مروري بر مهمترين رويدادهاي خبري پاكستان در سال 1389
خبرگزاري فارس: سيل ويرانگر، بحران سياسي، ترور برخي مقامات سياسي و تشديد نزاعهاي خونين، افزايش خشونتها و موضوع ريموند ديويس از مهمترين رويدادهاي خبري پاكستان در سال 1389 بوده است.
به گزارش فارس، پاكستان همچون برخي ديگر نقاط جهان و مانند ديگر ساليان گذشته در اين كشور سال 1389 را در حالي پشت سرنهاد، كه بسياري از بحرانها و چالشهاي سياسي، امنيتي، اقتصادي و اجتماعي بجا مانده از گذشته را تحمل كرده و در عين حال شاهد تشديد اوضاع در برخي از اين حوزهها بود.
مهمترين رويدادهاي خبري پاكستان در سال 1389 به شرح زير ميباشد؛
* آزادي ديپلمات ايراني از دست گروگانگيران
حشمتالله عطارزاده وابسته اقتصادي سركنسولگري جمهوري اسلامي ايران در پيشاور پس از ماهها اسارت، در عملياتي از سوي مأموران وزارت اطلاعات آزاد و به كشور بازگردانده شد.
عطارزاده در آبان ماه 1387 در شهر پيشاور توسط گروهي ناشناس ربوده شد.
* برگزاري مذاكرات راهبردي آمريكا و پاكستان
چهارمين دور از مذاكرات راهبردي آمريكا و پاكستان در فروردين سال 1389 در واشنگتن برگزار شد.
بر اين اساس اين مذاكرات در سطوح عالي و به منظور گسترش همكاريهاي دو جانبه در زمينههاي اقتصادي، دفاعي، امنيتي و اجتماعي برگزار شد.
رياست هيئت پاكستاني شركت كننده در چهارمين دور از اين مذاكرات را شاه محمود قريشي وزير خارجه وقت اين كشور بعهده داشت و رياست هيئت آمريكايي نيز بعهده هيلاري كلينتون همتاي وي بود.
* وقوع سيل ويرانگر
در روزههاي نخستين مردادماه 1389، بارانهاي موسمي بزرگترين حادثه طبيعي تاريخ پاكستان را رقم زد.
سيل ويرانگر كه يك سوم خاك پاكستان را در برگرفت، بيش از دوهزار نفر را به كام مرگ فرستاد و بيش از 20 ميليون نفر را هم آواره كرد.
اين سيل هر چهار ايالت پاكستان را دربرگرفت ويك پنجم پاكستان به زير آب رفت.
سيل بيش از 43 ميليارد دلار به اين كشور خسارت زد كه بيشترين آسيب را به ايالات خيبر پختونخوا و سند وارد كرد.
سازمانهاي امدادرسان بينالمللي خسارات سيل پاكستان را از زلزله هائيتي و سونامي سال 2005 فراتر توصيف كردند.
* ربوده و كشته شدن مقام سابق سازمان ISI
اواخر فروردينماه سال 1389، امير سلطان بار معروف به "كلنل امام " مقام سابق سازمان اطلاعات پاكستان و خالد خواجه يك عضو سابق اين سازمان به همراه اسد قريشي فيلم ساز پاكستانيالاصل تبعه انگليس توسط گروهي به نام "ببرهاي آسيا " ربوده شدند.
اسد قريشي با پرداخت مبلغ تقاضا شده از سوي گروگانگيران، آزاد و دو مقام سابق سازمان اطلاعات اين كشور در اواخر سال 1389 به قتل رسيدند.
* سانحه سقوط هواپيماي مسافربري
در اوايل مردادماه سال 1389، يك فروند هواپيماي مسافربري خطوط هوايي پاكستان در حاشيه شهر اسلامآباد سقوط كرد.
در سانحه سقوط هواپيماي خطوط هوايي "ايربلو " در ارتفاعات شهر اسلامآباد، همه 152 سرنشين آن جان خود را از دست دادند.
* قتل عدهاي از رهبران حزبي پاكستان
در مرداد و شهريور سال 1389، ترور دو تن از مقامات ارشد احزاب سياسي پاكستان موجب تشديد التهاب و بحران در اين كشور شد.
عمران فاروق، سياستمدار برجسته پاكستاني و از اعضاي برجسته جنبش متحد قومي ساكن انگليس در خارج از خانهاش در لندن مورد سوء قصد قرار گرفته و كشته شد.
فاروق يكي از بنيان گذاران جنبش متحد قومي و از نيروهاي بسيار مهم سياسي در شهر كراچي پاكستان به شمار ميرفت.
وي از سال 1992 در تبعيد در لندن به سر ميبرد.
حيدر رضا ديگر عضو حزب ياد شده عضو مجلس ايالتي سند نيز پيش از آن بدست افراد مسلح ناشناس در شهر كراچي به قتل رسيده بود.
حزب نشنل عوامي و جنبش متحده قومي دو گروه عمده سياسي و مخالف يكديگر در شهر كراچي ميباشند.
گروههاي مافياي مواد مخدر و همچنين افراد وابسته به طالبان پاكستان از ديگر جريانهاي فعال در كراچي به شمار ميروند.
در سال 1389، بيش از 200 نفر از افراد وابسته به گروهها و احزاب سياسي كراچي جان خود را بر اثر بروز خشونتها در اين شهر از دست دادند.
جميل خانزاده يك فعال جنبش قومي متحد و وزيرخان و طاهر پنجابي دو فعال از حزب رقيب يعني حزب ملي عوامي از ديگر شخصيتهاي حزبي بودند كه قرباني خشونتهاي كراچي شدند.
* محكوميت دكتر عافيه صديقي به 86 سال زندان در آمريكا
در مهرماه سال 1389، يك دادگاه فدرال آمريكا عافيه صديقي دانشمند پاكستاني را به اتهام تلاش براي قتل بازجويان آمريكايي خود به 86 سال حبس در زندان محكوم كرد.
عافيه صديقي 37 ساله، سال 2003 با همكاري سازمان اطلاعات پاكستان به اتهام حمل اسناد، فرمولهاي ساخت مواد منفجره و همچنين بمب دستساز در كيف دستي خود دستگير و تحويل مقامات امنيتي آمريكا شد.
صديقي كه به زندان بگرام در افغانستان براي بازجويي انتقال يافته بود، بارها توسط بازجويان و افسران ارتش و پليس فدرال امريكا در افغانستان مورد بازجويي قرار گرفت.
ماموران امريكايي مدعي شدند صديقي حين بازجويي، تفنگ يك سرهنگ آمريكايي را ربوده و به سوي وي شليك كرده است.
* تشديد حملات هوايي آمريكا به خاك پاكستان
آمريكا درسال 1389نزديك به 120 نوبت مناطق قبايلي پاكستان را هدف قرار داد كه به كشته شدن حدود 700 نفر منجر شده است.
اين در حالي است كه در سال 2009، هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكا چهل و پنج نوبت مناطق قبايلي پاكستان را هدف حمله موشكي قرار دادند كه در نتيجه چهارصد و بيست نفر كشته شدند.
در آخرين مورد، هواپيماهاي بي سرنشين آمريكا روز پنجشنبه 26 اسفند به يك اجتماع قبيلهاي واقع در شمال غربي اين كشور حمله كردند كه باعث كشته شدن 40 تن شدند.
تجاوزهاي مكرر هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكا به مناطق قبايلي پاكستان با وجود افزايش قربانيان غير نظامي، همچنان با سكوت دولت پاكستان همراه است.
* خروج احزاب سياسي از ائتلاف با دولت
در ديماه سال 1389، جمعيت علماي اسلام شاخه فضلالرحمان و جنبش متحده قومي اعلام كردند كه از ائتلاف به رهبري حزب مردم پاكستان كنارهگيري ميكنند.
با چنين تصميمي كه علت آن نارضايتي سيستم سياسي حكومت عنوان شد، پاكستان در آستانه بحران سياسي قرار گرفت.
در صورت خروج احزاب مؤئلف از دولت ائتلافي پاكستان، حزب حاكم مردم اكثريت خود را درمجلس ملي اين كشور از دست ميدهد و بدين ترتيب دولت يوسف رضا گيلاني نخست وزير پاكستان درآستانه سقوط، قرارمي گيرد.
دولت پاكستان اكثريتي بالغ بر يكصد و هشتاد و يك نماينده پارلمان را در اختيار دارد كه بيست و پنج تن از آنها نمايندگان جنبش متحد قومي هستند و در صورت تصميم اين جنبش براي خروج از دولت، حزب زرداري اكثريت را در پارلمان از دست خواهد داد و در صورتي كه اين جنبش تصميم بگيرد به گروه اپوزيسيون بپيوندد، دولت ائتلافي پاكستان با فروپاشي رو به رو خواهد شد.
* ترور مقامات ارشد دولتي پاكستان
كشته شدن دو تن از مقامات ارشد دولتي پاكستان از ديگر حوادثي بود كه در ماههاي واپسين سال 1389 رخ داد.
سلمان تأثير استاندار ايالت پنجاب پاكستان در ديماه سال 1389 به ضرب گلوله يكي از محافظان خود كشته شد.
سلمان تأثير عضو حزب مردم پاكستان (حزب حاكم) بوده و حزب حاكم ايالتي در پنجاب (حزب مسلم ليگ نواز) اختلافاتي داشت.
تأثير از جمله حاميان اصلاح و تغيير قانون توهين به مقدسات اسلامي بود.
اخيرا قانون توهين به مقدسات كه حكم اعدام براي آن در نظر گرفته شده بود، براي اصلاح به مجلس اين كشور ارائه شده بود تا بر اساس آن اين حكم از اعدام به حبس و يا ديگر مجازات ها تبديل شود.
در اسفندماه نيز "شهباز بتي " وزير امور اقليتهاي پاكستان به ضرب گلوله افراد مسلح ناشناس در شهر اسلامآباد كشته شد.
وي قبل ازكشته شدن، چندين بار به مرگ تهديد شده بود. وزير امور اقليتهاي مذهبي پاكستان كه پيرو آيين مسيحيت بود، در خودرو شخصي خود هدف تيراندازي قرارگرفت.
* مشرف در پرونده ترور بينظير بوتو متهم شد
دادگاه ضد تروريسم راولپندي پاكستان در بمهمنماه 1389، پرويز مشرف رييس جمهوري سابق اين كشور را به عنوان متهم در پرونده ترور بي نظير بوتو فراخواند.
اين اتهام بر اساس كيفرخواست آژانس فدرال تحقيقات كه به دادگاه ضد تروريسم ارائه شده است، اعلام شده و همچنن بر اساس بررسي ريزمكالمات تلفن همراه بوتو كه به تازگي پيدا شده، از سعود عزيز، افسر سابق و خرم شهزاد، مقام سابق پليس راولپندي بهعنوان ديگر متهمان نام برده شده است. در تحقيقات اثبات شده است كه دستور تغيير تدابير امنيتي براي بوتو توسط مشرف صادر شده و صحنه جنايت بلافاصله پس از اين ترور پاكسازي شده است.
كميته سازمان ملل ماه آوريل سال 2010 ميلادي، دولت مشرف را بهعلت ناتواني در تامين امنيت بوتو مقصر دانسته بود ولي دولت مشرف، يكي از رهبران سابق طالبان را مسئول ترور بوتو اعلام كرده است.
بي نظير بوتودر دسامبر 2007، در حالي كه سخنراني انتخاباتي خود در "لياقت باغ " راولپندي را به پايان برده بود، از سوي افراد ناشناس هدف گلوله قرار گرفت و كشته شد.
پرويز مشرف رييس جمهوري سابق پاكستان از آوريل 2009 در لندن زندگي مي كند و بعد از تشكيل حزب جديد "مسلم ليگ پاكستان براي همه " اعلام كرد كه تا قبل از انتخابات پارلماني اين كشور در 2013 ميلادي، به كشورش باز ميگردد.
* ريموند ديويس از قتل تا آزادي
ريموند ديويس روز هفتم بهمن با ادعاي "دفاع از خود در برابر سارقان " با شليك گلوله دو موتور سوار را در شهر لاهور از پاي در آورد و سومين نفر نيز توسط راننده ديويس كه سعي در فرار از صحنه درگيري را داشت زير گرفته و كشته شد.
در حالي كه مردم پاكستان خواستار مجازات اين تبعه آمريكايي به دليل اقدام به قتل در اين كشور بودند، واشنگتن مدعي بود وي مصونيت ديپلماتيك داشته و نبايد مورد محاكمه قرار گيرد.
موضوع محاكمه اين شهروند آمريكايي تنشهاي ميان اسلامآباد و واشنگتن را شدت بخشيده و واكنشهاي تندي را از سوي مقامهاي آمريكايي در پي داشت.
چهارتن از قضات دادگاه بدوي لاهور در راي اوليه خود اعلام كرده بودند كه ديويس ديپلمات نيست و نميتواند از مصونيت سياسي استفاده كند.
بعد از تاييد هويت اصلي ديويس به عنوان عضو سازمان سيا، تنشهاي اطلاعاتي بين دو كشور طي يك ماه گذشته افزايش يافته و هر روز نيز رسانههاي پاكستاني بخشي از اطلاعات افشا شده درباره وي را منتشر كردند .
به هر حال در آخرين روزهاي اسفندماه سال 1389، مقامات آمريكايي بعد از شكست در پروژه ديپلمات معرفي كردن ريموند ديويس، با اولياي دم قربانيان پرونده وي به توافق رسيدند و دادگاه رسيدگي به اتهامات ريموند ديويس در كمال ناباوري همگان، وي را پس از پرداخت ديه به خانواده قربانيان آزاد كرد.
بعضي از اطلاعات حاكي از اين است كه بازماندگان قربانيان حادثه لاهور مجبور به امضاي اسناد پرداخت ديه شدند.
آزادي ريموند ديويس در حالي صورت گرفت كه دكتر عافيه صديقي دانشمند زن پاكستاني حدود 8 سال است كه در زندانهاي آمريكا بسر ميبرد و اخيرا نيز از سوي دادگاهي در آمريكا به 86 سال زندان محكوم شده است.
برخي شخصيتهاي سياسي و مذهبي پاكستان، دولت اين كشور را متهم كردهاند كه دولت جرأت و توان طرح مسئله آزادي عافيه صديقي در مقابل رهايي ريموند ديويس را نيز نداشته است.
* افزايش درگيريها و خشونتها
سال 1389 براي پاكستان سال خونيني به شمار ميرود. بر اساس گزارش "امنيت پاكستان در سال 2010 " كه از سوي موسسه مطالعات صلح پاكستان تدوين شده است، در حوادث خشونت بار سال 2010، تعداد بيش از 10 هزار تن از مردم كشته شدهاند.
بر اساس اين گزارش، بيشترين آمار تلفات مربوط به نواحي قبيلهاي فدرال است و بدنبال آن ايالت خيبرپختونخواه قرار دارد.
مردم افغانستان و پاكستان سالهاست كه از اقدامات خشونتبار گروههاي تروريستي رنج ميبرند و زندگي افراد ساكن در دو سوي مرز همواره از سوي تروريستان تهديد ميشود.
دولت پاكستان كه همواره به عنوان حامي اصلي تروريسم در منطقه معرفي شده است اكنون خود دچار حملات و انفجارات خونين از سوي اين پديده بدنام قرار گرفته است.
آمار زير بخشي از حوادث خونين پاكستان در سال 1389 ميباشد؛
5 آوريل 2010: در يك حمله انتحاري در گردهمايي حزب عوامي ملي در ايالت مرزي شمال غربي، 45 نفر كشته و بيش از 100 نفر ديگر نيز زخمي شدند.
5 آوريل 2010: در حملات متعدد انتحاري در نزديكي كنسولگري آمريكا در پيشاور، 8 نفر كشته شدند.
12 آوريل 2010: اعتراضات در "ايبتآباد " عليه تغيير نام ايالت مرزي شمال غربي به خيبرپختونخوا آغاز شد كه منجر به كشته شدن 7 نفر و زخمي شدن بيش از 100 تن شد.
16 آوريل 2010: حداقل 10 نفر در انفجاري در بيمارستان سيويل در شهر كويته كشته شدند.
17 آوريل 2010: در دو حمله انتحاري در مركز ثبت نام آوارگان در كمپ كاچا پاكا در كويته 40 تن كشته و بيش از 56 نفر نيز زخمي شدند.
19 آوريل 2010: در حمله انتحاري در نزديكي گردهمايي جماعت اسلامي در بازار قصهخواني در پيشاور 23 نفر كشته و بيش از 20 نفر نيز زخمي شدند.
20 آوريل 2010: در انفجار بمبي در منطقه كرم ايجنسي، 4 نفر كشته و 3 نفر نيز زخمي شدند.
23 آوريل 2010: در حمله طالبان در وزيرستان شمالي، 7 عضو ارتش كشته و 14 تن نيز زخمي شدند.
25 آوريل 2010: مردان مسلح در حملهاي 4 پليس را كشته و 12 تانكر حمل سوخت ناتو را نزديك تله گنگدر منطقه چكوال به آتش كشيدند.
30 آوريل 2010: جسد "خالد خواجه " مقام سابق اداره اطلاعات پاكستان، در وزيرستان شمالي كشف شد.
1 مي 2010: در يك حمله انتحاري در مينگوره در سوات، 3 تن كشته و 16 نفر نيز زخمي شدند.
1 مي 2010: شش نفر در انفجار بمبي در كويته زخمي شدند.
15 مي 2010: شصت نفر در هنگو به وسيله مردان مسلح ربوده شدند.
18 مي 2010: در انفجار بمبي در ديراسماعيلخان 13 نفر كشته شدند.
28 مي 2010: در دو انفجار انتحاري و حمله مسلحانه در مسجد احمدي در لاهور، 80 نفر كشته و بيش از 90 نفر زخمي شدند.
2 آگوست 2010: رضا حيدر عضو جنبش متحده قومي و محافظش در كراچي ترور شدند. خشونتها در شهر 35 كشته برجاي گذاشت.
4 آگوست 2010: آمار تلفات خشونتها در كراچي پس از مرگ رضا حيدر به 82 نفر رسيد.
19 آگوست 2010: رهبر حزب عوام ملي در كراچي كشته شد، آشوبهاي پس از آن 13 كشته برجاي گذاشت.
23 آگوست 2010: در يك حمله انتحاري در وانا 26 نفر كشته شدند.
1 سپتامبر 2010: سه حمله انتحاري در مراسم شيعيان 29 كشته و حدود 250 زخمي برجاي گذاشت.
1 سپتامبر 2010:در حمله افراد مسلح به جمعي از شيعيان در كراچي، 7 نفر زخمي شدند.
3 سپتامبر 2010: در حمله انتحاري در گردهمايي القدس در كويته، 55 نفر كشته و 200 نفر مجروح شدند.
6 سپتامبر 2010: در حمله انتحاري به يك پاسگاه پليس در لكيمروت 19 نفر كشته شدند.
7 سپتامبر 2010: در انفجار بمبي در يك ماشين در كوهات، 20 نفر كشته و بيش از 90 نفر زخمي شدند.
9 سپتامبر 2010: در حمله انتحاري به منزل وزير دارايي ايالت بلوچستان 5 نفر كشته و 4 تن نيز مجروح شدند.
9 سپتامبر 2010: در انفجار بمب دست ساز در خرم ايجنسي ده نفر كشته شدند.
26 سپتامبر 2010: هلي كوپترهاي ناتو وارد حريم هوايي پاكستان شدند و 30 شورشي مظنون را به قتل رساندند.
27 سپتامبر 2010: در حمله خمپارهاي ناتو در كرم ايجنسي 6 نفر كشته و 11 نفر زخمي شدند.
3 اكتبر 2010: در حمله به مقر تانكرهاي حامل سوخت ناتو در اسلام آباد 6 نفر كشته شدند.
7 اكتبر 2010: در دو حمله انتحاري در مقبره صوفي عبدالله شاه قاضي در كراچي، 8 نفر كشته و 70 تن نيز زخمي شدند.
16 اكتبر 2010: خشونتهاي قومي در كراچي 19 كشته برجاي گذاشت.
17 اكتبر 2010: قتلهاي هدفدار در كراچي افزايش يافت و 20 نفر ديگر نيز به قتل رسيدند.
18 اكتبر 2010: در حوادث قتلهاي هدفدار در كراچي 8 نفر جان باختند.
19 اكتبر 2010: در خشونتهاي قومي در كراچي 30 نفر كشته شدند.
20 اكتبر 2010: در قتلهاي هدفدار در كراچي 11 نفر كشته شدند.
25 اكتبر 2010: در انفجار بمبي در خارج مقبره بابا فريدالدين گنج شكر 7 نفر كشته و 14 نفر زخمي شدند.
5 نوامبر 2010: در حمله انتحاري به مسجدي در دره آدم خيل 67 نفر كشته و 100 نفر زخمي شدند.
5 نوامبر 2010:در انفجار نارنجك در مسجدي در پيشاور 4 نفر كشته شدند.
11 نوامبر 2010: در حمله مسلحانه و انفجار بمبي در دفتر پليس جنايي در كراچي 17 نفر كشته و 150 نفر زخمي شدند.
6 دسامبر 2010: در دو حمله انتحاري در مهمند پاكستان، 42 نفر كشته و 60 نفر زخمي شدند.
7 دسامبر 2010: در انفجار بمبي كه به قصد ترور اسلم خان رئيساني سروزير بلوچستان به وقوع پيوست 9 نفر كشته شدند.
8 دسامبر 2010: در حمله انتحاري در كوهات 15 نفر كشته و 25 نفر زخمي شدند.
16 دسامبر 2010: در انفجار نارنجك در مراسم عاشورا در پيشاور يك كودك كشته شد و 28 نفر زخمي شدند.
17 دسامبر 2010: پليس فرد مظنون به دست داشتن در انفجار روز عاشورا را در شكارپور هدف گلوله قرار داد. فرد مظنون موفق شد پيش از مرگ خود نارنجكي را منفجر كند كه 4 پليس را زخمي كرد.
4 ژانويه 2011: سلمان تاثير فرماندار پنجاب توسط محافظش ممتاز قادري به قتل رسيد.
12 ژانويه 2011: در حمله انتحاري به ايستگاه پليس ميريان در شهر بنو واقع در خيبرپختونخوا 20 نفر كشته و 16 نفر زخمي شدند.
13 ژانويه 2011: در حمله خمپارهاي از آنسوي مرزهاي افغانستان در شمال وزيرستان، هشت نفر شامل 5 مرد و 3 زن كشته شدند.
20 ژانويه 2011: پنج عضو نيروهاي مرزي، يك راننده خارجي شركت اكتشاف نفت و گاز و يك نگهبان امنيتي در حمله افراد ناشناس به قصد ربودن دو مهندس شركت خارجي در منطقه كوهات كشته شدند.
26 ژانويه 2011: ريموند داويس، قاتل آمريكايي دو مرد پاكستاني را به ادعاي دفاع از خود در يك منطقه بازار در لاهور به قتل رساند.
2 مارس 2011: شهباز بتهي وزير امور اقليتهاي پاكستان ترور شد.