كاشان- سيزده بدر از جشنهاي نوروز ايران باستان است كه مردم طبق سنت هاي خاص خود اين روز را با رفتن به دشت و دامان طبيعت سپري مي كنند.
به گزارش ايرنا، برپايي جشن ها و آيين هاي خاص روز سيزدهم نوروز / سيزده بدر/، ريشه باستاني و تاريخي دارد و مردم ايران در دوره هاي مختلف تاريخي، نوروز را جشن آفرينش و آغاز هستي و زايش مي دانسته و پايان آن را روز 13 فروردين مي پنداشتند.
ايرانيان قديم پس از دوازده روز جشن گرفتن به ياد دوازده ماه سال است، روز سيزدهم نوروز را كه روز فرخنده اي است به باغ و صحرا ميرفتند و شادي ميكردند.
در ايران باستان عدد سيزده همچنين روز سيزدهم (سيزده فروردين) نحس و بدشگون شمرده ميشد به همين دليل ايرانيان براي زدودن نحسي در اين روز به دامن طبيعت پناه ميبرند و از خانه و كاشانه خود به كنار جويبارها و سبزه ها ميروند و به شادي ميپرداختند.
در همه شهرها و روستاها مردم معتقدند كه در روز سيزده فروردين بايد از خانه بيرون آمد و به باغ و طبيعت رو آورد و به اصطلاح نحسي روز سيزده را بدر كرد.
در شب دوازدهم فروردين خانواده ها براي تدارك مراسم روز سيزده بدر خود را آماده و در روز سيزدهم به صورت گروهي با هم غذاي ظهر را آماده كرده و آجيل ها و خوردني هاي ايام عيد را با خود برداشته و به دامان صحرا و طبيعت ميروند و سبزه هفت سين را با خود برده و به آب روان مياندازند.
يكي از مهمترين كارهاي صبح روز سيزده، به آب سپردن سبزه عيد بود. اين سبزه كه بنا به اعتقاد عامه، تمام شر و بدي را از خانه گرفته بود را به آب روان مي انداختند و دو مرتبه از روي جوي آب مي پريدند و اعتقاد داشتند كه ناراحتي ها و مشكلات خانه با اين سبزه از آنها دور مي شود.
از مراسم هاي خاص اين روز سبزه گره زدن است كه گره زدن سبزه، به نيت باز شدن گره دشواري ها و برآورده شدن آرزوها، و باز شدن بخت دختران است.
در اين روز رسم است دختران، به خصوص دختران دم بخت در اولين فرصت به ميان سبزه ها رفته، دو ساقه آنرا در دست گرفته و با خواندن اشعاري'سبزي و خرمي تو از من- زردي و رنجوري من از تو'، نيت و حاجت خود را بر زبان مي آورند.
مراسم سيزده بدر در روز سيزده فروردين در منطقه كاشان هم طبق آيين خاصي برگزار و مردم با مراسم هايي اين روز را جشن مي گيرند.
در اين روز هركس تازه عروسي داشت چادري سفيد به سر او مي كردند و به يك زيارتگاه يا امامزاده مي بردند و اين روز را با رفتن به دشت چمن زار سپري و تعطيلات عيد نوروز را به پايان مي رسانند.
7429/1724
انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا)