يافته است.
نيويوركتايمز همچنين آورده است: "ژنرال پترائوس از زمان جنگ بوسني در دهه 1990 ارتباط نزديكي با سازمان سيا داشته و اين ارتباط در دوره مديريت او بر جنگ در عراق و افغانستان افزايش يافته است. بر اساس اسناد ديپلماتيكي كه ويكيليكس منتشر كرده، او رابطه نزديكي هم با علي عبدالله صالح، رئيسجمهور يمن داشته كه اكنون دولت او در سراشيبي سقوط قرار گرفته است.
بمباران مواضع القاعده در يمن كه از جمله تهديدات جدي عليه امنيت آمريكا محسوب ميشود، از دسامبر 2009 آغاز شد اما شكل عمليات همان شكل محبوب پترائوس بود: "مخفيانه و محرمانه. " حالا با دولت در آستانه سقوط در يمن، آمريكا بايد راهي براي ادامه حملاتش بر ضد گروههاي فعال القاعده در آن كشور بيابد.
* تلاش براي ارزانتر جنگيدن
روزنامه والاستريت ژورنال در گزارشي آورده است: "تغييرات اخير نشات گرفته از نگاه اوباما به وضعيت جنگها در شرايط كنوني و در آينده است: ميتوان با بهرهگيري از نيروهاي ويژه و عمليات محرمانه، ارزانتر و موثرتر جنگيد. "
والاستريتژورنال، چالشهاي اساسي پيشروي اين مقامات در مناصب جديدشان را "زمانبندي خروج نيروها از عراق و افغانستان، ترميم روابط آسيبديده سياسي با پاكستان و نحوه ادامه همكاري آمريكا با متحدانش در نبرد با ليبي " ميداند. در گزارش اين روزنامه، نسبت به احتمال افزايش تنش در نتيجه گرايش بيش از اندازه پانتا و پترائوس به عمليات محرمانه، ابراز نگراني شده است.
بر اساس اين گزارش "با از بينرفتن مرز ميان نيروهاي نظامي و اطلاعاتي و با افزايش يافتن عمليات پنهان نظامي بر ضد تهديدات امنيتي عليه آمريكا، نميتوان اطلاعات و ارزيابي دقيقي از ميزان نقشآفريني و تاثيرگذاري ايالات متحده در كشورهايي همچون عراق، افغانستان، پاكستان، ليبي و يمن داشت. "
* چالشهاي اقتصادي، دغدغه اصلي دولت اوباما
مجله فارين پالسي با اشاره به چالشهاي اقتصادي پيشروي دولت اوباما، نوشته است كه "ماموريت اصلي آقاي پانتا در پنتاگون، كاهش شديد بودجهها خواهد بود، تا از اين طريق دولت بتواند رضايت جمهوريخواهان ناراضي كنگره از وضعيت موجود را جلب كند. " او تجربه قابلتوجهي در زمينه كاهش بودجهها دارد، اما انجام ماموريت كاهش بودجه 400 ميليارد دلاري، چندان هم آسان نخواهد بود.
* رشوه اوباما به پترائوس
فارين پالسي در جستوجوي دلايل اين جابجايي در هنگامه ميليتاريزه كردن ديپلماسي و سياست خارجي در آمريكا است. در اين مجله همچنين اين گمانه مطرح شده كه "باراك اوباما ميخواهد براي ممانعت از جاهطلبي سياسي ژنرال پترائوس، پيش از فرارسيدن زمان انتخابات، او را با رياست سيا قانع كند. "
فارين پالسي علت بركناري رابرت گيتس را هم مخالفت آشكار او با مشاركت آمريكا در عمليات نظامي بر ضد ليبي و انتقادات او نسبت به كاهش چشمگير بودجههاي وزارت دفاع ميداند. رابرت گيتس رسما اعلام كرده بود كه با سه جنگي كه آمريكا درگير آن است (با احتساب ليبي) كاهش بودجه تا اين حد، ممكن نيست.
در اين گزارش گفته شده است كه "كاهش چشمگير بودجههاي دفاعي، به افزايش تنش ميان مقامات نظامي و غيرنظامي منجر خواهد شد و چالشهاي عمده ديگري هم پديد خواهد آورد. "
انتهاي پيام/ي
شنبه 10 اردیبهشت 1390 2:09 PM
تشکرات از این پست