خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: علمي - فناوري
استاد دانشگاه صنعتي شريف، رشد بالاي توليد مقالات علمي نمايه شده ايران در پايگاههاي علمي معتبر دنيا را مرهون پايهگذاري صحيح حركت علمي كشور در اوايل انقلاب و سياستگذاريهاي مناسب صورت گرفته دانست و گفت: با استمرار سياستهاي مناسب پي گرفته شده و تداوم اين رشد تا 15 سال آينده توليد علم سالانه ايران به بيش از 50 هزار مقاله خواهد رسيد.
دكتر رضا منصوري، استاد دانشگاه صنعتي شريف در گفتوگو با خبرنگار پژوهشي ايسنا با اشاره به گزارش جديد انجمن سلطنتي علوم بريتانيا كه نشان ميدهد رشد علمي در ايران يازده برابر نرخ متوسط جهاني و سريعتر از ساير کشورهاي دنياست اظهار كرد: اين گزارش كه مبتني بر تحليل آمار توليدات علمي كشورهاي مختلف جهان در بازه زماني 1990 تا 2008 ميلادي است نشان دهنده اين است كه كشور چين در عرصه توليد علم به سرعت در حال سبقت گرفتن از آمريكا است و ايران نيز در اين بازه زماني بالاترين نرخ رشد توليد علم را در بين كشورهاي مختلف جهان داشته است كه البته اين رشد طي دو سال اخير نيز ادامه داشته كه در اين آمار نيامده است.
معاون پژوهشي وزير اسبق علوم با بيان اينكه درصد رشد در توليدات علمي در صورتي كه طي سالهاي مختلف مستمر باشد، علامت خوبي است، افزود: رشد توليدات علمي در ايران بعد از جنگ تحميلي آغاز شده و تاكنون ادامه داشته است چرا كه پس از جنگ توان كشور به سمت توليد علم و مسائل اقتصادي پيش رفت.
منصوري خاطرنشان كرد: براساس آمار پايگاه استنادي اطلاعات علمي (آي.اس.آي) در سال گذشته ميلادي، ايران در رتبه دوم توليد علم منطقه پس از تركيه قرار داشت كه توانسته فاصله خود را با اين كشور كم كند. البته تعداد مقالات نمايه شده ايران در پايگاه اسكوپوس در حال عبور از كشور تركيه است كه نشان دهنده رشد مستمر ايران در توليدات علمي است.
وي با تاكيد بر اينكه دو عامل در رشد بالاي توليد مقالات دانشمندان ايراني تاثيرگذار بوده است، خاطرنشان كرد: يكي از عوامل در دهه اول انقلاب اسلامي به وجود آمد به طوري كه مردم و دانشگاهيان در شور انقلاب بخشي در جبههها و عدهاي هم در دانشگاهها خدمت ميكردند. بخش علمي ايران طوري در اين دهه پايهگذاري شد كه در حال حاضر ثمرات آن مشاهده ميشود چرا كه توليدات علمي فزاينده با چنين شيب رشد بالا كه در سالهاي اخير شاهد آن هستيم يك ساله به وجود نميآيد بلكه حاصل برنامهريزي و همت تمامي دانشمندان طي سالها است.
منصوري ادامه داد: عامل ديگر، سياستگذاري مناسب انجام شده در اوايل دهه 80 شمسي است به طوري كه دانشگاهها به انتشار نتايج تحقيقات تشويق شدند و باعث شد كه بيشتر به سمت انجام تحقيقات مختلف سوق پيدا كنند. بدين ترتيب در حال حاضر دانشگاهيان به خوبي ميدانند كه براي كسب اعتبار ملي و بينالمللي بايد به سمت انتشار مقالات بروند.
استاد فيزيك دانشگاه صنعتي شريف در گفتوگو با ايسنا تصريح كرد: البته هنوز هم تمام توان متخصصان كشور بروز نكرده است و در حال حاضر با وجود اين رشد تنها 30 درصد از متخصصان دانشگاهي كشور در سال يك مقاله مينويسند؛ بنابراين چنانچه سياستهاي درستي وجود داشته باشد، در 30 سال آينده بايد اين رشد ادامه يابد كه در نهايت توليدات مقالات در 15 سال آينده به بيش از 50 هزار مقاله در سال خواهد رسيد. اما اگر سياستهايي غلط اعمال شود گروه خاموش، فعال نشده و گروه فعال نيز به خاموشي خواهند رفت.
منصوري در عين حال با اشاره به ابلاغ آييننامه ارتقا و استخدام اعضاي هيات علمي در اواخر سال گذشته گفت: در اين آييننامه، انجام كار تحقيقاتي در دانشگاهها حداقل امتياز را دارد.
انتهاي پيام
|