غدیر در مقام معظم رهبری
قسمت ششم
● درس غدیر در دو قلمرو اساسی
بدون شك روز «عید غدیر» اهمیت بسیارى دارد. در روایات ما وارد شده كه عظمت این روز، حتى از روز «عید فطر» و روز «عید قربان» هم بیشتر است. نه اینكه از اهمیت آن دو عید عظیم اسلامى چیزى كم بشود، بلكه به خاطر اینكه این عید حاوى یك مضمون والاتر است. اهمیت این عیدى كه طبق روایات ما برترین اعیاد است، در همین است كه متضمن موضوع ولایت است. شاید بتوان گفت كه هدف از همه زحماتى كه پیغمبراكرم و بزرگان دین و انبیاء الهى علیهمالصّلاةوالسّلام، متحمّل شدهاند، استقرار ولایت الهى بوده است. گویا در روایتى از امام صادق علیهالصّلاةوالسّلام است كه در مقام هدف جهاد فى سبیلاللَّه - مجموعه تلاشهایى كه براى دین مىشود - فرمودهاند: «لیخرج الناس من عبادة العبید الى عبادت اللَّه و من ولایت العبید الى ولایت اللَّه.» هدف این است كه انسانها را از ولایت بندگان و بردگان - با معناى وسیعى كه این كلمه دارد - خارج سازند و به ولایتاللَّه نائل كنند.
منتها در موضوع عید غدیر، این نكته هم وجود دارد كه در باب ولایت، دوقلمرو اساسى هست: یكى قلمرو نفس انسانى است كه انسان بتواند اراده الهى را بر نفس خودش ولایت بدهد و نفس خود را داخل ولایت اللَّه كند. این، آن قدم اوّل و اساسى است و تا این نشود، قدم دوم هم تحقّق پیدا نخواهدكرد.
جانب و مرحله دوم این است كه محیط زندگى را در ولایتاللَّه داخل كند. یعنى جامعه، با ولایت الهى حركت كند. هیچ ولایتى - ولایت پول، ولایت قوم و قبیله، ولایت زور، ولایت سنّتها و آداب و عادات غلط - نتواند مانع از ولایتاللَّه شود و در مقابلولایتاللَّه عرض اندام كند.
آن نكتهاى كه عرض كردم بالخصوص در این روز وجود دارد، این است كه كسى كه در این روز معرّفى شده؛ یعنى وجود مقدّس امیرالمؤمنین، مولاى متقیان سلاماللَّهعلیه، درهر دو منطقه ولایت، یك الگو و شخصیت ممتاز است. هم در ولایت برنفس خود و به مهار كشیدن نفس خود - كه عرض كردیم این همان بخش اصلى است - و هم در الگویى كه او براى حكومت اسلامى و ولایت الهى از خود نشان داد و تثبیت كرد، در تاریخ نمونهاى است كه هركس بخواهد ولایت الهى را بشناسد، نمونه اَتَمّ و الگویش آنجاست. آنچه امروز براى ما به عنوان درس باید مطرح شود - بخصوص كه جلسه ما عمدتاً از كسانى متشكّل است كه بهنحوى در نظام ولایت اسلامى مسؤولیت و دخالت و شأنى دارند - این است كه در این دو منطقه ولایت كه مولا و محبوب ما على بن ابىطالب علیهالصّلاةوالسّلام، در آن درخشیده، و كلمه كلمه سخن او و قدم قدم حركات او مىتواند براى هركس درس باشد، حقیقتاً مشغول تلاش و مجاهدت شویم.یك مسأله، مسأله استقرار ولایتاللَّه در جامعه است. البته این ولایت، در دنیاى امروز، دشمنان زیادى دارد كه صریحاً با آن دشمنى مىكنند. از روز اوّل هم داشت؛ مخصوص امروز نیست. علّت آن هم معلوم است كه چرا دنیا با جامعهاى كه براساس قیمومت و ولایت و حكومت الهى مىخواهد اداره شود، مخالف است؟ در اینباره صحبت شده است و همه چیز تقریباً روشن است.طبیعتاً كسانى كه پایهگذاران و پایههاى چنین نظامى محسوب مىشوند، باید سعى كنند هر ساعت از ساعات كار و تلاششان، نسبت به ساعات قبل، به آن الگوى اصلى نزدیكتر شود. این درسِ غدیراست براى ما، در درجه اوّل.
بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار مسؤولان كشورى و لشكرى، به مناسبت «عید غدیر»
19/3/1372
● ایستادگی بر معیار های غدیر
ایستادگى شما، دنیایى را وادار كرد كه در مقابل ظلم وجور و زورگویى استكبار بایستند. دنیا اینطور نبود! تنها علاج، در مقابل ظلم و تعدّى و تجاوز و نامردمى استكبار، عبارت است از ایستادگى و پایدارى روى همان معیارها و میزانهایى كه غدیر، سمبل و رمز واقعى آن است؛ یعنى عدالت؛ تلاش براى خدا؛ ارزش دادن به تقوا و جهاد فىسبیلاللَّه. ایستادگى بر روى این معیارهاست كه خواهد توانست این راه را در مقابل ملت ایران، بازهم، بازتر و هموارتر كند.
بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار مسؤولان و كارگزاران نظام، به مناسبت عید غدیر خم
30/3/1371
● تعیین کننده ترین مساله هر ملت
وقتیبراییكملت، قضیهیولایتو حكومتحلشود، آنهمبهشكلیكهدر غدیرخمحلشد، حقیقتا آنروز برایآنملت، عید است. چوناگر ما بگوییمكهمهمترینو حساسترینمسألهیهر ملتی، همینمسألهیحكومتو ولایتو مدیریتو حاكمیتوالایبر آنجامعهاست، اینتعیینكنندهترینمسألهبرایآنملتاست. ملتها هركدامبهنحوی، این قضیهرا حلكردهاند; ولیغالبا نارسا و ناتمامو حتیزیانبخش.
پس، اگر ملتیتوانستهباشد اینمسألهیاساسیرا بهنحویحلكند كهدر آن، همهچیز آنملتـ كرامتاو، معنویتاو، توجهاو بهخدا، حفظ سعادتدنیاییاو و بقیهیچیزهاییكه براییكملتمهماستـ رعایتشدهباشد، واقعا آنروز و آنلحظه، برایآنملتعید است. در اسلام، اینقضیهاتفاقافتاد. روز عید غدیر، ولایتاسلامیـ یعنیرشحهو پرتویاز ولایتخدا در میانمردمـ تجسمپیدا كرد و اینچنینبود كهدینكاملشد. بدونتعیینو تبییناینمسأله، دینواقعا ناقصمیماند و بههمینخاطر بود كهنعمتاسلامبر مردمتمام شد. مسألهیولایتدر اسلام، اینطور مسألهییاست.
سخنرانیدر دیدار با جمعیاز علما، مسؤولانو مردمشهرهایلاهیجانو رباط کریم، جمعی از دانش آموزان و فرهنگیان استانهای تهران و كرمان و مازندران، رئیس و مسؤولان سازمان ثبت احوال، جمعی از مسؤولان و مدیران سازمان مسكن
04/11/1368