برگزاری دعای عرفه در مرز خسروی که به یک سنت حسنه تبدیل شده است، نخستین بار در سال 1372 توسط سید آزادگان، مرحوم حجةالاسلام والمسلمین سید علی اکبر ابوترابی برگزار شده بود.
به گزارش مشرق به نقل از تابناک، ایشان با جمعیت اندکی با نیت باز شدن راه کربلا ـ که در آن سالها هنوز بسته بود ـ و پیمودن مسیر زیارت با پای پیاده از تنگه مرصاد به مدت سه روز تا مرز خسروی پیاده روی کردند و صبح روز عرفه، دعا برگزار کردند.
پس از چند سال و در عرفه سال 79 این جمعیت به دست کم سیصد هزار نفر از سراسر کشور رسید که به صورت کاروانی و عمدتاً با هزینه شخصی خود را به این مکان می رساندند.
پس از رحلت سید آزادگان، این مراسم با حضور آزادگان و جمعیت قابل توجهی از سراسر کشور و عمدتاً از استان کرمانشاه، همچنان زنده و پابرجاست.
سید آزادگان در گفتاری فرمود: «در ایام حج، حاجیان به قصد کعبه بیتالله الحرام قصد قربت میکنند و ما در این ایام به قصد زیارت کعبه دلها، حسینبنعلی (ع) رهسپار نزدیک ترین نطقه مرزی به کربلا میشویم».
آن بزرگوار پس از آزادی و به دعوت بعثه مقام معظم رهبری و اصرار آزادگان و دوستان یک بار به مکه معظمه مشرف شدند ولی با خود عهد کردند تا با پای پیاده حرم حسین بن علی را زیارت نکنند، بار دیگر به مکه مشرف نخواهند شد.
یادآور میشود پس از نمایان شدن تأثیر معنوی این دعا و پیاده روی و کاروانهای زیارتی سید آزادگان دیدار از مناطق جنگی و در نهایت اردوهای «راهیان نور» شکل جدی به خود گرفت و فراگیر شد.