رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در مراسم اختتاميهي جشنوارهي ميراث فرهنگي، صنايع دستي، گردشگري و رسانه تأكيد كرد: نگاه من به ميراث فرهنگي رياست نيست، بلكه خادمي است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مراسم اختتاميهي پنجمين جشنوارهي ميراث فرهنگي و رسانه، سومين جشنوارهي گردشگري و رسانه و دومين جشنوارهي دستها و نقشها صبح امروز (سهشنبه، 24 اسفندماه) در سالن اجتماعات ارگ آزادي برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم، حسن محسني ـ دبير جشنواره ـ بيان كرد: بدون ترديد در عصري كه بيش از هر زمان ديگري با كليدواژههاي دانش و اطلاعات تعريف ميشود، رسانهها با كاركردهاي اطلاعرساني و آگاهيبخشي خود، جايگاه مهم و تعيينكنندهاي در رشد و تعالي جوامع در تمام زمينهها، بويژه در زمينهي فرهنگسازي ايفا ميكنند.
او اظهار كرد: با چنين كاركردهاي ارزنده و سازندهاي، سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همواره كوشيده است تا با تشويق فعالان رسانهيي از اين ظرفيت به بهترين وجه در پيشبرد اهداف سازماني همسو با اهداف كلان فرهنگي و اجتماعي در حوزهي اطلاعرساني و فرهنگسازي بهرهمند شود.
وي با اشاره به برگزاري آيين اختتاميهي جشنوارههاي امسال كه با تأخيري چند ماهه انجام ميشود، گفت: پس از انتشار فراخوان در سه حوزهي جشنواره، در بخشهاي مكتوب و عكس در مجموع 3210 اثر به پنجمين جشنوارهي ميراث فرهنگي و رسانه، 2653 اثر به سومين جشنوارهي گردشگري و رسانه و 1417 اثر به دومين جشنوارهي دستها و نقشها رسيد و تعداد 375 اثر نيز به موضوع منشور كوروش اختصاص داشت.
محسني افزود: در نهايت هيأت داوران كه شامل دكتر محمدمهدي فرقاني، مجيد رضاييان، مهدي منتظر قائم، يونس شكرخواه، حسين قندي و فريدون صديقي بودند، پديدآورندگان 285 اثر رسانهيي را كه محصول تلاش 75 نفر از روزنامهنگاران و فعالان اين عرصه است، شايسته انتخاب و معرفي تشخيص دادند.
در ادامهي اين مراسم، رضاييان بيانيهي هيأت داوران را خواند كه بخشهايي از آن به اين شرح است: «دريچه اول: ميراث ما لوح زرين تاريخ و درس داناي زندگي است كه بشريت از كوروش و پيش از آن، پاي آموختنش زانوي ادب زده است. امروز اين ميراث با همهي فراز و فرودهاي پيش رو افراشته ميشود تا چشم جهان را بار ديگر به آن لوحوارهي ماندگار متمركز سازد. ميراث ما نماند تا در امروز متوقف شود، ماند تا فردا را زير نگاه خويش بياورد و آوردگاه بدخواهان را درهم شكند.»
«دريچه دوم: گردشگري ما جان ندارد از بس كه نان ميخواهد، نماي اين صنعت به رونق بسته است و داشتههايش با وجود چنين ميراث باشكوهي وافر و افزون. گردشگران براي آن هنگام به گردش ميآيند كه درها را به رويشان با همه تأملها بگشاييم. رسانهها هر بار كه براي صنعت گردشگري به جنبش درميآيند، تلختر مينگارند و رصد ميكنند، گرچه چندي است ترويج جاذبههاي شكوه ميراثي ما، اين حوزه را دارد با قافله خود همراه ميكند و ميبرد و با اين وجود درنگ واجب است.»
«دريچه سوم: دستها و نقشها براي صنايع دستي بيبديل ايرانيان ميكوبد، ميرقصد و ميآفريند. آفرينشي از جنس آب و آيينه، از بس كه ضعيف است. ولي صدها سال است كه نميشكند. راستي! اين حوزه را هنر هنرها ناميم يا سرور صنعتها؟ پاسخ اما پالوده و يكسان نخواهد بود. دل ميگويد جام جاودان هنرش بخوان و عقل چون قابل معامله و داد و ستد ميخواندش، فزون صنعت يگانه ايراني نام ميگذاردش.»
در بخش ديگري از اين بيانيه آمده است: مجموع آثار ارسالي در هر سه حوزه با وجود نقطههاي قوت نشان ميدهد كه ميان هدف حرفهيي با آثار ارائهشده فاصله وجود دارد. آن هدف مطبوعاتي و اين فاصله، روزنامهنگاران گرامي حاضر در اين حوزهي تخصصي را ميتواند مجاب كند كه براي آينده توليدهاي حرفهييتري را عرضه كنند.
به گزارش ايسنا، پس از خواندن بيانيهي هيأت داوران، معاون صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با اشاره به درگذشت استاد ماهرالنقش، دربارهي حوزهي صنايع دستي سخن گفت.
تهمينه دانيالي اظهار كرد: در حوزهي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري شايد دو يا سه شاخص وجود داشته باشد و آن هم انسجام و وحدتي است كه در اين سه حوزهي تخصصي سازمان ايجاد شده است. يكي از اين حوزهها كه در دولت نيز به آن توجه شده، صنايع دستي است.
وي بيان كرد: نگاهي كه در اين حوزه وجود دارد، ابتدا براساس اعمال و وظايف سياستگذاري و حاكميتي است كه در اينباره تمام قوانيني كه لازم بود مانند بيمهي هنرمندان و اختصاص اماكن تاريخي به فضاهايي براي ايجاد بازارچههاي صنايع دستي، در دولت دهم مصوب شدند.
او گفت: شايد از نگاه من، يكي از كارهاي بيسابقهيي كه انجام شده، كاربردي كردن توليدات صنايع دستي بوده است و اين يكي از آفتها و موانع گذشته بود كه نقشها و اشكال به يك شكل بودند و هيچ تازگي براي نسل جوان وجود نداشت. به اين ترتيب، هر چه به سمت مدرنيته پيش ميرفتيم، اينها ديگر جايگاهي در دلها وچشمهايمان نداشتند.
دانيالي ادامه داد: يكي ديگر از ويژگيهاي اين دوره، نزديك شدن حوزهي پژوهش و اجرا به يكديگر بود. همچنين كمك و مساعدت رؤساي مناطق آزاد به حوزهي صنايع دستي و ايجاد بازارچههاي دائمي در اين مناطق و آموزش هنرهاي دستي از اقدامات مهم ديگري بود كه قابل توجه است.
وي با اشاره به اينكه در سال 1390 قصد داريم اهداف تنظيمشده در برنامهي پنجم توسعه را توسط مأموريتي كه برايمان ترسيم شده است، به نتيجه برسانيم، گفت: اميدوارم زماني برسد كه بهعنوان يك ايراني مسلمان، علاوه بر پاسداشت ميراث فرهنگي و با هدف حفظ آن براي نسلهاي بعد، امانتدار خوبي باشيم.
به گزارش ايسنا، در ادامهي اين مراسم رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري سخنراني كرد.
حميد بقايي ابتدا با اشاره به اينكه مشغلهي زيادي براي حضور در جلسات هيأت دولت بهدليل تنظيم لايحهي بودجه دارد، گفت: ميدانيد كه هر كسي زرنگتر باشد، پول بيشتري ميتواند بگيرد. از اين رو، من امروز پس از اين مراسم بايد به سازمان مديريت بروم و بودجهي ميراث فرهنگي را پيگيري كنم.
او بيان كرد: سال گذشته در كل سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري، 100 ميليارد تومان بودجهي عمراني براي هر سه حوزه داشتيم كه اگر آن را بين استانها تقسيم كنيم بهطور متوسط سه ميليارد تومان به هر استان ميرسد و اين رقم با توجه به حجم فعاليتها و تعداد آثار تاريخي جوابگو نيست، زيرا بهطور مثال، تخت جمشيد هر سال حدود 10 ميليارد تومان نياز دارد.
بقايي در ادامه اظهار كرد: اعتقاد قلبي من اين است، همانطور كه ميگوييم يك شخص داراي شجره و اصل و نسب است، اصل، نسب و ريشه و اعتبار ايران نيز ميراث فرهنگي و تاريخ پرافتخار گذشتهاش است.
او با اشاره به اينكه ايران در طول سالها بارها مورد تهاجم و اشغال قرار گرفته است، گفت: هيچ كشوري در اين كرهي خاكي وجود ندارد كه اين مقدار مورد حمله واقع شده و اكنون نامي از آن باقي مانده باشد. مانند رم كه اكنون كشوري به اين نام نداريم، در حالي كه ايران همچنان نامش باقي است.
وي با تأكيد بر اينكه با وجود حمله قومهاي مختلف، آنها در فرهنگ ايراني حل شدند، افزود: در دورههاي اخير نيز كشورهايي مانند روسيه و انگليس و حتا صدام قصد داشتند بخشهايي از خاك ايران را به تصرف خود درآورند، ولي نتوانستند. البته از دست دادن بخشهايي از ايران در دورهي قاجار هنوز داغي بر دل ايرانيان است.
بقايي گفت: به اين ترتيب، ميراث فرهنگي يعني هويت عظيم تاريخ ايران، تاريخي كه والا و ارزشمند بوده است.
معاون رييسجمهور تصريح كرد: ايران و اسلام دو كلمهي كاملا عجينشده هستند و تعريف از اسلام به معني نفي ايراني بودن نيست و همينطور برعكس. وقتي ميگوييم ايراني، از منظر نخبگي و شاگرد اول بودن آن است، نه به معني ناسيوناليستي. ايرانيها در تاريخ نخبهاند و كسي با اين موضوع مخالفت ندارد، اما چرا برخيها موضوع را تغيير ميدهند؟
رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با تأكيد بر اينكه اين موضوع بحثي است كه انديشمندان ما بايد به آن بپردازند، ادامه داد: من افتخار ميكنم و خدا را شكر ميكنم كه در مقطعي از عمرم، خادم ميراث فرهنگي ايران هستم، نگاه من به ميراث فرهنگي رياست نيست، خادمي است.
او در ادامه بيان كرد: اگر مشكلي در كشور داريم بايد دست به دست هم دهيم و آن را حل كنيم، ايراني بودن افتخار ماست و ما به هر موضوعي كه وارد شدهايم، پرچمدار بودهايم. در بحث توسعهي اسلام نيز همينطور بوده است.
وي با اشاره به اينكه مگر حاكم بنياميه در مرو حكومت نميكرد، پس چرا اسلام پس از او و توسط ايرانيها در آنجا توسعه يافت، گفت: در اين راستا بهدنبال اين هستيم تا سميناري را با موضوع خدمات متقابل ايران و اسلام در ارديبهشتماه برگزار كنيم.
بقايي در ادامهي سخنان خود اظهار كرد: رسانهها در حوزهي ما و بويژه در حوزهي ميراث فرهنگي بسيار مؤثرند و ما فقط متولي اداري هستيم. ميراث فرهنگي متعلق به همهي ما و تمام ايرانيها در نقاط مختلف دنياست. هرگونه آثار و تخريب به آنها تخريب هويت ماست.
او اضافه كرد: سال گذشته، تعهدي دادم و آن اين بود كه تلاش كنم سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري را از رفتارهاي سياسي دور نگه دارم. فكر ميكنم تا حد زيادي در اينباره موفق بودهام.
به گزارش ايسنا، در ادامهي اين مراسم برگزيدگان پنجمين جشنوارهي ميراث فرهنگي و رسانه، سومين جشنوارهي گردشگري و رسانه و دومين جشنوارهي دستها و نقشها معرفي شدند.
برگزيدگان دومين جشنوارهي دستها و نقشها (صنايعدستي و هنرهاي سنتي در آينهي رسانهها)
رشتهي خبر و گزارش خبري
نفر سوم: پريناز سهرابي از هفتهنامهي حيدربابا (تبريز)، لوح تقدير و كمكهزينهي سفر به مشهد مقدس
نفر دوم: ناهيد شفيعي از خبرگزاري ايرنا، لوح تقدير و كمكهزينهي سفر به عتبات عاليات
نفر اول: مهشيد گوهرشناسان از هفتهنامهي آساره، تنديس جشنواره و كمكهزينهي عمره
رشتهي گزارش تحقيقي و تحليلي
نفر سوم: سميه قنبري از خبرگزاري ايسنا (اصفهان)
نفر دوم: رقيه قرباني از هفتهنامهي اولدوز (آذربايجان غربي)
نفر اول: آسيه عسگري از روزنامهي نصف جهان (اصفهان)
رشتهي گزارش توصيفي
نفرات سوم: فرزانه توكلي از روزنامهي اصفهان زيبا و فرينوش اكبرزاده از ماهنامهي آذران (تبريز)
نفر دوم: افخم ابراهيمي از ماهنامهي «آفتاب آذربايجان»
نفر اول: محمدمهدي بهمني از ماهنامهي «همشهري ماه ـ سرزمين من»
رشتهي گفتوگو
هيأت داوران دومين جشنوارهي دستها و نقشها در اين بخش هيچ اثري را حائز رتبهي اول و دوم تشخيص نداد، اما جايزهي نفر سوم به عسل فاطمي از ماهنامهي آريانا گردشگر تعلق گرفت.
رشتهي مقاله
نفرات سوم: ابوالقاسم صادقي از ماهنامه تاك (توس)، مصطفي صديق ايماني از ماهنامهي ايرانا، دكتر جمال انصاري از ماهنامهي ايرانا
نفر دوم: كامران شرفشاهي از روزنامهي رسالت
نفر اول: مهناز شايستهفر از فصلنامهي مطالعات هنر اسلامي
رشتهي عكس
نفر سوم: سميرا سارجالونژاد از نشريهي سفير
نفر دوم: فرامرز عامل بردبار از روزنامهي قدس
نفر اول: آرشيده شاهنگي از جامجم آنلاين
بخش ويژهي دومين جشنوارهي دستها و نقشها
هيأت داوران دومين جشنوارهي دستها و نقشها در اين بخش هيچ اثري را حائز رتبهي اول و دوم تشخيص نداد، اما جايزهي نفرات سوم به مهدي خليلي از هفتهنامهي فارسيان و سميه قنبري از روزنامهي جام جم تعلق گرفت.
در خاتمهي اين بخش از مهناز وحيدي از خبرگزاري ميراث آريا و مهدي رمارم از خبرگزاري ميراث آريا تقدير شد.
برگزيدگان سومين جشنوارهي گردشگري و رسانه
رشتهي خبر و گزارش خبري
نفر سوم: يعقوب شادل خليفهلو از روزنامهي اطلاعات، لوح تقدير و كمكهزينهي سفر به مشهد مقدس
نفر دوم: زهره فصاحت از خبرگزاري مانا، لوح تقدير و كمكهزينهي سفر به عتبات عاليات
نفر اول: بيژن سوراني از روزنامهي جوان، تنديس جشنواره و كمكهزينهي عمره
رشتهي گزارش تحقيقي و تحليلي
هيأت داوران سومين جشنوارهي گردشگري و رسانه در اين بخش هيچ اثري را حائز رتبهي اول و دوم تشخيص نداد، اما جايزهي نفرات سوم به كامران كرمي از روزنامهي پيام زمان و امير روحپرور از روزنامهي قدس تعلق گرفت.
رشتهي گزارش توصيفي
نفر سوم: محمدمهدي بهمني از ماهنامهي «سرزمين من»
نفر دوم: همايون ذرقاني از ماهنامهي «سفر»
نفر اول: فاطمه يزدي از ماهنامهي «سرزمين من»
رشتهي گفتوگو
نفر سوم: سيدحبيب قاآني از روزنامهي قدس
نفر دوم: اعظمالسادات راستي از خبرگزاري ايسنا
نفر اول: خانم آسيه عسگري از روزنامهي نصف جهان (اصفهان)
رشتهي مقاله
هيأت داوران سومين جشنوارهي گردشگري و رسانه در اين بخش هيچ اثري را حائز رتبهي اول و دوم تشخيص نداد، اما جايزهي نفرات سوم به مهرداد سلطاني از ماهنامهي «منظر» و رضا سامه از ماهنامهي «منظر» تعلق گرفت.
رشتهي يادداشت و سرمقاله
نفر سوم: آناهيد خزير از خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)
نفر دوم: همايون ذرقاني از ماهنامهي «سفر»
هيأت داوران سومين جشنوارهي گردشگري و رسانه در اين بخش هيچ اثري را حائز رتبهي اول تشخيص نداد.
بخش ويژهي سومين جشنوارهي گردشگري و رسانه
نفرات سوم: مهدي خليلي از هفتهنامهي «فارسيان» و نرگس احساندار از ماهنامهي «پيام دريا»
نفر دوم: حسنا شمسآرا از خبرگزاري «مانا»
نفر اول: نادر كريميان سردشتي از ماهنامهي «پيام دريا»
در اين بخش از جشنواره از مديرعامل سازمان منطقهي آزاد ارس ـ عليرضا مقيمي ـ تقدير شد.
بخش عكس
نفرات سوم: امير مسعود ابري از «جام جم آنلاين» و حامد خورشيدي از ماهنامهي «سرزمين من»
نفر دوم: فريبرز حيدري از ماهنامهي «سرزمين من»
نفر اول: سيوا شهباز از نشريهي «سفير»
همچنين جايزهي عكس بخش ويژهي سومين جشنوارهي گردشگري و رسانه ابراهيم رجبيان از ماهنامهي «پيام دريا» تعلق گرفت.
در خاتمهي اين بخش از سيما ابراهيمي از خبرگزاري «ميراث آريا» و احمد پيشكار ـ مسؤول بخش توليد عكس و فيلم در اداره كل روابط عمومي و امور فرهنگي و اجتماعي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ـ تقدير شد.
برگزيدگان پنجمين جشنوارهي ميراث فرهنگي و رسانه
بخش خبر و گزارش خبري
نفر سوم: سعيده آقاخاني از روزنامه «همدان پيام»، لوح تقدير و كمكهزينهي سفر به مشهد مقدس
نفر دوم: هادي نوروزي از خبرگزاري ايسنا (كرمانشاه)، لوح تقدير و كمكهزينهي سفر به عتبات عاليات
نفر اول: الهه رفيعينژاد از خبرگزاري فارس، تنديس جشنواره و كمكهزينهي عمره
بخش گزارش تحقيقي و تحليلي
نفرات سوم: احسان مرادي از روزنامه جام جم و محمد بندرعباسي از روزنامهي نصف جهان (اصفهان)
نفر دوم: محمدامين خوشنيت از روزنامه ايران (آذربايجان شرقي)
نفر اول: افخم ابراهيمي از ماهنامهي «آفتاب آذربايجان»
بخش گزارش توصيفي
نفرات سوم: مرجان حاجي حسني از روزنامه مردم سالاري و دريا قدرتيپور از روزنامهي نصف جهان (اصفهان)
نفر دوم: فرزانه توكلي از روزنامهي اصفهان زيبا
نفر اول: ايثار قنواتي از ماهنامهي «سرزمين من»
بخش گفتوگو
نفر سوم: مرجان فولادوند از ماهنامهي «سرزمين من»
نفر دوم: گلناز كشاورز از ماهنامهي «منظر»
هيأت داوران پنجمين جشنوارهي ميراث فرهنگي و رسانه در اين بخش هيچ اثري را حائز رتبهي اول تشخيص نداد.
بخش مقاله
نفر سوم: كاوه احمدي عليآبادي از هفتهنامهي «آساره»
نفر دوم: فرشيد ابراهيمي از ماهنامهي «ايرانا»
نفر اول: آيدا آلهاشمي از ماهنامهي «منظر»
بخش يادداشت و سرمقاله
هيأت داوران پنجمين جشنوارهي ميراث فرهنگي و رسانه در اين بخش هيچ اثري را حائز رتبهي اول تا سوم تشخيص نداد.
در اين بخش از سيدامير منصوري از ماهنامهي «منظر» تقدير شد.
بخش ويژهي پنجمين جشنوارهي ميراث فرهنگي و رسانه
نفر سوم: ابوالقاسم صادقي از ماهنامهي «تاك» (توس)
نفر دوم: سيدحبيب قاآني از روزنامهي «قدس»
نفر اول: امير روحپرور از روزنامهي «قدس»
بخش عكس پنجمين جشنوارهي ميراث فرهنگي و رسانه
نفر سوم: علياشرف خانلري از روزنامهي اطلاعات
نفرات دوم: محمدرضا شاهرخينژاد از ماهنامهي «سرزمين من» و پريسا كرمنژاد از ماهنامهي «سرزمين من»
نفر اول: بهزاد تركيزاده از ماهنامهي «آريانا گردشگر»
همچنين عكاسان برگزيدهي بخش ويژه پنجمين جشنوارهي ميراث فرهنگي و رسانه عبارتند از:
سعيد كرمي از ماهنامهي «سرزمين من»
بابك امين تفرشي از ماهنامهي «سرزمين من»
بخش «منشور كوروش» پنجمين جشنوارهي ميراث فرهنگي و رسانه (پخش كليپ منشور كوروش)
برگزيدگان بخش منشور كوروش عبارتند از:
نفر سوم: علياشرف خانلري از روزنامهي «اقتصاد پويا»
نفر دوم: آناهيد خزير از خبرگزاري كتاب ايران «ايبنا»
نفر اول: مرجان حاجي حسني از روزنامهي «مردمسالاري»
در بخش منشور كوروش از سيدعليرضا كاظمي ـ مدير مسؤول ماهنامهي «آريانا گردشگر» ـ، آزاده اردكاني ـ رييس موزهي ملي ايران ـ، محسن قانعبصيري ـ سردبير ماهنامهي «آريانا گردشگر» ـ، پويا دبيريمهر ـ دبير تحريريهي ماهنامهي «آريانا گردشگر»، ناهيد شفيعي ـ خبرنگار خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا)، آرزو اردكاني ـ مديرعامل خبرگزاري «ميراث آريا»، خانم سميه شيرزاد ـ خبرنگار خبرگزاري «ميراث آريا» و احمد طيبي ـ مسؤول ارتباط با رسانهها در اداره كل روابط عمومي و امور فرهنگي، اجتماعي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ـ تقدير شد.
برگزيدگان بخش روابط عموميها و توليدات رسانهها
ضمن قدرداني از تلاش تمام اعضاي خانوادهي بزرگ روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در عرصهي اطلاعرساني، جوايز بخش توليدات رسانهاي روابط عموميها تعلق ميگيرد به:
نفرات سوم: مجيد ناصردوست از روابط عمومي استان آذربايجان شرقي و محمد منتظري از روابط عمومي استان مركزي
نفر دوم: محمد نوراللهي از روابط عمومي استان ايلام
نفر اول: عليرضا اسلامپناه از روابط عمومي شهرستان شاهرود