استقرار تجهيزات بارورسازي ابرها در فرودگاه تبريز
مديرعامل آب منطقهاي آذربايجان شرقي خبر داد:
استقرار تجهيزات بارورسازي ابرها در فرودگاه تبريز
خبرگزاري فارس: مديرعامل آب منطقهاي آذربايجان شرقي از استقرار تجهيزات بارورسازي ابرها در فرودگاه تبريز براي پوشش شمال غرب كشور خبر داد.
به گزارش خبرگزاري فارس از تبريز، با توجه به بحران كم آبي و كاهش آبهاي زيرزميني و نيل به خودكفايي كشور در زمينه اجراي پروژه تعديل آب و هوا، كسب دانش فني مورد نياز، جبران عقب ماندگيهاي علمي و عملياتي در باروري ابرها، انجام پروژههايي در اين مورد در دستور كار مسئولان مرتبط كشور و به تبع آن استان آذربايجان شرقي قرار گرفته است.
استحصال منابع جديد آب از طريق اجراي پروژه باروري ابرها، تامين تجهيزات مورد نياز اجراي پروژه، راهاندازي شبكههاي رادار هواشناسي، مزيت اقتصادي اجراي پروژههاي باروري ابرها در مقايسه با ساير روشها استحصال آب، قابليتهاي طرح باروري ابرها در جلوگيري از خسارت ناشي از تگرگ و جلوگيري از بروز سيل و حل آلودگيهاي جوي و ... از جمله مواردي هستند كه ضرورت اجراي طرح باروري ابرها را در كشور دو چندان ميسازد.
ارسلان هاشمي مدير عامل آب منطقهاي آذربايجان شرقي امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبريز گفت: تلاش ميشود تا تجهيزات بارور سازي ابرها كه شامل يك فروند هواپيما مجهز به تجهيزات مورد نياز بارورسازي ابرهاست در فرود گاه تبريز مستقر شود.
وي گفت: به اين منظور مذاكراتي با مركز تحقيقات باروري ابرها صورت گرفته تا با استقرار اين هواپيما در فرودگاه تبريز بتوان به استانهاي اروميه و اردبيل نيز خدمات ارائه كرد و از سامانههاي برشزا كه وارد شمالغرب كشور ميشود، حداكثر استفاده را كرد.
هاشمي افزود: تاكنون طي 6 ماهه گذشته 15 سورتي پرواز براي باروري ابرها در آذربايجان شرقي صورت گرفته است كه 12 سورتي آن از آبان تا اسفند به صورت آزمايش و به منظور امكانسنجي عملياتي بودن اين طرح در استان بوده و سه پرواز نيز در نيمه نخست ارديبهشت و به عنوان پرواز عملياتي هشت ساعته بوده و طي آن 600 گلوله يدور نقره به ابرها در حاشيه درياچه اروميه شليك شده است.
وي هزينه اين پروازها را به طور ميانگين 2 ميليارد ريال عنوان كرد و گفت: اعتبار اين طرح از محل بودجه حوادث و خشكسالي تامين ميوشد.
هاشمي با اشاره به تاثيرات اين پروازها در بارندگيهاي يك يا دو هفته اخير و پوشش 80 درصد از نقاط استان گفت: افزايش مجموع تراز، افزايش ورودي رودخانهها و مهمتر از همه افزايش بيش از 50 سانتيمتري درياچه اروميه از جمله اين تاثيرات است.
وي همچنان بر شرايط اقليمي به عنوان اصليترين دليل كاهش آب و در نتيجه افزايش شوري درياچه اورميه تاكيد كرد و افزود: 67 درصد بروز اين پديده در درياچه اورميه مربوط به شرايط اقليمي خشكسالي دورهاي است كه از 10 تا 12 سال قبل بر منطقه و حتي آسيا حاكم شده است.
مدير عامل آب منطقهاي آذربايجان شرقي اضافه كرد: توسعه كشاورزي در اين منطقه نيز بخش قابل توجهي يعني معادل 27 درصد در حاكم شدن اين وضعت بر درياچه اروميه موثر بوده و تنها 6 درصد سدهاي احداث شده در حوزه آبريز درياچه اروميه در روند كاهشي آب آن تاثير گذار بوده است.
هاشمي گفت: برخلاف آنچه مطرح ميشود حجم كل آب سدهاي احداث شده در استان 289 ميليون متر مكعب است كه در مقابل كاهش 10 ميليارد متر مكعبي حجم درياچه اروميه رقم ناچيزي است.
وي با اشاره به 9 پروژه تعريف شده براي آب منطقهاي آذربايجان شرقي از سوي مديريت اجرايي حوضه آبخيز درياچه اروميه در سطح كشور گفت: از اين پروژهها علاوه بر انجام عمليات امكانسنجي و اجرايي كردن طرح بارورسازي ابرها ميتوان به انتقال حوضه به حوضه آب، آزادسازي و لايروبي بستر رودخانههاي منتهي به درياچه اروميه اشاره كرد كه اخيراً براي لايروبي مسيرهاي منتهي به درياچه 70 ميليارد ريال اعتبار اختصاص يافته است.
براساس آمار كارشناسان آب منطقهاي آذربايجان شرقي حجم ذخاير آب درياچه اروميه در سال هاي گذشته از 32 ميليارد به 14.5 ميليارد مترمكعب كاهش يافته است.
براساس آمار كارشناسان آب منطقه اي آذربايجان شرقي حجم ذخاير آب درياچه اروميه در سالهاي گذشته از 32 ميليارد به 14.5 ميليارد مترمكعب كاهش يافته است.
درياچه اروميه به دليل داشتن ارزشهاي اكولوژيك و منحصر به فرد، در سال 1346 براساس مصوبه شماره يك شوراي عالي حفاظت محيط زيست كشور، به عنوان منطقه حفاظت شده و طبق مصوبه شماره 63 شوراي عالي در سال 1354 به عنوان پارك ملي ارتقا يافت.
همچنين در سال 1356 براساس مصوبات mab (انسان و كره مسكون) به عنوان يكي از مناطق بينالمللي ذخيرهگاههاي زيست كره در سطح جهان به ثبت رسيده است.
اين درياچه با تمام جزاير آن در سال 1354 به عنوان يكي از تالابهاي بينالمللي در كنوانسيون رامسر ثبت و از طرف موسسه بينالمللي تالابها به عنوان يكي از مهمترين مناطق مهم پرندگان انتخاب شد.
در اين درياچه در حال حاضر 27 گونه پستاندار، 212 گونه پرنده، 41 گونه خزنده، هفت گونه دوزيست و 26 گونه ماهي زيست ميكند.
درياچه اروميه داراي 102 جزيره است كه همه آنها از سوي سازمان يونسكو به عنوان ذخيرهگاه طبيعي جهان به ثبت رسيده است.
درياچه اروميه از نظر سطح آبهاي آزاد، بيستمين درياچه جهان از لحاظ وسعت و شورترين بعد از بحرالميت محسوب ميشود. طول درياچه از 130 تا 146 كيلومتر و عرض آن از 58 كيلومتر تا 15كيلومتر (بين كوه زنبيل و جزيره اسلامي) متغير است.
حوزه آبريز درياچه اروميه داراي 52 هزار و 47 كيلومتر مربع بوده كه در استانهاي آذربايجان غربي، شرقي، كردستان و قسمت بسيار كمي نيز در كشور تركيه است.
منابع تأمينكننده آب اين درياچه شامل جريانهاي سطحي رودخانهها، جريان آبهاي زيرزميني و بارش مستقيم به سطح درياچه، آبهاي سطحي شامل 14 رودخانه دائمي، هفت رودخانه فصلي و 39 جريان سيلابي است.
انتهاي پيام/غ30/ح
شنبه 10 اردیبهشت 1390 10:44 AM
تشکرات از این پست