اگر نيازي به شاخص براي بورس كالا نبود، پيشنهاد و طراحي نميشد.
يك مقام مسئول در شركت بورس كالاي ايران در گفتوگو با خبرنگار بورس خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: پيشنهاد طراحي شاخص براي بورس كالا را خود بورس كالا به سازمان بورس ارائه كرد كه حتما بر اساس نيازهاي موجود اين اتفاق افتاده است.
او ادامه داد: به طور قطع پيشنهاد طراحي و تدوين شاخص براي بورس كالا با توجه به نياز بوده است و اينكه كسي بگويد به اين شاخص نياز نداريم درست نيست.
وي تاكيد كرد: شاخصها نمايانگر قيمت هستند و بحث تدوين و انتشار آنها در بازار چون بورس كالا شرايط خاص دارد. شايد با توجه به رويه ها و كشف قيمت هفتگي كالاها انتشار شاخص خيلي ضروري نباشد.
اين درحالي است كه رئيس هيات مديره بورس كالاي ايران پيش از اين در پاسخ به اين سوال كه كار بررسي شكل كار ايجاد شاخص تدوين شده كه به هيات مديره سپرده شده است در چه مرحله اي ست؟ اظهار كرده است: در حال حاضر وضعيت كنوني تعيين شاخص براي بورس كالا در اولويت هاي كاري هيات مديره قرار ندارد.
محمدرضا شهيدي تبار ادامه داده است: با توجه به طرح چند نوع شاخص گذاري با ديدگاه هاي مختلف در شرايط كنوني ضرورتي براي بررسي اين موضوع وجود ندارد.
پژمان ساعتساز بر اينكه ايجاد شاخص در بورس كالا نياز اين بازار به حساب ميآيد تاكيد دارد و مي گويد براي اينكه مشخص شود در بازار بورس كالا چه وضعيتي حاكم است بايد شاخص اين بورس تهيه شود. اما برخي فعالان بورس مشكلاتي را بر سر راه تدوين شاخصهاي بورس كالا مي بينند. آنها معتقدند: بحث بر سر آن است كه با توجه به تنوع كالا در بورس و نيز تداوم معاملات بايد مواردي در تعيين شاخصها لحاظ شود. به طور مثال سوالي مطرح است كه آيا كالاهايي كه به صورت سبد وارد بازار ميشوند نيز در شاخص لحاظ شوند يا خير؟
ساعت ساز در پاسخ به اين گروه با بيان اينكه سبد كالاهايي همچون فلزات نيز در تدوين اوليه لحاظ شده و مورد محاسبه قرار خواهند گرفت، خاطرنشان كرده است: بيش از سه ماه است كه تدوين كميته شاخص به هيات مديره بورس تحويل شده است.
قرار است شاخصها در بورس كالا نشان دهنده روند بازار، ميزان تقاضا و نوع كالاهايي كه عرضه ميشوند باشد. در سياستگذاريهاي كلان، شاخص ميتواند به شدت مورد استفاده باشد و نيز سرمايهگذاران را به انجام معامله در بازار سرمايه و نه بازار پول تشويق كند.
در حال حاضر تمام سرمايهگذاران تمايل به سرمايهگذاري در بازار پول دارند؛ در شرايطي كه در دنيا بازار سرمايه سودده است و مسوولان و سياستگذاران اقتصادي بايد سرمايه گذاران كشور را به اين سمت متمايل و شاخص براي بازاري چون بورس كالا تعيين كنند.