به گزارش سرویس دانش و فناوری برنا به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، محققان توانمند مرکز تحقیقات نوزادان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، پس از اتمام مراحل پژوهشی، پزشکی و مهندسی با تلاش 20 ماهه موفق به طراحی و ساخت دستگاه تعویض کننده خون نوزاد (Exchange Pump Hemochange )برای نخستین بار شدند.
این دستگاه به منظور خارج کردن ماده سمی (بیلی روبین ) در زمان زردی نوزادان کاربرد دارد. این در حالی است که در حال حاضر درمان نوزادان مبتلا به زردی با روشهای متفاوتی در دنیا انجام میشود كه تقریبا همگی آن ها توسط پزشک و با دست كنترل و انجام میگیرد. وابستگی به انسان و احتمال وقوع خطا، عدم یكنواختی سرعت تزریق و كشیدن خون، احتمال ورود هوا به داخل سیستم از جمله عیوب روشهای متداول کنونی است.
این دستگاه هم اکنون به عنوان نمونه ساخته شده است و مراحل تکمیلی برای تولید انبوه آن ادامه دارد. در این دستگاه تمامی پروسه تعویض خون نوزاد به روش ماشینی انجام میگیرد.
گفتنی است؛ زردی (ایكتر) در نوزادان جزو مشكلات شایع و مهم طب نوزادان است كه 60 درصد نوزادان طبیعی و 80 درصد نوزادان نارس زرد میشوند كه نوع برخورد با آن بسته به میزان سطح بیلی روبین خون است.
در سطوح پایین بیلی روبین پاتولوژیک با استفاده از فتوتراپی (قراردادن نوزاد در معرض نور) میتوان سطح خونی بیلی روبین را به محدوده مناسب و قابل قبول رساند، ولی اگر سطح خونی آن از مقدار مشخصی بیشتر شود ( 30-20 ³ بیلی روبین نظر به عامل ایجاد كننده و عوامل دیگر) برای خارج ساختن این ماده سمی از بدن، تعویض خون ضروری است.
در صورت عدم انجام و یا به تعویق افتادن این عمل، بیلی روبین در مغز نوزاد رسوب كرده و ایحاد بیماری كرن ایكتروس میكند كه یک اختلال عصبی شدید و مادام العمر است. بنابراین تعویض خون نوزاد اگر به صورت صحیح و در زمان مناسب صورت گیرد میتواند به عنوان یک درمان پیشگیرانه بسیار مفید از ایجاد یک معلولیت و ایجاد مشكلات شخصی، خانوادگی و اجتماعی جلوگیری كند.