"کشف علت تنبل بودن مغز در هنگام بیدار شدن ازخواب"
گروهی از نورولوژیستهای ایتالیایی در جستجوی پاسخی برای این پرسش که چرا افراد هنگام بیدار شدن از خواب تنبل هستند کشف کردند که در 5 دقیقه اول پس از بیدار شدن، فعالیت الکتریکی بسامد بالا در کورتکس مغز کاهش می یابد.
همه می دانیم که مغز ما در بیدار شدن از خواب بسیار تنبل است و حداقل 5 دقیقه نیاز دارد که موتور روزانه خود را روشن کند.
اکنون محققان دانشگاه ساپیزنا در رم در بررسیهای خود کشف کردند که در 5 دقیقه پس از بیدار شدن، کورتکس مغز یک کاهش فعالیت الکتریکی بسامد بالا را نشان می دهد. فعالیت الکتریکی بسامد بالا یا فعالیت بتا بین 15 تا 25 هرتز است که در کل با حالت بیداری آگاهانه ارتباط دارد.
این محققان برای اولین بار پایه نورولوژیکی این پدیده را که با اصطلاح "لختی خواب" شناخته می شود شناسایی کردند.
"لَختی خواب" مرحله ای است که درک بیدار بودن را از کندی عملکرد "تواناییهای حسی" و "فعل و انفعالی" تفکیک می کند.
نتایج این تحقیقات نشان داد که فضاهای جلویی کورتکس که در تجزیه و فعل و انفعال اطلاعات حسی دخالت دارند به فعالیت الکتریکی تقویت شده خود در طول خواب ادامه می دهند. این مسئله موجب می شود که فعالیت الکتریکی بتا کاهش می یابد و بیدار شدن دشوار می شود.
این محققان در این خصوص اظهار داشتند: "همه چیز سالها قبل آغاز شد، زمانی که ما مطالعه سیستماتیک فازهای خواب و بیداری را آغاز کردیم. ایده اولیه این بود که همه فضاهای مختلف مغزی به طور همزمان نمی خوابند و بیدار نمی شوند."
براساس گزارش لاستمپا، نتایج این کشف در مورد مشاغلی که به یک واکنش سریع نیاز دارند (آتش نشانها، پرسنل اورژانس، نیروهای نظامی در حالت آماده باش و حتی فضانوردان) می تواند کاربرد داشته باشد.
برای مثال می توان برای این افراد یک سیستم پیشرفته از حسگرهای الکتروآنسوفالوگرافی را توسعه داد که هریک از مناطق مغزی را به صورت مجزا در سطح بحرانی کنترل کرده و به این ترتیب با وارد کردن تحریکات لازم از عملکرد آهسته این فضاها در موقعیتهای فوری جلوگیری کنند.