عاشورا و امام حسین علیهالسلام از دیدگاه اندیشمندان غیر مسلمانان
ماهاتما گاندی
ماهاتما گاندی، رهبر بزرگ انقلاب هندوستان، میگوید: «من برای هند چیز تازهای نیاوردم؛ فقط نتیجهای را که از مطالعات و تحقیقهایم درباره تاریخ زندگی قهرمانان کربلا به دست آورده بودم، ارمغان ملت هند کردم. اگر بخواهیم هند را نجات دهیم واجب است همان راهی را بپیماییم که حسین بن علی علیهالسلام پیمود».
توماس کارلایل
توماس کارلایل، مورخ مشهور انگلیسی، مینویسد: «بهترین درسی که از تراژدی کربلا میگیریم این است که حسین علیهالسلام و یارانش ایمان استوار به خدا داشتند. آنها با عمل خود روشن کردند که تفوقِ عددی در جایی که حقّ با باطل روبهرو میشود اهمیّتی ندارد. پیروزی حسین علیهالسلام با وجود اقلیتی که داشت باعث شگفتی من است».
واشینگتن ایرونیک
واشینگتن ایرونیک، تاریخنویس امریکایی، مینویسد: «برای امام حسین علیهالسلام ممکن بود که زندگی خود را با تسلیم شدن در برابر اراده یزید نجات بخشد، لیکن مسئولیّت پیشوای اسلام اجازه نمیداد که او یزید را به عنوان خلیفه بشناسد. او به منظور رها ساختن اسلام از چنگال بنیامیه به سرعت خود را برای قبول هر ناراحتی و فشاری آماده ساخت. در زیر آفتاب سوزان سرزمین خشک و در روی ریگهای تفتیده عربستان روح حسین علیهالسلام فناناپذیر است. ای پهلوان و ای نمونه شجاعت و ای شهسوار من؛ ای حسین».
مُسیو هاربین
مُسیوهاربین آلمانی میگوید: «اگر در کلمات و گفتار حسین علیهالسلام درست دقت شود معلوم خواهد شد که هدف و آرمان حسین علیهالسلام جلوگیری از ستم بود و این همه قوّت قلب و از خودگذشتگی را در راه مقصود عالی خویش خرج کرده است. حتی در آخرین دقایق زندگی طفل شیرخوار خود را قربانی حقّ و حقیقت نمود و با این عمل اندیشه فلاسفه و بزرگان عالم را متحیّر ساخت».
توماس ماساریک
توماس ماساریک میگوید: «گرچه کشیشان ما هم از ذکر مصایب حضرت مسیح مردم را متأثر میسازند، ولی آن شور و هیجانی که در پیروان حسین علیهالسلام یافت میشود، در پیروان مسیح یافت نخواهد شد و گویا سبب این باشد که مصایب مسیح در برابر مصایب حسین علیهالسلام مانند پر کاهی است در مقابل کوهی عظیم».
اِدوارد بِراون
اِدوارد بِراون مستشرق معروف انگلیسی میگوید: «آیا قلبی پیدا میشود که وقتی درباره کربلا سخن میشنود، آغشته به اندوه نگردد؟ حتی غیر مسلمانان نیز نمیتوانند پاکی روحی را که در این جنگ تحت لوای اسلام انجام گرفت انکار کنند».
فردریک جمس
فردریک جِمس میگوید: «درس امام حسین و هر قهرمان شهید دیگری این است که در دنیا اصول ابدی عدالت و ترحّم و محبّت وجود دارد که تغییر ناپذیرند و همچنین میرساند که هرگاه انسان برای حفظ این صفات مقاومت کند و در راه بقای آن پافشاری نماید آن اصول همیشه در دنیا باقی و پایدار خواهد ماند».
چارلز دیکنز
چارلز دیکنز نویسنده انگلیسی مینویسد: «اگر منظور امام حسین علیهالسلام جنگ در راه خواستههای دنیایی بود، من نمیفهمم چرا خواهران و زنان و اطفالش به همراه او بودند؟ پس عقل چنین حکم میکند که او فقط برای اسلام، فداکاری خویش را انجام داد».
آنطون بار
آنطون بارا مینویسد: «اگر حسین از آنِ ما بود، در هر سرزمینی برای او بیرقی برمیافراشتیم و در هر روستایی برای او منبری برپا میکردیم و مردم را با نام حسین به مسیحیّت فرا میخواندیم».
گیبون
گیبون، مورخ معروف انگلیسی، میگوید: «با آنکه مدتّی از واقعه کربلا گذشته و ما هم با صاحب واقعه هموطن نیستیم، مع ذلک مشقّات و مشکلاتی که حضرت حسین علیهالسلام تحمّل نمود، احساسات سنگدلترین خواننده را بر میانگیزد، چندان که نوعی عطوفت و مهربانی نسبت به آن حضرت در خود مییابد».
نیکلسون
نیکلسون، خاورشناس معروف، مینویسد: «بنیامیه سرکش و مستبّد بودند، قوانین اسلامی را نادیده انگاشتند و مسلمین را خوار نمودند.... چون تاریخ را بررسی کنیم گوید: دین بر ضد فرمانفرمایی تشریفاتی قیام کرد و حکومت دینی در مقابل امپراتوری ایستادگی نمود. بنابراین تاریخ از روی انصاف حکم میکند که خون حسین علیهالسلام به گردن بنیامیه است».
موریس دوکبری
موریس دوکبری میگوید: «اگر مورخان ما حقیقت این روز (عاشورا) را میدانستند و درک میکردند که عاشورا چه روزی است، این عزاداری را مجنونانه نمیپنداشتند؛ زیرا پیروان حسین به واسطه عزاداری حسین علیهالسلام میدانند که پستی و زیردستی و استعمار را نباید قبول کرد؛ زیرا شعار امام و آقای آنها تن ندادن به ستم بود».
دروویل
در سفرنامه خود مینویسد: «سرگذشت غمانگیز امام حسین علیهالسلام و یارانش اذهان نیمی از جهان اسلام را به خود مشغول داشته است. گذشت قرنهای بسیار که هرکدام فاجعهها و غمهای خود را به همراه دارد این داغ را بیاثر نکرده است و احساسی را که یادآوری آن واقعه برمیانگیزد تخفیف نداده است.... حتی دشمنان حسین علیهالسلام با دیدن مقاومت بردبارانه او و از خودگذشتگی یارانش... به رحم آمدند. وقایع ثبت شده روز هولناک دهم محرم چنان از عواطف پاک انسانی سرشار است که مردم را تکان میدهد و تأثر آنها را از نسلی به نسلی دیگر منتقل میکند».