کشور ايران با توجه به نوع اقليم و آب و هوا، انواع بندپايان و به ويژه عقربها و گونه هاي خطرناک اين جانوران را داراست و بر اين اساس، هرساله 40 تا50 هزار مورد عقربزدگي و موارد متعدد مرگ ناشي از آن در کشور رخ ميدهند.
هدف از مطالعه حاضر، بررسي موارد عقربزدگي و تاثير عوامل مرتبط با آن است. بدين منظور شهرستان سيرجان در استان کرمان،به عنوان نمونه انتخاب شده است و بررسي و ثبت موارد عقربزدگي از فروردين ماه 86 تا اسفند ماه 88 نشان داد بين فراواني عقربزدگي و دماي هوا، رابطه مستقيمي وجود دارد، بدين معني که بيشترين موارد عقربزدگي در فصل تابستان است.
در اين مطالعه گذشتهنگر و توصيفي، بيشترين موارد عقربزدگي مربوط به مردان با گروه سني 15 تا24 سال و حدود 55 درصد و همچنين بيشتر در شهر و در حدود 61درصد گزارش شده است. علاوه بر اين بيشترين عضو عقربزده به ترتيب پاها41، دستها 40 و سروتنه 18درصد مواردعقرب زدگي را روي بدن انسان شامل ميشدند.
بر اساس اين پژوهش، با توجه به غني بودن کشور از لحاظ گونه هاي بندپايان و به ويژه عقربها و هم چنين هشدار پارامترهاي هواشناسي مبني بر افزايش درجه حرارت که فراواني عقربزدگي را به دنبال دارد، لازم است بيشترين توجه مسؤولان در خصوص روشهاي پيشگري، کنترل و درمان، بر روي مردان و در فصول گرم باشد.
اين مطالعه، توسط صديقه نورمندي پور، دانشجوي کارشناسي، حشرهشناسي پزشکي دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکي جندي شاپور اهواز انجام شده است و نتايج آن در خلاصه مقالات هفتمين کنگره انگل شناسي و بيماري هاي انگلي ايران به چاپ رسيده است.