0

هنر اصفهان

 
amuzesh2005
amuzesh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مهر 1387 
تعداد پست ها : 6524
محل سکونت : آذربایجانشرقی

هنر اصفهان

گلابتون دوزی

Related image

گلابتون دوزی از زمان هخامنشیان تا كنون رواج داشته و به كشورهای دیگر صادر می‌شده است و با استفاده از نخ‌های ابریشمی با روكش طلا یا نقره برروی پارچه‌های اطلس، ماهوت، پشم، مخمل و كرباس با نقش‌های اسلیمی ختایی، محرابی، بازوبندی، ترنج و محرماتی تزیین می‌شوند
دوختی است که با استفاده از نخهای ابریشمی با روکش طلائی و نقره ای روی پارچه انجام می گیرد. در حال حاضر گلابتون دوزی با الیاف طلا یا نقره در ایران رایج نیست و به جای آن از نخهایی که روکش فلزی زرد یا سفید دارند ، روی پارچه های مخمل،ابریشم، تافته،اطلس،ماهوت ، پشم و حتی کرباس انجام می شود. در گلابتون دوزی ، ابتدا نقش مورد نظر روی پارچه منتقل می شود و پس از آن به وسیله ی سوزن و نخ گلابتون خطوط اصلی طرح را دوخته ، سپس به دوخت متن و کناره ها می پردازند. این دوخت در بندر عباس ، میناب ،بندرلنگه،اصفهان، شیراز، تهران،کردستان، قزوین، تبریز، کاشان،یزد وبخشهایی از بوشهر، شوش و شوشتر هنوز هم رایج است.
 

روش دوخت:

ابتدا طرح را بر پارچه منعكس نماييد و قسمتهايي از طرح را با نخ ابريشم دوخت كنيد سپس بو سيله دو سوزن ونخ كه يكي گلابتون داشته و ديگري از نخ رتكس پر شده باشد را اماده سازيد انگاه سوزن ونخ گلابتون را بروي پارچه انتقال داده وهماهنگ نخ ديگر را چنين نماييد حالا نخ گلابتون را بر پارچه با انگشت نگهداريد و با نخ رتكس بستهاي ظريف و منظم در فوا صل متعدد پديد اوريد .
 

چهارشنبه 17 فروردین 1390  11:13 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
amuzesh2005
amuzesh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مهر 1387 
تعداد پست ها : 6524
محل سکونت : آذربایجانشرقی

پاسخ به:هنر اصفهان

کاربندی

Image result for ‫کاربندی‬‎

زمان پیدایش کار بندی را قرن سوم هجری می دانند و نوع ابتدائی آن در گوشه سازیها ی طاق مسجد جامع شیراز موجود است و اما این عنصر طاقی در قرن چهارم هجری رواج گرفته و در بسیاری از آثار، همچون ایوان مسجد جامع نائین اردستان و اصفهان در شکلهای متفاوت و مطلوب به کار رفته است .
به طور کلی رسمی بندی و کار بندی دارای اصول کلی بوده ، در رسمی بندی فضاها، از استقرار بین کمانها ی قوسی که در نتیجه ی استقرار لنگه قالبها به وجود می آید پیروی می کنند و سطوح منحنی اما با حجم به نامهای زیر هفتی- سوس- نیم سوس - گوش فیل- - ترنجی – شمسه – را پدیدار می سازد.
در کاربندی قطعات کمان قوسهای بزرگ از فضاهای ذکرشده در رسمی بندی، بسته به نوع کاربندی می باشد که به نسبت مشخص خرد شده و فضاهایی که اصطلاحا سینه باز- پا باریک - شاپرک- پرک - سبوسه- عرقچین- نیم شمسه، و سروی خوانده می شوند به وجود می آیند که درواقع تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند.
 

مسجد در معماری ایران / حسین زمرشیدی/ انتشارات کیهان

چهارشنبه 17 فروردین 1390  11:16 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
amuzesh2005
amuzesh2005
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مهر 1387 
تعداد پست ها : 6524
محل سکونت : آذربایجانشرقی

پاسخ به:هنر اصفهان

مینای خانه بندی

Related image

مینای خانه بندی نوع دیگری ازمینا کاری بر روی ظروف مسی یا برنجی است اگر یادتان باشد در مینای نقاشی بعد از اتمام کار، سطحی صاف، براق و بدون برجستگی خطوط نقوش بدست خواهد آمد اما در مینای خانه بندی اساس کار بر اصل جا گذاری مفتول های نازک فلزی بر روی خطوط نقش قرار دارد. به این صورت که مفتولهای ناز ک فلزی با چسب ( چسب های پی وی سی) به روی خطوط نقش که بر سطح شیء فلزی کپی شده است چسبانده میشوند ....، سپس پودرهای رنگی از جنس اکسیدهای فلزی را ؛ قبل از استفاده با قطره چکان کمی مرطوب کرده تا حالت خمیر سفتی را داشته باشد ،و با پنس بتدریج برداشته و درون فضابندی زمینه نقوش قرار می دهند.بعد از اتمام این مرحله شیء فلزی درون کوره با حرارت 900 درجه سانتیگراد گذاشته وحرارت داده میشود. مرحله بعد ؛ پولیش و پرداخت سطح شئ است که با دستگاه یا به صورت دستی نیز میتوان انجام داد. نتیجه کار باید به گونه ای باشد که سطوح مفتولهای فلزی یا رنگهای پخته شده پستی و بلندی نداشته باشند و در یک ارتفاع در کنار هم دیده شوند. با مالش دست روی این سطح، صیقلی بودن سطح بیشتر احساس خواهد شد.
سابقاً از مینای خانه بندی برای تزئین زیور آلات استفاده میشده است که در حال حاضر بکار گیری این روش در تزئین زیور آلات منسوخ شده است در صورتی که سفارش برای این نوع تزئین وجود داشته باشد. در حال حاضر در کارگاه آموزش مینای خانه بندی که در ساختمان مرکزی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کشور دایر است این نوع مینا فقط در تزئین سطوح تخت مانند انواع تابلو آموزش داده میشود و اجرای این نوع مینا بر روی احجام کروی به علت عدم آگاهی ازدانش حرارت دهی و ترکیبات ویژه آن انجام نمی شود.
در ایران علاوه بر این مرکز اجرای مینای خانه بندی در نوارجنوبی کشور خصوصاً در اهواز میان زرگران صائبی یا صبی رایج است که بیشتر بر روی زیورآلات مانند النگو، حلقه و مدالیون اجرا میشود. روش اجرا با مینای خانه بندی که ذکرشد کمی تفاوت دارد.
از طرف دیگر در حالیکه شاهد زوال این هنر در کشورمان هستیم با تولید این محصول در کشور چین و عرضه آن به بازار صنایع دستی ایران،آنهم با قیمتهای بسیار پایین سوالات بسیاری مطرح میشود امید است با دستیابی به دانش های مورد نیاز در این مسیر توان احیاء هویتهای فرهنگی خود را بدست آوریم.
 

چهارشنبه 17 فروردین 1390  11:19 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
دسترسی سریع به انجمن ها