يادداشت مهمان محمود پير بداغي؛
سناريوهاي محتمل تا سقوط "علي عبدالله صالح "
خبرگزاري فارس: امروز ابتكار عمل در دست مخالفان علي عبدالله صالح است كه به دليل كثرت جمعيت، فراواني سلاح و دارا بودن روحيه جهادي، پيروز ميدان خواهند بود.
به گزارش فارس، جمعه صدها هزار نفر از طرفداران رئيس جمهور يمن، در ميدان سبعين (در مجاورت كاخ رياست جمهوري) تجمع كردند و علي عبدالله صالح نيز براي آنان سخنراني كرد. او در بين طرفداران خود گفت: حاضر است براي جلوگيري از خونريزي، قدرت را رها كند اما از طريق قانوني و بصورت مسالمت آميز. وي اعلام كرد زمام امور را فقط به انسانهاي امين و پاك واگذار خواهد كرد نه انسانهاي فاسد و كينه توز.
برگزاري اين تجمع نتوانست شرايط را به نفع حكومت رو به زوال علي عبدالله صالح، تغيير دهد زيرا همزمان، ميليونها نفر از مردم معترض در بيش از 15 استان يمن به خيابانها آمده و خواهان كنارهگيري رئيس جمهور بودند. اكنون ابتكار عمل در دست مخالفان است و بنظر ميرسد براي رسيدن به اهداف خود 3 سناريو پيش رو دارند:
1ـ عدم استفاده از سلاح ولي افزايش فشارهاي سياسي و تبليغاتي براي تسليم علي عبدالله صالح: با توجه به سرسختي علي عبدالله صالح و وفاداري يك سوم نيروهاي نظامي و امنيتي به رئيس جمهور، بعيد است اين گزينه، مردم را به نتيجه برساند.
2ـ به كارگيري سلاح در صورت لزوم: اين گزينه منجر به وقوع جنگ داخلي و ريخته شدن خونهاي بسيار خواهد شد. با توجه به مسلح بودن مردم و قبايل و پيوستن دو سوم ارتش به مردم، اين اقدام نتيجه خواهد داد. اما مخالفان و مردم اصرار دارند حركتشان مسالمت آميز باشد و خواهان تغيير بدون جنگ هستند.
3ـ راه حل ميانه كه بر مبناي توافق طرفين و با وجود يك ضامن معتبر داخلي يا بينالمللي صورت گيرد و بر اساس يك برنامه زمانبدي شده، انتقال مسالمت آميز قدرت انجام شود. اما با توجه به حيله گري علي عبدالله صالح، احتمال نقض پيمان و سوء استفاده توسط وي بسيار زياد است. خصوصاً آنكه غربيها و سعودي، نسبت به جايگزين نظام فعلي، هنوز به نتيجه نرسيدهاند و لذا خواهان حفظ وضعيت موجود هستند.
طي روزهاي گذشته همچنين جلسهاي بين علي عبدالله صالح و علي محسن الاحمر فرمانده ارتش كه به مردم پيوسته است، برگزار شد. به گزارش الجزيره اين جلسه بدون نتيجه بوده است. با پيوستن ارتش و شيوخ قبايل به مردم معترض، موازنه قوا به نفع مخالفان تغيير كرده است. مسلح بودن مردم و قبايل نيز عامل بازدارندهاي در مقابل علي عبدالله صالح است تا نتواند همانند قذافي، جنگ داخلي راه بياندازد.
سناريوي سوم محتملتر بنظر ميرسد زيرا مردم يمن اهل حكمت هستند و تا جايي كه ممكن باشد از توسل به خشونت پرهيز ميكنند. اما گرهاي كه با دست باز نشود، با دندان باز خواهد شد. لذا اگر مخالفان از طريق توافق به اهداف خود نرسند و يا علي عبدالله صالح به تعهدات خود پايبند نباشد و قصد داشته باشد كه از در نيرنگ و خدعه وارد شود، قهراً سناريوي دوم يعني درگيري مسلحانه با گارد رياست جمهوري بوقوع خواهد پيوست و مخالفان به دليل كثرت جمعيت، فراواني سلاح و دارا بودن روحيه جهادي، پيروز ميدان خواهند بود.