كارشناسان مسائل منطقهاي بازديد سرزده "جيمس ماتيس " رئيس ستاد مشترك نيروهاي مسلح آمريكا در در 9 فوريه (20 بهمن) از دوشنبه را در راستاي تلاشهاي جديد آمريكا براي تقويت حضور نظامي و امنيتي در منطقه آسيايمركزي ارزيابي ميكنند. رسانههاي تاجيكستان درباره جزئيات مذاكرات متيس با مقامات عالي رتبه اين كشور مطلبي را منتشر نكردند. اما براساس گزارش بخش مطبوعاتي رياست جمهوري تاجيكستان، در ملاقات متيس با "امامعلي رحمان "، مسائل مربوط به گسترش روابط تاجيكستان با آمريكا و تحكيم امنيت منطقهاي، مورد بحث و بررسي قرار گرفت و طرف تاجيكي بر اهميت توسعه همكاريهاي دوشنبه - واشنگتن در تمامي زمينهها و از جمله پروژههاي اقتصادي براي تقويت ثبات و امنيت منطقهاي تاكيد كرد.
ژنرال متيس نيز ضمن قدرداني از پشتيباني دولت تاجيكستان از تلاشهاي نيروهاي نظامي بينالمللي در افغانستان، بر علاقمندي ستاد مشترك نيروهاي مسلح آمريكا براي همكاري با تاجيكستان در زمينههاي مورد علاقه تاكيد كرد.
بيش از يك ماه پيش، اين مقام بلندپايه نظامي آمريكا از عشقآباد پايتخت تركمنستان نيز ديدار داشت كه جزئيات آن فاش نشد. به اعتقاد كارشناسان سياسي و امنيتي آسيايمركزي، مقامات بلندپايه سياسي و نظامي آمريكا، ظاهراً براي رايزني پيرامون مسائل امنيتي منطقه و بخصوص بحران افغانستان، ولي در حقيقت به منظور جلب موافقت هرچه بيشتر دولتهاي آسيايمركزي براي همكاري سياسي، نظامي و امنيتي با واشنگتن تلاش ميكنند.
آمريكا طي 2 سال اخير در چهارچوب پروژه ترانزيت محمولههاي مورد نياز نيروهاي نظامي خود و ناتو از قلمرو كشورهاي آسيايمركزي به افغانستان، موفق به گسترش حضور نظامي و امنيتي خود در اين منطقه شده كه موجبات نگراني رقباي ژئوپلتيك واشنگتن در منطقه و بويژه مسكو و پكن را فراهم كرده است.
پس از برقراري مجدد روابط آمريكا با روسيه كه طي يك سال اخير از سوي كاخ سفيد دنبال ميشود، واشنگتن فرصت حضور بيشتري در فضاي سياسي آسيايمركزي به دست آورد كه برخي كارشناسان، از آن به عنوان پديده بي سابقه "همسويي واشنگتن - مسكو " ياد ميكنند.